takılara dokunma sakın! takılara dokunmadan ailene nasıl yardım yapabileceğini düşün bence.mesela her şeyin dört dörtlük olacak değil bazı şeyleri evlenince de alabilirsin ne olacakki.Ama takılara kesinlikle dokumanı istemem.aklından bile geçirme.Çünkü çevremde yakın zamanda iki düğün oldu iki düğünde de takılar yüzünden kavga çıktı.Şimdi ne yapsalarda düzelmiyor hiç bir şey hep bir soğukluk var aileler arasında kaç sene geçmiş ama olaylar hafızalardan silinmiyor.Birinde kız tarafı düğün sırasında takıları saymak istediği için kavga çıktı.Sayıpta ne yapacaklarsa artık içerde düğün oluyor insanlar onları bekliyor onlarsa takıları sayacaklar akşam eve gidilince yapılacak iş.diğerinde ise takıları kız tarafı almak istedi ve de aldı.ne kadar ayıp bir durum düğünü yapan erkek tarafıyken düğün takılarını kız alıyor ki erkek tarafı kendine almıyacaktı takıları akşama oğluyla gelinine verecekti sadece adettendir diye erkek tarafı alır.Kız tarafı takıları aldı sonra ne oldu bilinmiyor.meçhul yani :) ve aileler görüşmüyor bebek olmuş üzerinden 3 4 sene geçmiş ama yok.. iyi düşün ve bence yapma..
Kendisi emekli bankadan çektiği krediyi ödüyor maaşıyla. içkisi kumarı kadın kız yok zaten evden çıkmaz annemle birlikte gider heryere. geçenlerde tesadüfen kuyumcudan altın almaya gittiğimde babanın hesabından mı düşeceğiz yoksa ödeyecekmisin dedi afalladım ve evet onun hesabından düşelim dedim. Yani kefen parasını biraz abarttı kendileri.
sorsamda aldığım cevap seni okuttum oldu hoş okuttu evet ama ben okurkende çalıştım ve okulumu hiç uzatmadan bitirir bitirmez geri geldim bana ev kiramı gönderidi sadece gerisini ben hallederdim yük olmadım diye düşünüyordum
ama sağılan inek satılırmı beni evlendirmek zorgeldi heralde.
gidiyorum ama ayaklarım geri gidiyor her seferinde. bunları hakedecek ne yaptım diye düşünüyorum ama içinden çıkamıyorum eşimden Allah razı olsun beni üzmemek için elinden geleni yapıyor ama psikolojim bozuldu inanın ağır depresyon geçiriyorum
ev kirasından falan ne olacak ki canım kaç sene çalışmışsın biriktirsen üstüne bir de araba alırdın haklısın altın yumurtlayan tavuk misali görmüşler seni eşin iyi biri bari ona şükretmelisin yine de ana baba allah başımızdan eksik etmesin sen iyi bir insansın umarım seninde senin kadar düşünceli düzgün evlatların olsun
O zaman açıkça konuş, nişanlına babanların durumunu, çok sıkışacaklarını, fazla açılmamanız gerektiğini, onun ailesinin yaptıkları karşısında çok bir şey yapamazsanız mahcup olacağını anlat. Bakalım o ne diyecek, belki kendisi önerecek altınlarla yardım etmeyi ya da masraflardan kısacak.
madem herşeyi onlar yapıyor, borca girmeyeceksiniz. takıları ve altınları değil ama takılan paraları sizin oradakileri ailene, öbür taraftakileri eşinin ailesine vermen en hakkaniyetli olanı. zatan para takacak olan konu komşu eş dost genellikle size değil ailelelere olan vefa borcunu ödüyor. nişanlına bu şekilde soylersen hem haksızlık olmamış olur hem de ailelerin az da olsa yükü hafifler.
evlendikten sonra kredinin borcunu sen devam et takı olayında nişanlınla hesap yaparakta destek olursun nişanlının ailesi müsaitse seni anlayışla karşılar ailesi bilmek zorundada değil zaten, iş senle nişanlının ortak bir karara varmasında bitiyor.
Herşeyin hayırlısı olsun.
Kayınvalidenize bayıldım umarım hep böyle gider.
Ailenize destek olmanız çok hoş.
