Acikcasi bu sorulari senden beklemezdim. Sasirdim. Tarih konusunda cok iddiali idin halbuki..
Siyah ile beyazi karsilastirmak olacak ama..
Savarona 1938 yilinda Ataturkun hastaligi ilerlediginde deniz havasi alsin diye ona alinmis, hediye olarak alinmis o zamanlar icin dunyanin en guzel yatlarindan biridir. Ataturk icin alinmistir, sevgi ile alinmistir, kacak degildir, kimsede nefret uyandirmamis, tek bir Allahin kulu "Bu guzelim yati da niye Ataturk'e aliyorsunuz? Bu kadar para bir yata harcanir mi, yazik degil mi paralarimiza?" diye itiraz etmemistir. Alinabilmesi icin dis devletler bile kanuni yollarini acmistir. Bugun hem icerde, hem dis ulkelerde yapilan, sarayla 1100 odasi ile dalga gecen onlarca komedi haber yayinlayan cikmamistir. Lafini dahi eden olmamistir. Dedim ya, sevgi ile alinmistir o. Ataturkun hak ettigi dusunuldugu icin alinmistir. Ataturk son aylarindan bir kacini bu yatta gecirmistir, iyice agirlasana dek.. Hala, 1979 da yandigi halde bir odasi Ataturk'e ait esyalarin bulundugu muze olarak muhafaza edilmektedir.
Savarona Cumhurbaskanligi icin alinmamistir. Oyle olsa idi sonraki Cumhurbaskanina tahsis edilirdi degil mi? Ataturk oldukten sonra Savarona Denizcilik Isletmelerine devredildi. Bir sure sonra kisa bir sure Cumhurbaskanligi yati olarak tahsis edildiyse de 1951 yilinda Deniz Kuvvetleri Kumandanliginin emrine verildi. Harbiyeli ogrencilerin egitimi icin.. Yillar sonra da turistik olarak kullanilmaya basladi.
Saraya harcanan para yuzlerce Savarona parasi. Daha da fazlasi, Saray Basbakanlik binasi olarak, danistayin itirazlarina, halkin itirazlarina ragmen bir nefret abidesi gibi Ataturk'un Turk halkina mirasi Orman Ciftliginin binlerce agaci kesilip icine edilerekten Tayyip'in kanun tanimaz anlayisi icinde Kacak olarak yapildi. Tayyip Cumhurbaskani olduktan sonra da "acaba Davutoglu mu Aksaraya gidecek, yoksa Tayyip mi merakli bekleyisi arasinda Tayyip'in oraya tasinivermesi ile emrivaki olarak Cumhurbaskanligi Sarayi olmak durumunda kaldi.
Gordun mu biri nasil Ataturk'un yati, digeri nasil Erdoganin sarayi olmus? Hadi bul bakalim gene ikisi arasinda bir benzerlik..