• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

'Ecdadımız Muhteşem Yüzyıl'daki gibi değil'

Bende eşcinsellik hakkında yada bunu yapan padişahlar hakkında tü-kaka demiyorum padişahlar diye olmayacak diye birşey yok ve bu onları küçükte göstermez gözümüzde...

Bana biraz araştırın demişsiniz, okuduğumuz tarihçiler farklı vede sizin osmanlıyı sevmemeniz yine osmanlıyı sevmeyen tarihçilerin kitaplarından öğrendiklerinizdir...

Kimse ne Osmanlıyı nede Atatürk'ü sevmek zorunda değil lakin sevmiyor diye Tarihide yanlış taraftan aktarmasıda doğru değil... Osmanlının özellikle son 250 yılından bende nefret ederim böyle atalarımız olacağına keşke olmasaydı derim...

Özellikle okuduğum tarihçiler diye bir şey yok.Onlar sadece aklımda kalan ve kolay ulaşacağım örneklerdi (hemen göstermek adına)..

Yalnız,başka bir tartışma başlatmayalım ama bu duruma neden Atatürk'ü karıştırıyorlar anlamıyorum.. Kimse osmanlıyı sevmek zorunda değil evet ben de sevmem(yükselme dönemi padişahları hariç) Ama Atatürk'ü sevmemek için gerekçe olamaz yaa..Sevmeyen bir zahmet gidip iranda,sudi arabistanda yaşasın da görsün.. sonra gelip Anıtkabir' de özür diler (vicdanı olanlar tabi..). :ssz:

Fatih S.M. konusunda katılıyorum. Evet,avrupa hep ona saldırır zaten.. Ohh çatlasınlar!!! cani olduğunu da söylerler...Saldırılarla,gerçeklik payı olanları ayırt edebiliyoruz çok şükür.. Ama anlatamadığım eşcinsellik aslında biseksüellik osmanlıda normaldi.Normal! karalama değil,hakaret değil normal!!!! kimse ikiyüzlüce inkar edip gizliden yürütmüyordu.. bu bir hakaret değildir! Abartılar olabilir, suyunu çıkartanlar da olur..ciddiye almayız.

Demek ki bu mübarek osmanlıya biz zavallı insanlar olarak haşaa hakaret ediyoruz yani..ne hadsisiz!!! Genç Osman da yeniçerilerin tecavüzüne uğrayıp öldürülmemiştir,bu da bizim hadsizliğimiz.. kusura bakmayın. neyse bu konu fazla uzadı..kapatalım..

Sonuç olarak siz tarihi anlatanlar cahil toplumu göz önüne alıp,eğitsin diyorsunuz sanırım..

Ben de bu millet işine geldiğini alır,siz son teknoloji ile güzel bir belgesel hazırlayın aynı yayın saatine koyun yine o diziyi izlerler.. çünkü kimsenin öğrenmek gibi bir derdi yok,boş gevezelikle şikayet ederler şikayet ettikleri tecavüz sahnelerini ağızlarının suyu akarak izlerler... O nedenle kimse tarih dersi vermek zorunda değil,diyorum..

Orta yolu bulacağız ama biraz zor olacak galiba :34:

Siz pontei ile osmanlığı karıştırıyorsunuz sanırım. Şeriat ve fetvalardan oluşan bir yönetimin içinde biseksüellik olmasını mükün görmüyorum.
Padişahların hepsi mubarek değildir. Bazıları vardırki eli öpülesi bazıları vardır ki tokat atılası.
Gerçekten bu iddianın kaynağını çok merak ettim benimle paylaşırmısınız?
4 aydır Osmanlı tarihi üzerine araştırma yapıyorum. Böyle bir şeye rastlamadım sadece türk değil yabancı kaynaklarıda inceliyorum.
Bundan 2 sene önce yarım kalmış bir işimdir. Hamilelik ve bebeklik sürecinde bakamadım. Şuanda 3.Mehmed'deyim..
Kendi kaynağımı oluşturduğum bir site yayınlayacağım.
Halkın küçük bir kısmı öğrenmek istemiyor diye bilgisiz olan büyük bir kısmı bilgilendirmeyelim mi yani?
Kimse tarih dersi vermek zorunda değil. Ama kimse tarihi yanlış yansıtamaz. Üzerinde kurgu yapıp değiştiremez. Bu sadece Osmanlı için geçerli değil.
Bizim bir çok gururlarımız var. Her hangi birinin üzerinden karalama kampanyası yapanlara asla göz yummam tek başıma olsamda elimi her zaman kaldırırım.
Şimdeye kadar nede olsa umursamıyorlar diye düşünmedim. Böyle düşünmek aynı yan komşunuzun eşine her gün şiddet uyguladığı halde nede olsa kadın şikayet etmiyor diyerek kulaklarımı tıkamaktan başka bir şey değildir.
Bana görede bu psikolojik şiddet. Değerlerle oynamaktır. Biraz derin düşünmek lazım sanırım
Dizilerdeki psikolojik şiddet sadece bu diziyle sınırlı değil şuan komedi dizilerindeki konuşmalar, yaşam tarzları vs. hepsi bunun içine girer.

