• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Erkek eşine ne kadar yardım etmeli?

Zehranur

Nirvana
Kayıtlı Üye
16 Mayıs 2007
826
85
648
Mehmet Paksu'nun yazısı

Ben çalışan bir bayanım. Ev işlerinde eşimin yardım etmesini bekliyor ve bunu ondan istiyorum ama o bunların benim görevim olduğunu, bu konuda yardımcı olmayacağını söylüyor. Bu hususta eşime yaklaşımım nasıl olmalı?

"Hayat müşterek" derler. Ev içinde her şeyde ortaklık ve paylaşım vardır. Madem her ikiniz de çalışıyorsunuz, günün büyük bir kısmını evin dışında geçiriyorsunuz, belki de eve aynı saatlerde geliyorsunuz. Her ikiniz de yorulmuşsunuz, dinlenmeye ihtiyacınız var.
Yok, siz hem işe gideceksiniz hem de akşam gelince ev işleri yapacaksınız, buna ne vücut tahammül eder ne de ruhunuz kaldırır. Bir de çocuklarınız varsa, zaten başınızı kaşıyacak vaktiniz olmaz.

Aslına bakılırsa siz çalışarak bir fedakârlık yapıyorsunuz. Evin bütçesine katkıda bulunmakla "bir artı değer" üretiyorsunuz. Çünkü evin umuru erkeğin üzerinde olduğu gibi, sizin geçiminiz de eşinizin üzerindedir.
Bu hem Kur'ân'ın bir emridir hem de uygulamada Peygamberimiz'in sünnetidir. Ayetin hükmü çok açık:

"Annelerin yiyecek ve giyeceklerini uygun şekilde karşılamak babaya düşer." (Bakara, 2:233)

Eşi Hz. Aişe'nin anlattığına göre, Peygamberimiz ev işlerinde hanımlarına yardımcı olurdu. Elbisesini yamar, ayakkabılarının söküklerini diker, ev süpürür; deveyi bağlar, yemler, koyunları sağar; alış verişi kendisi yapar, aldıklarını kendisi taşırdı.

Peygamberimiz'in örnek oluşu, inanan insana bir ölçü olduğu gibi, karı kocanın iş hayatında bulunduğu modern toplumlarda ev işlerinin bir paylaşım içinde yürümesi de artık vazgeçilmez bir zorunluluk haline gelmiştir.
Erkekten yemek yapması, çamaşır yıkaması her zaman beklenmese bile, sofranın kurulmasında, evin tertip düzeninde, çocukların bakımında eşine destek olması pekâlâ mümkün...

Erkeğin bu desteği aynı zamanda eşine olan sevgisini de ortaya koyar.

BUGÜN

peygamber efendimiz her zaman güzel şeylere örnek olmuştur o yüzden bizlerde sünnet sayar onun gibi sevaba girmek isteriz........o öyle güzel bir nebiki onu anlatmaya kelimeler yetmez......
bence erkeğin ve kadının görevleri farklıdır herşey yerinde ve kararında yapılmalıdır........evet erkek eşine yardım etmelidir ama fazlasını abatmamak şartıyla .....ben gıcık olurum öyle erkeğin her işe karışmasına yok yemek öyle yapılmaz ben şöyle güzel yaparım yok güzel silmedin tozu iyi almadın falanda falan niye böyle seçenek sunuyorum çünkü karşılaşıyorum böyle erkeklerle karılarının işlerine karışmalarına ay ne sinir bozucu erkek erkekliğini bilmeli demii.......neyseki benim koca bu türden değil ........işlerime karışmaz evde kendini ilgilendiren işlerle uğraşır sadece .....hani tembel erkeklerdende değildir hiç bir işe karışmayan en ufak tamir işine bile başkalarını çağıran üşengeç hınbıllardan değil.....komşumun bir eşi vardı ben böyle hınbıl pasif bir erkek görmemiştim evde ufacık birşey olsa karışmaz kadın utana sıkıla bizlere gelir eşlerimizden rica minnet yardım isterdi işte benim eşim yapmıyo ne yapim derdi o işe gelince cambazmış ama gözleri dört açılırmış......kadın hep derdi sizlere imreniyorum ne güzel kocalarınız her dediğinizi yapıyor....içinden gelmedikten sonra ne dersek yaparmı acaba kocalarımız demii bence her şey saygı ve sevgi çerçevesi içinde yapılır.....bazı erkekler vardır eşleride çalışır ama her türlü eziyeti yapmaktanda çekinmez bizzat anık olurdum benim çok yakın tanıdığım eşide çalışırdı işten ne kadar yorgun gelirse gelsin farketmez yemek hemen hazır olacak masaya konacak öyle basit yemeklerlede yetinmez ağır olacak bütün çamaşırları ütülü olacak iç çamaşırları bile evin temizliğine bile karışırdı titiz bir adamdı sabahtan akşama kadar iş yerinde çalışırdı akşamdan gece çok geç saatlere kadarda evde çalışırdı bide çocuklarla ilgilenirdi yanında surahi bardak olsa bile eşinden isterdi birbirlerine ne saygı ne sevgileri kalmıştı tartışmalarıda eksik olmazdı ama yinede evlilikleri sürüyor ....bide severek gizlice evlenmişler........alan memnun satan memnun misali