Nişanlanızla karar verin iyilik yapıcam derken arada sorun çıkmasın.
Elbet bir çözüm bulunur.
Belki çalışmaya başlarsanız maaşınızın bir kısmıyla krediyi üstlenirsiniz.
altınları bozmaktan daha iyi olur sanki.
Belki takılan nakit paraları da bırakabilirsiniz.
Ama eş olarak beraber karar vermelisiniz.
Mutluluklar dilerim.
çok haklısınız. işte benim korktuğum bu.. böyle durumların ortaya çıkması..
ailelerimiz çok iyi anlaşıyor, Allah nazardan saklasın..
benim ailem takı para derdine düşmez, bu sadece benim fikrimdi. elimden şu anda başka bişey gelmediği için düşünmüştüm. ama kk nın genel fikri senin anlattığın olaylara uyuyor. ben de kk nın fikrine tüm kalbimle güveniyorum.
nişanlım askerden dönünce onunla bu meseleyi nasıl güzel bi şekilde halledeceğimizi konuşucam.. her iki tarafa da mümkün olduğunca yarım ederek ve tabi kendimizi de mağdur etmeyerek..
çok teşekkür ederim yardımlarınız için :)
hepsi 1 sene içinde olan şeyler ama evet şimdi okudumda hakkaten sinir bozucuymuş ben bile sinir oldum
evet bunların sonucunda benim nur topu gibi bir anksiyete bozukluğum oldu hemde sağlık raporu onaylı
ve herşeye rağmen eşimden Allah binlerce kez razı olsun onlar anne baba saygısızlık etme sakın para için kalplerini kırma der sürekli
ama ezilen benim. inanırmısınız evimde bana ait hiçbişey yokmuş gibi geliyor
benim yerimde olsanız ne yapardınız acaba :)
8 senedir çalışıyorum hep para biriktirmek istedim ama babam sağolsun ben zaten biriktiriyorum iki yerde ayrı olmasın dedi maaşımın tamamını aldı 30 yaşıma kadar hep harçlık aldım 1.000 lira maaş aldım 950 lirasını babama verdim ( vermek istemesem bile maaş günleri gelir işyerimde beklerdi ) 50 lirası nerde diye sordu.
hergün baskı yaptı evlen artık yaşın geçiyor diye.
bir taraftan çeyizlik bişeyler almaya çalıştım bir taraftan para biriktirmeye çalıştım.
en sonunda baktım gördüm para falan biriktiremiyorum çıktım karşısına baba beyaz eşyalarımı alayım para biriktiremiyorum en azından onları bari ödemiş olayım sonra sıkışmayalım dedim yok zamanı gelince peşin parayla alırız onları ben biriktiriyorum dedi. peki dedim madem biriktiriyor o zaman almayayım zamanı gelince alırım.
biriyle görüştüğümü ve ciddi düşündüğümüzü söyledim bizimki 180 derece çark etti niye acele ediyorsun gibisinden.
e dedim hani evlenmem gerekiyordu yaşım geçiyordu.
neyse aileler tanıştı yüzük takacağız baba dedim hadi zamanı geldi para verde yüzükleri alalım.
bende para yok siz alın ben sonra öderim dedi
ben şok tabi çünkü o güne kadar haftalık 15 lira harçlık verirdi bütün maaşımı alırdı
ağlamaktan gözlerim kurbağa gözü gibi fırladı dışarı kan çanağı gibi oldu.
eşim birgün aradı hadi dedi gidiyoruz yüzük almaya.
gitmeyelim dedim
neden dedi anladı bişeylerin ters gittiğini
babamın maddi durumu bozukmuş şuan alabilecek durumda değiliz dedim
altı üstü 250 liralık bir yüzük için yerin dibine geçtim nasıl utandım anlatamam
ben bu yola seninle çıktım kimseye güvenerek bir işe kalkışmam biz ikimiz alırız dedi
yüzükleri aldık baba aldık dedim hadi para
sen öde maaşını alınca dedi
kimin parasını kime ödeyeyim dedim yinede sabır dedim.
