Herkese merhabalar,
Bende bir dvt hastası olduğum için herkesi çok iyi anlıyor ve acil şifalar diliyorum. Belki bu hastalıkla yeni tanışanlara moral olur düşüncesiyle tedavi sürecimi paylaşmak istedim.Izdırap denilebilecek bir ağrı, yürüyememe ve bacağımın anormal derecede bir anda şişmesi ve morarmasıyla birlikte kendimi geçtiğimiz Nisan ayında acilde buldum ve dvt hastası olduğumu öğrendim.
İlk olarak doktorum bana tuvalet ihtiyacı ve zorunlu kalmadığım durumlar dışında yürümemi kesinlikle yasakladı, evde sürekli doktorumun istediği külotlu varis çorabını sadece gece çıkarmak suretiyle daimi giydim ve gece gündüz sürekli ayağımın altında 2 yastıkla sadece yattım. Hergün günde 2 kez clexane 0,6mg. kan sulandırıcı iğne vurdum kendime ayrıca hergün günde 2 tableti birarada aldığım daflon. Bu süreç 45 gün sürdü ağrılarım oldukça azaldı, şişlik gün be gün indi. Her hafta aynı gün kontrole gittim, doppler 'e girdim, kan verdim psikolojim bozuldu tekrar yürüyemeyeceğim düşüncesiyle ilk 2 hafta sürekli ağladım. Internette sizin gibi bu hastalıkla ilgili okumadığım makale , teşhis, tanı, tedavi yöntemi , forum kalmadı. 45-50 gün sonrasında coumadin isimli ilacı yazdı doktorum ve 6 ay daimi kullanmam gerektiğini söyledi ve de kullandım. 10 günde bir kontrol ve ayda 1 doppler' e girdim bu süre zarfında da varis çorabını doktorumun izni ve hastalığın tedaviye cevabı neticesinde külotlu çorabı ilk 2 ay , 3. ay dizüstü çorap giydim, yaz döneminde aşırı sıcaklardan dolayı 3 ay boyunca çorabı bıraktık.Yürüyüşlerimide hastalığın 1. ayı sonunda önce 500 metre ile başlayarak her hafta 100'er metre arttırarak hergün yaptım. 6 ayın sonunda doktorum tedaviyi bir 6 ay daha uzatmak istedi ancak coumadin'in çok dikkatlice kullanılması gerektiği , inr değerleri için sürekli kan tahlili yaptırmak istemediğim ve olası tehlikeler içeren bir ilaç olmasından dolayı kullanmak istemedim. Böylece 2. bir 6 aylık süreç başladı benim için şu an günde 1 tablet xarelto 15 mg. kullanıyorum 2 ay oldu. Geçirdiğim 9 ay süre zarfında son doppler de damar % 90 açıldı, eski ağrılarım yok ama ayda 1 gün hafifte olsa nüksediyor,pıhtı kalıntıları hala var ama şişliğe gelince 2 bacağım arasında tam 1 cm. olmasada fark kaldı. Bununla da yaşamaya alıştım çünkü doktorumun bana ilk gün söylediği şey aynen buydu ömür boyu yeni bir tedavi yöntemi gelistirilmediği sürece dvt ile yaşamaya mecbursun :) hergün sporumu da yapıyorum. Tabiki hayatım değişti ama şu an ilk güne göre iyileştiğimi düşünüyorum. Ayrıca yorumlarda bahsedilen doktor doktor araştırılan katater tedavisini ( damara girilerek yapılan cerrahi operasyon) doktorum da bana psikolojimin alt üst olduğu ilk 2 hafta içerisinde 3-4 kez tabiki önerdi ama doktorumla birlikte aldığımız karar ilaç tedavisiydi. Nedenlerine gelince dvt hastalığını günümüz teknolojisinde % 100 yok eden bir tedavi yok maalesef buna katater de dahil. Kataterin başarı oranı da % 90 larda zaten. Ayrıca bu hastalığın cerrahi operasyon yapılsa dahi ileri ki yıllarda tekrar nüksetmeyeceğine dair % 100 bilinirlik yok. Doktorum tüm bunları açık açık anlattığında operasyon yerine sabır yolunu seçtim ve sonuç aynı :)
Bu arada yorumlarda yazılan ve yanlış bilinen birkaç şey daha eklemek istiyorum.
- Kullanılan clexane kan sulandırıcı iğnenin miligramı kişinin kilosuna göre değişir, doktorunuz size kilonuzu sorma zahmetine girmez görünümünüz itibariyle bir doz yazar keyfince ama aldığınız doz kilonuzla orantılı olmalı.
- inr değeri 2 ila 3 arası olmalı aksi halde coumadini boşuna kullanıyor olursunuz. Tedavi işe yaramaz.Kullandığım süre boyunca inr değerim ne 2 nin altına indi nede 3 ün üstüne çıktı tabi doktorum bu dozu ayarlayana kadar 10 gün de bir kan vermem gerekti.
Paylaştığım tedavi sürecim ve yanlış bilinenler tamamen doktorumdan aldığım bilgilerdir yanlış anlaşılmasın lütfen.
Son olarak eklemek istediğim doktorum ileride hamile kalmaya karar verdiğinde özellikle söylüyorum karar verdiğinde mutlaka ama mutlaka beni bul dedi. O zaman geldiğinde yapmam gerekenleri ayrıca paylaşırım. Herkese tekrar çok geçmiş olsun.