Engeli olmak ve insanların bakışları

Kızlar merhaba
aslına bunu yazmak hiç istemiyorum kaldıramıyorum bu durumu
Ama anlatmak da isterim çünkü toplum engelli insanlara çok garip bakıyor...

Benim bir gözüm hiç görmüyor bu dışardan da belli ediyor bir gözüm çok küçük biri çok büyük yüzüm ufak ve anlim olduğundan fazla açık insanlar iğrenç bir şekilde bakıyorlar lisede bile bunu çokça hisetim

Ona bakan ailesine yazık , Annesine Allah yardım etsin ben böyle bir çocuk istemezdim , ailesi buna nasıl bakıyor
Nasıl bir yük , evleneceği kocaya yazık kim ister bunu tabi evlenirse

İnsanlar bir şey demeden bile bana bakarken yüzlerinde bir igrenme var ve bu beni çokça kırıyor

Yakın bir akrabam bana sen nasıl dayaniyorsun senin yerinde olsam intihar ederdim dedi.

Ben bunu kendi evimde de hissediyorum annem ile benimle konuşurken çok tuhaf bakıyor yüzüme insan salak olsa anlar da çok ça söyledi annem işte seni sağlam biri istemez kusurların var öyle büyük şeyler bekleme illaki onunda bedeninde kusurları olacak

Artık arkadaşlık yapmıyorum
Liseden de sırf bu yüzden çıkmak istedim
Çok zoruma gidiyor yaşıtlarım çok güzel olması bırakın güzelliği hastalık olmamasını
Bu lafları duymamalari
Her gece düşünüyorum neden imtihanım bu kadar fazla kör olurmuyum ileride her gece korku ile yaşıyorum neden ?
Kendime çokça bakıyorum bu sene bakmama rağmen bu sözler aklımdan çıkmıyor bir kere güzel görüsem aklima duyduklarım geliyor geliyor her okuldan geldiğimde ağlardım bir bunu hatırlıyorum

İnanın bana kimse böyle yaşamak istemez
Derdi kaldirabiliyorum ama insanları kaldıramıyorum...
Allah şifa versin inşallah ya nur ismiyle güzelleştirsin sizi💕 ben de benzer şekilde kusurlarım için üzülüyorum. İnsanlar dik dik bakıyor açıyor soruyor vs. Allah inşallah güzel kalpli insanlarla tanıştırsın bizi

Kızlar merhaba

Benim bir gözüm hiç görmüyor bu dışardan da belli ediyor bir gözüm çok küçük biri çok büyük yüzüm ufak ve anlim olduğundan fazla açık insanlar iğrenç bir şekilde bakıyorlar lisede bile bunu çokça hisetim

Ona bakan ailesine yazık , Annesine Allah yardım etsin ben böyle bir çocuk istemezdim , ailesi buna nasıl bakıyor

İnsanlar bir şey demeden bile bana bakarken yüzlerinde bir igrenme var ve bu beni çokça kırıyor

Yakın bir akrabam bana sen nasıl dayaniyorsun senin yerinde olsam intihar ederdim dedi.

Ben bunu kendi evimde de hissediyorum annem ile benimle konuşurken çok tuhaf bakıyor yüzüme insan salak olsa anlar da çok ça söyledi annem işte seni sağlam biri istemez kusurların var öyle büyük şeyler bekleme illaki onunda bedeninde kusurları olacak

Çok zoruma gidiyor yaşıtlarım çok güzel olması bırakın güzelliği hastalık olmamasını
Bu lafları duymamalari
Her gece düşünüyorum neden imtihanım bu kadar fazla kör olurmuyum ileride her gece korku ile yaşıyorum neden ?
Kendime çokça bakıyorum bu sene bakmama rağmen bu sözler aklımdan çıkmıyor bir kere güzel görüsem aklima duyduklarım geliyor geliyor her okuldan geldiğimde ağlardım bir bunu hatırlıyorum

Sorun herkesten önce annenizde, ailenizde.. Onlar size özgüven aşılamış olsa dünya umrunuzda olmadı. Ha ayrıca herhangi bir engeli bulunup da tamamen sağlıklı kişilerle evlenen, ilişki yaşayan onlarca insan var. Anneniz çok bildiğini kendine saklasın, herkes onun gibi cahil cühela değil.

