• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

El ve Ayaklar ok yen var m?

bendede aynı sorun var.özellılke kısın ayaklarım hep usür.simdide üsüyor.bır ara her sabah 1 tatlı kaşiği pekmez icmiştim.ısınmıstım. pekmeze dönüs ....................

bendede var vucudum cok usur benim yaz kis doktora sordum kan yetersizdir dedi hersey normal geldi testlerden sadece vucudumda hic yag yokmus ondan oluyor fazlaya kacmamak sartiyla yagli ye dedi ben hayatta yagli yiyemiyorum bu ilac bile olsa midem kaldirmiyor yag eksikliginden olurmus doktorun soyledigine gore

bendede var vucudum cok usur benim yaz kis doktora sordum kan yetersizdir dedi hersey normal geldi testlerden sadece vucudumda hic yag yokmus ondan oluyor fazlaya kacmamak sartiyla yagli ye dedi ben hayatta yagli yiyemiyorum bu ilac bile olsa midem kaldirmiyor yag eksikliginden olurmus doktorun soyledigine gore

bende yağdan bol hiçbişi yok ben niye üşüyom o zaman benneyaptımki
kişiden kişiye deişiyor herhalde.

offfff ya desenize hepimizin sorunu ayni ama cözümü yok...
benimde yaz kis ellerim ayaklarim buz gibi...
kan degerlerim gayet normal...
mutlaka vardir bir nedeni...

ben de hevesle açtım konuyu, özellikle ayaklarım hiç ısınmıyor, eşim bile her değdiğnde şok geçiriyor bunlar ne böyle diye, daha yeni tahlil yaptırdım, kansızlık falan da yok, neden acaba??

ayni sorun bendede var ellerim ayaklarim bide gulmeyin kizlar popom hep soguk bazen esim sicakken gel yanima biraz serinleyim diyor ama cogu zamanda dur yaklasma once isitayim seni der ellerimi isitir bazende kaciyor hic bi care bulamadim

ben de sizdenim :) ellerime dokunan herkes ürperiyor ve beni ısıtmaya çalışıyor,bende normal olduğunu herzaman öyle olduklarını söylüyorum.ayaklarım zaten ne giyersem giyeyim buz kalıbının içinde duruyorlarmış gibi hissediyorum.bu tür şeylerin sebebi genelde kan dolaşımı bozukluğu.bendede var. ayrıca yıllar önce doktor bana stresten kaynaklı olduğunu söylediği kan pıhtılaşması yapan reyno rahatsızlığım olduğunu söyledi.gerçekten doktora gittiğim günlerde nerede güneş görürsem gidip orada duruyordum,aşırı üşüyordum. hareketli olmak lazım.hareket edince kan dolaşımım hızlanıyor ve elerim ancak o zaman ısınıyor a.s

hiç ısınıyomuki off offf şimdi bile üşüyorum ayakarlımda çora var patik içinde bana mısın dmeiyo ya buz gibi :(kansızlıktan işte pekmez içince biraz geçiyo ama :(:a015:

bende aynıyım :D ama ailede elleri üşüyen tek benim ırsi değil :P sevgilimin cebinde geziyor ellerim sürekli ısıtmaya uğraşıyor. bu akşam kansızlıktandır diyip kan ilacı alalım dedi ama ilaç yada pekmez içemiyorum. midemi yakıyorlar. offff offf

Benimde çok bende demir eksikliği var bende ona bağlıyorum...

benimde ozellikle kisin ayaklarim hic isinmaz ne giyersem giyeyim ,ellerimde buz gibi olmasa da sicak da degildir..bi ara gece yatmadan legene sicak su doldurup ayaklarimi 10dakika icinde tutuyordum sicacik oluyorlardi ..tabi sogumadan hemen yatiyodum

bence dolasim bozuklugundan olabilir ,oralara fazla kan gitmiyo herhalde,belki el ve ayak icin bir kac cimlastik hareketi yapmaninda faydasi olabilir

aslında hareketsizlikte sebep oluyor buna iş yerinde falan diyorsunuz oturduğu yerden iş yapan arkadaşlar hareketsizlik de buna sebep mesela ben kk da iken sağ elim de mause olur ve sağ elim buz keser neden çünkü hareketsiz kalıyor da ondan vede ayaklarım aynı şekilde..

ayrıca kızlar ayaklarınıza kat kat çorap giyerseniz ısıtmaz giydiğiniz şeyler ıslanır ve daha çok üşütür. o yüzden ince çorap giyin bacağınızı tamamen örtercek ama...vede mutlaka terlik giyin.. eğer ince çoraptada ıslanırsa giydikleriniz. o zaman da önü açık terlik giyin mutlaka..

ne kadar çok kişi varmış bu derten muzdarip bende sadeçe kendim üşüyorum sanıyordum yanan sobanın içine girsem yinede üşüyorum kalirifer hak getire bakalım aramızda bu soruna çözüm çare bulaçak arkadaşımız olaçakmı lahana gibi kat kat giyinmekte çözüm değil giyindikçe sankim vuçut ısıs daha çok düşüyor

aynen benimde elim ayağım ısınmaz ama öyle bazıları gibi çok çok abartılı değil
yeshil arkadaşın dediği gibi hareketsizlikten olabiliyor
benimde pc nin başında sağ elim ayağım buz gibi olur
ısınmadığı zamanlarda yatağa bile çorapla yatarım

