- 21 Ağustos 2011
- 5.186
- 592
- 198
- Konu Sahibi KadinlarKulubu
İlk yardım, kaza geçiren bir kişiye sağlık merkezine ulaşana kadar yapılabilecek küçük müdahalelerdir. Asla unutulmaması gereken ise en etkili ilk yardımın kişiyi en seri ve en güvenli şekilde bir sağlık kuruluşuna götürmek ya da sağlık görevlilerinin en çabuk şekilde ulaşmasını sağlamaktır.
Ev kazaları da önlemlere rağmen kimi zaman karşılaştığımız tatsız olaylardan. Bu yüzden her evde bir ecza dolabı ve ilk yardım malzemelerinin bulunması çok önemli.

Öncelikle ilk yardım dolabı/çantasının çocukların kolay erişemeyeceği yerlerde bulunmasına dikkat etmek gerekiyor. Aksi bir durum yeni ev kazalarına yol açabilir. Ancak bu malzemeler erişkinlerin hemen ulaşabileceği yerlerde bulunmalı.
İlk yardım çantasında bir ilk yardım kılavuzu nun bulunması önemli. Bilinçsizce yapılan müdahale istenmeyen daha kötü sonuçlara yol açabilir.
Evlerde kullanılabilecek ilk yardım malzemeleri neler olabilir?

· Kronik hastalığı olanlar için mutlaka yedek ilaç
· Böcek sokmalarına ve yanıklara karşı merhem
· Ağrı kesici
· Termometre
· Oksijenli Su ( Antiseptikdir, yaralı yüzeyin mikroplarını temizler)
· Tendürdiyot - Batikon (Dezenfektan amaçlı kullanılır. Yaraya direkt olarak değil, yara çevresine sürülmelidir)
· Yara bandı (Küçük kesik ve sıyrıkları kapatmada kullanılır)
· Pamuk (Yara yüzeyinin temizliğinde kullanılır)
· Steril gazlı bez (Yara üzerine uygulanır temizliği sağlar)
· Sargı Bezi (Yaraların sarılması ve korunmasında uygulanır)
· Flaster (Yara üzerindeki gazlı bez veya sargı bezini sabitlemek için gerekir)
· Lateks eldiven (Eldeki mikropların yaraya bulaşmasını engellemek için kullanılır)
· Cımbız ya da pens (Cilde batan diken, kıymık vb. çıkarmakta kullanılır)
· Makas (Gazlı bez, sargı bezi, flaster kesmekte kullanılır)
· Çengelli iğne (Sargıyı sabitlemek için kullanılır)
Unutmayalım; en güzel ev sağlıklı evdir