Konuyu okumadınız mı? Özel gereksinim demiyor. Bir gözüm görme engelli diyor.
“Engelli birey” yerine “özel gereksinimli birey” hitabı en doğrusudur. Engelli, sakat, özürlü şeklinde tanımlamalar hoş değildir. Yani arkadaş doğru ifade etmiş. Özel gereksinimden kasıt bu zaten.

Kızlar merhaba

Bu lafları duymamalari

Bence engel bedende değil de kalplerdedir. Sen böyle diyorsun ama eminim çok güzel bir kadınsın. Bu dediklerinin çözümü var. Ama kalp engelinin çözümü yok. Alnın mi açık kahkül kestirirsen kapanır. Gözlerin için de artık göz estetiğine giren protez göz akıllı mercekler vs var. Bunların çaresi var ama kalpteki kötü düşüncenin kötü bakış açısının maalesef ki çaresi yok. Sen sıkma canını güzeller güzeli kadın. Engel kalptedir bedende değil. 🩵

Aslında bu durum keşke sende daha fazla aşık yaratıp onları başarılarınla ezsen. Üstelik engellilerij KPSS kazanması daha kolay. Bence bırakma. Bırak millet ne derse desin hayattaki bi engelli sen misin ? Millet her zaman konuşur

İnsanlarımız maalesef ki empati yoksunu, nerede nasıl konuşacaklarını ve davranacaklarını bilmiyorlar; daha da kötüsü fikri sorulmadığı hâlde üstüne vazife olmayan her konuda yorum yapma hakkına sahip olduklarını düşünüyorlar.

Benim annem de engeli olan bir kadın, tek bacağına felç vurduğu için aksayarak yürüyor; özellikle küçük yaşlarda okulda anneme dik dik bakılmasını, bana anneme ne olduğuyla ilgili sorular sorulmasını sinir bozucu bulurdum ve çok üzülürdüm. Hangimizin yarına nasıl çıkacağını ya da çıkmayacağını kimse bilemez. Siz her şeyin insan için olduğunu bilerek söylenenleri umursamamaya çalışın. O kadar kötü kalpli insanlar var ki, mesela sizin bir başarınızı, beğenilen bir yönünüzü kıskanıp sizi kendince bu şekilde vurmaya çalışıyor bile olabilirler. O sesler hiç susmayacak. Modunuzu düşürüyor bu durum biliyorum; ama siz hayatınıza bakın, o sesleri başarınızla, kuracağınız mutlu hayatla susturmaya bakın. Doğru insan da sizi her koşulda her şartta sevecektir.

Ölüm dışında her şeyin bir şekilde çaresi var, sizin durumunuza uygun mu bilmiyorum; ama ultra realistik göz protezleri var, neredeyse hiç anlaşılmıyor.

Hepimiz engelli adayıyız. Ki sen engelli bile değilsin. Ama uygunsa engelli KPSS ile atanmaya bak.

Sana kötü hissettiren insanlardan uzaklaş lütfen. Bir psikoloğa git kendini sevmeyi ve kabullenmeyi öğren. İnsanlar çeşit çeşit yaratılır. Hep kendimizden daha iyi durumda olanı görürüz. Elbette bu normal ama en önemlisi kendini sevebilmek.

Gözümde simetri bozukluğu var demişsin. Bak benim bir arkadaşım çok büyük bir kaza geçirdi. Kız kafasını arka koltuğa gömdü. Bir gözü görmüyor alnı ve gözü göçük kaldı. Hayatımda onun kadar neşeli birini görmedim halen de öyle. Hayatında hiçbirşey değişmedi. Hala görüştüğü insanlar var. Kafasına yatmayanla o kesiyor muhabbeti. Yani kendini engelli olarak tanımlamıyor. Senin şanssızlığın etrafındaki insanların bunu sana bir eksiklik olarak öğretmesi. Yok öyle birşey. Sen onların sözlerine kulak asmayı bırak. Ne demek illa bedeninde kusuru olan bir insanla olacaksın. Kanun mu bu nedir yani. Annen muhtemelen üzülmenden korkarak aşırı koruyucu hareket ediyor. Ben senin yüzüne tuhaf baktığını da düşünmüyorum. Ben de bir anneyim nasıl çocuğuma öyle bakabilirim. Sen öyle görmek istiyorsun aslında. Herkesin senin kusurunla ilgilendiğini düşünüyorsun. O akrabanla da ilişkini kes terbiyesiz.

