Ek Gıda Başlangıç Dönemi

Yumurtanın beyazı sakıncalı demişti ozamn doktor bana internettede öyle yazıyordu bilemiyorum.
Yumurtanın beyazını zaten 9 ay aşısından önce vermek gerekiyor. E doktorlar önceden 1 yaş diyordu. Alın size çelişki. Her şey değişiyor doktorlarda kendini geliştirmeli. Bal dışında bütün besinler 1 yaş öncesi verilebilir diyor artık doktorlar

Yumurtanın beyazını zaten 9 ay aşısından önce vermek gerekiyor. E doktorlar önceden 1 yaş diyordu. Alın size çelişki. Her şey değişiyor doktorlarda kendini geliştirmeli. Bal dışında bütün besinler 1 yaş öncesi verilebilir diyor artık doktorlar
Kızlarım 10 ve 13 yaşında ozamn doktor bana demişti. 😊simdi sormadım bilemiyorum.çünkü ek gidaya 1 ay sonra baslayacagim.doktorada ozamn soracagim.😊

Ben ilk önce sebze ile başladım. Kabak, havuç, patates, tatlı patates, bal kabağı, brokoli bu şekilde devam ettim. Daha sonra yoğurt tadımı yaptık. Sonra meyvelere başladık. Muz, elma, armut, şeftali mevsim meyvesi ne varsa. Meyveden sonrada yumurta sarısı verdim.

3 gün kuralı ile verdim hepsini. Mesela kabak ve havuç bitti onları karıştırıp çorba yaptım. Çorba dediğim püre kıvamında tabi. Daha sonraları irmikle meyveleri karıştırdım falan o şekilde devam ettik. 5. ayda başladım bende mama reddimiz vardı

Tamamen kendi açımdan anlatıyorum kendi doğrularımla
Ben yoğurt ile başladım çok sevdik sonra 3 gün kuralı ile biraz sebze biraz yoğurt verdim yoğurdu sebze ile de karıştırdım tek de verdim hem tadına alışsın hem sevsin diye birde şuna dikkat ettim sevmeyeceğini düşündüğüm şeyleri önce verdim kabak brokoli patates şeklinde önce sebzeden başladım çünkü tatlı ile başlasam sonra sebzeye dönemezdim daha güzel olanı yemek isterdi

Evet hanımlar Özellikle Benim Gibi İlk Defa Anne Olan Acemi Anneler,Ek Gıdaya Nasıl Başlanmalı,Nasıl Devam Edilmeli,Bu Dönemde Neye Dikkat Edilmeli, Bütün Bildiklerimizi Ve Faydalı Bilgileri Burda Birbirimizle Paylaşalım Lütfen:) Hadi Bakalım "YENSİN YEMEKLER YAŞASIN MUTLU ANNELER" :))
Ben çok kitabı aylara göre dikkat ederek tek tek özenle gittim ama çok büyük hata yapmışım çok seçici çok istahsiz bir bebeğim oldu şimdiki aklım olsa yumurta beyaz kuruyemis süt haric direkt hepsini verir geçerim Allah ne verdiyse tavsiyem ver hepsini

Kızlar günaydın ☀️ beye göre ek gıdaya geçeceğiz yani benn geçen gün bebeğime parmak ucuyla yoğurt vereyim dedim kıIm ağzını açmıyor. Vermedim o yüzden. Sizlerin bebekleri ağızlarını açıyor mu ya da sizler neye göre ek gıdaya başladınız

Yumurtanın beyazı konusunu bugün doktora soracağım hem 4 ay aşısını yaptıracağım hem ek gıda serüven sürecini soracağım. Başka sormamı istediğiniz bir şey varsa yazın sorayım

Yumurtanın beyazı konusunu bugün doktora soracağım hem 4 ay aşısını yaptıracağım hem ek gıda serüven sürecini soracağım. Başka sormamı istediğiniz bir şey varsa yazın sorayım
Mutlaka bilgilendirmeyi bekliyorum 😊 gün içinde ne kadar yedirilmeli ne yedirilmeli mama ve anne sütü ile gidne bir bebek nasıl dengede tutulmalı ek gıda konusunda fazlasıyla bilgye ihtiyaç var

Mutlaka bilgilendirmeyi bekliyorum 😊 gün içinde ne kadar yedirilmeli ne yedirilmeli mama ve anne sütü ile gidne bir bebek nasıl dengede tutulmalı ek gıda konusunda fazlasıyla bilgye ihtiyaç var
Şöyle anlatayım sadece anne sütü ve mama + anne sütü alan bebekler 6. Aya kadar ek gıda önerilmiyor dedi sadece mama ile beslenen bebekler için 5. Ay itibar ile ek gıdaya geçiş yapılıyor dedi.