Haklisiniz,eslerin birbirine yardimi olmali.
Kadin herseye yetismek zorunda kaliyor...

ev işlerinde yardımcı olur. özellikle mutfakla aşırı ilgilidir. yemekler yapar yedirir bana.ama ben biraz gıcığım bu konuda.benim kadar titiz davranmadığını ya da yaptığı yemekte yanlış bir şeyler olcağı fikriyle onun bu hevesini baltalıyorum.
hata ediyorum galba yav yapsın tabi öle böle öğrensinsempatiksalakcinni

evlendiğinizde eşiniz bi yemek yaparsa hemen üstüne yıkın:) mesela balık benim kocam çok güzel balık yapar gibi bırakın hep o yapsın:)))

benim eşim malaesef 2 ayrı iş yaptığı için bana yadımcı olamıyo bende zaten kıyamıyorum sadece sofrayı toplar bazen çay yapar getirir meyve falan soyar bana. bi de hakkını yemiyeyim bi kez de cam silmişliği var. ama keşke bazen yardımcı olabilecek birileri olsa demiyo da değilim.

evlendiğinizde eşiniz bi yemek yaparsa hemen üstüne yıkın:) mesela balık benim kocam çok güzel balık yapar gibi bırakın hep o yapsın:)))

mantklı olabilir kaydirigubbakcemile3 aklinialirimsmile

benimde eşim yalnız başına yaşadığı dönemlerden tecrübeli olarak kadınların çok yorulduğunu iş yapıp göze gelmedğini söylerdi.O yüzden bana yardım ederim derdi hep :)
Saolsun hakkını yiyemem, hemen hemen herşeye yardımcı olur canım kocam :)
Bulaşıklara elini sürmez ama o kadarda olsun ama değil mi:)

evi süpürmek,balkonları akıtmak,çay demlemek ve meyve soymak ona ait,bazen de çamaşır asmak:hulya:
ben biraz şanslıyım sanırımyerimseniben

ev hanımları bile eşlerinden destek ve anlayış bekliyorlar.sonuçta ev işi çocuk bakımı kolay değil
çalışan bayanlara eşleri mutlaka yardımcı olmalı yoksa çok yıpranırlar:bbo:

Calisan bayanlar eve aksam evine esiyle ayni saatte
geliyorsa es yardim etmeye mecbur degilmi?

ev işlerinde yardımcı olur. özellikle mutfakla aşırı ilgilidir. yemekler yapar yedirir bana.ama ben biraz gıcığım bu konuda.benim kadar titiz davranmadığını ya da yaptığı yemekte yanlış bir şeyler olcağı fikriyle onun bu hevesini baltalıyorum.
hata ediyorum galba yav yapsın tabi öle böle öğrensinsempatiksalakcinni

Esiniz eve yardim ediyorsa baltalamayin,o yardim ettikce cevresindeki arkadaslarininda onu örnek almasi büyük bir basari olur.Varsin yaptigi yemek tuzsuz olsun,varsin tadsiz olsun ama onun mutfakta katkisi oldugunu hissetmesi güzel olsa gerek.

benim eşim malaesef 2 ayrı iş yaptığı için bana yadımcı olamıyo bende zaten kıyamıyorum sadece sofrayı toplar bazen çay yapar getirir meyve falan soyar bana. bi de hakkını yemiyeyim bi kez de cam silmişliği var. ama keşke bazen yardımcı olabilecek birileri olsa demiyo da değilim.