Hiç kibar olamayacağım kusura bakmayın da.Aileniz, akrabalarınız yakın çevreniz hepsi geri zekalılarla dolu.Bunu hakaret olarak söylemiyorum bu dediklerinizi yapan hiç kimse normal zekâ seviyesine sahip olamaz.Asagidaki hikayeyi okumanızı tavsiye ederim.Yolunuza ışık olsun.

Sağır kurbağa!
Hepimiz başarılı olmak isteriz ancak çevremizden gelen olumsuz kelimelere olumsuz insanların yorumlarına inandırırız. Tamamen negatif olan bir insan, konu ne olursa olsun her zaman söyleyecek kötü ve olumsuz bir şey bulur ve bizi yapmak istediklerimizden soğutabilir. İşte bu yüzden sizi negatif yönde etkileyen her neyse bir kenara bırakın ve yapmak istediklerinize odaklanın.

Zamanın birinde bir gün kurbağaların yarışı varmış. Hedef; çok yüksek bir kulenin tepesine çıkmakmış. Bir sürü kurbağa da arkadaşlarını seyretmek için toplanmış ve yarış başlamış.
Gerçekten seyirciler arasında hiçbiri yarışmacıların kulenin tepesine çıkabileceğine inanmıyormuş. Sadece şu sesler duyulabiliyormuş:
“Zavallılar! hiçbir zaman başaramayacaklar!”
Yarışmaya başlayan kurbağalar kulenin tepesine ulaşamayınca teker teker yarışı bırakmaya başlamışlar. İçlerinden sadece bir tanesi inatla ve yılmadan kuleye tırmanmaya çalışıyormuş. Seyirciler bağırmaya devam ediyorlarmış:
“Zavallılar! hiçbir zaman başaramayacaklar!”
Sonunda bir tanesi hariç, hepsinin ümitleri kırılmış ve bırakmışlar. Ama kalan son kurbağa büyük bir gayret ile mücadele ederek kulenin tepesine çıkmayı başarmış. Diğerleri hayret içerisinde bu işi nasıl başardığını öğrenmek istemişler. Bir kurbağa ona yaklaşmış ve sormuş;
“Bu işi nasıl başardın?” diye.
Kurbağa cevap vermemiş.. Bir daha sormuşlar.. Yine cevap vermemiş..O anda farkına varmışlar ki; kuleye çıkan kurbağa sağırmış!
Siz de hayallerinizi gerçekleştiremeyeceğinizi söyleyen söz ve kişilere karşı hep sağır kalın.
Olumsuz düşünen insanları duymayın!..

Son düzenleme:
Böyle cahil, terbiyesiz insanların arasına düştüğün için çok üzgünüm. Engelli bir öğrencim vardı. Okulda zorbalığa uğradığına hiç şahit olmadım aksine arkadaşları hep kendisine yardımcı olmaya çalışırdı ama o kendisini çekerdi. Aralarına dahil olmak istemezdi. Bi gün etüt dersi verirken konu dersten kaydı muhabbet etmeye başladık. Açıkçası ben de rahat hissetmesi için derse odaklı kalmadım. Arkadaşlarıyla arasının mesafeli olduğunu gözlemlediğimi söyledim. Bana acıdıklarını düşündüğüm için aralarında olmak istemiyorum, kendimi engelli arkadaşlarımın arasında daha iyi hissediyorum dedi. Bulunduğumuz şehirde sadece engellilerin çalıştığı mekan var. Sık sık oralarda toplanıyorlarmış. Bunu öğrendikten sonra öğrencilerimi toplayıp o mekâna kahvaltıya vs götürdüm hep. Aramızda fark yok. Hepimiz engelli adayıyız. Hangimizin yardıma ihtiyacı varsa onun yanında olacağız. İnsan olabilmeyi öğreneceğiz. Belediyelerin engelli vatandaşlarla ilgili projeleri oluyor. Onlara bi göz atmanızı tavsiye ederim. Bi şekilde sosyalleşip anormal bi insan olmadığınızı farketmeniz için fayda sağlar diye düşünüyorum. Bir de daha önce tavsiye etmişler ama ben de söylemek isterim. Engelli raporunuz varsa E-KPSSden faydalanmanızı öneririm. Etrafınızdaki insanlar düpedüz cahil. Ne yaparsanız yapın düzelmezler. Laf anlatmaya çalıştıkça kendinizi yorarsınız. Sizi anlayabilen insanların arasında daha çok vakit geçirmek iyi gelebilir.

Back
X