Ancak minik minik hem tadımlık hem alerjenliği olup olmadığını öğrenmek için parmak ucuyla 5. Ayına girdiğin de test yapabilirsin dedi. Yine kızların dediği gibi 3 kurulalı ile yumurtasının sarısından başla dedi parmak ucunla ezerek ver dedi sonra peynir sonra yoğurt dedi ama üzerine basarak parmak ucuyla diye belirtti sonra sebzeye geç dedi kabak havuç birtane daha söyledi ama unuttum sonra meyvelere geç dedi elma armut ve muz. Mevsim sebze be meyvelerine göre devam et sonrasına da dedi.

6. Ayını tamamlamadan öğün olarak verilmeyecek ara öğün ve tadımlık dedi. Sosyal medyaya kapılmayın dedi çocuk alabildiği kadar anne sütü alsın zaten ömür boyu bu yiyecekleri yiyecek dedi acele etmeyin dedi heyecanlısınız ama anne sütünün bağışıklığını hiç bir ek gıda vermeyecek dedi.

Öğün olarak ne zaman verebilirim çalışmaya başlayacağım o yüzden acele ediyorum hocam dedim. Başını dik tutup oturmaya başladığın da öğün olarak verile bilir dedi anne sütü gelmeye devam ederse de geceleri mutlaka anne sütü ile devam edilecek.

Yani şu anlık 5. Aya girmesini bekleyip sadece alerji testi yapmak aracıyla tadım yaptırıla bilir onun haricin de ek gıda yok.

Canım bu bebekler herşeyi ağzına sokuyor ya kıl, tüy, battaniye de olan elyaf parçası vs.mikrop kaparlar mı acaba sürekli kontrol halindeyim tüy mi gitti ağzına diye sorar mısın Doktoruna 🙂

Canım bu bebekler herşeyi ağzına sokuyor ya kıl, tüy, battaniye de olan elyaf parçası vs.mikrop kaparlar mı acaba sürekli kontrol halindeyim tüy mi gitti ağzına diye sorar mısın Doktoruna 🙂
Benim kızım saçımı yemiş kakasından çıktı o gün bugündür diken üzerindeyim onu da söyledim doktora kahkaha attı iştahlı olacak senin ki dedi kakasında anormallik var mıydı diye sordu fotosunu çekmiştim onu gösterdim normal sıkıntı yok dikkat et dedi sadece

Benim bebeğim beş aya kadar süt ve mama birlikte gitti, beşinci aydan itibaren emmeyi bıraktı, zaten süt de yoktu. Doktorumuza çok güveniyorum bilinen tanınan bir doktor, o dördüncü ayı doldurduktan sonra başlayacağız dedi, biz ilk yoğurt ile başladık. Sonra mevsim meyveleri, sonra mevsim sebzeleri püre şeklinde, besleyici unlardan muhallebilere başladım sonra. Beş buçuk aylık olduğumuzda artık sabah öğle ve akşam ek gıdası vardı. 7. Aydan itibaren tavuk et ve balık da veriyorum. Bebeğim 11 aylık olmasına rağmen ben hala beyazını vermiyorum, çünkü biraz alerjik bir yapısı var. Mesela tarhana gibi mayalı şeyler de yediğinde yanakları kızarır. Ama tavsiyem tadımlardan sonra mümkün mertebe karıştırarak vermek, damak tadını oluşturmak önemli yoksa reddeder. Mesela et haşlayıp yanına mutlaka bir iki sebze de haşlarım beraber yer. Doktor besleme değil amacımız iyi bir damak tadı oluşturmak ki ileride herşeyi yiyebilen bir bebek olsun demişti