Siz pontei ile osmanlığı karıştırıyorsunuz sanırım. Şeriat ve fetvalardan oluşan bir yönetimin içinde biseksüellik olmasını mükün görmüyorum.
Padişahların hepsi mubarek değildir. Bazıları vardırki eli öpülesi bazıları vardır ki tokat atılası.
Gerçekten bu iddianın kaynağını çok merak ettim benimle paylaşırmısınız?
4 aydır Osmanlı tarihi üzerine araştırma yapıyorum. Böyle bir şeye rastlamadım sadece türk değil yabancı kaynaklarıda inceliyorum.
Bundan 2 sene önce yarım kalmış bir işimdir. Hamilelik ve bebeklik sürecinde bakamadım. Şuanda 3.Mehmed'deyim..
Kendi kaynağımı oluşturduğum bir site yayınlayacağım.
Halkın küçük bir kısmı öğrenmek istemiyor diye bilgisiz olan büyük bir kısmı bilgilendirmeyelim mi yani?
Kimse tarih dersi vermek zorunda değil. Ama kimse tarihi yanlış yansıtamaz. Üzerinde kurgu yapıp değiştiremez. Bu sadece Osmanlı için geçerli değil.
Bizim bir çok gururlarımız var. Her hangi birinin üzerinden karalama kampanyası yapanlara asla göz yummam tek başıma olsamda elimi her zaman kaldırırım.
Şimdeye kadar nede olsa umursamıyorlar diye düşünmedim. Böyle düşünmek aynı yan komşunuzun eşine her gün şiddet uyguladığı halde nede olsa kadın şikayet etmiyor diyerek kulaklarımı tıkamaktan başka bir şey değildir.
Bana görede bu psikolojik şiddet. Değerlerle oynamaktır. Biraz derin düşünmek lazım sanırım
Dizilerdeki psikolojik şiddet sadece bu diziyle sınırlı değil şuan komedi dizilerindeki konuşmalar, yaşam tarzları vs. hepsi bunun içine girer.

Farkında mısınız bu kadar araştırmaya rağmen çok sabit bakıyorsunuz.. Padişahlar eşcinsel olabiliri kabul ettiniz biseksüelliğe takıldık şimdi..şehzadeler olduğuna göre iki taraflı bir yaşam değil mi..Aman yaaaa..Valla çok uzadı.. :ssz:

Bu arada Sitenizi görmeyi çok isterim,kaynak olması adına,gerçekten tebrik ederim,zor bir iş..

Son düzenleme:
Farkında mısınız bu kadar araştırmaya rağmen çok sabit bakıyorsunuz.. Padişahlar eşcinsel olabiliri kabul ettiniz biseksüelliğe takıldık şimdi..şehzadeler olduğuna göre iki taraflı bir yaşam değil mi..Aman yaaaa..Valla çok uzadı.. :ssz:

Bu arada Sitenizi görmeyi çok isterim,kaynak olması adına,gerçekten tebrik ederim,zor bir iş..

