• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Doğuma Hazırlık Ecrin Tuana Ceylin isimlerinin gerçek anlamları

Bebeklerimize aldığımız eşyalar, hastane çantası, ürünler için tavsiye ve öneriler....
Ecrin koymak istiyordum kızıma. Ama bu gün ben de böyle bir site ile karşılaştım. Ecrin ,Ceylin, Tuana Esila, Eflin, Efsa isimlerinin anlamlarının sanıldığı gibi olmadığını anlatıyor. Okuduklarımdan sonra bu ismi koymaktan vazgeçtim. Şimdi aklımda Reyyan, Miray, Arnisa ve Armina isimleri var. Aslında sadece bunlar da değil. İsim konusunda kafam çok karışık. Dilanur, Gülfem, Sena, Aysima, İclal isimleri de hoşuma gidiyor. Tabi bu isimleri de iyice araştırmayı düşünüyorum. Of kafası benim kadar karışık başka anne adayı varmıdır acaba??? delikafadulden mafoldumben

bunca zamandır bu topiği neden görmemişim, hayret!
ben de isme çok önem verenlerdenim. anne babanın çocuk üzerindeki en önemli haklarından biri de ona iyi isim vermektir.

Sözüm ona -moda- diye, kulağa hoş geliyor diye konulan isimlere tahammül edemiyorum. Ya bi insan nickname için bile düşünüyor, çocuğunun ismi için oturup düşünmez mi etraflıca, araştırmaz mı...

Kızıma isim koyarken uzunca bir liste yapmıştım ve eşim de o isimler arasından bir seçim yapmıştı. bu listede ecrin de vardı. Ücret deyince kulağa hoş gelmiyor, ama arapçada ücret eşittir ecir değil midir...

Libyana Kardeşim, yazılarını dikkatlice okudum ve neredeyse tamamına katılıyorum. Dolayısıyla, tekrarlayacağım, her işte olduğu gibi bunda da "niyet"... Güzel duygularla, iyi olsun diye konulmuş bi isim zarar getirmez. Zira oğluna Muhammed ismi koyan bir kişi, bunu dedesinin adı olduğu için yaptıysa, çocuk peygambere değil dedeye benzeyecektir.

A bu arada, duyduğum bir olayı da ben anlatayım:
Ege'de bir aile, çocuğuna "Kadina" koymuş. Bu da hatırladığım kadarıyla bir mahsül çeşidi(zeytin veya üzümdü yanlış hatırlamıyorsam)

Teyzem sorar: Anlamı nedir?
Yanıt: Kuran da geçiyor diye koyduk! (Kuran isim kitabıya!)
Teyzem: (Yarı hafızdır ve arapçaya hakimdir, hatırlayamaz) Neresinde geçiyor Kuran'ın?
Yanıt: Yasin Suresinde (hem de)

Bildiniz mi? Hatırlayınca siz de güleceksiniz: "Kabirlerinden kalkarlar"daki -min merkadina-

:1ninca:

Ya bende burçe ve lina isimlerini düşünüyorum ama heryerde başka birşey diyorum kafam karıştı çok.

buğlem nasıl sizce kızlar anlamı: cenneti müjdeleyen
melek. fikirlerinizi bekliyorum

Bebeto merhaba.Buğlem Kur'an-ı Kerim'de geçmiyor (daha önce de üzerine basılarak bu soruldu o yüzden belirtiyorum,zira Kuran'da geçmesi gerekmiyor)
Buğlemin manası hakkında 'net' bilgi yok,cenneti müjdeleyen melek olduğunu söylense de ben bunun 'yakıştırma' olduğunu düşünüyorum,asılsız.
Sevgilerimle

Ecrin koymak istiyordum kızıma. Ama bu gün ben de böyle bir site ile karşılaştım. Ecrin ,Ceylin, Tuana Esila, Eflin, Efsa isimlerinin anlamlarının sanıldığı gibi olmadığını anlatıyor. Okuduklarımdan sonra bu ismi koymaktan vazgeçtim. Şimdi aklımda Reyyan, Miray, Arnisa ve Armina isimleri var. Aslında sadece bunlar da değil. İsim konusunda kafam çok karışık. Dilanur, Gülfem, Sena, Aysima, İclal isimleri de hoşuma gidiyor. Tabi bu isimleri de iyice araştırmayı düşünüyorum. Of kafası benim kadar karışık başka anne adayı varmıdır acaba??? delikafadulden mafoldumben

Merhaba.Başta da belirttiğimiz üzre,internette yer alan Kötü anlamlı ve anlamı yanlış bilinen isimler,makalesi tamami ile doğru değildir,dikkatli olup,hemen inanmamak gerekiyor.
Hakkınızda hayırlısı olsun..
Ayrıca seçtiğiniz isimler çok güzel:)

bunca zamandır bu topiği neden görmemişim, hayret!
ben de isme çok önem verenlerdenim. anne babanın çocuk üzerindeki en önemli haklarından biri de ona iyi isim vermektir.

