el-ayak-ağız sendromu!!!

senbensema

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
3 Ağustos 2012
628
-13
48
Ankara
kızlar selam. benim daha doğrusu kızımın sıkıntısı bu:el ayak ağız send. yaklaşık 20 gün önce 20 aylık kızımın elinde ayağında yoğun olmak üzere vücudunda kırmızı ufak ufak noktalar çıktı, peşinden, ateşlenme ve kusma... dr.a gittiğimizde viral bir enf olduunu, birşey yiyemez olursa tekrar götürmemizi, şimdilik ateşe dikkat edip beklememizi söyledi. peşinden komşumun 22 aylık oğlunun da aynı şikayetleri oldunu ve sonrasında pek çok çocuğun bu aralar aynı şikayetleri oldunu öğrendim. neyse, kızm hafif atlattı çok şükür, hatta çok sevndik diğer çocuklara göre çabuk atlattı diye sevndik ama dün bu hastalık nüksetti kızımda:(( çok mutsuzum. nasıl bir hastalık bu! doktorlar ne olduunu tam bilmiyor, çok görülen bişey değilmiş. dün gece sabaha kadar çok ateşliydi. bu kez de boyun sırt ve popoşunda kırmızı kabarcıklar var:(( dr.u aradım ateşe dikkat dedi. kendiliğinden geçermiş 1 haftada en geç. ama nasıl olur tekrarlar anlamıyorum. ha bire tekrar mı edecek. dr a ulaşamıyorum bunu soramadım, dün de eşim konuştu sormamış; sürekli tekrar mı edecek bu??? bildiğim kadarıyla viral enfeksiyonların tekrar etme ihtimali çok düşük...
bu arada komşumun çocuğunda da tekrar var, onun da ağız yaraları geçtikten yaklaşık 2 hafta sonra tekrar ediyor:( nasıl kurtulcaz, başına gelen var mı???
 
Bu hastalığı ilk kez dün akşam başka bir arkadaştan duydum..Onun da 2 yaşında kızı var..Su bile içemiyor bu günlerde demişti...Antibiyotik ve aşı tedavisi yokmuş ama hastalık 1 kez geçirildi mi bağışıklık kazanıyormuş vücut...
 
Arkadaşımın kızında da aynı problem var. Bir hafta içinde geçer demiş doktor. Bende çok korkuyorum. Neden oluyormuş bu hastalık?
 
canım bulaşıcı bir viral hastalık. parklardan, havuzdan, denizden bulaşıyormuş. ben ankarada yaşıyorum, geçenlerde adanada bir arkadaşımın yeğeninde de aynısı olmuş. tekrar eden var mı, biliyor musunz? bizimki ya tam geçmedi ya da tekrar ediyor anlamadım:((
 
konu sahibi.....yavruna geçmiş olsun..

benim kızım da yakın zamanda geçirdi.4 dr a götürdüm.3ü kendiliğinden geçecek gibi konuştu.ateş dürücü gibi ilaçlar verildi.iyilwşmedi yavrum.son dr serum verdi.fitil,ağrıkesici ateş düşürücü...çok şükür iyi oldu.bizim zorlu geçti.bir gece sabaha kadar sokaklardaydık.gezdik parkta pişpişledik.tekrar edermi bilmiyorum ancak hastalığın bitiminde elleri ayakları derisini döktü soyuldu. halaa da soyuluyor.yavrum çok çekti çok.bize de parktaki bir çocuktan geçmişti.
tekrar geçmiş olsun...
 
benim kızımda yaklaşık 1 ay önce aynı şikayetler oldu.fakat çevremdekiler ve aile hekimimiz su çiçeği dedi.daha sonra tesadüf eseri internetten okudum bu hastalığı ve şüphelenmeye başladım.acaba geçirdiğimiz su çiçeği değilde el ayak rahatsızlığı diyemi bu gün yine ateşlendik ve aile hekimine gittim.boğazları şişmiş dedi.ama ilkinde de yine boğazları kıızarmıştı.şu .an aklıma yoksa yinemi aynı şekilde olacak diye korkuyorum.çünkü bayağ zorlamıştı bizi.fakat aile hekimi böyle bir rahatsızlık yok dedi.
 