Teşekkür ederim daha hazır değil bitirdiğimde yayınlayacağım şuanda taslak halinde. Mutlaka sizide haberdar ederim.
Eşcinselliğide kabul etmedim çünkü sisteme yanlıştır. Osmanlının kuralları katıdır. padişah tek başına bir kural koyamaz mutlaka istişare yapılır. fetvalardan onay gelirsede söylediği geçerli olur. Eşcinsel olsa bile bu duyulduğunda hemen padişah tahtan indirilir. Şehzadelerle ne alakası var anlayamadım?
Ben size kaynak sordum ama sizin bana ''aman yaaaa'' diye cevap vermeniz çok ilginç gerçekten.:55:
Kulaktan dolma değildir umarım öyleyse çok yazık olur.
Bu arada sadece yanlış gördüklerim hakkında fikir belirtiyorum amacım kimseyi fikrime zorlamak değil:ssz:

Son düzenleme:
Teşekkür ederim daha hazır değil bitirdiğimde yayınlayacağım şuanda taslak halinde. Mutlaka sizide haberdar ederim.
Eşcinselliğide kabul etmedim çünkü sisteme yanlıştır. Osmanlının kuralları katıdır. padişah tek başına bir kural koyamaz mutlaka istişare yapılır. fetvalardan onay gelirsede söylediği geçerli olur. Eşcinsel olsa bile bu duyulduğunda hemen padişah tahtan indirilir. Şehzadelerle ne alakası var anlayamadım?
Ben size kaynak sordum ama sizin bana ''aman yaaaa'' diye cevap vermeniz çok ilginç gerçekten.:55:
Kulaktan dolma değildir umarım öyleyse çok yazık olur.
Bu arada sadece yanlış gördüklerim hakkında fikir belirtiyorum amacım kimseyi fikrime zorlamak değil:ssz:

Aman yaa derken.. Gerçekten uzamasından sıkıldığım için konuyu kapatmak için söyledim.. Yani piyasada ve int. üzerinde haremi anlatan padişahları ve Osmanlı'da cinsel yaşamı anlatan sayısız kitap varken benden kaynak istiyorsunuz da kusura bakmayın tek tek bulamayacağım şimdi.. Bu kadar araştırıp bilgi toplarken rastlamamanız gerçekten ilginç....Yanlı bir araştırmacı olduğunuzu düşünmeye başladım.. Murat Bardakçı'dan tutun da bir çok tarihçinin bu konuda kitapları mevcut..

"Belli kaynak gösteremedin bak kulaktan dolma bilgiyle konuşuyorsun"a getirmeye çalışıyorsunuz sanırım... :ssz:

Padişah'ta oğlancılık yasası mı çıkartacak...Yapmayın Allah aşkına nereye getirdiniz konuyu.. Artık cevap vermeyeceğim. Benim düşüncemi değiştiremezsiniz ben de sizin düşüncenizi değiştiremem.. Bu böyle uzaar giderr.. :ssz:

Biz orta yolda buluşamayız.. Sadece saygı duyarım.

Osmanlıdan nefret edenlerin osmanlı ile ilgili dizi yapmaları ne kadar doğrudur? Hadi yaptı diyelim halkın bunu kabullenmesi doğru birşeymidir?

Ayrıcada Eğer bu diziyi türkler değilde yabancı yapımcılar yapsaydı emin olunuz böyle rezil bir iş çıkarmazlardı ortaya.

ben diziyi savunmuyorum onu belirteyim, ama halk kabul eder, tv de ne varsa onu izliyoruz, haberler çok mu objektif, neredeyse tamamı yanlı, medyanın kimlerin elinde olduğu belli..

benim kastım, eğer halkın yanlış bilgilendirilmesi hükümete gerçekten rahatsızlık veriyorsa, bu dizi 2 senedir böyle, rtük o zaman değiştirsin kuralları, ecdadı yanlış gösterecek hiç bi senaryo, türk aile yapısını dejenere edici hiç bir program yayınlanamaz desin diyebiliyorsa, biz dizideki hataları tartışabiliriz ama bizim konuşmamız hiç birşeyi değiştirmez, çoğunluk izlemeye devam edecek,
somut kararlar lazım değişim için..

Ben bır tarihçi olarak filimi eleştirmiyorum.Yapanlarıda.....

Ama ders anlatırken öğrencılerımın bu dızıyle alaklı soru sorması..AAA bız dızede gördük deyp herşeye ınanmasına kızıyorum..

İki satır kıtap okumayıp tarihi dizilerden öğrenenlere ordaki herşeyi doğru kabul edenlere kızıyorum..Cahil diyorum...

Özellikle okuduğum tarihçiler diye bir şey yok.Onlar sadece aklımda kalan ve kolay ulaşacağım örneklerdi (hemen göstermek adına)..