Hayat müsterek olduguna göre kiyamiyorum kelimesini lügattan cikarmamiz lazim.Madem iki kiside calisiyor,günlük olarak yapilacak isler paylasilsa güzel olur.2 ayri is yapmasi bahane olmamali.Bayanlarda kac is yapmis oluyor,ev isi,disarinin isi,cocuk bakimi,temizlik dahada eklenir.Demek kadinda birkac is birden yapiyor.

Valla hiçbir kadına çalışma demem. Aksine hep çalışan kadının gücüne inanırım. Ama ilk kez size kuracağım bu cümleyi. ışi bırakın. Adam tüm yüzsüzlüğüyle "Bu senin görevin." diyebiliyorsa siz de ona "Ev geçindirmek senin görevin." deyip geçin kenara. Benim düşüncem bu değil ama madem eşinizi bu zihniyette, zihniyetinin külfetine de katlanıversin bir zahmet. Yetmediği yerde ek iş mi yapar artık, ne olur kendi bilir.

Hayat müsterek olduguna göre kiyamiyorum kelimesini lügattan cikarmamiz lazim.Madem iki kiside calisiyor,günlük olarak yapilacak isler paylasilsa güzel olur.2 ayri is yapmasi bahane olmamali.Bayanlarda kac is yapmis oluyor,ev isi,disarinin isi,cocuk bakimi,temizlik dahada eklenir.Demek kadinda birkac is birden yapiyor.

malesef günde 3 saat uyku uyuyup bayram yılbaşı hafta sonu demeden saat gece 4 de mesaiye başlayan ve gece eve 11-12 gibi geldiğinde erken geldi diye sevinirken ona iş yaptıramam. adamı bulmuşum bi de yardım mi ettriricem o gelene kada ben zaten herşeyi yoluna koymuş oluyorum. bırakın da kıyamayım:)

malesef günde 3 saat uyku uyuyup bayram yılbaşı hafta sonu demeden saat gece 4 de mesaiye başlayan ve gece eve 11-12 gibi geldiğinde erken geldi diye sevinirken ona iş yaptıramam. adamı bulmuşum bi de yardım mi ettriricem o gelene kada ben zaten herşeyi yoluna koymuş oluyorum. bırakın da kıyamayım:)

Yok sen ettirme tabi. :)))) Adamın yüzünü kırk yılda bir görünce ev işine sıra gelmez zaten. :))
Şaka bir yana tabi ki böyle bir durumda kıyamamak çok normal.
Mesele "ılle de ben bulaşık yıkadım o salata yapsın." meselesi değil. Paylaşmak. Eşlerden daha çok yorulana diğerinin destek olması. Hayat yolunda birbirimizin yüklerini hafifletmek. Hem iş bakımından hem maddi hem manevi açıdan.

Son düzenleme:
aynen öyle bana bi bardak su getirmesi bile hoşuma gidiyo yetiyo bana. sofra kurmama toplamam yardım eder çay meyve getirir istemeden o evde olsun da iş yapmasın bu kadarı da yeter bana

aynen öyle bana bi bardak su getirmesi bile hoşuma gidiyo yetiyo bana. sofra kurmama toplamam yardım eder çay meyve getirir istemeden o evde olsun da iş yapmasın bu kadarı da yeter bana

Sizin durumunuz özel ,madem anlattiginiz gibi tabiiki kiyamamaniz normal olabilir :)

Yok sen ettirme tabi. :)))) Adamın yüzünü kırk yılda bir görünce ev işine sıra gelmez zaten. :))
Şaka bir yana tabi ki böyle bir durumda kıyamamak çok normal.
Mesele "İlle de ben bulaşık yıkadım o salata yapsın." meselesi değil. Paylaşmak. Eşlerden daha çok yorulana diğerinin destek olması. Hayat yolunda birbirimizin yüklerini hafifletmek. Hem iş bakımından hem maddi hem manevi açıdan.

Mesele bu paylasmak,paylasabilmek.

Back