aynı problem şuanda benim oğlumda da var.poposunda ,dirseklerinde ,ayaklarında,ellerinde ve ağzının çevresinde...vücudunda yani sırtında karnında yok....
bende su çiçeği sandım.su toplamış gibi aynen.önceki gece kaşınmaktan uyuyamadı sabaha kadar 3 kez duş aldırdım gece rahatlasın diye...aile hekimine gittik.şuanda çok yaygın bi virüs bu dedi.şurup ve krem verdi.bugün 3.gün geçmeye başladı kızarıklıkları.1 haftada tamamen geçer endişelenecek bişe yok dedi doktor...bekliyorum bende
 
benim kızımda yaklaşık 1 ay önce aynı şikayetler oldu.fakat çevremdekiler ve aile hekimimiz su çiçeği dedi.daha sonra tesadüf eseri internetten okudum bu hastalığı ve şüphelenmeye başladım.acaba geçirdiğimiz su çiçeği değilde el ayak rahatsızlığı diyemi bu gün yine ateşlendik ve aile hekimine gittim.boğazları şişmiş dedi.ama ilkinde de yine boğazları kıızarmıştı.şu .an aklıma yoksa yinemi aynı şekilde olacak diye korkuyorum.çünkü bayağ zorlamıştı bizi.fakat aile hekimi böyle bir rahatsızlık yok dedi.

Nasıl yok ya..Haberi yok demek ki o aile hekiminin..Olmadı googıldan falan araştırsın.......:9: O kadar dr var diye yalan mı söylüyor...Başka bir dr a hatta çocuk dr una götürün bence canım..
 
Son düzenleyen: Moderatör:
El, ayak, ağız hastalığı, picornaviridae ailesinden barsak virüslerinin neden olduğu ve insanlarda görülen bir hastalıktır. En sık neden olan virüsler coxsackie A virüs ve enterovirus 71 (EV-71)'dir.[1]
Hastalık genellikle bebek ve çocukları etkiler ve oldukça yaygındır. Orta derecede bulaşıcıdır ve mukus, salya ya da hasta bir kişinin dışkısı ile doğrudan temas yoluyla yayılır. Tipik olarak, genellikle yaz ve sonbahar aylarında, anaokulu veya kreşlerde küçük salgınlara yol açar. Olağan kuluçka süresi 3-7 gündür. Erişkinlerde daha az görülür, ancak immün yetmezlikli olanlar hastalığa karşı çok hassastırlar.

Belirti ve bulgular [değiştir]



Ellerde döküntü.


Ayaklarda döküntü
Semptomlar:[2]
Ateş
Baş ağrısı
Kusma
Halsizlik
Kırıklık
Kulak ağrısı
Boğaz ağrısı
Ağız burun veya yüzde ağrılı lezyonlar, ülserler, vezikül veya püstüller
Vücut döküntüleri; avuç içi, ayak tabanı, ağız içi ve bazen dudaklarda görülen daha sonra deri ülseri ve püstüllere dönüşebilen kızarıklıklar. Döküntü çocuklar için nadiren kaşıntılıdır ancak yetişkinler için son derece kaşıntılı olabilir.[3]
Yaralar veya kabarcıklar küçük çocukların ve bebeklerin kalçalarında da mevcut olabilir.
İştah kaybı.
İshal
Tedavi [değiştir]

El, ayak, ağız hastalığı için özel bir tedavi yoktur. Semptomatik tedavi verilir. Ateş ve döküntülerden kaynaklanan ağrı için analjezikler kullanılabilir. Kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Büyük çocuklar, ergenler ve erişkinlerde tipik olarak hafif seyreder ve bazen daha uzun sürebilmesine rağmen yaklaşık 1 hafta sürer.
Hastalarının sadece çok küçük bir kısmında hastaneye yatış gerekebilir. Özellikle nadir nörolojik komplikasyonların gelişmesi (ensefalit, menenjit veya akut flask paralizi) veya pulmoner ödem / akciğer kanaması gibi durumlar hastane yatışı gerektirir.
Kaynakça [değiştir]

^ "HFMD: 1,000 cases a week is unusual, says doc", The Sunday Times (Straits Times), April 20, 2008.
^ "Hand, Foot and Mouth Disease: Signs & Symptoms". mayoclinic.com. The Mayo Clinic. Mayıs 5, 2008 tarihinde erişildi.
^ "HAND". babymd.net. Baby MD. nisan 7, 2012 tarihinde erişildi.
Dış bağlantılar [değiştir]