Yalnız,başka bir tartışma başlatmayalım ama bu duruma neden Atatürk'ü karıştırıyorlar anlamıyorum.. Kimse osmanlıyı sevmek zorunda değil evet ben de sevmem(yükselme dönemi padişahları hariç) Ama Atatürk'ü sevmemek için gerekçe olamaz yaa..Sevmeyen bir zahmet gidip iranda,sudi arabistanda yaşasın da görsün.. sonra gelip Anıtkabir' de özür diler (vicdanı olanlar tabi..). :ssz:

Ama Atatürk'ü sevmemek diye birşey olamaz... Siz verdiğim örnekten bunu çıkardıysanız söyleyecek sözüm yok.

Birini sevmeyip diğerini sevmek diye birşey yoktur. Biri olmasaydı diğeride olmazdı... Tarih bir bütündür.

Neyse konumuz bu değil... Teşekkür ederim bilgilendirmeler için.

Konunun Atatürk'e gelmesinde ilginç bir psikolojik yaklaşım buldum.

Şimdi düşünün başka bir kişi üzerinden örnek vermek empati yapmayı sağlatma çabası değil midir? Yani şimdi birinin kız kardeşinin başına bir iş gelir, karşıdakinin anlaması için durumu, senin kızkardeşine yapılsa nasıl olurdu? denir.

Dolayısıyla Atatürk'ün sürekli yatakta olduğu bir film çekilseydi ne yapardınız? diye sormak açık açık bir çekişmeyi ortaya koymaktır. Hani şimdi bizim Osmanlımız var sizin de Atatürkünüz var, Atatürk üzerinden gidip bizim neden bu kadar tepki verdiğimizi anlayın demenin altında başka da bir anlam olamaz.

İkinci kimse kusura bakmasın ama Atatürk'ü karalama amaçlı yayınlanan film belgesel vs olduğunda, bir de üzerine gelip, evettt evett öyledir tabi bunlar yıllarca bizden sakladılar, Atatürk'ü ilah yaptılar diye çıkışanlar , ya olur mu öyle şey çarpıtmayın diyenlerden kat be kat fazla...Hele ki son dönemlerde, Atatürk'ün yemediği hakaret kalmadı, kemikleri sızım sızım sızlattırıldı bilinçli olarak, dinsizliğinden başladılar, diktatörlüğüne kadar varan hakaretler...

Çok eşilik islam dininde yok mudur? İmam nikahı ile bir sürü kadınla evli olan bu adamlar nereden geliyor? Geçmişimizdeki KUMA üzerine çekilmiş filmlere bir göz atsak? Elbette Osmanlı'da bir harem gerçeği var, bunu kimse inkar edemez , diziyi bir kez dahi izlemedim, çarptırılmış yerleri olabilir, ama sonuçta bir gerçek üzerinden hareket ediliyor.

Atatürk'ün haremi olmadığına göre, tek eşliliği getiren de kendisi olduğuna göre..? ortada böyle bir gerçek olmadığına göre, Atatürk üzerinden düşündürülmeye çalışmak sadece ikilik yaratma amacından başka bir işlev göremez...

İzlemediğim bir dizi hakkında yorum yapmanın saçma olacağını düşündüğüm için bugüne kadar konunun ;

Bu dizi Kanuni Sultan Süleymanın fetihlerini , nasıl bir devlet adamı olduğunu vs.. anlatmayabilir çünkü adı Muhteşem Yüzyıl Aşk-ı Derun dedim.

Sonra gerek sosyal medyadan gerekse diğer yayınlardan dizinin son derece saptırılmış , son derece yaşanan harem hayatından uzak bir hikayesi olduğunu gördüm.

Bu konuda hem fikir olmayan tarihçi var mı bilemeyeceğim.

Bu saatten sonra tartışmanın boyutu değişir pek tabii.

Hani klasik bir yazı vardır : ''Bu dizideki kişiler ve olaylar tamamen hayal ürünüdür '' diye...

İşte Muhteşem Yüzyıl'da bizim Osmanlı , bizim Kanuni , bizim Hürrem derken bizim olmayan bir çok hayal ürünü ile dizinin reyting savaşı ve kendini gündeme kilitlemesi kabul görür değildir.

Ya tamamen tarihin doğru gidişatını isimler üzerinden doğru bir şekilde iletmeli ya da uydurma isimlerle bir geçmiş dönem hikayesi yazılmalıydı.

