Düzen, Rutinler ve Gelişim Üzerine;

lovefairy

The Legend Of The Blue Sea
Kayıtlı Üye
26 Ağustos 2012
4.939
1.223
Merhabalar...
Bu topiği en başta kendim için açıyorum.
Sonrasında faydalanmak, paylaşımda bulunmak isteyen tüm arkadaşlar için...
Hayatımda neredeyse hiçbir rutinim yok. Genel olarak uçlarda geziniyorum. Hayatımın her döneminde sadece 1 alan seçip ona odaklanıyorum. Diğer alanların kötüye gittiğini fark ettiğim zaman bu sefer elimdeki bu odak noktasını tamamen bırakıp, ihmal ettiğim alana yoğunlaşıyorum.
Hiçbir alanı başka alanlarla birlikte dengeli ve kontrollü bir şekilde yürütemiyorum malesef.
Son 1.5 senedir de yeni bir ofis açmam sebebiyle odağım hep iş oldu. 6 ay sonra düğünüm var, 1-2 aydır da bu sefer işi gücü boşlayıp nişanlımla ve düğün eksiklikleriyle ilgilendim. Bunu yaparken de diğer işleri bıraktığım için sürekli kendimi sorumsuzlukla suçluyorum ve o an yaptığım şeylerden de keyif alamıyorum.

Bu topikte amacım, hayatımın tüm alanlarını dengede tutabilmek. Deriiiin bir nefes alıyorum, paniklemeden bu sürece başlıyorum :)

Hayatımı düzenlerken faydalanacağım kılavuzlardan birini aşağıya bırakıyorum;
Berna Özcan Demir - Yaşam Alanlarınızı İyileştirin.
Bu videodaki yaşam alanlarını baz alarak bir planlama yapmaya çalışacağım.

Yaşam Alanları'mın Şuanki Durumu ;

1) Beden Sağlığı ve Durumu

Bu bölüm, vücut sağlığımız ve kişisel bakımlarımızı konu alan bölüm. Genellikle en fazla ihmal ettiğim bölüm bu bölüm. Malesef sağlığımı, beslenmemi, bakımımı çok ihmal ediyorum. Dışarıdan iyi gözüküyorum, makyajım giyimim tarzım vs ama o makyajın ve kıyafetlerin altında sağlıksız bir cilt, su içmediğim için kurumuş bir ten, uzun zamandır spor yapmamak gibi çok fazla şey saklıyorum. Belki 10 yıldır dişçiye gitmemiştim. Aralık ayı içerisinde dolgularımı, diş taşı temizliğimi ve gece plağı işlemlerimi yaptırdım. İnsanlık için küçük benim için büyük bir adımdı. :) Hedef koyarken en fazla yoğunlaşacağım alanlardan biri bu alan olacak muhtemelen.

2) Aile İlişkileri
Aile ilişkileri bölümü, anne-baba-kardeş-çocukları içeren bölüm. Hatta ben bu bölümü değerlendirirken biraz daha geniş bakarak, kök ailemi, anne/baba tarafımı ve nişanlımın ailesini de ele almak istiyorum. Genellikle aile ilişkilerim iyidir, bazen hayırsızlık yapıp arama sayılarım düşse de, ailemdeki herkesi severim, onlar da beni severler. Annem ve kardeşimle aramızda genellikle bir problem yok fakat iş stresine girdiğim zamanlarda özellikle annemle ciddi gerilebiliyoruz.

3) Romantik ilişkiler
Romantik ilişkiler, yani nişanlım. <3 Çok sevdiğim, sabah uyanınca ve akşam uyurken aklımdan hiç çıkmayan bir insan var hayatımda. Nişanlım inanılmaz verici ve fedakar bir insan. Malesef bazen bu konuda onun kadar verici olamıyorum. Hatta nankörlük ettiğim de çok zamanlar oluyor. On tane şeyi yapıp, bir şeyi atladığı zaman inanılmaz öfkeleniyorum ve karşımdakinin bu çok sevdiğim insan olduğunu unutup sonradan pişman olacağım konuşmalar, gereksiz alınganlıklar yapabiliyorum. Bu konu beni özellikle çok rahatsız ediyor. Bunu da çözmem gerek.

