Canim bence senin asil tereddutun kendi icindeki celiski degil cunku aslinda sen bir celiskide degilsin, seni tereddute surukleyen sey annenin endiseleri. Once bunun adini koy ki soruna dogru sekilde yaklasabilesin. Ben hayatin ve iliskilerin bize sunulan bazi kaliplasmis sloganlardan ibaret olmadigina inaniyorum. Nisanliyken bunu yapan sonra neler yapmaz, insan evlilikte karsisindakine oncelikle guvenmeli sevgi sonra gelir, iliskiye belli bir sure vermek onu saglamlastirir vs vs, bunlarin hepsi kaliplasmis genel-gecer dusunceler. Oysa gercekte isler hic de oyle yurumuyor. Tipta bir soz vardir, "hastalik yoktur hasta vardir" derler. Bu iliskiler icin de gecerli, her iliskinin kendi icinde bir tarzi, gelenegi, dinamigi var, X kisiye cok katlanilmaz gelen bir durum senin israrla arzu ettigin bir durum olabilir mesela. Ayni sekilde benim olasi kabul ettigim bir seyi Y kisisi asla cekilemeyecek bir durum olarak tanimlayabilir. Bunlari su sebeple soyledim canim, yazdiklarindan cikardigim sonuc o ki sen bu adamla evlilige kafanda ok demissin. Onu seviyorsun, sana olan sevgisine de inaniyorsun, bak farkindaysan hafif capli bir koruma durumuna bile girmissin onu burda. Iste bu dusuncelerini ve olan biten diger herseyi bir araya koyup hepsini soyle bir tart bakalim kafanda bir daha. Bunu yaparken, sizin askinizin ve evliliginizin dunya uzerindeki hicbir askla/evlilkle ayni olmadigini, kendi icinizde yalniz ikinizin tanimlayabilecegi bir duzen tutturdugunuzu, kendi iyi-kotu ve dogru-yanlisinizin sadece size ozel oldugunu hesaba katarak ver kararini. Senin o adama nasil bir gozle baktigini, icinde ona karsi nasil bir tolerasyon oldugunu, onunla gececek bir hayata gosterecegin hevesin ve rizanin derecesini burdaki kimse ve annen de dahil baska hic kimse bilemez, sadece sen bilirsin, o yuzden zaman konusundaki cevaplar sende, senin icinde. Kendini butun dis seslerden arindirip iyice bi dinle bakalim neler duyacaksinyerimseniben
Sonra da annenle konusarak temeldeki korkusunun ne oldugunu anlamaya calis. Evet korkuyor ama, tam olarak neden korkuyor? Konustur onu. Anlatsin bakalim. Bakarsin konustukca icindeki endisenin aslinda sandigi kadar buyuk olmadigini gorur, ya da bastirilmayacak kadar buyuk oldugunu farkeder ve kesin bir tavir koyar vs. her iki olasi durumda da olay senin lehine ilerler, sana isik tutar, ortadaki celiskiler yok olur. Konusun bakalim annenle. Kelimeler buyuludur, cok seyi degistirme gucleri vardiryerimseniben