• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ekmek Hamuru Nasıl Mayalanır?

16 Ağustos 2010
294.759
607.175
1.098
43
Malatya
ekmek-hamuru-mayali-hamur.jpg

Türk mutfağında sofraların vazgeçilmezi ekmektir. Evde, doğal malzemelerle yapılan ekmekler hem daha lezzetli hem de besleyicidir. Evde ekmek yapımında dikkatli olunması gereken en önemli aşama ise mayalanmasıdır.

Ekmek Hamuru Mayalamak için Gerekli Malzemeler

500 gram un
12 gram (1 paketin yarısı kadar) yaş maya ya da 1 tepeleme tatlı kaşığı kuru maya
300 gram su
2 tatlı kaşığı tuz
Sıvı yağ

Ekmek Hamuru Nasıl Mayalanır?

Ekmek yapmak için protein değeri 10’un üzerinde olan unlar uygundur. 500 gram un, derin bir kaba alınır. Eğer yaş maya kullanılıyorsa ayrı bir kaba alınan 300 gram içme suyunun içine yarım paket (yaklaşık 12 gram) yaş maya eklenir ve bir çırpıcı yardımıyla suda eritilir.

Unun bulunduğu kaba 2 tatlı kaşığı tuz eklenir ve unla tuz karıştırılır. Mayanın etkisini kaybetmemesi için tuzla direkt temas etmemesi gerekir. Bu yüzden suda eritilmiş mayayı una eklemeden önce mutlaka tuz ve un karıştırılmalıdır. 2-3 dakika kadar suda bekletilen yaş mayalı su, un ve tuz karışımına yavaşça eklenir ve hamur yoğurulmaya başlanır.

Eğer kuru maya kullanılıyorsa, direkt olarak un ve tuz karışımına eklenebilir, suya gerek kalmaz. Hamur, yaklaşık 10 dakika kadar yoğurulur. Hamurun mayalanmaya hazır hale geldiğini anlamak için bir parmakla bastırılır. Eğer hamur parmak basılan yerden tekrar şişiyorsa, mayalanmaya hazır demektir.

Mayalanmaya hazır olan hamura top şekli verilir ve kabın üzeri streç filmle, hiç hava almayacak şekilde kapatılır. Ekmek hamurunun oda sıcaklığında mayalanması gerekir. Direkt sıcaklığa maruz bırakılmamalıdır. Kaloriferlere ya da ocağa yakın yerde tutulmamalıdır. En az bir buçuk saat mayalanmaya bırakılan hamurun, ilk boyutunun yaklaşık 2 katı olması beklenir. Ekmek hamuru, bir buçuk iki saat sonra ilk mayalanmasını tamamlamış olur.

İkinci mayalanma için ise hamur tekrar yoğurulur. Bu kez hamura un eklenmez. Yalnızca bir miktar unla hamurun ele yapışması engellenir. Hamurun ikinci kez yoğrulması, ekmeğin içinde topak kalmamasını sağlayacaktır.

İkinci mayalanmaya da hazır hale getirilen ekmeğe istenen şekil verilir ve istenen bir kap yağlanarak hamur bu kaba konur. Bu şekilde de 1 saat mayalanması gerekir. İkinci mayalanma işlemi sırasında kabın üzeri streç filmle değil, pamuklu bir bezle kapatılmalıdır. Bu sayede hava alması engellenir. Ekmek hamuru, 1 saat daha mayalandıktan sonra 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirilir.

Kaynak: Nasıl kolay
 
Back