Eğitici aktiviteler

her çocuğun gelişimi ve ilgi alanları farklı gerçekten
yağız şimdilik küpleri üst üste ya da iç içe koyamıyor
ben kule yapıyorum o yıkıyor küpleri iç içe koyuyorum tek tek çıkarıyor
genellikle oturup oyuncakları ile oynamaktansa evde oda oda gezip her tarafı karıştırmaktan zevk alıyor

bazı şeyler de biraz erken gibi geliyor bana
bu konuda yazılan kitaplar ve makalelerde belli aylarda belli şeylerin yapılması gerektiği söyleniyor(fiziksel ve dil gelişimi dışında oyuncaklarla ilgili kısımlar benim vurgulamak istediğim) sanki bu bilgiler erkenciymiş gibi hissediyorum

piyasada satılan oyuncakların üzerinde yazan tarihlerde tüketimi arttırmak için biraz öncesi yazılıyor diye algılıyorumn sizler ne düşünüyorsunuz bu konuda

remediostan alıntı yaptım çünkü sanki benim oğlumu anlatmış aynı şeyleri yapıyor Eymen'de, evde en çok kullandığı çekmeceye onun eşyalarından oyuncaklarından koydum istediği bişey olursa direk oraya gidiyor mutfakta cezve ve palstik saklama kaplarını çok seviyor hatta tupperlarımdan birini kırdı artık kendisinin oldu çekmesinde duruyor
ama Eymen'in beraber yapmaktan oynamaktan en çok hoşlandığı oyun kovalamaca ben sakıncalı görüyorum düşecek kaşını gözünü bir yere vuracak diye ama vazgeçiremiyorum eve gelince yemekten sonra oturmama izin vermiyor hadi oynayalım diyor oynamak istemezsem dudaklarını büzüp ağlamaya başlıyor ben de artık kırmak istemiyorum çünkü akşama kadar görmüyor bizi çok özlüyor
dikkatini başka yöne başka oyunlara çekiyorum ama kısa sürüyor sonra yine kovalamacaya geri dönüyor şimdi yakalayacağım seni diyorum hemen koşarak gitmeye başlıyor ama ne kahkahalar ne çığlıklar görmeniz lazım nasıl mutlu oluyor kuzum
müzikle de daha yeni yeni ilgilenmeye başladı herhangi sevdiği bir müzikte oynuyor ama utanıyor oynarken hemen kaçıp saklanıor
ve uu-aah dev adamı çok seviyor ben söylüyorum oda benimle beraber uuh-aah diye eşlik ediyor kaydirigubbakcemile3

Selamlar herkese,

Aktiviteler konusunda tavsiyeleriniz için teşekkürler, kendi yaptığım konusunda da tabiiki oğluma zarar vermek isteyecek son kişi benimdir herhalde.
Daha bir çok aktivite yaptık biz Oğuzla (veya ben bişeyler yaptım onun için), daha basit, daha ona uygun, dönenceler, şekilli karton kutular...dans, şarkı, org çalma, araba sürükleme, bahçeden yaprak toplama.... taş toplama...
Uzuvları öğretici, tabiatı ağaçları, hayvanları öğretici, nesneler, değişik dokular....
yavaş yavaş ilerliyoruz.
Tabii ki hiç biri mükemmel olmuyor, ama suyla oynamayı çok seviyor bizde suya şekil veriyoruz kaplarla...
Sesli şeyleri çok seviyor, bakliyatlarla, ceviz, kestane, nohut... gibi şeylerle boşaltma doldurma yapıyoruz...
Veya meyvelerle hem onların isimlerini söyleyip, hemde doldur boşalt yapıyoruz :) arada yiyoruz kabuklu kabuksuz :)

Ne biliyim böyle şeyler işte.
Bunlar hem onlarla ebeveyn olarak vakit geçirmemizi, onlarla oyun oynamamızı bu esnada da onların bişeyler öğrenmesini sağlıyor. Mesela dün anahtarı tutamayan oğlum bugün sandığın anahtarını hem tutyor, hem çıkarıp yerine takıyor, hemde kilitleyip açıyor !!!! İnanılmaz çabuk bir hızla kapıyorlar herşeyi...

Bende biçok yayın okuyorum, bir kaçta kitap....özellikle tecrübeli annelerin bloglarını okuyorum. Belirli siteler var bebekler için orada verilen aktivitelerden örnekler alıyorum kendime....

Böyle işte. bol aktiviteli günler....

Evde fazla vakit geçirmesinin ne gibi etkisi var konusunda şöyle bir gözlemim var;

Eşimde bende çalışıyoruz, tabi mutlaka oğlumuza azami vakit ayırmamız gerekiyor ve bunu da istiyoruz. Gözlemlediğimiz ve ders edindiğimiz bir şey var; yoğunluktan veya vakitsizlikten veya stres yada yorgunluktan, onunla dolu dolu vakit geçiremediğimiz zamanlarda veya 1-2 gün hiç dışarı çıkmadan evde vakit geçiriyorsa Oğuz'da bir asabiyet oluşuyor, mesela uyumayı red ediyor, oynarken huysuzlanıyor, yemek yerken aksileşiyor... yani temelinde bir aksilik hali oluyor, hani bazen bizde de olurya tersindenmi kalktın derler...

