• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Erken ergenlik

karyaaa48

Rabbim kalbimizdekini hayırlı eyle inşallah
Kayıtlı Üye
28 Mayıs 2010
975
714
303
Kızım 8,5 yaşında ve göğüslerinde tomurcuklanma başladı. Ama henüz tüylenme yok. Endokrinoloji bölümüne gittik. Değerleri normal dedi sadece hormonlarının bazılarında hareketlenme var dedi. Boyu 1.33 o da normal dedi anı artış da yok dedi. Takıp edicez dedi sadece.
Internette okuyunca tomurcuklanmadan 2 yıl sonra adet görür diyor. 2 yıl sonra 10 yaşında olacak. Çok erken değil mi? Böyle bir durum yaşayan var mı? Çok endişeliyim.

Ben varim yasimi tam bilmiyorum 3.siniftan 4.sinifa gectigim yaz adet olmuştum 10 yaşında falan. Ortaokulda kiloluydum (55 kilo) sonra hicbir zaman 50 kilonun üzerine çıkmadım. Boyum da normal 162 hicbir anormalim yok. Sadece psikolojik olarak zor gecti o da bilincli bir ailem olmadığı için. Simdiki anneler cok bilincli.

Bende 10 yaşında adet olmuştum..yaşıtlarımdan da büyük gösteriyor dum. Tomurcuklanmadan kastınızı anlamadım..benimde kızım var.anlamadım dediğinizi

Yani göğüslerinde hafif sertleşme ve ufacık çıkıntılar başladı

Bizim aile dostunun kızı da on yasinda adet olmuştu, ailesi epey paniklemisti. Ama benimle aynı boyda, 163 falan. Kilosu da normal. Gayet güzel bir genç kadın..
Onun dışında yine birkaç arkadaşım daha var onlu yaslarin başında adet olan,soylemeseler bilmezdim. Gayet normaller yani.
Ben ve ablam gec adet olduk bir yararını da zararını da görmedik. Erken olanlar da görmemiştir eminim. Herkesin döngüsü kendine.
Doktorun dediği vitamin vs varsa verin, onu dinleyin. Ama çok da endişelenmeyin ya.
Ergenlikte heves ediliir böyle şeylere. Erken ergenliğe giren havalı falan oluyor :)
Benim aldığım bir ergen dergisi ped vermişti esantiyon. Hevesle beklerdim adet olayım diye. Bir evdekilere sarilmadigim kalmıştı 😂😂

Kızım 8,5 yaşında ve göğüslerinde tomurcuklanma başladı. Ama henüz tüylenme yok. Endokrinoloji bölümüne gittik. Değerleri normal dedi sadece hormonlarının bazılarında hareketlenme var dedi. Boyu 1.33 o da normal dedi anı artış da yok dedi. Takıp edicez dedi sadece.
Internette okuyunca tomurcuklanmadan 2 yıl sonra adet görür diyor. 2 yıl sonra 10 yaşında olacak. Çok erken değil mi? Böyle bir durum yaşayan var mı? Çok endişeliyim.

Doktorlar normal diyor ama bizim zamanımızda 13-14 gibiydi adet görme yaşı, ben 13 de oldum, şimdiki çocuklar neden böyle 10 yaş çok erken değil mi, başka bir doktora daha mı sorsanız acaba

Tomurcuklanma dediğiniz meme içinde sertleşme sanırım. İnternetten 2 yıl diye okumuşsunuz ama bunu bir de doktora sordunuz mu? Benim öyle olmadı mesela. 10 yaşında filandım memelerde sertleşme olmaya başladığında. 4. sınıfa gidiyordum. Regl olmaya ise orta okul bitiminde, yaz tatilinde başladım, yani arada 4 sene vardı neredeyse.

