Eğitici aktiviteler

Gxuxlter

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
2 Nisan 2008
96
1
46
Herkese selamlar,

Oğlum tam 1 yaş 18 günlük oldu. Benzer yaşlarda çocuğu olan anneler, onlarla ne gibi aktiviteler yapıyorsunuz? Annerlerin bu konuda yarattığı eğitici fikirleri duymak ve kendi yaptığımızdan farklı birşeyi öğrenmek ve uygulamak çok hoşumuza gider.

Ben bir kaç kısa örnek vereceğim; Henüz çok fazla bir konu üzerinde konsantre olamıyoruz ama, kaptan kaba su boşaltmak, bakliyatları boşaltmak doldurmak (bazen kaşık kepçe ölçekle...) küpleri dizmek, tencere kapaklarını eşleştirmek.... gibi şeyler...

Bazen oturup değişik ne yapabiliriz birlikte diye düşünüyorum da, sizde fikirkerinizi paylaşırmısınız...

Şimdiden paylaşan tüm annelere teşekkürlerimi sunarım :)

Gülter

bizim içine şekillerin atıldığı bir kübümüz var , en çok onunla oynamayı seviyor , 1 saat içinde kendi kendine içine 7-8 tane şekil atabiliyor , bunun dışında bol bol resim gösterirek kelimeleri söylüyoruz , gazete dergi vb. şeylere bakıyoruz beraber..
ben sizin yaptıklarınızı hiç yapmadım , ilginç geldi bana ..

Peki bakliyatları boşaltırken ağzına götürmüyor mu? Benimki avuç avuç ağzına doldurur eminim..Ayrıca tencere kapaklarıyla cee-eee yapacağım derken o kapakla kafasını gözünü yarar..
Bizim oyunlarımız daha naif..Kutuları iç içe dizmek..Büyük kutunun içine oyuncaklarını doldurup geri boşaltmak..Eşyaları bir yere dizip sonra alıp başka yere dizmek...
Bu aralar birşeylerin ismini öğrenmekten çok hoşlanıyor.."Bu" diyor birşeyleri gösterip, bu ne demek diye anlıyorum ben, o nesneyi anlatıyorum, perde örneğin, perde açıp kapatıyoruz..Sonra tekrar sorduğumda göstermek çok hoşuna gidiyor..Işık nerde, TV nerde, perde nerde gibi sürekli göstermekten çok hoşlanıyor..

:)) Evet ama galiba o da öğreniyor zamanla nasıl oynayacağını, ilk zamanlarda etrafa saçıyordu, ağzına almaya çalışıyordu, hala da çalışıyor... müdahale edip dikkatini dağıtıyorum unutuyor bi süre sonra.
Kestane topladık mesela, onları büyük plastik kaplara atmak, boşaltıp doldurmak, saymak çok hoşuna gidiyor.
Oyun küpü bizde de var ama ondan çabuk sıkılıyor, doğal şeylerle oynamak daha çok ilgisini çekiyor sanırım.
Kutularla oynamak deyince aklıma geldi, ayakkabı kutularını dizmek mesela, bir de büyük koliler aldık onları tünel gibi yaptık......

her çocuğun gelişimi ve ilgi alanları farklı gerçekten
yağız şimdilik küpleri üst üste ya da iç içe koyamıyor
ben kule yapıyorum o yıkıyor küpleri iç içe koyuyorum tek tek çıkarıyor
genellikle oturup oyuncakları ile oynamaktansa evde oda oda gezip her tarafı karıştırmaktan zevk alıyor

bazı şeyler de biraz erken gibi geliyor bana
bu konuda yazılan kitaplar ve makalelerde belli aylarda belli şeylerin yapılması gerektiği söyleniyor(fiziksel ve dil gelişimi dışında oyuncaklarla ilgili kısımlar benim vurgulamak istediğim) sanki bu bilgiler erkenciymiş gibi hissediyorum

piyasada satılan oyuncakların üzerinde yazan tarihlerde tüketimi arttırmak için biraz öncesi yazılıyor diye algılıyorumn sizler ne düşünüyorsunuz bu konuda

bul-tak larımızı eşleştirip kutuya atmaya çalışıyoruz .. çoğunlukla yıldız ve üçgeni benim yardımımla geçirebiliyor :)
kule yapıyoruz, benim üst üste dizdiğim küpleri yıkıp, iç içe geçiriyor..
küp ve bultakların aynı renkte olanlarını buluyoruz.. mesela kırmızı bultağı kırmızı küpün içine atıyoruz..
ilk ansiklopedim kitabımız var..oradan renkleri, vücudumuzu, şekilleri öğreniyoruz ..
aktivite oyuncaklarımız var, türkçe konuşan..onlara ilgimiz de güzel..
çorap eşleştirme oynuyoruz..birbirinin eşleri olanı bulmaya çalışıyoruz :)

doğaçlama olan oyunlarımız da var tabii :)

Evet doğru söylüyorsunuz.
Bir de gerçekten herhalde bu dönemde oyuncaklardan ziyade, etraf, olaylar, gündelik hayatta yaşayan şeyler :) çocuklarımızın daha çok ilgisini çekiyor. Aaa bak bu çok ilgisini çeker düşüncesi ile aldığımız bir çok şey onun için anlık ilgi gösterdiği şeyler oldu ki gerçekten araştırıp gezip alırız genelde....