Wikimedia Commons'ta
El, ayak ve ağız hastalığı ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Ansiklopediatri | El-Ayak-Ağız Hastalığı
http://www.ttb.org.tr/STED/sted0205/dokuntu.pdf
 
SORUN el ayak agız sendromu
3 gun once oglumu 40 derece atesle doktora goturduk bademcıklerınde yogun ıltıhaplanma goruldu ates dusurucu ıgne vurup eve gonderdıler ve antıbıyotık tedavıye basladık ertesı gun vucudunda dokuntuler basladı ve bu sefer el ayak agız sendromu dıye bır hastalık gecırdıgı soylendı antıbıyotıgı kestık cunku bu hastalıkta ilac gereksızmıs bu dogrumu bunun hakkında bılgı almak ıstıyorum ates bıttı ama vucudunda kasıntısız dokuntuler var ve kusmada basladı bunların olması normalm.bu hastalık bulasıcımı tekrarlarmı aynı hastalık olan baska bırınden gecebılırmıSımdıden yanıtınız ıcın tesekkur ederımı

CEVAP El-Ayak-Ağız Hastalığı.
El-Ayak ve Ağız Hastalığı denilen durum enfeksiyöz bir sorundur. Ateş yüksekliği ve önce ağızda, yanakların içindeki mukozalarda beliren vziküler(içi su dolu beyaz kabarcıklar) ile karakterizedir. Yanakların içinde başlayan beyaz-gri kabarcıklar dile-damağa dudaklara yayılır. Ağız içi ülserlerle dolar. Ardından eller ve ayaklarda kırmızı renkli deriden hafif kabarık döküntüler çıkar ve bu döküntüler de vezikülleşir. Yani yine eller ve ayaklarda da çok sayıda içi su dolu kabarıkcıklar oluşur. Hasta bebek ise bez bölgesinde de bu lezyonlar çıkabilir. En çok su çiçeğine benzer.
Bu hastalıktan Coxsackie ve enterovirus denilen viruslar sorumludur. Bulaşıcıdır. Tekrarlamasını beklemeyiz. Ne yazık ki viruslara antibiotikler etkili olmuyor. Tedavi şikayetlerin giderilmesi ve yaraların bakımı şeklindedir. Genellikle bir haftada kendikendine geçer gider. Bu hastalığın bazen önemli komplikasyonları olabiliyor. Umarım komplikasyonsuz atlatmışsınızdır.
Yanıtınızı zamanında yazabilmiş olmayı isterdim. Gecikmiş cevaptan dolayı üzgünüm.
Sağlıklı günler dilerim.

Kaynak :ocuk, bebek, doktor, ocukdoktoru, Anne Bebek Sal, Hastalk, Beslenme, Bakm, Doum, Emzirme, Hamilelik
 
Bu hastalık bence tekralıyor. 2 yaşındaki kızım bu hastalığı ilk 1 ay önce geçirdi. Önce yüksek ateşle gittik boğaz enfeksiyonu dendi antibiyotik başlandı. Ateş 3 gün sonunda düşmeyince tekrar götürdük bu arada ben ağzındaki aftları görmüştüm ama ateşin etkisiyle oldu sanıyorum. Neyse teşhis değiştirildi ağız içi enfeksiyonu geçiriyor dedi doktor ayrıca elinde ayağında da çıkar diye uyardı, antibiyotiği kesti bi sprey yazdı ve 1 hafta sürer dedi. Ağzının içi, dili komple, boğazının her iki yanı kocaman aftlarla kaplıydı ve 5 gün boyunca 38.5 ateşle sadece sütle durdu kızım. Sadece ağzındaydı elinde ve ayağında hiç birşey yoktu. Artık 1 haftanın sonunda yaralar iyileştikçe beslenmeye başladı. Şimdi bu hafta yine önce hapşırık , burun akıntısı ve ateşle gittik 2 gün önce boğaz enfeksiyonu denildi. Boğazıda kıpkırmızı bu arada. Neyse antibiyotiğimizi başladık bu gün baktım ayak parmaklarını gösteriyor acıyor diye elinin içi ayak tabanlarında sol yanağında benek benek kırmızı noktalar var ve tabi sürekli ağlama halinde akşam tekrar götürdük salgından bu el ayak hastalığından bahsetti doktor. Nasıl tekrarlıyor anlamadım gitti bu sefer ateş fazla olmadı 1 gün 37.8 civarı ancaydı. Tonsilit daha yüksek ateş yapıyor eğer el ayak sendormuysa boğaz neden kırmızı kafam çok karıştı.
 