Bunun dışında Osmanlı Tarihi ile her söylenene ayrı ve geçerli bir kaynak sunacak kadar teferruatlı bilgi sahibi olmamakla beraber iki kelam edebilirim diye düşünüyorum.

Osmanlı'da eşcinsel ilişkilerden , padişahların oğlan odalarından bahsedilmiş , sonra eşcinsel meşkhanelerinin varlığından...

Evet sapmış cinsel tercihler insanoğlunun varlığından beri zuur bulmuştur.

Lanetlenmiş kavimler vs...

Osmanlı'da seks hayatını anlatan bir yazı göndermiş bana bir arkadaşım sağolsun , okudum göz ucuyla(tatildeyim çok aklımı veremedim)

Divan edebiyatının sapık şiirleri vardır , gerçektir ; bahnemelerin dili ortadır ama Osmanlının cinsel kimliğini yansıtmaz hele hele tüm bu sapıklıkların padişah bilgisinde ve izninde yasal olarak meşkhanelerde yapıldığını asla göstermez.

İçkiyi yasaklamış padişah hadi i..elik serbest mi diyecek ?

Vardır , yoktur demiyorum ; Var olanın o padişahlığın kimliği gibi gösterilmemesi gerek.

Neyse ; ne diyorduk .

Muhteşem Yüzyıl dizisi ben Kanuni Sultan Süleymanın hayatını anlatıyorum diyorsa onu anlatacak , ekleme çıkarma ile bir dönem anlatılırsa hele de bu koskoca bir tarihse yapılan işin saygı duyulası,doğru bir iş olmadığı muhakkaktır.Ama izleyeni çoktur o ayrı(!)

siz boşverin de aşk dizisi olarak lanse edilen ve kimsenin osmanlı tarihi olarak izlemediği kurgu bir dizi üzerinden tartışmayı da, İstanbulun fethini anlattığı iddia edilen ama ünlü savaş filmlerinden aldığı kolaj sahneleri dışında bişeyi olmayan, ve sadece konusu yüzünden gişe rekorları kıran filmi tartışın...tarihi film yapmak adına yola çıkıp bu kadar başarısız bişey yapılıyor...

ya da boşverin konu dağılmasın...

Şimdi düşünün başka bir kişi üzerinden örnek vermek empati yapmayı sağlatma çabası değil midir? Yani şimdi birinin kız kardeşinin başına bir iş gelir, karşıdakinin anlaması için durumu, senin kızkardeşine yapılsa nasıl olurdu? denir.

Dolayısıyla Atatürk'ün sürekli yatakta olduğu bir film çekilseydi ne yapardınız? diye sormak açık açık bir çekişmeyi ortaya koymaktır. Hani şimdi bizim Osmanlımız var sizin de Atatürkünüz var, Atatürk üzerinden gidip bizim neden bu kadar tepki verdiğimizi anlayın demenin altında başka da bir anlam olamaz.

İkinci kimse kusura bakmasın ama Atatürk'ü karalama amaçlı yayınlanan film belgesel vs olduğunda, bir de üzerine gelip, evettt evett öyledir tabi bunlar yıllarca bizden sakladılar, Atatürk'ü ilah yaptılar diye çıkışanlar , ya olur mu öyle şey çarpıtmayın diyenlerden kat be kat fazla...Hele ki son dönemlerde, Atatürk'ün yemediği hakaret kalmadı, kemikleri sızım sızım sızlattırıldı bilinçli olarak, dinsizliğinden başladılar, diktatörlüğüne kadar varan hakaretler...

Çok eşilik islam dininde yok mudur? İmam nikahı ile bir sürü kadınla evli olan bu adamlar nereden geliyor? Geçmişimizdeki KUMA üzerine çekilmiş filmlere bir göz atsak? Elbette Osmanlı'da bir harem gerçeği var, bunu kimse inkar edemez , diziyi bir kez dahi izlemedim, çarptırılmış yerleri olabilir, ama sonuçta bir gerçek üzerinden hareket ediliyor.

Atatürk'ün haremi olmadığına göre, tek eşliliği getiren de kendisi olduğuna göre..? ortada böyle bir gerçek olmadığına göre, Atatürk üzerinden düşündürülmeye çalışmak sadece ikilik yaratma amacından başka bir işlev göremez...