Sözüm ona -moda- diye, kulağa hoş geliyor diye konulan isimlere tahammül edemiyorum. Ya bi insan nickname için bile düşünüyor, çocuğunun ismi için oturup düşünmez mi etraflıca, araştırmaz mı...

Kızıma isim koyarken uzunca bir liste yapmıştım ve eşim de o isimler arasından bir seçim yapmıştı. bu listede ecrin de vardı. Ücret deyince kulağa hoş gelmiyor, ama arapçada ücret eşittir ecir değil midir...

Libyana Kardeşim, yazılarını dikkatlice okudum ve neredeyse tamamına katılıyorum. Dolayısıyla, tekrarlayacağım, her işte olduğu gibi bunda da "niyet"... Güzel duygularla, iyi olsun diye konulmuş bi isim zarar getirmez. Zira oğluna Muhammed ismi koyan bir kişi, bunu dedesinin adı olduğu için yaptıysa, çocuk peygambere değil dedeye benzeyecektir.

A bu arada, duyduğum bir olayı da ben anlatayım:
Ege'de bir aile, çocuğuna "Kadina" koymuş. Bu da hatırladığım kadarıyla bir mahsül çeşidi(zeytin veya üzümdü yanlış hatırlamıyorsam)

Teyzem sorar: Anlamı nedir?
Yanıt: Kuran da geçiyor diye koyduk! (Kuran isim kitabıya!)
Teyzem: (Yarı hafızdır ve arapçaya hakimdir, hatırlayamaz) Neresinde geçiyor Kuran'ın?
Yanıt: Yasin Suresinde (hem de)

Bildiniz mi? Hatırlayınca siz de güleceksiniz: "Kabirlerinden kalkarlar"daki -min merkadina-

:1ninca:

Zeynocan,yüreğinize sağlık:)
Fikir paylaşımı ve bu manidar anektod için ayrıca teşekkürler.
Muhabbetle

Ya bende burçe ve lina isimlerini düşünüyorum ama heryerde başka birşey diyorum kafam karıştı çok.

Zap_zup merhabalar..
Burçe isminden başlayalım öncelikle.
Burç' farsçada yıldız demektir.
-E eki de 'küçültme' olarak kullanılır.Yani Burç-e :Minik yıldız,yıldızcık anlamına geliyor.
(Kesinlikle çok sevdiğim bir isim:)
Burç veya Burçe

Lina/Lineise Kur'an-ı Kerim'in,59.suresinde (Haşr suresinde)
geçiyor ve 'hurma fidesi' manasına geliyor..
Aynı zamanda arapçada sevimli,sempatik demek:)
İki isim de çok güzel maşallaj (Allah nasip eder de bir kızım da daha olursa düşüneceğim isimlerden)
Hayırla gelsin miniğiniz,sevgilerimle

Son düzenleme:
Çok teşekkür ederim.İnsanlara yeni isimler garip geliyor.Kabullenmek istemeyince böyle karalamaya gidiyorlar galiba.Etrafımızdan çocuğunuz sonra ahirette davacınız olur gibi çok baskı görüyorduk.Bir bilene danışmak en iyisi sağolun opuyorumnanaktan

Merhaba anneler bebekleriniz hayırlı uğurlu olsun inşallah...
Türk dili doktoru olmak üzere olmak üzere olan ve kızına öz Türkçe hem de Divan-ı Lugati't Türk'ten isim koymuş olmaktan müsterih olan bir anne olarak küçük bir tavsiye versem haddimi aşmış mı olurum acaba? neden miniklerinize Türkçe isim koymayı düşünmüyorsunuz?

Çok teşekkür ederim.İnsanlara yeni isimler garip geliyor.Kabullenmek istemeyince böyle karalamaya gidiyorlar galiba.Etrafımızdan çocuğunuz sonra ahirette davacınız olur gibi çok baskı görüyorduk.Bir bilene danışmak en iyisi sağolun opuyorumnanaktan

Canim benim akrabalarimdan biri dun dogum yapti ve kizina irem lina ismini koydu gercekten cok yakisti tavsiye ederim.

Canim benim akrabalarimdan biri dun dogum yapti ve kizina irem lina ismini koydu gercekten cok yakisti tavsiye ederim.

Teşekkürler canım. Hala karar aşamasındayız."Cerenora" ben isimleri Türkçe Arapça diye ayırmıyorum.Gerek söylenişi gerek anlamıyla kızıma yakıştırabilmem önemli .İşte bu benim kızım diyebilmem önemli.Öyle bir Türkçe isimle karşılaşsam onu koyardım.Aa bu Türkçe çok geri , ya da yabancı olsun çok modern diye bir anlayışım da yok.

Son düzenleme:
Merhaba anneler bebekleriniz hayırlı uğurlu olsun inşallah...
Türk dili doktoru olmak üzere olmak üzere olan ve kızına öz Türkçe hem de Divan-ı Lugati't Türk'ten isim koymuş olmaktan müsterih olan bir anne olarak küçük bir tavsiye versem haddimi aşmış mı olurum acaba? neden miniklerinize Türkçe isim koymayı düşünmüyorsunuz?

