epıdural normal dogum dusunenlerın dıkkatıne...

golgemmm

aşk sın sen cansın sen...
Kayıtlı Üye
25 Ağustos 2011
1.621
4
arkadaslar daha sımdıden dogum korkusu sardı benı:) sezeanla dogum ıstememekle bırlıkte normal dogumdanda cok tırsıyorum canım ınanılmaz az:) epıdural normal dogum yontemı ıncelendıgınde mantıga cok yatan bır yontem..aranızda dusunen yada bu ontemle bebısını kucaga alanlar varmı?





AĞRISIZ (EPİDURAL ANALJEZİ İLE) DOĞUMDA NELER YAŞAYACAĞIM ?

Hamile kaldınız, doğum yapacaksınız; “Nasıl doğurmalıyım, sezaryen mi, normal doğum mu yapayım ?” derken epidural analjezi diye bir yöntem olduğunu duydunuz. Bu şekilde ağrılarınızı hissetmeden hem normal hem de sağlıklı bir şekilde bebeğinize kavuşabileceğinizi öğrendiniz. Ama yine de merak ediyorsunuz: neler yaşayacağım, neler hissedeceğim, veya bana neler yapılacak?
İsterseniz gelin adım adım bir normal ağrısız ( epidural ) doğumu izleyelim:

Hamileliğinizin son haftalarında yalancı doğum sancılarınız olabilir.Bu sancılar yoğunlaşınca kadın-doğum uzmanınızı arayıp sancılarınızın sıklığını ve şiddetini tarif edersiniz. “Gel bir göreyim” veya “ hastaneye git, bir muayene etsinler” diyecektir. Hastaneye giderken, önceden tanışıp telefonunu aldığınız anestezi uzmanınızı arayıp hastaneye gitmekte olduğunuzu haber vereceksiniz. Hastaneye vardığınızda kendi doktorunuz veya nöbetçi doktor veya ebe sizi muayene edecek ve tuşe sonucunu (doğum kanalı açıklığı ve efasman da denilen collum silinmesi yüzdesini) ölçecek. Kanal açılığı 4 cm ulaşınca anestezi doktorunuz gelip sizi müdahale odasına götürecek ve ana menüde Nasıl Uygulanır? sekmesinde ayrıntılı olacak anlattığımız işlemleri yapacak.


İşlemden sonraki 10-15 dakika içinde her gelen ağrı bir öncekinden daha hafif olacaktır. Daha sonra da sancınızın ağrısını duymayacak, sadece karnınızda kasılma hissedeceksiniz.
Uygulamadan sonra jinekologunuz doğum kanalı açıklığınızı tekrar ölçmek isteyebilir. Sonra yürüyerek odanıza döner, tam açıklığa kadar geçen zamanı odanızda dolaşarak geçirebilirsiniz. Bu arada ihtiyaç olursa epidural kateterden ek doz yapılabilir.
Doğum zamanı gelip, çıkım aşaması için sizi doğumhaneye aldıklarında karnınızdaki basıncı biraz daha sık ve kuvvetli hissedersiniz. Doğum pozisyonu verildikten sonra genellikle her 1-2 dakikada bir sancınızı, kasılma ve baskı olarak karnınızda ve kasıklarınızda hissedince sizin de eş zamanlı olarak ıkınmanız ve bebeğinizi dışarı doğru itmeniz istenecek. Baskı geçince derin ama yavaş nefesler alacak bir sonraki kasılma için kuvvet toplayacaksınız. Her kasılma ve eşzamanlı ıkınmanız sizi bebeğinize bir adım daha yaklaştıracak ve yavrunuz doğum kanalından aşağıya kayıp en sonunda kuvvetli bir ıkınma ile dünyaya gözlerini açacak. Size de o güzelliği kucağınıza alıp tüm çektiklerinizi unutmak kalacak !


Doğumdan sonra sırtınızdaki epidural kateter, canınız hiç yanmadan çekilip çıkarılacak. Ve siz, hiç ağrı sancı çekmeden normal hayatınıza dönecek, anneliğe alışacaksınız.