Ama onunla iyi vakit geçirdiğimizde, sakinsek, içimiz rahat, huzurlu huzurlu onunla oyun oynuyorsak, yada en azından biz yanında oluyorsak, dışarı çıkıp gezip dolaşmış onu koşturmuş, eğlendirmişsek o daha olumlu ve uyumlu oluyor.

Tabi bunun için özel bir tespit yapmaya gerek yoktu zaten mantık olarak böyle olması gerekiyor ama, çalışan çocuklu ebeveynler olunca gerçekten zamanı iyi kullanmak, hatta zamana hassas davranmak çok önemliymiş....

Yoksa iki arada bir derede de çocuk bi şekilde büyüyor ama zor oluyor ve kimbilir ne türlü izler kalıyodur onda...

ben piraye nin önüne farklı kapaklı şeyleri koyuyorum hepsinin kapağını bulup kapatıyor
bakliyatlarla yapılan aktivite montesori eğitiminde var bende denedim ama piraye ya ağzına götürmeye çalıştı yada avuçlayıp koydu bir kaseden diğerine:)
tek tek koymak istemedi yine deniycem bakalım bu sefer ne yapıcak

renkli halkaları çubuğuna geçiriyor sürekli ama tam sırasıyla değil
gözünü burnunu biliyor ama genlde benim yüzümde gösteriyor:)
babası meyveleri minicik parçalıoyr önüne koyuyoruz çatalla kendisi yiyor

valla bizimde en sevdiğimiz her bebeğinde sevdiği ceeee ve böööö oyunları onun dışında kulağını başını gözünü burnunu göstermeyi seviyor ilkönce kendisinde sonra bende gösteriyor sonra babası ona dvd nin play dümesini öğretti önce açıyor sonra play içinde ona uygun şarkılar olan bir cd var oynuyor kendi çapında bir sağa bir sola kuzum ama 1 numaralı oyuncağımız kurabiye kavanazu şimdilik yuvarlakla kareyi içine sokup alkışlıyoruz ama diğerlerininde yerini biliyor ama oturtamıyor içine bide arabalarla vın vın gidiyoz evde babasınlada top oynuyorlar benlede balon klasik bebek oyunları yapıyormuşuz biz onuda anladım biz öle tencere tava falanda oynamayız oyuncakları birde kumandası olsun elinde başka birşeyi karıştırmıyor geziyor ama karıştırmıyor ilerde tam yürümeye başladığında eminim ki farklı olucak bu dediklerim

Buğranın var o meşhur küpten birde ahşap şekilli kovamız var.ıkisiyle de oynuyo bir süre.Yuvarlakları gözü kapalı bile geçirir herhalde ama diğerleri biraz uğraştırınca hemen kızıyo ben yardımcı oluyorum.hepsini bitiriyo kapağı açıp boşaltıyo kapağı yerine takıp tekrar devam ediyo.Hayvan sesi çıkaarna bi oyuncakla bi orgumuz da var bunlarla da oynuyo.mutfakta alttan 2 çekmece ona ait.hergün onları 5-10 kere boşaltıyo biz topluyoruz hayır dağınık kalsın deyip tekrar boşaltıyo.kendi çekmecelerini boşaltıyo hadi topla oğlum diyorum toplamaya başlıyo.Mesela kurutucudaki bize ait çamaşırları getirip halıya koyuyorum. tek tek ondan istiyorum defalarca yanıma gidip geliyo herşeyi bulup getiriyo.hiç bıkmıyorlar yaa:)) dilini dişini gözünü burnunu kulağını saçını göbeğini pipisini elini ayağını ayakkabısını benim ayağımı ve Buğra yı gösterebiliyo:)) yanlız bu ara herşeyi ıhh ıhh diye isteme başladı ne yapcam bilemedim.eskiden daha çok konuşurdu şimdi fazla konuşmuyo sadece gösterip ıhh diyoo.

Derincim okuduğuma göre bebişlerimiz bu dönemde öğrenme önceliğini bir başka şeye mesela yürümeye verdikleri için konuşma ya da diğer becerilerde duraksama hatta gerileme yani bildiği kelimeyi artık kullanmamagibi şeyler olabilirmiş ve bu çok normalmiş. Yakışıklı Buğra da bu sıralar farklı bir şeye kafa yoruyor olsa gerek :)

Saol juli evt aynen dediğin gibi bildiğini de unutuyo sandım ama demek normalmiş:)) nereyei karıştırsam yada şu yerdeki bit kadar şeyleri kimse görmeden ağzıma nasıl atabilirim diye düşünüyodur ne düşüncek sıpam:))

