Düğünde bele bağlanan kırmızı kurdele

Düğünde bele bağlanan kırmızı kurdeleyi takmasak ne olur ?
Bakin ben hic seks yapmadim cok safim cok masumum elime erkek eli degmedi yasasin benim kizlik zarim var diye alnimiza dovme yaptirsak daha manidar olur bence .. Hele bir de kizin abisi baglar ya o kurdeleyi aman allahim alin kizkardesim sapasaglam size emanet aman zarina dokundurmadik biz yillarca acilisi siz yapicaksiniz der gibi oguresim geliyor benim o kurdeleyi gorunce!!! Kadina yapilan degersizlik ve hakaretin daniskasi Kadini kucumsemek !! Baska anlami yok!
 
Bizim oralarda adettir. Rahmetli babacım dua ederek takmıştı, unutamadığım anlardan biridir. Hala duygulanıyorum düşününce. Bence takmakla bir şey kaybetmezsiniz.

Evden çıkarken bende duygulanırım ama o kadar insanın içinde kırmızıyla dolanamam...
 
Orta Anadolu’da bu kuşağa özellikle “gayret kuşağı” da denilmektedir. Gayret kuşağı denilmesinin sebebi, evliliğinde gelinin gayretli ve kudretli olması için, ailesinin gelişimini sağlaması ve evinde güçlü olması içindir. Bu şekilde nesiller boyu aktarılarak günümüze kadar ulaşan bir geleneğimizdir.

benim bildiğimde budur yani... Takıyorsanız takın takmıyorsanız takmayın. Bence babanın veya abinin onu kızın beline bağlaması çok duygu dolu bir an. Ben kesinlikle takarım. hiçte sizler gibi düşünmemiştim.. Ama zorunlu değil elbetteki.
 
bakirelikle alakası yok diye biliyorum ama erkek kardeş takıyor ya o an bi duygusallık oluyor felan bence anlamı büyük ben seviyorum yani :)
 
AKLI SADECE BEKARETE GİDEN ARKADAŞLAR ,AKLINIZDA BULUNSUN ARTIK MAVİ SİYAH MOR PEMBE DE TAKAN VAR MAKSAT KUŞAK TAKMAK ...

Gelinlere Neden Kırmızı Kuşak Bağlanır?

“Kırmızı kuşak, bekaret ve gayret sembolü olarak gelin evden ayrılmadan önce babası ve ağabeyi tarafından “salavat ve tekbir” ile kızın beline bağlanır. bağlanan kemer, ilk çocuk doğuncaya kadar saklanır. ilk çocuk oğlan olursa bir parçası çocuğun omzuna dikilir

Orta anadolu’da, gelin ata binmeden önce baba, kızının beline kırmızı kuşak bağlar. bu kuşağa, “gayret kuşağı” denir. gayret kuşağının amacı; kızın gelin gittiği evde tembellik yapmamasına, gayretli olmasına, işten kaçmamasına yöneliktir

Ancak kimilerine göre de kuşağın renginden dolayı, kuşağın gayret yanında bakirelik simgesi de olabileceği vurgulanır. kuşağın ucunda ise, çıkın edilmiş bir miktar para veya altın “beşibirlik” vardır. bu babanın, kızına verdiği son harçlıktır.”
Ahh çok şükür biri araştırmış.. Tebrik ederim arkadaşım, o kemer bir bakirelik simgesi değildir.. Yanında verilen harçlığıda ağlayarak vermişti canım babamm.. Takmak istemeyen takmasın ama nolır daalga geçmesin veya yobazlık olarak görmesin.. Takmayana duyulan saygı, takana da duyulsun lütfen
 
Gelinin Beline Takılan Kırmızı Kurdela Ne Anlama Gelir?

Düğünlerde gelinlerin beline bağlanan kırmızı kurdelanın ne anlama geldiği ile ilgili bilgiler verilen bir yazı.

Daha önce pek çok kez, düğünlerde gördüğünüz, düğünlerin en duygusal anlarından birinin yaşanmasına sebep olan gelinin beline takılan kırmızı kurdeladan bahsedeceğiz bugün. Bildiğiniz gibi toplumlarda birlik ve beraberliği kuvvetlendiren gelenek ve göreneklerin varlığı, toplumların kültürlerini yansıtan unsurlardır. Bu gelenek ve görenekler, onlarca hatta yüzlerce yılda oluşmuş yazılı olmayan, insanların nesilden nesile taşıdıkları olaylardır. Kimse onları yapılması için zorlamamasına rağmen yine de günümüze kadar sürdürülmüş pek çok adetimiz, gelenek ve göreneklerimiz mevcuttur. İşte düğünlerde gelinin beline bağlanan kırmızı kurdela geleneğimiz de böylesine bir düğün geleneğimizdir. Duygusal dakikaların yaşanmasına sebep olan, kız babaları için daha da zor dakikaları içeren bir törendir. Peki ne anlama gelir bu kırmızı kurdela, hiç düşündünüz mü?