Önceklikle anestezi doktoru anne adayına, odasında, yapacağı işlemi kısaca anlatır,varsa sorularını cevaplandırır. Sonra işlemin yapılacağı salona; doğumhane veya hazırlık odasına geçirir. Anne adayı sol tarafına yan yatar veya oturur, çenesini göğsüne dayar, kollarını omuzlarında çaprazlar ve olabildiğince öne doğru bükülüp sırtını kamburlaştırır. İyi bir pozisyon ve kıpırdamadan durmak, hareketsiz kalmak işlemin çabuk yapılması için çok önemlidir. Bunun için de anne ile devamlı sözel iletişimde bulunmak, yapılanları adım adım anlatarak onu rahatlatmak büyük önem taşır.
AĞRISIZ DOĞUMda neler yaşayacağım ?



İşlem 3 aşamada gerçekleşir:

1.aşamada annenin sırtında uygulama yapılacak bölge, antiseptik bir sıvı ile silinir ve steril örtüyle örtülür. Bu enfeksiyonu önlemek içindir.Sıvı oda ısısında olduğu için anneye biraz soğuk gelebilir.
2. aşamada cilt ve cilt altı çok ince bir iğne ile uyuşturulur. Bu şeker hastalarının (Diabetlilerin) kendilerine insulin yaparken kullandıkları çok ufak bir iğnedir. Bu iğneyi, anne adayı bir sivrisinek ısırığı kadar hisseder.
3.aşamada ise epidural sahaya ucu künt bir iğne (tohy iğnesi) yardımıyla kateter yerleştirilir ve ilaç verilir. Özellikle bu aşamada annenin birkaç dakika kıpırdamadan durması çok önemlidir. Kateter yumuşak bir maddeden yapılmış, balık oltası (misina) kalınlığında incecik bir sondacıktır. İlk yapılan ilacın etkisi geçince ilave ilaç yapılabilmesi için yerleştirilir. Kateterin dışarıda kalan kısmı alerji yapmayan özel flasterle omuza kadar yapıştırılır.


Buradan ihtiyaç duyuldukça ara ara ilaç verilebildiği gibi önceden programlanmış otomatik pompalarla sürekli belirli doz ilaç ta verilebilir.Anne adayı ihtiyaç hissettiğinde bu pompaya bağlı bir düğmeye basarak kendiye ek doz yapabilir. Buna Hasta Kontrollu Analjezi (HKAveya PCA) denir.
Bu kateter, doğumdan sonra annenin ağrısı kalmayınca hiç can yanmadan kolayca çıkarılır.
Kimlere Uygulanmaz ?
* Kanama pıhtılaşma bozukluğu olanlara, antikoagülan (Pıhtılaşma önleyici ilaç) alanlara,
* Enjeksiyon bölgesinde enfeksiyon olanlara,
* Sıvı ve/veya kan kaybı ile beraber olan ve düzeltilemeyen aşırı tansiyon düşüklüğü
* Kafa içi basıncı artmış olanlar (Beyin tümörü, kanaması vb)
* Akli dengesi bozuk olanlara veya uygulamayı kesinlikle reddedenlere yapılmaz.




--------------------------------------------------------------------------------

Normal Doğumda Epidural Analjezinin Avantajları

*Epidural analjezi ağrısız normal doğum için mükemmel bir yöntemdir. Bu konudaki uzmanların ortak görüşü: Epidural normal doğum analjezisinde altın standarttır !

*En önemli avantaji; annenin doğum sırasında gereksiz yere acı ve ızdırap çekmesini, anne ve bebeğe zarar vermeden önlemesidir.Bu ağrıların giderimi bebek için de faydalıdır.

*Annede, ağrıya bağlı oluşan, aşırı soluk alımı, stres hormonlarının çok salgılanması, endişe ve korku ; istenmeyen pek çok olayı da beraberinde getirir: Bebeğin daha az kanlanması, daha az oksijenlenmesi, doğum esnasında anne ile kooperasyonun (iletişiminin) kopması, doğumun uzaması gibi pek çok yan etki epiduralle ortadan kalkar. Yapılan çalışmalarda ağrısız doğum bebeklerinin yenidoğan değerlendirme skorlarının daha iyi olduğu gözlenmiştir.