Bu hastalık bence tekralıyor. 2 yaşındaki kızım bu hastalığı ilk 1 ay önce geçirdi. Önce yüksek ateşle gittik boğaz enfeksiyonu dendi antibiyotik başlandı. Ateş 3 gün sonunda düşmeyince tekrar götürdük bu arada ben ağzındaki aftları görmüştüm ama ateşin etkisiyle oldu sanıyorum. Neyse teşhis değiştirildi ağız içi enfeksiyonu geçiriyor dedi doktor ayrıca elinde ayağında da çıkar diye uyardı, antibiyotiği kesti bi sprey yazdı ve 1 hafta sürer dedi. Ağzının içi, dili komple, boğazının her iki yanı kocaman aftlarla kaplıydı ve 5 gün boyunca 38.5 ateşle sadece sütle durdu kızım. Sadece ağzındaydı elinde ve ayağında hiç birşey yoktu. Artık 1 haftanın sonunda yaralar iyileştikçe beslenmeye başladı. Şimdi bu hafta yine önce hapşırık , burun akıntısı ve ateşle gittik 2 gün önce boğaz enfeksiyonu denildi. Boğazıda kıpkırmızı bu arada. Neyse antibiyotiğimizi başladık bu gün baktım ayak parmaklarını gösteriyor acıyor diye elinin içi ayak tabanlarında sol yanağında benek benek kırmızı noktalar var ve tabi sürekli ağlama halinde akşam tekrar götürdük salgından bu el ayak hastalığından bahsetti doktor. Nasıl tekrarlıyor anlamadım gitti bu sefer ateş fazla olmadı 1 gün 37.8 civarı ancaydı. Tonsilit daha yüksek ateş yapıyor eğer el ayak sendormuysa boğaz neden kırmızı kafam çok karıştı.

canm bence de tekrar ediyor eminim hatta. kızım yaklaşık 3 hafta önce ellerinde vücudunda ayaklarında yoğun kırmızı noktalar ve 3 gün ağır ateş oldu. ama ağzında bişey yoktu. hatta biz sevindik haff atlattı diye. neyse bu düzeldi, ateşi kırmızılıklar bitti. aradan 1 hafta geçmeden yine aniden ateş, ateşin sabahı ağızda yaralar:( hem de iğrenç yaa. tırsıyom artık, çinde ölmüş millet falan yazmışlar. delirecem, çarşamba çıktı ağızda yaralar,bugün 3. günü dr.ilaç fln vermedi. size ilaç verildi mi? bugün KARADUT ŞURUBU alacağım. o iyileştirir dediler, kızlar inşallah ha bire tekrar etmez. ne pis illetmiş bu, bu arada anneme ve bana da bulaştı. boğazımızın bademcik bölgesinde 10 gündür geçmeyen aşırı ağrı alerjik izlenimi veren yaralar:(( benimkiler önemli değil de anneme ve özellikle de kızıma dayanamıyorum.
bu arada almanya dan tanıdıklar geldi, aynı hastalık orada da salgınmış:(((
ağız yarasına ilaç kullanan varsa yazar mısnız? dr.umuza sorayım ltfn... ilaçsız mı geçti:((
 