Buğranın var o meşhur küpten birde ahşap şekilli kovamız var.ıkisiyle de oynuyo bir süre.Yuvarlakları gözü kapalı bile geçirir herhalde ama diğerleri biraz uğraştırınca hemen kızıyo ben yardımcı oluyorum.hepsini bitiriyo kapağı açıp boşaltıyo kapağı yerine takıp tekrar devam ediyo.Hayvan sesi çıkaarna bi oyuncakla bi orgumuz da var bunlarla da oynuyo.mutfakta alttan 2 çekmece ona ait.hergün onları 5-10 kere boşaltıyo biz topluyoruz hayır dağınık kalsın deyip tekrar boşaltıyo.kendi çekmecelerini boşaltıyo hadi topla oğlum diyorum toplamaya başlıyo.Mesela kurutucudaki bize ait çamaşırları getirip halıya koyuyorum. tek tek ondan istiyorum defalarca yanıma gidip geliyo herşeyi bulup getiriyo.hiç bıkmıyorlar yaa:)) dilini dişini gözünü burnunu kulağını saçını göbeğini pipisini elini ayağını ayakkabısını benim ayağımı ve Buğra yı gösterebiliyo:)) yanlız bu ara herşeyi ıhh ıhh diye isteme başladı ne yapcam bilemedim.eskiden daha çok konuşurdu şimdi fazla konuşmuyo sadece gösterip ıhh diyoo.
derin maşallah oğluna baya ilerletmiş o:)
en şaşırdığımda çamaşırların arasından çamaşır bulup getirmesi..bana çok uzak geliyo sanki.. gömlek ver pantolon ver diycem getirecek..inşallah kısa zamanda bizde görürüz o günleri:)

Son düzenleyen: Moderatör:
yok ya öyle anlamazlarmış gbi duruyorlar ama valla büyük insan gbi konuşuyorum ben anlıyo yaa şaşırmıyo değilim.:nazar:

canım anlatmak için biraz durması lazım ama benimki hiç durmuyo..
dün akşam babasına hadi yeni bişey öğretelim dedim ama imkanı yok çocuk gidiyo..dikkati baya dağınık..

biz şimdilik sadece kulak ve ayak gösteriyoruz:)

bide oyuncaklarından bi kaçını isteyince veriyor..balon araba köpek..

küpleri üstüste diziyor halkaları geçiriyor ama bunları sırayla yapmıyo nasıl eserse..
lego takkıp çıkarıyor..

benim çekmece ayırma gibi bi şansım yok çünkü evin her deliğini karıştırıyor..

Eğitici aktivitelerde bir gelişme varmı? Konuyu güncellemek istedim, artık iyice farkındalıkları artmıştır bebeklerin, mesela aranızda bebeği konuşmaya başlayanlar varmıdır?

aaa benimki konuşuyor baya baya : ))))) yakında maç spikeri gibi maç anlatmaya bile başlayacak , evin içinde goooolll diye geziyoruz :)))))

niye sizinkiler konuşmuyor mu ki ??

bizde konuşuyoruz artık bir çok gelimeyi kullanabiliyoruz
cıss,gitti,anne,bitti,gel,abla vb kısa kelimeleri kullanıyoruz
ama baba demiyoruz inatla nedense:))
bunun dışında anlamını bilmediğimiz birçok şey söylüyor

Benimki yürümüyor sanırım ağırlığı konuşmaya verdi.Annanne, dede, dayı, baba, lamba, düğme, elma,yatak diyo.Tabi bazı harflerde yoksun.Yere yattığında mesela avizeyi görüp mmba diyo.Montumun düğmesini çekiştirip ümme diyo.Annanne ve dede aynen diyo.Çaydanlığı ve plastik bardağı, tencere ve mama kaşıklarını seviyo.Çaydanlığın ucunu bardağa sokuyo ve bize veriyo.Tencereye kaşığı değidirip ağzımıza uzatıyo.Mammam diyo.Sırtımdan tutunup digi diyo.Dıgıdıg anlamında.Sarıl dediğimde boynuma uzatıyo ellerini ve öpüyo.Yalnız by by ve alkış yok.Saate tak diyo.Ama saat dediğimizde hemen başını duvar saatine döndürüyo.Televizyon vb.sıklıkla gördüğü şeyleri biliyo ama söyleyemiyo.Yalnız yürüme konusunu kapatmış gibi:KK43:(

aynen sırtıma yaslanıp dıgı dio öpüyo öpemesede daha yalıyor yanağımı:))

duruda çok fazla kelimeyi net şekilde söylüyor hatta ona kızınca bana apta dio:eek:lmaz:her görençok erken konuşmaya baslamış dio vücudunun her yerini biliyor göz sac yanak ağız diş burun kulak göbek el ayak hepsini gösteriyor masallah.kumandayı bana getirip televizyonu gösterip ac dio ne açıyım annem diyorum ellerini kıvırıyo müzik istiyomuş yanikaydirigubbakcemile3 her gecen gün bizi şaşırtıyo çok haretli bi çocuk masallah kuzuma

Biz “at” kelimesinde zorlanıyoruz baya , çünkü hem oyuncak sallanan atı var , hemde topu atıyor , at dediğimizde önce oyuncak atına bakıyor hayır topu at diyorum bu sefer topu gidip atın üstüne fırlatıp atttıııı diyo : ))