ablam bayburt ta iken yanına gitmiştik,malum orası sibirya gibi, benim ayaklar zaten hiç ısınmıyor.biraz dışarı çıkmıştık.yarım saat olmadı ben ayaklarımı hissetmiyorum dedim.eve geldik ayaklarımı hemen sobaya doğru tuttum.ayağımdaki patik yanmış hatta erimiş yanık kokusu geliyodu ama benim ayaklar hala ısınmamıştı ! yanık kokusunu alınca baktım :smiley-cool:

benim özellikle ayaklarım hep buz gibi. bi arkadaş hareketsizlikten demiş. benim kadar hareketli bi insan yok herhalde. derlerya oturduğu yerde duramayan aynen öyle..
ayaklarım için ne yapsam yokk hep buz gibi. yazın bile çorap terlikleyim. kışın katkat çoraplar yine de yok fayda.. hatta 1. katta oturan birilerine gittiğimde ayaklarımı altıma alıp oturma gereksinimi hissediyorum ısınsınlar diye.
belki burdan bi arkadaş bize bi yol gösterir..

Soğukta parmaklarınız uyuşuyor ve ağrıyor mu?

İnsanların üşüyen yerleri de değişiktir. Kiminin elleri buz gibidir. Kiminin başı soğuğa hassastır. Kimi ayaklarından, kimi kulaklarından, kimi burnundan üşür. Kiminin de içi yanar, ama dışarısı serindir türküdeki gibi:

"Söğüdün yaprağı narindir narin
İçerim yanıyor dışarım serin"

Şener Hoca’nın soyadından da anlaşılacağı gibi, soğuktan etkilenme daha çok kalıtsal ve yapısal bir özelliktir, bir rahatsızlık belirtisi değildir, ama bazen bir hastalık olarak da karşımıza çıkabilir ki bu, Raynaud hastalığıdır.

RAYNAUD HASTALIĞIRaynaud hastalığı ilk kez 1862’ de Maurice Raynaud isimli Fransız doktor tarafından tanımlanmıştır. Okunuşu Reyno ! şeklindedir. Bu hastalıkta, soğuğa maruz kalan el ve ayak parmaklarında üşüme, ağrı, hissizlik ve karıncalanama, iğnelenme… gibi belirtiler vardır.

Parmak derisinde önce solukluk, sonra morarma ve kızarma şeklinde renk değişiklikleri de gelişir. Hastalık, en çok el ve ayak parmaklarında ortaya çıkmakla beraber, daha seyrek olarak burun, kulak, çene gibi kısımlarda da görülebilir. Soğuk havadan başka heyecanlanmak da belirtilere yol açabilmektedir.

Deri, damarlar büzüldüğü ve kan akımı azaldığı için önce soluklaşır. Daha sonra dolaşım bozukluğuna bağlı olarak morarma başlar. Damarlar genişleyip kan akımı tekrar normale dönünce de deri kızarır.

Çok soğuk havada ellerimizin üşümesi son derecede doğal bir olaydır. Vücudumuz soğuğa maruz kaldığında, vücut iç ısısının düşmesini önlemek için el ve ayak derisi altındaki damarları daraltır ve böylece buralara giden kan miktarını azaltılmaya çalışır. Bu da bizim üşümemize neden olur. Raynaud hastalığı ismiyle bilinen durumda ise bu normal vücut cevabının çok abartılı olması söz konusudur.

Ataklar bir dakikadan kısa sürebileceği gibi bazen birkaç saat de devam edebilir. Atakların sayısı ve süresi uzadıkça kanlanmanın bozulmasına bağlı olarak deride incelme, derialtı dokusunda zayıflama ve parmaklarda incelme, tırnak uzamasında gecikme, parmakta ülser oluşumu gibi ciddi değişiklikler de meydana gelebilir.

KADINLARI SEVEN HASTALIKÇeşitli araştırmalara göre hastaların %70-90’ı kadınlardır. 15-40 yaşlara arasında daha çok görülür. Matkap, elektrikli testere, çim biçme makineleri… gibi titreşimli alet ve daktilo kullananlarda, piyano çalanlarda, sigara içen erkeklerde ve alkol içen kadınlarda da görülme ihtimali daha fazladır. Vinil kloritle çalışan plastik sanayi iççilerinde ve soğuk yiyecek üretiminde çalışanlarda da daha sık rastlanır.

NEDENİ BELLİ DEĞİL
Raynaud hastalığının kesin nedeni belli değildir, bazen skleroderma, lupus, polimiyozit gibi romatizmal hastalıklarla beraber görülebilir. Bazı yüksek tansiyon, migren, soğuk algınlığı ve doğum kontrol hapları da ataklara neden olabilir.

Tanıda, Soğuk Su Stres Testinden yararlanılır. Hasta ellerini 30 saniye süreyle buzlu su içinde tutar ve 5 dakikalık aralarla 45 dakika boyunca parmak ucundan ısı ölçümleri yapılır. Normalde 10 dakika içinde ısı normale dönerken, Raynaud hastalığında bu süre uzamış olarak bulunur. Daha basit olarak, hastanın ellerinin soğuk suya batırılarak belirtilerin ortaya çıkıp çıkmadığına bakılarak da bir kanıya varılabilir.

SOĞUKTAN KORUNMAK ÇOK ÖNEMLİTedavide, el ve ayak parmaklarının ve diğer uç kısımların eldiven, çorap, kaşkol, şapka… ile soğuktan korunması çok önemlidir. Damar genişleten ilaçların da yararı vardır. Alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır. Tedaviye dirençli olan hastalarda bazı cerrahi yöntemler de denenmektedir.

arkadaşlar benimde ellrim ayaklarım çok üşür ısıtsmam araştırırken bunu buldum
CADIARZU

Back