Düğünde bele bağlanan kırmızı kurdele

ben evden çıkarken takıp salonda çıkarmıştım aslında evde de takmazdım da evden çıkma olayı var tören şeklinde gelinin abisi bağlayıp öpüyo filan o eksik kalmasın diye ses etmedim.

Ben takmıştım çok da duygulu olmuştu, 13 yaşındaki erkek kardeşim fatiha ve ihlas surelerini okuya okuya annemin şimdi şöyle şimdi böyle aferin diye yönlendirmesiyle takmıştı kuzum sonra da onun kolunda bahçeye inmiştim:KK74: bütün gece belimdeydi eve gidince aynı şekilde dualarla eşim çözmüştü. Bence düğünümün en duygu yüklü sahnelerinden biriydi çünkü kardeşimi doğduğundan beri ilk olarak düğünüme iki ay kala tanımıştım. Hem severim böyle adetleri =)

Ben kuaförden geç çıkınca direk düğün salonuna geçmiştim
Ama düğün salonunda dedelerim ve ninelerim babama illa kurdela takılsın vs dediği için
Yazık babam gelin odasında apar topar taktı :KK70::KK70: 5 dk sonra da çıkardım zaten.

Geçenlerde bir arkadaşım ikinci evliliğini yaptı ve o da taktı kırmızı kemer. Sadece bekaret anlamına gelmiyor sanırım. Yoksa komik yani herkes biliyor ikinci evliliğini yaptığını ne bekareti. Başka bir anlamı daha olmalı.

adettir diye taktık bu kadar kafama takmamıştım valla.
evde takıldı salona gidince gelin odasında çıkardım diye hatırlıyorum, yoksa çıkarmadım mı valla hiç hatırlamıyorum:KK57:
fotoğraflara bakmam lazım.

AKLI SADECE BEKARETE GİDEN ARKADAŞLAR ,AKLINIZDA BULUNSUN ARTIK MAVİ SİYAH MOR PEMBE DE TAKAN VAR MAKSAT KUŞAK TAKMAK ...

Gelinlere Neden Kırmızı Kuşak Bağlanır?

“Kırmızı kuşak, bekaret ve gayret sembolü olarak gelin evden ayrılmadan önce babası ve ağabeyi tarafından “salavat ve tekbir” ile kızın beline bağlanır. bağlanan kemer, ilk çocuk doğuncaya kadar saklanır. ilk çocuk oğlan olursa bir parçası çocuğun omzuna dikilir

Orta anadolu’da, gelin ata binmeden önce baba, kızının beline kırmızı kuşak bağlar. bu kuşağa, “gayret kuşağı” denir. gayret kuşağının amacı; kızın gelin gittiği evde tembellik yapmamasına, gayretli olmasına, işten kaçmamasına yöneliktir

Ancak kimilerine göre de kuşağın renginden dolayı, kuşağın gayret yanında bakirelik simgesi de olabileceği vurgulanır. kuşağın ucunda ise, çıkın edilmiş bir miktar para veya altın “beşibirlik” vardır. bu babanın, kızına verdiği son harçlıktır.”

Bu kuşağa özellikle “gayret kuşağı” da denilmektedir. Gayret kuşağı denilmesinin sebebi, evliliğinde gelinin gayretli ve kudretli olması için, ailesinin gelişimini sağlaması ve evinde güçlü olması içindir. Bu şekilde nesiller boyu aktarılarak günümüze kadar ulaşan bir geleneğimizdir.

AKLI SADECE BEKARETE GİDEN ARKADAŞLAR ,AKLINIZDA BULUNSUN ARTIK MAVİ SİYAH MOR PEMBE DE TAKAN VAR MAKSAT KUŞAK TAKMAK ...

Gelinlere Neden Kırmızı Kuşak Bağlanır?

“Kırmızı kuşak, bekaret ve gayret sembolü olarak gelin evden ayrılmadan önce babası ve ağabeyi tarafından “salavat ve tekbir” ile kızın beline bağlanır. bağlanan kemer, ilk çocuk doğuncaya kadar saklanır. ilk çocuk oğlan olursa bir parçası çocuğun omzuna dikilir

Orta anadolu’da, gelin ata binmeden önce baba, kızının beline kırmızı kuşak bağlar. bu kuşağa, “gayret kuşağı” denir. gayret kuşağının amacı; kızın gelin gittiği evde tembellik yapmamasına, gayretli olmasına, işten kaçmamasına yöneliktir

Ancak kimilerine göre de kuşağın renginden dolayı, kuşağın gayret yanında bakirelik simgesi de olabileceği vurgulanır. kuşağın ucunda ise, çıkın edilmiş bir miktar para veya altın “beşibirlik” vardır. bu babanın, kızına verdiği son harçlıktır.”

ÇOK GÜZEL OLMUŞ AÇIKLAMA.

O zaman konu değişiyor aynı şey değilmiş.
Kime göre aynı değilmiş? Dini hassasiyetleri varsa, Rabbin gözünde kızı de erkeği de aynı.

Yok ben erkeğim, her haltı yerim ama evlenice illa eli erkek eline değmemiş olanı isterim diyorsa, he canım hee...üstün varlıksın sen, herşey senin hakkın.

Bekareti temsil edebileceği de düşünülüyormuş ama asıl amacı gayret kuşağı olmasıymış.
Yani kesin bekareti temsil ediyor diye bir şey yok. Ben de ilk defa burada duydum.
Biz de gayret kuşağı olarak bilinir ve baba bağlar.

Gelinin beline bağlanan kurdelanin renginin kırmızı olmasından dolayı gayretli ve kudretli olmayı temsil etmesinin yanında bakireliği de temsil edebileceği düşünülür.

Yani iki şeyi temsil ediyor,gayret kudret ve bakaret.Biz toplum olarak direk bekaret kısmına odaklanmışız gayret ve kudreti fazla bilen yok.

X