4) Kariyer
Kariyer konusu çok karışık. Çok iyi görünümlü ama bu aralar biraz karışık bir alanım. Aslında çok çalışkanım, 1 sene boyunca çok fazla çalıştığım için bir bunalma mı yaşıyorum bilmiyorum. Eskisi kadar çalışamıyorum, iş yerine eleman aldım ve orada birinin bulunmasının rahatlığıyla eskisi gibi düzenli saatlerde gitmiyorum. Haftada 2-3 gün gitmemezlik yapıyorum. Ama biliyorsunuz bir iş yerinin başında durmadan bereketi olmuyor, hiçbir eleman sizin gibi sahip çıkıp çekip çeviremiyor. Kaldı ki işe gitmediğim günlerde müşterilerime karşı içten içe mahcup hissedip ezildiğim için, gelen telefonları açamamak gibi saçma bir huyum var. Sanki o telefonu açarsam dünyam başıma yıkılacak, insanlar neden evdesin ne kadar sorumsuzsun, böyle çalışma mı olur? diyecek gibi geliyor. Aslında bu karşı taraftan bana söyleneceğini düşündüklerim, benim iç sesim bunun da farkındayım. Kendimi iyi bir sirkelemek istiyorum. Çok basit dokunuşlarla harika olacak bu alanım, eminim.

5) Maddi Durum / Finans
Maddi durum olarak bu sene çok güzel bir yıl geçirdim diyebilirim. 2024 senesi içerisinde hedeflediğim birikimleri ve yatırımları yaptım. Lakin çok plansızım. Gelen/gidenin hesabını hiç tutmadan, önümüzdeki ayların kiralarını, çalışan ödemelerini vs. ayırmadan, borçlarımı masaya yatırmadan yaptığım birikimler, genellikle nakit sıkıntısı yaşamama ve huzursuzluk hissetmeme sebep oluyor. Belki bir süre birikimlere ara vererek borçları tamamlamam ve bir senelik giderimi kenara koymam gerekebilir. Bir de ne kadar birikim yaparsam yapayım kendimi güvende hissetmemek gibi saçma bir huyum var, bunu nasıl aşarım bilmiyorum.

6) Hobiler
Hobiler... Kanayan yaram :') Kitap okumak. Ya ben napıyorum? Pandemide günde bir kitap okurdum, öğrenciliğimde de keza kütüphanelerden çıkmazdım asla. İşe girdiğimden beri, yani 4,5 yıldır düzenli kitap okuyamıyorum. İlk 1-2 sene hiç okumadım zaten. Sonrasında da ya hiç okumadım, ya da elime aldığım kitabı direkt 2 gün içerisinde bitirip kenara koydum. Yarım bıraktıklarım da çok oldu. Bunu da sakin bir düzene getirmek istiyorum.

7) Arkadaşlıklar
Arkadaşlarımla aram genel olarak iyi. Çok fazla arama huyum yok, belki bu konuya bakılabilir. Onun dışında çok fazla dışarıda buluşup etkinlik de yapmıyoruz sanırım ya.. Eksikliğini de çok hissetmedim ama belki 1-2 buluşma planlanabilir :)

8) Kişisel ve Ruhsal Gelişim
Kişisel gelişim benim için her zaman çok çok çok önemli bir konuydu. Zaman zaman her şeyi denedim, yoga, meditasyon, günlük tutma, tütsü, EFT ve ho'oponopono çalışmalarını ara ara yaptım ama bu da diğer alanlar gibi çok düzenli olamadı.

9) Mekanlar
Mekanlarım genel olarak düzenli çünkü annemle yaşıyorum, ofisime de sürekli geliyor orayı da düzenliyor sağolsun. O olmasaydı zaten bu alan yerlerde sürünüyor olurdu. Belki bu mekanlar bölümünü, evlenince yaşayacağımız evi düzenlemek olarak düşünüp o şekilde değerlendirebilirim.

10) Katkı ( Dünyaya / İnsanlara / Bütüne )
Mesleğim gereği gün içerisinde çok fazla insanla temas halindeyim. Benim için, bir gülümseme dahi insanlara katkıdır. Genel olarak güler yüzlü, sakin, sabırlı, sevgi dolu olmaya çalışıyorum. En gergin ortamlarda dahi sakinliğimi korumaya çalışıyorum. Çocuklarla ilgili kırtasiye yardımlarında bulunuyorum. Kaçuv'a elimden geldiğince bağış yapmaya çalışıyorum.