canm bence de tekrar ediyor eminim hatta. kızım yaklaşık 3 hafta önce ellerinde vücudunda ayaklarında yoğun kırmızı noktalar ve 3 gün ağır ateş oldu. ama ağzında bişey yoktu. hatta biz sevindik haff atlattı diye. neyse bu düzeldi, ateşi kırmızılıklar bitti. aradan 1 hafta geçmeden yine aniden ateş, ateşin sabahı ağızda yaralar:( hem de iğrenç yaa. tırsıyom artık, çinde ölmüş millet falan yazmışlar. delirecem, çarşamba çıktı ağızda yaralar,bugün 3. günü dr.ilaç fln vermedi. size ilaç verildi mi? bugün KARADUT ŞURUBU alacağım. o iyileştirir dediler, kızlar inşallah ha bire tekrar etmez. ne pis illetmiş bu, bu arada anneme ve bana da bulaştı. boğazımızın bademcik bölgesinde 10 gündür geçmeyen aşırı ağrı alerjik izlenimi veren yaralar:(( benimkiler önemli değil de anneme ve özellikle de kızıma dayanamıyorum.
bu arada almanya dan tanıdıklar geldi, aynı hastalık orada da salgınmış:(((
ağız yarasına ilaç kullanan varsa yazar mısnız? dr.umuza sorayım ltfn... ilaçsız mı geçti:((

ben 4 dr a gitmiştim.son dr serum taktı.seruma ilaç kondu.iyi geldi.bilseydim dr dr hastane hastane gezmezdim.şimdi iyi şükür.bir de hastalık bitiminde elleri ayakları soyuldu.hala da soyulu duruyor yavrumun..ağız yarası için bir merhem vermişlerdi ancak ben kullanmadım.çok rahatsızdı ağzına bir şey sürdürmezdi.bir de merhem zaten hemen donan bir şey.ele alındığı gibi yaraya konması gereken birşey...
 
ben 4 dr a gitmiştim.son dr serum taktı.seruma ilaç kondu.iyi geldi.bilseydim dr dr hastane hastane gezmezdim.şimdi iyi şükür.bir de hastalık bitiminde elleri ayakları soyuldu.hala da soyulu duruyor yavrumun..ağız yarası için bir merhem vermişlerdi ancak ben kullanmadım.çok rahatsızdı ağzına bir şey sürdürmezdi.bir de merhem zaten hemen donan bir şey.ele alındığı gibi yaraya konması gereken birşey...

canım,neden serum verdiler? bişey yiyemeyecek hale mi gelmişti?? bugün biraz daha iyiydikızmın ağzı ama ırtı, poposu, kukusu çok kötü kırmızı noktalarla dolu ve halsiz sanki:( çok taktım kafaya, suçiçeği geçirmişti daha 11 aylıkken bu kadar takmamıştım, en azından adı sanı belli bildik hastalık çiçek! bunun ne olduu da belli değil, dr.lar da anlam veremiyor, ilaç yok!! allahtan bugün iyiydi,keyfi gelmişti sanki ama hala dişim acıyo dedi(ağzım diyemiyor,dişim diyor). neyse, hepimize geçmiş olsun. inşallah sağlıklı günler geri gelir çocuklarımıza...
 
canım cok gecmıs olsunn suanda yavrun ne alemde bılmıyorum
2 hafta once bende oglumun agız ıcınde fark ettım mınık sıvılceler
hemen dr gıttık sonrakı gunu hastalık baslangıcıymıs ama sanslısınızkı kolay atlatıyor dedı
demesıne ragmen 3 gun boyunca hıc bısey yıyemedı bogazlarındada varmıs
heme n ılaca basladık 4.gun hersey normale dondu
sut hıc acıtmıyormuyor
ama cıcı bebelı sut dahı degıl normal sut cok sıcak olmayacak ve sogukta olmayacak
buyuk gecmıs olsun
cocukları cok yıpratan bı hastalık
 
buarada 2.gun vucutunda gobegınde dırseklerınde ayaklarında hafıften cıkacak gıbı oldu bu ahstalıgı arkadasımdan duymustum o sebebten sanırım baslangıcta hemen fark edıp doktora gıtmıs olduk
benım oglumda ates yapmadı ınsallah tekrarlamaz
 
canım,neden serum verdiler? bişey yiyemeyecek hale mi gelmişti?? bugün biraz daha iyiydikızmın ağzı ama ırtı, poposu, kukusu çok kötü kırmızı noktalarla dolu ve halsiz sanki:( çok taktım kafaya, suçiçeği geçirmişti daha 11 aylıkken bu kadar takmamıştım, en azından adı sanı belli bildik hastalık çiçek! bunun ne olduu da belli değil, dr.lar da anlam veremiyor, ilaç yok!! allahtan bugün iyiydi,keyfi gelmişti sanki ama hala dişim acıyo dedi(ağzım diyemiyor,dişim diyor). neyse, hepimize geçmiş olsun. inşallah sağlıklı günler geri gelir çocuklarımıza...