*Anne; bebeğini doğdurduğu zaman uyanık, ağrısız ve koopere olduğu için o güzel anın tadını çıkarır. Bebeğini hemen görür, koklar, öper ve hatta beslemeğe başlayabilir. Pek çok pedagog; anne-bebek ilişkisinin, doğumdan sonra olabildiğince çabuk başlamasının, çocuğun kişilik gelişimi açısından çok önemli olduğunu vurgulamıştır.

*Herhangi bir sebeple sezaryen gerekirse epidural analjezi sayesinde anne ve bebeğin genel anestezi (Narkoz) alması önlenmiş olur.
 
Peki hiç riski yok mu? yani doğum başarılı gibi gözükse de kalıcı hasarlara falan sebep olma ihtimali var mı? Felçli kalma riskinin oldugunu duymuştum bi yerde :44:
 
bende normal doğum yapsaydım epidural doğum istiyodum riskini duymuştum ama bende doğum korkusu vardı.kızım ters olduğu için sezeryan oldum.rabbim hepinizi bir avazda kurtarsın :KK34:
 
Peki hiç riski yok mu? yani doğum başarılı gibi gözükse de kalıcı hasarlara falan sebep olma ihtimali var mı? Felçli kalma riskinin oldugunu duymuştum bi yerde :44:

canım benım tabı rıskı var felc gıbı fakat bu mılyonda bır ıhtımal..sadce yan etkılerı bazı hastalarda olabılıyormus onlarda bas agrısı bas donmesı halsızlık vs..dr lar dahı cok sık onerıyor bu yontemı..fakat her bunyye yapılmadıgını kontrollerden gecırıldıgını ve ayrıca rahmın en az 4 5 cm acılması gerektıgını ekleyebılırım..hem saglıklı dogum yapıyorsun hemde agrısız bundan daha guzel ne olabılırkı dıye dusunuyorum..ama daha detaylı arastırma yapıp rısklerını getırı ve goturulerı net ogrendıkten sonra daha detaylı paylasımlarım olacak..
 
16 ay önce epidural normal doğum ile oğlumu kucağıma aldım..dr. olabilecek olumsuzlukları anlatırken ıkınananama durmu olabilir ozman ebeler karından bastırarark doğumunu gerçeklerştiririz öylede olmazsa vakumla çekiyoruz ama bunları yapmak istemiyorum dedi..ben vakum hariç hepsini yşadım:KK43: ayrıca evet 5 cm açılmamdan sonra yapılmıştı..şimdiki aklım olsa yaptırmazdım..artık herşeyin doğal olmasında ynayım..ama elbette herkes aynı şeyi yaşayacak diye bişey yok..hayırlı doğumlar dilerim:KK49:
 
yanlız şunuda eklemek isterim burda yazıldığı gibi acısız bir doğum yaşamıyorsunuz tamam ağrı hissedilmiyor ancak doğum anı geldiğinde ıkınma sorunu olmaması için ilaç verilmiyor ve doğum anındaki acıyı yaşıyorsunuz..tabi bu kısa süreli bir acı..
 
merhabalar ant arkadaşıma katılıyorumbende 15 ay önce e.nor.doğum yaptım,herşey harika ama sancıyı ve doğum anını hissediyorsunz,acısız değil,ama herşeye değer harikaa..hayırlı doğumlarr
 
arkadaşlar ben de 1,5 ay önce epidural normal yaptım..gayet rahat bi doğum şekli..gülerek doğumhaneye girdim ve gülerek çıktım..acı sancı falan duymadım tavsiye ederim..yalnız 4-5 cm açılma gerekio ondan sonra yapıolar..hayırlı doğumlarr..:KK16:
 
bende yaklaşık 3 sene önce epidural normal doğum yaptım.

önce suni sancı verildi ve 4-5 cm açılma olduktan sonra epidural yapıldı.suni sancı felaket bişey ama epidural olunca kuş gibi oldum,yeniden doğmuş gibiydim.doğum anında yapılmıyor demiş birisi,bana yapıldı ikinci doz demekki hastaneye göre değişiyor durum.ıkınmaktada zorlanmadım,üç beş ıkınmayla doğdu kızım.tamamen hissiz olmuyorsunuz zaten acı hissi kayboluyor sadece.

hamile olanlara hayırlı ve kolay doğumlar diliyorum...
 
X