merhabalar
bahceci kliniginde yaptirdigim ilk tup bebek denememde 1 adet 5. gun embiyosu elde edildi, embriyonun genetik testi normal geldi ancak, genetik test sirasinda olculen bir baska parametre olan mitoscore yuksek cikmisti. transfer olumsuz sonuclandi ve bu da mitoscore un yuksekligine baglandi.
ikinci denemede genetige 3 embriyo gonderildi, embriyolardan biri genetik olarak normal geldi ancak bu embriyonun da yine mitoscore degeri yuksek olculmus. transfer icin beklemekteyiz su an.
genetik test yaptirip mitoscore degeri hakkinda bilgisi olan var midir acaba. varsa deneyimlerinizi paylasmanizi rica edecegim. yorumlariniz icin simdiden tesekkurler.
not: baslikta mitoscore yanlislikla metascore olarak yazildi. ikinci edit hakki olmadigi icin maalesef duzeltemiyorum. dogrusu: mitoscore.
Pgt sayfasında bahsettiğim gibi bunu ben Volkan Turan hocadan duymuştum Prof dr Kutluk Oktay yapıyormuş şimdi o hastanede değildi mitokondri nakli yapıyor
Brüksel tıp merkezinin sayfasına baktım sanırım bu sana uygun olur
İnsan embriyosu 46 kromozom içerir ve kromozomal anöploidiler olarak tanımlanan kromozom sayısındaki artış yada azalış embriyonun rahime tutunamadığı yada tutunduktan sonra düşükle sonuçlandığı gebeliklerin yaklaşık 50%’ inde karşımıza ana sebep olarak çıkmaktadır.
Tüp bebek yöntemleriyle geliştirilen embriyolarda preimplantasyon genetik taraması (PGS) kullanılarak kromozomal anormalliklerin tespit edilmesi mümkündür. Merkezimizde PGS amaçıyla yüksek doğrulukla sonuç veren ve çok gelişmiş bir genetik analiz yöntemi olan yeni nesil dizileme (NGS) tekniği kullanılmaktadır. Bu teknik kullanılarak kromozomal olarak normal (euploid) olan embriyonun seçilmesi mümkündür. Euploid embriyonun rahime transferiyle ise yüksek tutunma (implantasyon), düşük oranlarında azalma ve yüksek devam eden gebelik oranları elde edilebilmektedir.
Her nekadar normal kromozomal içeriğe sahip embriyo transferiyle daha yüksek başarı oranları elde ediliyor olsada bu oran malesef 100% değildir ve başka hücresel faktörlerin de gebeliği etkilediği düşünülmektedir. Gebelik başarısını etkilediği düşünülen faktörlerden biride hücrenin enerji kaynağı olan mitokondri organelidir. Mitokondri hücrenin en önemli yaşamsal organlerinden biridir ve kendi genetik materyalini (DNA) içermektedir.
Yapılan son çalışmalar embriyodaki artmış mitokondrial DNA miktarının, embriyonun yetersiz enerji seviyesine sahip olduğunu ve neticesinde embriyonun rahime tutunamasıyla bir ilişkisi olabileceğini göstermektedir. (Diez-Juan A, Rubio C et al. 2015)
MitoScore yöntemiyle birlikte, genetik tarama amaçlı NGS uygulanan embriyolarda hem embriyonun kromozomal yapısı hem de enerji yeterliliği tespit edilebilmektedir. MitoScore yöntemi NGS yöntemiyle entegre çalışmaktadır.
MitoScore Nedir?
MitoScore işlemi embriyonun enerji durumunun belirlenmesini sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntemde, embriyodaki mitokondri organellerinin sahip oldukları genetik materyalinin (mtDNA) miktarı tayin edilmektedir. Testin sonuçunda mitoScor‘ u en ideal çıkan embriyonun rahime tutunma kapasitesinin daha yüksek olduğu görülmüştür.
Bu nedenle, özellikle PGS amaçlı NGS uygulanan ve kromozomal olarak normal oldukları tespit edilen embriyolar arasından öncelikle hangisinin transfer edileceğinin kararı, mitoScor sonucuna göre alınması tavsiye edilir.
Şunu unutmamak gerekir ki, mitoScor’ u yüksek çıkan, yani bu testle enerji yeterliliği az olduğu gösterilen embriyoların rahime tutunma ve sağlıklı doğumla sonuçlanma ihtimali halen vardır.
MitoScore, iyi embriyolar arasından en iyisini seçmeyi ve çiftlerin daha kısa sürede evlerine sağlıklı bebek götürmelerini sağlayan yöntemlerden biridir.
Paylaş:
DOKTORLARIMIZA SORUNUZ
Adınız Soyadınız (zorunlu)
Vor-und Nachname*
Mail adresiniz (zorunlu)
E-Mail*
Telefon
Telefonnummar
Konu
Betreff
mesajınız
Nachricht
SON EKLENEN MAKALELER
Niçin Brüksel Tüp Bebek Merkezi
Hastaya özel tedavi. Özellikle laboratuvar…
AZOSPERMİK ERKEKLERDE SON ŞANS SPERMATİD ENJEKSİYONU
AZOSPERMİK ERKEKLERDE SON ŞANS OLARAK…
Tüp tıkanıklıklarının açılması
Tüp tıkanıklıklarının açılması Tüpler ince…
ENDOMETRİOSİS VE ÇİKOLATA KİSTLERİ
Bu yazının esas amacı…
TÜP BEBEK LABORATUAR SAFHALARI
Yumurta toplama günü neler yapılır?…
RAHİM İÇİ UYARILMASI Tüp bebekte başarıyı arttıran yeni teknik
RAHİM İÇİ UYARILMASI Günümüzde…
Prof. Dr. Yücel Karaman kimdir ?
Kanser hastalarında yumurta dondurma
Üreme potansiyelinin korunması, kanser hastalığı…
AMH testi nedir? Hangi durumlarda kullanılır?
AMH testi nedir? Hangi durumlarda…
SPERMCHIP
Microenjeksiyon (ICSI/IMSI), IVF ve IUI…