Söylemek istediklerimi yazmışsınız, yorumunuzu çok beğendim. Sevgiler.

Tabıykı ortada bir gercek var harem .Ama bu gerçek hakkında kulaktan duyma bılgıler dızılerden öğrenılen bılgılerle ne kadar yorum yapılır..

Ananası hıc yemedız.Etrafınızda yıyenler var görenler var..Onlardan duyduklarınızla yorum yapmak ne kadar ilginçse dizilerden gördükleriyle yorum yapmakta o kadar ilginç..

İkinciside tarih günümüz değer yargılarıyla değerledirilemez..

Padişahın cok cocuğu olmak zorunda çunku vefat ettiğinde tahta cıkacak erkek cocuk olmalı..

Aynı tür bir soru sorduğum için cevap vermek zorunluluğu hissediyorum.
Osmanlı bizim gururla andığımız bir ecdaddır. Aynı Atatürk gibi.
Bu konuda empati yapmak kadar doğal bir şey yoktur.
Bunu başka tarafa çekmek kusurabakmayın bana akıl dışı geliyor.
Nitekim insanlar düşüncelerini rahat paylaşabiliyor böyle bir yarası olan zaten açık açık söyler dolaymaya gerek duymaz.
Ve aynı anlattığınız karalama senaryosu şu anda Kanuni sultan süleyman'a yapılıyor.
Aldığı fetvalarla gömülmek isteyen Kanuni için ne acı değil mi?
Diziyi izlemedende yorumlamak aynı arkadaşımızın dediği gibi ananası yemeden tadını anlatmak gibidir.
Çok eşlilik ile haremi birbirine karıştıran bu tür yapımlar, aynı sizin düştüğünüz gaflete insanları düşürüyor.
Osmanlının çok eşliliği din öyle ön görüyor nede olsa istediğimi alırım mantığıda değildir. Amacı çok çocuk sahibi olmaktır.
Harem hakkında araştırma yapmanızı öneririm.

Tabıykı ortada bir gercek var harem .Ama bu gerçek hakkında kulaktan duyma bılgıler dızılerden öğrenılen bılgılerle ne kadar yorum yapılır..

Ananası hıc yemedız.Etrafınızda yıyenler var görenler var..Onlardan duyduklarınızla yorum yapmak ne kadar ilginçse dizilerden gördükleriyle yorum yapmakta o kadar ilginç..

Padişahın cok cocuğu olmak zorunda çunku vefat ettiğinde tahta cıkacak erkek cocuk olmalı..

Sayın öğretmenim,

Konu farklı noktalara kaymış olsada anlatmak istediğimiz buydu. Okumayan bir milletiz...

Tüm yazılanları ayrıntılı bir şekilde okumadım ama gözüme takılan bir kaç nokta hakkında kendi görüşlerimi yazmak istersem,

Muhteşem Yüzyıl, eğlence amaçlı yapılan, tarih hakkında eğitici bilgiler vaad etmeyen bir dizidir, eğitici bilgiler vermediği gerekçesiyle eleştirilmesi mantıksız bir zihniyetin ürünü

Atatürk üzerinde yapılan tartışmalarda da farklı görüşlere fakat benzer zihniyete sahip insanlar garip kısıtlamaları var bana göre. Yaptığı siyaseti tartışmaya açmanın neredeyse kanundışı sayılmasını geçtim. Özel hayatıyla ilgili de sürekli olarak savunmaya geçen insanlar var, x belgeselde neden okul yıllarında içedönükmüş gibi gösterilmiş, neden sürekli elinde içki olan fotoğrafları kullanılmış vs. vs.

Şahsi fikrim güzel icraatlar başarmış insanlarında insan oldukları, kusursuz olmaları mümkün değil, onların duyguları değil sadece idealleri olan yemeden içmeden sevmeden robot gibi yaşayan rol modelleri olarak yansıtılmasını beklemek, hem yaşanmışlıklarına hem onları rol model almasını beklediğimiz nesle karşı haksızlık.

