düğün ritüelleri!!!!

Düğün gecesi zaten geç saatte eve geliniyor, evde yemek mi yiyeceksiniz bir de? İki tarafın da adeti ise arabanın bagajına koysun annenler o zaman. Sen elinde borcamla çıkma sakın :)

Bizde dugunden gelince baya nitelikli sofra kurulur sabaha kadar yemek yenir 🤦🏼‍♀️

kızlar merhaba foruma ilk kez yazıyorum.. 28mart da düğünüm var..ben gümüşhaneliyim ve bizim adetlerimizde düğün günü gelin evden çıkarken süslenmiş borcam tencerelerde yemek götürür evinde o gece yemek için. sıcak yemek baklava vs.. sizlerde de var mı böyle adetler. zaten şehir dışına gelin gidiyorum götürmesem çok laf ederler mi karşı tarafta da aynı adet var 🙄😒 bi akıl verin bana
Valla bizdede var süslü, püslü değil ama kız tarafı yemek hazırlar gelinle damadın evine götürür düğünden sonra bırakır çıkar, bizim düğünümüz gece 12 de bitti eve geliyim ediyim 1 oldu ben yaptırmadım aileme kimsede laf etmedi zaten yorgunluktan yemek görecek halimiz yoktu.

Ama işsizlik değil ki bu, çünkü gayet ince işçilik içeriyor. Saygı duyalım. 😬 Bisküvilerle koltuk takımı modeli çalışanlar filan var mesela. Böyle hayal gücü, yaratıcılık Da Vinci'de yok.
Eveeet iscilik mevcut tabi yani ne diyelim ki 🤦🏼‍♀️ Ben biskuvi koltuk takimi falan hic gormedim, zaten yeni evlendigimde oyle bir sey yapsam muhtemelen adam bana degisik yerleriyle gulebilirdi :KK70:

biz nikahtan sonra eşimin evine gitmiştik. akrabaları vs duruyordu daha. şampanya filan patlatmışlardı. yemek yedik orda. gelinliği çıkarıp duş almıştım hatta, kuzeni 'bunlar da amma hızlı çıktı' diye dalga geçmiş arkamdan :KK70: 22.00 civarına kadar orda takıldık. misafirlerin tamamı gittikten sonra takıları saydık, teslim ettik eve geçtik. sonra da yattık işte.

sarma, dolma, börek gibi şeyler yaparsınız. sıcak yemekleri de karşı taraf yapsın bi zahmet. yapmazlarsa siz laf edersiniz :)

Evlenirken bazı adetlerle uğraşmadığımız gibi (Bohça al ver falan fıstık yorucu şeyler), bazılarını da hem gönül kırmamak için hem de biraz makaraya sararak yaptık.

Düğünden eve dönüşte, adet gereği mutfağın ortasına koyulmuş bir tepsi baklava ve yanında notu ile karşılaştık.
Baklavayı yiyeceğimizde, ortasından yemeye başlayacakmışız, "Tatlı dilli olun birbirinize" gibi bir öğüdü vardı, baklavanın da en tatlı yeri ortası (kalbi) imiş, şerbeti en çok göbek çektiğinden falan fıstık.

Dedik ortadan yiyelim abi noolcak ki, yedik.
Son iki senedir "Okküzz" "Hoşt" şeklinde anlaşıyoruz. Baklavayı yemesek ne olurdu bilmiyorum. Bence baklavayı ortadan yemek, bizi beterinden korudu. :KK70:

Yani netice itibari ile, kolayınıza gelen ne ise, onu yapın.

Eger erkek tarafinin oldugu sehirde yasayacaksaniz onlar getirsin bi zahmet taa yoldan yemek mi tasinirmis. Kirsal adetleri bunlar gecelim lutfen.

Yahu dugun gecesi eve gelen cift yemek mi düşünür arkadaş türlü evcilik doktorculuk oynayacaklar🤣🤣 ha badem fındık fıstık derseniz onu anlarim:KK70:

başka şehire bozulabilecek şeyleri götürmek neden peki ? tavuk falan onca saat arabada durcak, üzerine yenilecek.. ilk geceniz zehirlenme ile acilde geçmesin :KK43:

illa bişey konacaksa poğaça, kek vs olsa yeter bence.

Düğünden sonra eşimle düğünden arta kalan kavurma pilavı yememistik gömmüstük yüzyılın açı gibiydik..
Ikimizde farklı kültürdendik düğün onların memlekette olmustu ikimizinde adetleri gelenekleri vs olmadan farkli bir dugun gerceklesti..

Saklama kabında sarma, börek, kek, baklava, poğaça götürebilirsin evinizde hazırlayıp. Pratik olur yani, ilk gece ve sabahında aç kalmamanız için.

Yoksa buna laf ederler mi diye hiç düşünme bence. Kimi ne ilgilendirir?

Ne güzel maşallah gerçekten.
Evim 2 ayda bitti evlendikten sonra, tam yerleşme eşya vs değişim gelmesi, yanlış ürün gönderimi derken.
Biz beceriksiziz herhalde.
Balayından 3 hafta sonra geldik, evde içecek su yok.
Markete gidip doldurduk ancak evdeki ilk yiyebilecek şey o zaman olmuştu.
Bir tek oturma odam hazırdı, onun dışında tüm evde kalk git havası çalıyordu.
Bizim dugunden once de ben dugun isleri icin memlekette kosturuyordum. Esimin izni yoktu o calistigimiz yerde evi tek basina kurmaya calisiyordu. Balayindan sonra eve bi geldim ki adam sadece yatak odasini kurmus 😂 Bize simdilik burasi lazim der gibi. Tabak canaklari koliden cikarmamis bile. Ocagi kurmamis manyak 😂
Biz de 2 hafta ev dizmekle ugrastik valla. Hatta eksik gedigin tamamlanmasi birkac ay surmustu 🤭

kızlar merhaba foruma ilk kez yazıyorum.. 28mart da düğünüm var..ben gümüşhaneliyim ve bizim adetlerimizde düğün günü gelin evden çıkarken süslenmiş borcam tencerelerde yemek götürür evinde o gece yemek için. sıcak yemek baklava vs.. sizlerde de var mı böyle adetler. zaten şehir dışına gelin gidiyorum götürmesem çok laf ederler mi karşı tarafta da aynı adet var 🙄😒 bi akıl verin bana
Öncelikle hayırlı olsun canım Doğum günümde evleniyorsun :) Benimde düğünüm 5 nisan. Ben hiç adetlere göre yapmadım hiç bir şeyimi. Bence artık gerek yok çağımızda. Yapmazsanda seni tuhaf algılayanlara ben böyle istiyorum dersin kafana takıp düğün stresinde bir de kendine onu dert edinme. Gerçekten çok stresli bir dönemden geçiyoruz.

Annemde inatla sabahtan arabaya koymuştu eve getirmeyi unutmuşlar telaştan. Sonuç akşama yemek kokmuştu 🤣 bence gerekli bi adet değil

X