neyse düğün tarihini hemen koyun yaza sıkıştırmayın dediler zaten bizde istemiyorduk yaza kalmasını
düğün tarihi belli oldu mobilyalar alınacak yatak odasını ve mutfağı kız tarafı diğer mobilyaları erkek tarafı alacaktı
hadi baba biz mobilyalara baktık para dedim
bende para yok dedi
beyaz eşyaları alacağım dedim taksit yaptır dedi zor bela senetleri onun üstüne yaptırdım diye bir dünya fırça yedim
ben yine ağlamaktan perişan oldum en sonunda kredi çekmeyi düşündüm ki o kredi çekmiş verdi birgün parayı yatak odası takımını aldım neyse
perdeler ve halılar alınacak siz alın düğünden sonra öderim hepsini dedi
aldık biz hepsini biyere not ettik
eşime damatlık almaya gidecektik baba dedim düğüne 1 ay kaldı damatlık alalım siz alın düğünden sonra öderim dedi
gittik damatlığı aldık
buraya kadar eşim hep sabretti nede olsa parayı alacağımız için biz pek üstünde durmadık açıkçası
düğüne 10 gün var evim açık mutfak baba fritöz alırmısın bana açık mutfak evim dedim
evlenince kocan alsın alamam dedi :)
eşime söyledim direk kartını verdi ne eksiğin varsa al dedi
bizde adettir kına gecesini kız tarafı yapar düğünü erkek tarafı
başıma gelecekleri bildiğim için ben kına gecesi istemiyorum onun yerine evde yasin okuyalım hem yeni evime hemde evliliğime hayır olsun dedim babamı sözde masraftan kurtardım
tabi bu arada kayınvalidem sağolsun benim bütün eksiklerimi aldı hatta anne gerek yok sonra alırız biz dediğim şeyleri bile aldı
gelinliğim saçım makyajım herşeyin istediğim gibi olması konusunda kayınvalidem zaten ısrarla düğün senin düğünün içine sinmeyen hiçbirşeyi yapma diye tembihledi
neyse düğün oldu o akşam hemen boynumdan bütün takılar yani altınlar çekip alındı o telaştan bişey diyemedim aklıma bile gelmedi
balayından döndük babam eşimin işyerine gidip size olan borcum ne kadarsa akşama yemeğe gelin o arada veririm dedi
biz hesabı topladık gittik yuh bu kadar çok olacağını zannetmiyordum ne yaptınız bu kadar dedi
e dedim alın ben öderim derken iyiydi.
o akşamdan beri hala para verecek bari beyaz eşyalarımı öde inan hiç durumumuz yok dedim allahtan onu kabul etti
kaç defa istedim zor durumdayız borcumuz çok ne zaman ödeyeceksin dedim bende para yok diyor hala.
bütün bileziklerimi satmak zorunda kaldık borç ödemek için.
kayınvalidem gelen bütün altınları bize iade etti hatta bizim borçlarımızı bile kendisi ödediği halde babam utanmasa zor durumdayım deyip daha bizden para isteyecek diye düşünüyorum artık
eşimde bir çorabı yok inanın.
huzurumuz bozuldu en son parayı isterken bu sefer anneme söyledim anne aramız bozuluyor herfırsatta eziliyorum bari yarısını versin dedim diye annem 10 gün konuşmadı benimle
bu hafta 8.000 lira ödememiz var biz bugün banka banka dolaşıp kredi çekmek için şartlarını araştırıyoruz. borcu borçla kapatacağız yani.
şimdi sizin yerinizde olmak için neler vermezdim
keşke benimde bişeylerimi alsalardıda hakkıdır desem ama 8 sene çalıştım maaşımı kuruşuna kadar aldı benim üstümde bir ince iğnesi yokken daha üstüne takılarımı boynumdan çekti aldı hala para yok diyor.
bunu buraya neden yazdım bilemiyorum ama çok doldum birilerine anlatmaya ihtiyacım vardı kusura bakmayın konuyu dağıttım:26:
kardeşinin senin için yaptığı borcu öde bence...
muhalefet için söylediğimi sanmayın lütfen ama içimden şunu demek geldi; bi bayan gelip nişanlım altınların birazını ailesine verecek ah vah dese erkeği topa tutarız,ana kuzusu erkek olur ama bi bayan altınlarımı vermek istiyorum deyince ince düşünen taraf olur.biraz ironik bi durum :) tavsiyem nişanlınızdan gizli iş yapmayın.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?