Buarada Osmanlıda eşcinsellik oldukça ortada sayılabilecek şekilde vardır. Mesela derviş ismailin Dellakname-i Dilküşâ'sı vardır, 1600'lü yıllardan. Osmanlı'daki hamamlardan burada çalışan genç tellaklarla yaşananlardan bahseder. Yine Osmanlı döneminin lezbiyenleri arasında popüler oyuncaklardan bahseden bir eser daha vardı adını hatırlayamadım şuan bulduğum zaman güncellerim mutlaka.

politikacıların hatta bir başbakanın bir diziye bu kadar takıntılı olması çok mu normal atanamayan bu kadar öğretmen adayı günlerdir eylemde Ankara'da ve buna benzer birçok sıkıntısı var bu ülkenin. muhteşem Süleyman haremde ne kadar vakit geçirdi gerçekte bilinmez ama oğlunu boğdurttuğunu ve birçok dönemde asla hiçbir dizide kullanacaklarını sanmadığım harem oğlanları gerçeği var ortada.

Aynı tür bir soru sorduğum için cevap vermek zorunluluğu hissediyorum.
Osmanlı bizim gururla andığımız bir ecdaddır. Aynı Atatürk gibi.
Bu konuda empati yapmak kadar doğal bir şey yoktur.
Bunu başka tarafa çekmek kusurabakmayın bana akıl dışı geliyor.
Nitekim insanlar düşüncelerini rahat paylaşabiliyor böyle bir yarası olan zaten açık açık söyler dolaymaya gerek duymaz.
Ve aynı anlattığınız karalama senaryosu şu anda Kanuni sultan süleyman'a yapılıyor.
Aldığı fetvalarla gömülmek isteyen Kanuni için ne acı değil mi?
Diziyi izlemedende yorumlamak aynı arkadaşımızın dediği gibi ananası yemeden tadını anlatmak gibidir.
Çok eşlilik ile haremi birbirine karıştıran bu tür yapımlar, aynı sizin düştüğünüz gaflete insanları düşürüyor.
Osmanlının çok eşliliği din öyle ön görüyor nede olsa istediğimi alırım mantığıda değildir. Amacı çok çocuk sahibi olmaktır.
Harem hakkında araştırma yapmanızı öneririm.

Hanımefendi, o kadar garip ki yaptığım yorumdan enteresan sonuçlar çıkarmışsınız. Ben dizi çarptırılmamış dedim mi? Demedim. Benim amacım diziyi yorumlamak veya başka birşey değildi, sadece Atatürk'ün başına gelseydi tarzında bir sorunun nasıl algılanabileceğinden bahsediyordum.
Yani zaten söylemişim, diziyi bir kez dahi izlemedim, yorum yapma yetisi görmüyorum kendimde, çarptırılmış yerleri olabilir dedim, ama benim asıl konum o değil.
Size bazı şeyler akıl dışı gelebilir ancak aslında herşey bence çok açık. Zaten bana düşüncelerinizi ispat etmeye çalışmanıza da gerek olduğunu düşünmüyorum, gerekli sosyolojik, psikolojik ve politik bilgiye sahip olduğumu düşünüyorum bazı şeyleri ve insanları analiz etmek için.
İkincisi bu soruyu sadece siz sormadınız, üstünüze alınmayınız, bunu düşünüp de yazmayan binlerce insan da vardır eminim, dolayısıyla herkesin düşüncesini de bilemeyiz değil mi? Ama yine de kendi düşüncenizi açıklama ihtiyacı hissetmişsiniz, AKIL DIŞI gibi saldırgan bir terim yerine, belki öyle düşünen insanlar vardır fakat ben sizin baktığınız açıdan bakmamıştım soruyu sorarken diyebilirdiniz.

Harem konusunda da araştırma yapmama gerek yok, çünkü daha önce de söylediğim gibi, ben tarih dizi ve harem hakkında yorum yapmadım sadece karşılaştırmanın bir anlamı olmadığını göstermek istedim. Yoksa dizide haremi tamamen çarpıtmışlarsa da çarpıtmışlar beni bağlamaz, dizi izleyen bir insan değilim ben, evimde televizyon yoktur, isteyen herkes gerçeği tarih kitaplarından karşılaştırmalı farklı yazarları okuyarak zaten öğrenebilir.

Madem çarpıtılıyor o zaman ülke insanlarımız tepki gösterir de izlemezse düşen reyting sebebiyle zaten dizi yayından kaldırılır. Tarışmanın da bir anlamı yoktur, eyleme geçmek daha başarılı sonuçlar verir.