Çok haklısınız başlarda o hatayı ben de yapıyordum. Doktorumuz uyardı kendi yiyemeyeceğin şeyleri bebeğe verme dedi. Mesela yumurta sarısının içine biraz tereyağı koy lezzetlensin, balkabağını tek verme içine biraz irmik ve ceviz koy, tuz ve şeker koyduğunda aa ben bunu yerim tadı güzel dediğin şeyleri ver demişti. İncik haşlama yap içine limon sık hem demir emilimini arttırır hem çeşni katar demişti. Benim anladığım bebeklere bir yaşına kadar aslında damak tadı aşılıyoruz. Çeştlendirip lezzetlendirerek. Bu belki yeni tadıma başlayanlar için erken ama çok önemli bir faktör. Avakado ceviz ve balık özellikle somon, bence bebek beslenmesinde beyin gelişimi açısından birer nimet.

Biz sali gunu 4aylik olduk ve gecen hafta persembe gunu basladik tadimlara. Her gun 2 tatli kasigi meyve puresi 2 yemek kasigi sebze puresi veriyorum. Alerjik bir bebek oldugu icin doktorumuz yavas yavas yumurta ve findik ezmesinede baslayin dedi alerjisi olup olmadigini anlamak icin. Simdilik iyi gidiyor cok ta seviyor kasikla yemeyi 🥰

5.ayda başladım ben 3 gün kuralına uyarak. Patates yeşil kabak bal kabagı havuç yoğurt elma armut muz verdim. Sonra brokoli avakado yumurta sarısı lor peyniri tarhana çorbası brokoli pirinç denedim. Bu sebzelerin hepsini karıştırıp çorba yaptı içine pirinç yada irmik koydum. İrmiği pişirip içine meyvelerden karıştıtdım yada yumurta sarısı lor. Şimdi 7 aylık oldu kıyma tavuk falan denicem. Bazen huysuz dönemleri oluyo. O dönemlerde hiç bişey vermedim yemez diye

Ben çok kitabı aylara göre dikkat ederek tek tek özenle gittim ama çok büyük hata yapmışım çok seçici çok istahsiz bir bebeğim oldu şimdiki aklım olsa yumurta beyaz kuruyemis süt haric direkt hepsini verir geçerim Allah ne verdiyse tavsiyem ver hepsini
Bunu cok fazla kisiden duydum

Biz sali gunu 4aylik olduk ve gecen hafta persembe gunu basladik tadimlara. Her gun 2 tatli kasigi meyve puresi 2 yemek kasigi sebze puresi veriyorum. Alerjik bir bebek oldugu icin doktorumuz yavas yavas yumurta ve findik ezmesinede baslayin dedi alerjisi olup olmadigini anlamak icin. Simdilik iyi gidiyor cok ta seviyor kasikla yemeyi 🥰
Bebeğiniz ağzını açıyor mu yoksa siz mi yardımcı oluyorsunuz

Meyve sebze olarak ilk hangilerini tercih ettiniz acaba

Herkes hemen hemen ek gıdaya geçmiş benimki dün tam dört aylık oldu ama hiç dusunmemistim ek gıdaya geçmeyi..altı aydan önce yasak diye biliyordum ilk oglundada vermemiştim hicbisey sonra yoğurt ve meysim meybsiyle baslamistik

Bebeğiniz ağzını açıyor mu yoksa siz mi yardımcı oluyorsunuz
Kendi aciyor agzini hatta biz yemek yerken bile kendisi agzini aciyordu 😂
Meyve sebze olarak ilk hangilerini tercih ettiniz acaba
Havuc, muz, elma, brokoli simdilik bunlari denedim yavas yavas cogaltmayi dusunuyorum secenekleri
Herkes hemen hemen ek gıdaya geçmiş benimki dün tam dört aylık oldu ama hiç dusunmemistim ek gıdaya geçmeyi..altı aydan önce yasak diye biliyordum ilk oglundada vermemiştim hicbisey sonra yoğurt ve meysim meybsiyle baslamistik
Yasak degil ama mama yada anne sutu yerine gecmeyecek sekilde gunde 3-4 tatli kasigi tadimlik verebilirsiniz. 6. Aydan sonra artik ayri bir öğün olarak ek gida verilebiliyor.

X