Kırmızı kurdela, gelin baba evinden ayrılmadan önce gelinin babası veya ağabeyi tarafından, gelinin beline bağlanır. Kimi kaynaklarda gelinin beline kırmızı kurdela bağlanırken salavat ve tekbir getirileceği ve beline iki defa sarılıp üçüncüde bağlanacağı söylenmektedir. Bele takılan bu kırmızı kurdelanın bekaret ve gayreti temsil ettiği bilinmektedir. Zaten Orta Anadolu’da bu kuşağa özellikle “gayret kuşağı” da denilmektedir. Gayret kuşağı denilmesinin sebebi, evliliğinde gelinin gayretli ve kudretli olması için, ailesinin gelişimini sağlaması ve evinde güçlü olması içindir. Bu şekilde nesiller boyu aktarılarak günümüze kadar ulaşan bir geleneğimizdir.

Peki neden kırmızı renk kullanılır da başka renkler kullanılmaz? Gelinin beline bağlanan kurdelanin renginin kırmızı olmasından dolayı gayretli ve kudretli olmayı temsil etmesinin yanında bakireliği de temsil edebileceği düşünülür. Gelinin babasının kırmızı kurdelayı kızının beline bağlamasının anlamı, bekareti simgelediği ve gelinin namusundan artık kocasının sorumlu olduğunu bildirmesidir. Yine de bele kırmızı kurdela bağlama geleneği bir Türk geleneği olduğu için yöresel olarak farklılıklar içermektedir. Hatta Orta Asya Türk devletlerinde bile farklılıklar gösterdiği görülür.

Uzun yıllardan beri sürdürülen, düğünlerde bele kırmızı kurdela bağlama geleneğinin ilk olarak ne zaman çıktığı bilinmediğinden dolayı bu bilgiler farklılıklar göstermektedir. Ancak yine de genel olarak bu geleneğin anlamı bellidir. Eski bir gelenek olmasından dolayı da hemen her düğünde karşımıza çıkar. Kimi zaman hüzünlü bir mutlulukla, kimi zamansa zor dakikaları içeren, gelinin baba evinden çıkması bu şekilde büyük bir törene dönüşür. Gelinin baba ocağından uçuşunun, artık kendi ailesini kuracağının ve orada yaşayacağının bir göstergesidir. Bu tip geleneklerimizin olması kültürümüzün zenginliğini göstermektedir. Bu tür gelenekler düğünlerinize duygu ve ayrıca zenginlik katacaktır.
 
niye bu kadar karşısın takman gerek diye direttikleri içinmi yoksa sende bazı yorumlardaki gibi sevişmedim işte kanıtı diyemi düşünüyosun

Direten sadece nişanlım. Diretmesi ve ben o şeyi onlar bekaret olarak algıladığı için aşağılayıcı buluyorum.
 
İstemiyorsan nişanlınla güzelce konuş, takmak zorunda olmadığını kibar bir dille anlat.

Bana da takıldı evlenirken ama hiç gayretli olamadım. Dayanamadım en sonunda boşandım.

Hakkımızda hayırlısı olsun güzelce konuştum zaten ama diretiyor telefonu kaaptacak kadar yani.
 
Çoğu kimse bunun sadece bekaret anlamını taşıdığını vurlasa da onun dışında bir başka anlamı da var.
Kızın babası yada abisi kim bağlayacaksa güç verirmiş kızına, baba evinden çıktı koca evine gidiyor ve evliliğinde kudretli, güçlü, sabırlı olsun, güzel bir evliliği olsun diye de bağlanır.

Tek bi anlam yüklemenin doğru olmadığını düşünüyorum.
Geçen yaz evlendim, gururla bağlattım kurdelamı babama.
10 yıl sonra evlenmiş olsaydım yine bağlatırdım.
 
bu şekilde seni zorlamasına izin verme, hadi evden çıkarne 10 dk takılıradettendir diye de düğün sonuna kadar kırmızı kırmızı mı gezicen ya, hemde istemiyorken

İnsanların bakışları bile utanç olur benim için ben takmak istemiyorum dedim anlamıyor arkadaş her neyse bakalım sonu ne olacak bir kurdeleden yol mu oalcak bize
 
X