Son düzenleme:

Öğretmen misiniz?
Bir öğretmen yazı yazarken bu kadar çok yazım ve ifade yanlışı yapabilir mi???

Hanımefendi, o kadar garip ki yaptığım yorumdan enteresan sonuçlar çıkarmışsınız. Ben dizi çarptırılmamış dedim mi? Demedim. Benim amacım diziyi yorumlamak veya başka birşey değildi, sadece Atatürk'ün başına gelseydi tarzında bir sorunun nasıl algılanabileceğinden bahsediyordum.
Yani zaten söylemişim, diziyi bir kez dahi izlemedim, yorum yapma yetisi görmüyorum kendimde, çarptırılmış yerleri olabilir dedim, ama benim asıl konum o değil.
Size bazı şeyler akıl dışı gelebilir ancak aslında herşey bence çok açık. Zaten bana düşüncelerinizi ispat etmeye çalışmanıza da gerek olduğunu düşünmüyorum, gerekli sosyolojik, psikolojik ve politik bilgiye sahip olduğumu düşünüyorum bazı şeyleri ve insanları analiz etmek için.
İkincisi bu soruyu sadece siz sormadınız, üstünüze alınmayınız, bunu düşünüp de yazmayan binlerce insan da vardır eminim, dolayısıyla herkesin düşüncesini de bilemeyiz değil mi? Ama yine de kendi düşüncenizi açıklama ihtiyacı hissetmişsiniz, AKIL DIŞI gibi saldırgan bir terim yerine, belki öyle düşünen insanlar vardır fakat ben sizin baktığınız açıdan bakmamıştım soruyu sorarken diyebilirdiniz.

Harem konusunda da araştırma yapmama gerek yok, çünkü daha önce de söylediğim gibi, ben tarih dizi ve harem hakkında yorum yapmadım sadece karşılaştırmanın bir anlamı olmadığını göstermek istedim. Yoksa dizide haremi tamamen çarpıtmışlarsa da çarpıtmışlar beni bağlamaz, dizi izleyen bir insan değilim ben, evimde televizyon yoktur, isteyen herkes gerçeği tarih kitaplarından karşılaştırmalı farklı yazarları okuyarak zaten öğrenebilir.

Madem çarpıtılıyor o zaman ülke insanlarımız tepki gösterir de izlemezse düşen reyting sebebiyle zaten dizi yayından kaldırılır. Tarışmanın da bir anlamı yoktur, eyleme geçmek daha başarılı sonuçlar verir.

Bu sabah yorumlarını sevesim var.Normalde büyük fikir çatışması içindeyiz bilirim pek tabii ama ; burada özellikle değindiğin tarihe yakışmayan bir tabloya sahip dizinin bu kadar izleyici kitlesine ulaşmasına verilecek en basit tepkinin izlememesi olabilecekken , bildiğim kadarı ile bu dizi rekora koşuyor.

Bende bu tarz konularda yorum yapmayı sevdiğim halde bu diziyi izlemediğim ( dizi izlemediğim ) için çokça yorum yapmadım fakat hassasiyet gösteren insanların , göstermeyerek büyük aşk sekizgenlerine merak duyanlardan sayıca çok az oldukları da reytinglerle ortada sanırım.

Ha bu arada yeni bir polemik diye değil ama insanların farklı görüşlerine parelel farklı değerleri vardır.Kimimiz Osmanlıdan gelen çoğu evliya kabul edilen padişahları ecdadımız kabul eder , onlara yapılan saygısızlıkla şiddetleniriz.Kimimiz ise miladımızı Türkiye Cumhuriyetinin kurulması kabul eder ve bu zaman dilimine dil uzatılınca çıldırırız.Ya da her ikisininde ayrılmaz bir bütün olduğu düşünülür ve saygı duyulur.(bence en makulu)
Burada mesele sanırım hangi seçeneği seçersek seçelim , her birinin artı ve eksikleri , insan olmanın getirdiği zaaflarla dönemilerinin hataları olabildiğini farkedebilmektir.Kişilikleri farklı bir şekilde lanse ediliyor ise bu rahatsızlık vericidir ama dönemlerinde çarpıklıklar ya da hatalar ele alınıyorsa bunu da gözlerimizi kapatıp görmezden gelemeyiz.Tıpkı olmayan şeylerin oldmuş gibi gösterilmesine sessiz kalamayacağımız gibi...

Back