Şu aralar bende oyuncaklara pek inanmıyorum. Oyuncaklardaki yaş konusunu bilemiyorum ama genelde bi çoğu 3 yaş öncesi için uygun değil diyor zaten. olanlarda ne kadar uygun orası tartışılır.

Bu sebeple aktiviteler konusunun önemli olduğunu düşünüyorum, yani yaşayan, elimizin altındaki şeylerle neler yapılabiliri merak ettim, ve diğer annelerin bakış açılarını.

Gültercim senin bahsettiğin öğretici oyunlar Montessori oyunları.kitapta genelde yaş aralığı yani senin yaptıkların 2-5 yaş arası için.Daha erken başlamıssınız

Biz şimdilik dolu sepete oyuncaklarını,ilgisini çeken nesneleri, kitaplarını koyup incelemesine,koklamısına,ısırmasına bakıyoruz.Birde aktivite masası aldım ama daha ilgisini çekmedi

Bu tür oyunlar Oğuz'un çok hoşuna gidiyor ve birlikte bişeyler yapmak benim de çok hoşuma gidiyor ama benim okuduğum kadarı ile bu tür aktivitelerin yaşla ilgili bir kısıtlaması yok, o yapabildikten sonra, daha çok materyallerin sunumunda önem teşkil ediyor.

Bizim de şekilli kübümüz var ama Bengisu daha çok şekilleri kolay yoldan büyük kutuya doldurup boşaltmayı seviyor. Bir de oyuncaklarını sehpaya dizip teker teker onları yere koymayı ve sonra tekrar dizmeyi seviyor. Benim yaptığım kuleyi yıkıyoruz. Kapak açıp kapatmak, elektrik düğmelerini açıp kapamak, kapları iç içe dizmek gibi oyunlar yapıyoruz bir de. Bu arada bebeklerimizin organlarını göstererek organlarımızı öğrenmeye çalışıyoruz.

Gültercim tabi yaşla ilgisi yok ama bak bende bir kitap var harika çocuk nasıl yetiştirilir diye.Senin bahsettiğin oyunlar o yaş aralığında resimlendirilmiş.Keşke benimki de anlasa da yapsa.

Bu arada benim oğlumun ismide Oğuz.

cnm kitabının yazarı falan kim?güzel bi kitapsa bende almak istiyorum

Kitabın yazarı Tım Seldin kendisi Montessori Vakfı Başkanıymış.Kaknüs yayınları güzel bir kitap ama yöntem ilk okula gidince unutulur diye düşünüyorum.Hepsi buradadan aldım ben

henüz bebeklerimizin bakliyatla oynamak için yada suyu kaptan kaba boşaltmak için küçük olduğunu düşünüyorum, şu anki motor gelişimleri bu kapasitede değil, ayrıca bakliyatlar tehlikelide olabilir bu dönemde, güzel oyunlar ama erken,

bizde genelde şekilli küp, geçmeli tahta oyuncak sesli oyuncaklar gibi oyuncaklarla oynuyoruz, en kısa zamanda koku şişeleri yapıcam malzeme arıyorum şimdilik, bu dönemde ayrıca dokunma panoları, duyu kitapları, fasulye torbaları gibi bebeklerin duyularına hitap edecek oyun ve oyuncaklar tercih edilmeli diye düşünüyorum

aynı kitap bende ve bir kaç arkadaşta daha var güzel bir kitap, ayrıca benimle oynarmısın anne diye bir kitap var ali çankırılı yazarı tavsiye ederim

Gültercim denizannem bu konularda bizden daha tecrübeli bende ona hak veriyorum. Koku şişelerini nasıl yapacaksın bi fikrin varmı deniz annem

dilekcim koku şişesi için tuzluk benzeri şişeler arıyorum ama cam olmasını istemiyorum, içlerine tarçın kabuğu, kahve çekirdeği falan koyup kapatıp vericem eline onların kokularını tanıması ayırtetmesi veya belki birini diğerine tercih etmesi vs davranışlarını gözlemleyecem

Tuzluk iyi fikir ama içine koyacağımız kokular çok sınırlı bende yapmayı düşünüyorum.Ama koku olarak başka önerilerin varsa yazarsan sevinirim tatlım

sanırım herkes var o küplerden bizde de var ama ben diziyorum o yıkıyor
iç içe koyuyor daha üst üste dizemiyor bebeğiyle oynuyot ona eeeee yaparak kucağında sallıyor
saçlarını taramayı öğrettim onu tarıyor aslında kendi öğrendi desek daha iyi
ayakkabılarını giymeye çalışıyor kıyafetlerini giymeye çalışıyor
daha organlara falan geçmedik erken olduğunu düşünüyorum ben
zaten daha ellerini ayaklarını öğrenemedikk