Yaşam Alanları'mı Puanlıyorum ;

1) Beden Sağlığı ve Durumu - 4

2) Aile İlişkileri - 8

3) Romantik ilişkiler - 7

4) Kariyer - 6

5) Maddi Durum / Finans - 6

6) Hobiler - 3

7) Arkadaşlıklar - 6

8) Kişisel ve Ruhsal Gelişim - 5

9) Mekanlar - 7

10) Katkı ( Dünyaya / İnsanlara / Bütüne ) - 7

Konu rutinler ve düzen oluşturmak olduğu için, çok az maddeyle başlayarak bunları gerçekten düzenim haline getirmeye çalışacağım. Nasip olursa onlar oturdukça yeni maddeler de ekleyeceğim.

İlk hedefim yeni yıla kadar olsun ;
  • Akşam 23.00 en geç yatış saatim.
  • Sabah 06.00 uyanma saatim.
  • Düzenli su içeceğim ve vitaminlerimi almadan evden çıkmayacağım.
  • Çarşamba-cuma-pazar akşamları keseli köpüklü banyo akşamları ilan ediyorum. Sabaha bıraktığımda çok acele ve işe yetişmeye çalıştığım için stresli geçiyor. Şu işi bir keyif haline getirelim.
  • Sabah 6'da uyanınca içimden hangisi geliyorsa ; kitap/meditasyon/eft/yoga.
  • Saat 9-10 arasında ofise geçilmiş olacak.
  • Akşam 18.00'e kadar eve dönüş yok. Ofisimde geçireceğim zamanımı.
  • Tüm aramalara toplantıda değilsem en geç yarım saat içinde dönüş sağlayacağım.

Yazsam daha yazarım, yapmak istediklerimin belki onda biri bunlar. Ama yavaş yavaş başlamak istiyorum. Şu yazdıklarım bile biraz panikletti beni. Ama kendime inanıyorum. Yarın yeni bir gün, hedeflerimle yarını kucaklıyorum :KK200:

Bugünün hedefleri gerçekleştirme oranı için ;
  • Akşam 23.00 en geç yatış saatim. (✔️)
  • Sabah 06.00 uyanma saatim.(❌)
  • Düzenli su içeceğim ve vitaminlerimi almadan evden çıkmayacağım.(✔️)
  • Çarşamba-cuma-pazar akşamları keseli köpüklü banyo akşamları ilan ediyorum. Sabaha bıraktığımda çok acele ve işe yetişmeye çalıştığım için stresli geçiyor. Şu işi bir keyif haline getirelim.(✔️)
  • Sabah 6'da uyanınca içimden hangisi geliyorsa ; kitap/meditasyon/eft/yoga.(❌)
  • Saat 9-10 arasında ofise geçilmiş olacak.(✔️)
  • Akşam 18.00'e kadar eve dönüş yok. Ofisimde geçireceğim zamanımı.(❌)
  • Tüm aramalara toplantıda değilsem en geç yarım saat içinde dönüş sağlayacağım.(✔️)
Bugün 8'de 5 yapmışım, buna da şükür :)
Sabah 5.55'te alarm kurdum ama ne zaman çaldı, ne zaman kapattım, saat ne zaman 8 oldu bilmiyorum. Sabah kalkamayınca da, en azından diğer işleri halledeyim diye sabahkilerin hiçbirini yapmadan evden çıkmaya odaklandım :) Saat. 13.30'da notere gittim saat 15.00'e kadar bir türlü işler bitmeyince ayaklarım dondu, üşüttüm sanırım. 15.30'da eve geldim, 6'ya kadar bekleyemedim malesef.

Bugün için kendime aferin dediklerim : Yatma saatimi geciktirmeden uyudum, vitaminlerimi içtim ve ofiste evde bol bol sıvı tükettim. 9-10 aradı önce köylerden birinde bir işim vardı onu hallettim, arkasından ofise gittim ve çalışanı koordine ettim. Ben gitmediğim günlere göre çok farklı ve iyi çalıştığını hissettim. Bundan sonra ofise geç gitmek yok! Elim işlerimin üzerinde olacak.