Cerenora, biz de kızımıza Türkçe isim koymak istiyoruz; Elvin adı için her yerde farklı bir anlam görüyorum, kimi yerlerde Arapça olduğu da yazıyor.. Galiba Türk Dili eğitimi almış birine sormak en mantıklısı, Elvin'in anlamı nedir acaba? :1: Türkçe isimlerle ilgili bulabileceğim bir kaynak var mıdır, internette ya da kitap olarak? Teşekkür ederim şimdiden..

Cerenora, biz de kızımıza Türkçe isim koymak istiyoruz; Elvin adı için her yerde farklı bir anlam görüyorum, kimi yerlerde Arapça olduğu da yazıyor.. Galiba Türk Dili eğitimi almış birine sormak en mantıklısı, Elvin'in anlamı nedir acaba? :1: Türkçe isimlerle ilgili bulabileceğim bir kaynak var mıdır, internette ya da kitap olarak? Teşekkür ederim şimdiden..

canım gerçekten de bazı isim kaynakları o kadar komik anlamlar içeriyor ki ben artık mücadele etmekten yoruldum. Elvin Divan-ı Lugati2t Türk'te geçer. bu eserde baharla yazın atışması diye bir metin geçiyor tam ırada başta "y" protezi ile (y)elvin şeklinde. tam manası göz alıcı muhteşem demek. zaten kaynağı da oratada olduğu için Türkçe olduğu kesin. eğer o kaynakları göz önüne alırsan kara üzüm tanesinden cennet çiçeiğine kürtçe aşka kaadr pek çok anlam gözüne çarpar. bana başka bir kaynakta gördüğüm bir tek anlam mantıklı geldi o da lvn arapça kökü ismin içinde yer aldığı için gökkuşağının her bir renginden biri. tam olarak bu olmasa da renk ile ilgili bir anlamı olabilir diyorum. Türkçe isim içinse canım oturup sözlük karıştırmak gerekiyor. .

Teşekkürler canım. Hala karar aşamasındayız."Cerenora" ben isimleri Türkçe Arapça diye ayırmıyorum.Gerek söylenişi gerek anlamıyla kızıma yakıştırabilmem önemli .İşte bu benim kızım diyebilmem önemli.Öyle bir Türkçe isimle karşılaşsam onu koyardım.Aa bu Türkçe çok geri , ya da yabancı olsun çok modern diye bir anlayışım da yok.

anlıyorum canım benimki de bir dilci hassasiyeti sanırım ya da milli hissayattan kaynaklanıyor da olabilir. benimki sadece naçizane bir öneri kafanızda soru işareti kalmaması için en azından. tabii ki herkesin kendi bebeği ve herkes bebeği için en iyisini ister. ama seni ve diğer bütün arkadaşlarımı tenzi ederek konuşuyorum çünkü bebeğinizin ismi için ne kadar emek verip araştırma yaptığınızı görüyorum ama bir inasan neden bebeğinin adının eros,leo, keila koyar ben asıl buna anlam veremiyorum...

Arkadaşlar yorumları okudum.bende eylulde dogum yapıcam...kızım olacak :) ne zamandır giremedim siteye...

Ceylin ismini begendik esimle...ama yorumları gorunce moralim bozuldu :59:

Birileri baska,birileri baska bir anlam yazmıs..benim cok arastırma imkanım yok..farsca sozlukten baktım bulamadım...lutfen net bisi soyleyin beni rahatlatın :18:

ceylin diye dünya dillerinde bir kelime bile yok cnm. Ben de çok araştırdım. Ceyl var Farsça da yengeç ve soy gibi anlamlara geliyor. "in" eki de yuva demektir. Çok kasarsak yengeç yuvası yada soy yuvası gibi anlamlar çıkıyor bu kelimeye. Bir de ingilizcede Jaylin diye bi isim var onunla ceylinin okunuşu aynı ama o zaman çocuklara cesika, elizabet, edwırd da koyalım okunduğu gibi yazalım :D şaka maka her anne çocuğuna güzel anlamılı isimler koymak ister. Ama internette öyle isimler varki yok cennetteki güzel kız, cennetteki en güzel yaprağın üstündeki çiğ.... sanırsın şiir yazmışlar :9:

Yapılacak en kolay şey kelimenin kökeni hangi dilde belirtiliyorsa o dilin sözlüğüne bakmaktır. Sözlükte yoksa uydurmadır.

Elvin ismini beğeniyorum demiştin sanırım. Elvin cennet çiçeği anlamına gelmez tabiki :50: arapça "levn" kökünden türemiştir renk, renkli, rengarenk gibi anlamlara gelir Elvan isminin başka bir versiyonudur. Güzel bir anlamı var ve kibar bir isim bence:16:

Back
X