serumu ağzındaki yaralar için vermişti.ayrıca vücudundaki mikrobun kırılması için dediler.bir de kan testi yaptılar.enfeksiyonu görmek için.canım kızım boğazına düşkündür.öyle yiyemiyecek duruma gelmedi.ya da acısada yedi:))bir de onun yarası yutak kısmındaydı anlıyordum.çünkü gözle pek bişey göremiyordum.ama su çiçeğine benzer sivilceleri çoktu.eller,parmaklaridirsekler,ayaklar bacaklar cinsel bölge,ayak altı...çok ,çok fazla döküntüyle doluydu.
ayrıca buradan ismini veremiyeceğim (yasakmış)bir soğuk algınlığı ilacının ender görülen yan etkisini yaşadı yavrum.hiçbir annenin yaşamasnı istemem.Allah hepimizin yavrularını korusun.herkese geçmiş olsun.
 
canım,neden serum verdiler? bişey yiyemeyecek hale mi gelmişti?? bugün biraz daha iyiydikızmın ağzı ama ırtı, poposu, kukusu çok kötü kırmızı noktalarla dolu ve halsiz sanki:( çok taktım kafaya, suçiçeği geçirmişti daha 11 aylıkken bu kadar takmamıştım, en azından adı sanı belli bildik hastalık çiçek! bunun ne olduu da belli değil, dr.lar da anlam veremiyor, ilaç yok!! allahtan bugün iyiydi,keyfi gelmişti sanki ama hala dişim acıyo dedi(ağzım diyemiyor,dişim diyor). neyse, hepimize geçmiş olsun. inşallah sağlıklı günler geri gelir çocuklarımıza...

serumu ağzındaki yaralar için vermişti.ayrıca vücudundaki mikrobun kırılması için dediler.bir de kan testi yaptılar.enfeksiyonu görmek için.canım kızım boğazına düşkündür.öyle yiyemiyecek duruma gelmedi.ya da acısada yedi:))bir de onun yarası yutak kısmındaydı anlıyordum.çünkü gözle pek bişey göremiyordum.ama su çiçeğine benzer sivilceleri çoktu.eller,parmaklaridirsekler,ayaklar bacaklar cinsel bölge,ayak altı...çok ,çok fazla döküntüyle doluydu.
ayrıca buradan ismini veremiyeceğim (yasakmış)bir soğuk algınlığı ilacının ender görülen yan etkisini yaşadı yavrum.hiçbir annenin yaşamasnı istemem.Allah hepimizin yavrularını korusun.herkese geçmiş olsun.
 
bizimde yaşadığımız bütün belirtiler bu hastalığı gösteriyor.yaklaşık 2 ay önce ateşle başladı rahatsızlığımız gece acile gittik boğazları şişmiş denilip antibiyotik verdiler.o kadar keyifsiz ve halsizdi ki kızım.ertesi gün vücüdunda kızarıklıklar başladı ve çevremdeki herkes su çiçeği dedi.bende aile hekimine götürdüm o da su çiçeği dedi.antibiyotiği bırakın ağrı kesici ver dedi.ağzında boğazındada çiçek çıkmış dedi.sprey verdi.fakat ertesi gün bu seferde ayak tabanlarında yaralar çıktı hemde ne yaralar içleri su dolu kabarcıklar. günlerce yere basamadı.10 günün sonunda iyileştik.ve ben tesadüf eseri internette bu rahatsızlığı okudum ve resimlerine baktığımda anladım ki biz su çiçeği değil bu rahatsızlığı yaşamışız.nerden bilebilirdim ki 2 tane doktora götürmüşüm büyüklerimiz bile su çiçeği dedi.ayrıca geçen gün sağlık ocağına gittiğimde aile hekimine anlattım su çiçeği demiştiniz ama el ayak ağız hastalığı geçirmiş olabilirmiyiz dedim.böyle bir hastalıktan haberi yok doktorumuzun.oysa sevinmiştim okula başlamadan su çiçeği geçirdik diye.şu anda benim teşhisime göre kızım el ayak hastalığı geçirdi.
 
Back
X