kızlar 1.5 yıllık nişanlıyım, yaklaşık 1 ay sonra düğünüm var.
geçen yıl okulu bitirdim ve çalışmaya başladım, ancak işte yaşadığım bi takım sorunlardan dolayı ve zaten evlendiğimde başka bir şehre gideceğim için işten 5 ay önce ayrıldım. çalıştığım süre boyunca mutfak için gerekli olacak şeylerin büyük bi kısmını aldım ve para biriktirdim. bu biriktirdiğim parayla da çeyizimin neredeyse tamamını aldım. ancak şu an işsiz ve parasız olduğum için ailem düğünü yapmak ve büyük eşyaları almak için kredi çekecek. babam memur, kız kardeşim de çalışıyor. kız kardeşim sağ olsun bütün eksiklerimi tamamlıyor. aldığı 3 kuruş maaşla benim için kocaman bir borcun altına girdi. babam derseniz evi zor geçindirecek kadar maaş alıyor..memur maaşları malum.. ve ben evde kös kös oturuyorum, şu anda onlar benim için didinirken benim elimden hiç bişey gelmiyor
ben okuduğum 5 yıl boyunca inanın babamdan 5 lira bile istemedim..maddi konularda çok gururluyumdur. hep kendi başımın çaresine baktım. ama şu anda küçük kız kardeşim ve annem babam benim için didinirken, benim elimden hiç bişey gelmemesi çok zoruma gidiyorinanın aldıklarını görünce boğazıma bişey tıkanıyor, doğru düzgün teşekkür bile edemiyorum..onlar sen mutlu ol, gerisini düşünme diyolar ama gel de düşünme.... sabah bununla kalkıp gece bununla yatıyorum. hiç bir işe yaramadığım düşüncesiyle. sanırım biraz yetişme şeklimle de ilgili.. dediğim gibi, ben hiç bir zaman aileme yük olmadım.. şimdi düştüğüm hale bakınca kahroluyorum..gittiğim yerde işe başlicam, nişanlımın annesine 'biz aşkımla herşeyi kendimiz alıp borçları yavaş yavaş ödemek istiyoruz, lütfen iki taraf da (iki aile de) borca girmesin, biz kendi yağımızda kavrulalım' dedim. ama o 'olmaz, daha genceciksiniz ikiniz de, evlenir evlenmez sizi bu kadar büyük bir borcun altına sokamam' dedi. o böyle diyince benim ailem de yardım etmezse olmuyor işte. evlendikten sonra aileme para göndermeyi düşündüm. çünkü zaten şimdi bile zor geçiniyolar, o krediyi nasıl öderler bilmiyorum. ama evlendikten sonra insan kendi ailesine para gönderebilir mi ki? kendi aileme yardım edersem eşimin ailesine de etmeliyim değil mi.. o zaman bize ne kalacak??
ben de en azından burada yapılacak düğünde takılanların bir kısmını kendi aileme bırakmayı düşündüm. bu konuda nişanlım ne der henüz bilmiyorum, askerde ve uzun konuşamıyoruz, günde 5 dk fln..
sizce bu nasıl bir fikir? paranın bir kısmını aileme bıraksam karşı taraf laf eder mi diye korkuyorum.. onlar çok iyi niyetli insanlar ve kalplerini kırmak istemiyorum..
yardımcı olacak fikirlerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler..
Adil dusunmek gerek; altinlar erkegin ailesine gidince itiraz edip de kizin ailesine (hem de gizlice) verilmeye kalkildiginda " ne kadar iyi evlatsin" diye alkislarsak adaletsizlik yapmis oluruz.
Ailen gucunun yettigi kadarini yapsin, ne gerek var yillarca borc odemeye. Herkes ister evladina en iyisini yapmak ama yoksa yok.
Gizlice altin verip ailenin gururunu da incitmek yerine nisanlinla birlikte karsilayip masrafi, altinlari bozdurup odeyiverin dugunden sonra.
Mutluluklar diliyorum nice uzun seneler.
Canım öncelikle Allah hayırlısıyla tamamına erdirsin inşallah :) Çevremdeki örneklere bakarsak sana şunu diyebilirim ki sakın habersiz yapma o senin ömrünü geçireceğin eşin olacak, niyetin kötü değil ama sen ister misin senden habersiz o annesine versin. Onlar sizin sonuçta.
Bence uygun bir dille ona açıklarsan anlayacaktır. Sonuçta sizi zora sokacak kadarını vermezsin. Sonuçta aileleriniz sizler için kaç ay her şeylerinden kısacaklar, bir yığın borca girecekler.