Günün en şaşırtıcı ve güzel kısmı, eve gelip hasta yatmama rağmen 1-2 arama hariç hepsine dönüş yaptım. Fark ettim ki benim insanlara telefonu açamama sebebim utanmammış. Halbuki telefonu açtığım zaman 2 arama da 3-4 dakikayı geçmedi. Evde hasta olup yattığım için de kimseden azar işitmedim, benim kafamdaki bir kuruntuymuş.
Aslında şu telefon işini bile sadece düzene soksam, çoğu stresim azalacak bunu hissediyorum. :)

Günaydın... Kızlar yine gün başarısız başladı.
Çok kötü hissediyorum kendimi ya.
Bu erken kalkma olayını oturtamayacak mıyım?
Sabah insanı değil miyim, hedefimde mi değişiklik yapmalıyım, yoksa istikrarla denemeye devam mı etmeliyim bilmiyorum.
Yarın sabah da bir zorlayacağım kendimi.
Alarm çalıp erteleme yapmamak için tek alarm kurmuştum. Sanırım yeterli olmuyor.
5.50, 5.55, 6.00 üç tane alarmımı şimdi kuruyorum yarın sabah için.
Kalkarsam şükür namazı kılacağım uyanır uyanmaz :)

• Akşam 23.00 en geç yatış saatim. (✔️)
  • Çarşamba-cuma-pazar akşamları keseli köpüklü banyo akşamları ilan ediyorum. Sabaha bıraktığımda çok acele ve işe yetişmeye çalıştığım için stresli geçiyor. Şu işi bir keyif haline getirelim.(✔️)
  • Saat 9-10 arasında ofise geçilmiş olacak.(❌)
  • Tüm aramalara toplantıda değilsem en geç yarım saat içinde dönüş sağlayacağım.(✔️)

Günaydıın... :)
Yok kızlar olmadı yine ve yine uyanamadım.
Uyanmayı geçtim, ağrılarım çok fazlaydı dişimi sıkmışım. Akşam 9da uyudum, 11'de kalktım. Sabah 4'e kadar da tekrar uyuyamadım. Yatakta dört dönüp durdum, sonrasında da 6da kalkamadım haliyle...
Sabah erken kalkıp yapmayı planladığım kitap, eft, meditasonu bugün gün içerisinde yapmayı niyet ediyorum.
Diğer türlü nasip olmuyor bir türlü, en azından onları atlamayayım :)

Günaydın 🌿☀️
Bugün biiir tık daha yakınım onun için ufak başarımı kutlamak istiyorum. 6 alarmını duydum ama gözümü açmam 7yi buldu 😃 Bir saatlik bir gecikme sonrası uyanabildim…
Keyifli bir gün olsun 🥰

• Akşam 23.00 en geç yatış saatim. (❌)
  • Saat 9-10 arasında ofise geçilmiş olacak.(✔️)

Kızlar selammm ☺️
Bugün yine hastaydım ama fena geçmedi günüm, en azından biraz da olsa çalışabildim ve sabah erkenden ofisime geçtiğim için mutlu hissediyorum 🌿
Yarın yine kaldığımız yerden hedeflere devam 🥰

Günaydın Günaydın Günnaayydıın kızlar :)
Bugün pırıl pırıl bir gün ve ben hastalığımı büyük oranda atlatmış hissediyorum.
Bugün odaya gidecek evrakları projeleri ayarlama günüm.
Çalışanım da izinli olduğu için ofiste tek başıma olacağım ve maksimum konsantrasyonla dikkatlice toparlayacağıma eminim. Ne zamandır halletmem gereken angarya bir işti, onu da kafamdan çıkarayım da rahatlayayım :)

2025 - KÜLTÜR VE SANAT HEDEFLERİ

1) Sinema / Tiyatro / Konser

Her ay en az birine mutlaka gitmek istiyorum. Böylelikle sene tamamlandığında 12 birbirinden farklı etkinlik yapmış olabileceğim. Bu kesinlikle listemin 1. sırasında geliyor.

2) Kitap
Her gün okumak alışkanlığını malesef yıllardır edinemiyorum. Çok düzensiz okuyorum, ya hep ya hiç. Bu sene daha genel bir hedef koyacağım. Ayda 1.5 kitap :) Toplam 18 kitap okumaya niyet ediyorum. Ayrıca sadece roman değil, farklı türlerde okuma yapmak da bir diğer hedefim.

3) Film
Her ay 3 film :) Geçen sene ayda 2 film hedefi koyup, bu nasıl bitecek demiştim. Bu sene de geçen senenin hedeflerine bakarken amma çok film hedefi koymuşum, yarısına ulaşabilmiş miyimdir acaba? diye düşünürken, hedefimi çoktan tamamladığımı fark ettim. O sebeple çıtayı yükseltip bu yıl 36 film izlemeye niyet ediyorum. Kitaplar gibi, filmlerde de farklı türler denemek istiyorum. İMDB listesinde izlemediğim filmler var, önceliği muhtemelen onlara vereceğim. İzlediğim filmler hakkında burada da paylaşımlar yaparım.

X