Doktorlar normal diyor ama bizim zamanımızda 13-14 gibiydi adet görme yaşı, ben 13 de oldum, şimdiki çocuklar neden böyle 10 yaş çok erken değil mi, başka bir doktora daha mı sorsanız acaba
Çocuk doktoru da normal bu yaşlarda memelerde hafif şişlik ve sertleşme olması dedi endokrinoloji uzmanı da hormon testleri falan yaptı ultrasonda baktılar. Hepsi normal takip edicez dedi. Internette de araştırınca göğüsler sertestikten 2 yıl kadar sonra adet görür diye okuyunca endişelendim. Doktora sordum ama o çocuktan çocuğa değişir dedi. Benim gibi bu durumu yasayan anneler var mı diye burda paylaşmak istedim.

Çocuk doktoru da normal bu yaşlarda memelerde hafif şişlik ve sertleşme olması dedi endokrinoloji uzmanı da hormon testleri falan yaptı ultrasonda baktılar. Hepsi normal takip edicez dedi. Internette de araştırınca göğüsler sertestikten 2 yıl kadar sonra adet görür diye okuyunca endişelendim. Doktora sordum ama o çocuktan çocuğa değişir dedi. Benim gibi bu durumu yasayan anneler var mı diye burda paylaşmak istedim.
Kizim 6 bucuk yasindan beri tedavi goruyor.Erken ergenlik (telarş) baskilayici bir ignemiz var.Tibben 9 yasinda regl gorulmesi normal karşilandigi icin ilaclar sgk odemez.Bu nedenle belirtiler icin normal diyorlar

Bizim erken oldugu icin belirtiler.Ultrason ve hormon yukleme yapildi ona nazaran tedavi basladik.Suan 10 yasinda igneyi henuz sonlandirdik.Memeler acimaya basladi artik olsada daha bir alistik.Tibbi bilmem fakat cok erken iste.

Yedigi ictigi seyler etkiler diye dusunup uzulmeyin.Bu ancak etkiler hizlandirir.Biraz aile genetigi veya baska hastaliklarin sbakilamasi nedeniylede olabilir.Bizim kombin baska ottoimmun hastaligimiz var bir nevi kardes hormonlar.

Bu donemde hormonlu yiyecek vermeyin.Biraz zor ama vermeyin.Ve hoplamali ziplamali spor yapsin ip atlasin vs

Iki doktora gorunup, internetteki bilgiye kisilip kalmaniz cok enteresan
Her çocugun gelisimi farklidir.
Kimi 2 yil sonra olabilir, kimi 5.
Gerekeni yapmışsınız, cocugunuzu paketli gidalardan uzak tutun, yedigine ictigine dikkat edin, duzenli spora tesvik edin.
9-10 yasinda adet olmasinin problem olmadigini kabul edin, yeter..

Bir tanidigimin kizida erken ergenlige girecekti igne vuruluyordu ertrlemek icin de tabi doktor normal.diyorsa diger doktorlarda ayni fikirdeyse problem.yok(tek.bir doktora inanamiyorum.artik isinde.deneyimlidir vs disinda)

Bu arada gen genetik sadece anneden gecmez arkadaslar.Hangi taraf baskinsa oraya ceker.Paketli gidalar yiyecekler icecekler sebep degil ilerlemesine sebep olur.Yatkinlik vardir erkene ceker.Ama bebeklerinde bunu yasamasi cok ilginc endokrin kapisinda gordugum 2 yasinda bebekler bu tedaviyi goruyordu.Ama ben ictigimiz suda bile hormon etkileyen birsey oldugunu dusunuyorum.

Simdi cocuklar oyle galıba kız kardesım ve 3 kız kuzenım 10 yasındalar onlarda oluyor regl gogus buyumesı ve tuylenmede varmıs artık hormondanmı nedense erkenlık asagı cektı

Şu an kırk yaşındayım ve 11 yaşında regl olmuştum. Çok erken değil üzülmeyin ve bu süreçte elinizden geldiği kadar yardımcı olun rahat geçirsin.

Bende onumuzdeki hafta kizimi kontrole goturmek istiyorum.Suan 7,5 yasinda boyu 146cm ve kilosu 45.Yuzunde ufak sivilceler goruyorum ve tuylenme basladi.Bizde erken ergenlik kacinilmaz olacak.Sinifinda ki cocuklardan bariz ayriliyor , kizim 11-12 yas gibi gosteriyor digerleri cok ufak.

Back