Bizim bi'tanıdık illa evlenicez şimdi dediler, çocuğun ailesi durumumuz yok 1 sene bekleyin toparlanalım falan, gençler istemedi tabii. Çözüm olarak kaynana (ki çok iyi bir kadın, hep kız çocuk isterdi) gelini aldı karşısına kızım biliyorsun durumumuz yok altından şu an kalkamayız, biz sizi kırmayalım kredi çekelim ama düğünde işte şu kadar bilezik bizim olsun borçları kapatalım.
İkisi de tamam dedi tabii. Düğün oldu sonra oğulları gelinin ailesine gitcez, kız mahçup olmasın o takılarıda taksın gelince vericez deyip, sonrada onlar eşimin anne, kız üzülüyo deyip vermediler. Resmen başta anlaşıp, oraya gitcez vs deyip kandırıp geri aldılar. Üstelik onların oturduğu evin kirasını bile ailesi ödüyodu, yeni evliler birikim yapsınlar diye...
Şimdi adam kaç yaşında kredi borcu ödüyor
canım benim, ne kadar düşüncelisin sen. allah herkese sen gibi evlat nasip etsin. bence nişanlına bu konudan hiç bahsetme. annenle konuş ve altın takacak yakınlarınızdan bazılarını tembihleyin, altını düğünde sana takmasınlar, annene bıraksınlar. benim kuzenm evlencek ve halamın durumu iyi değil, iz düğünde halama bırakacağız altınları. nişanlının ve ailesinin bunu görmesine ve bilmesine hiç gerek yok. en kötü ihtimalle sana az altın takılmış olur adın, ama ailen rahat eder. bence bunu denemelisiniz. siz altın takabilecek yakın akraba, eş dosta duyurun altın annene verilsin... mutluluklar canım, kafana takma. bir de düğünden sonra ailene göndersen bile eşine duyurma, sen bir yollarsın erkek bu 3 yollayayım der...
ne kadar iyi niyetli ve ince düşünen bir insansınız gerçekten hayran kaldım size :)
iki düğün mü olacak? eğer öyleyse,sizin tarafta yapılan dügündeki paraları ailenize bırakırsınız.bunu nişanlınız ile zamanı gelince konuşursunuz ve onun ailesi de bilmek zorunda değil bence.evlendikten sonra ailelere para yollamak zor olur,sorun çıkabilir.en mantıklısı düğünde takılan paraların bir kısmını vermek olabilir..
mutluluklar....
bence nişanlına bişey deme...düğünde takılacak olanları annen alsın düğünde takmasın komşu aile falan ufak tefek elden gelenleri annen alsın..mesala teyzen tüm altın takacaksa annen teyzene desin yarımını taksın sana yarım altınıda annen alsın öyle yapabilirsiniz ama düğünden sonra verilmez.zaten sen çalışacakmışsın arada bi gönderirsin ailenede ama sürekli göndersende eşin bir süre sonra başına kalkar..Bu arada ailen ne kadar kredi çekecek..
gittiğin yerde hemen iş bulabilde para yollamayı sonra düşünürsün, ben bu tarz şeylerde eşitlikten yanayım kendi ailene veriyosan onun aileside kendine göre borca girmiştir onlarada ver altınlardan, aileler her işi yapıcak ve sizin borcunuz olmıcaksa altınlarıda onlarada hibe edin, ha senin ailenin durumu daha kötüdür sizinkilere 5 onlara 3 verirsin ama onlarada verilmeli bence, çünkü bugün laf etmeyen nişanlın evliliğin ilerleyen zamanlarında vay sen annenlere altın verdin der kalakalırsın bişey diyemezsin hoş olmaz, nişanlıyken yapmaz etmez beni seviyo vs diyoruz ama insandır bilinmez, bende 2 aydır evliyim melek gibi bi eşim var ama canavarada dönüşebilir bilemem neler okuyoruz burda, ileriyi düşünerek hareket et
bende bundan korkuyorum zaten, bi beklenti oluşturmaktan ya da yanlış anlaşılıp kalplerini kırmaktan..
ben hep bi kısmını bırakayım kalanıyla da orada evin eksiklerini kapatırım diyodum, ama ya para bıraktığım anlaşılırsa.. kimseye yalan da söylemek istemiyorum, özellikle de nişanlıma. sorarsa ne dicem.. şimdiye kadar hiç yalan söylemedim ona
evet evlendikten sonra gönderirsem sorun olur. ben de öyle düşünmüştüm.
yakın akrabalarıma bu fikrinizden bahsedicem. kabul ederlerse çok iyi olur :)
20bin TL çekmeyi düşünüyorlar.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?