düğün ritüelleri!!!!

kız o gece ne yemeği dışardan neyin isteyin
zaten yiyemezsiniz
bizde paça içmeye giderler
yahu kokmuyorlar mı diyorumda cevap veren yok
başlarım böyle adetlere
size saçma gelen adetlerin yerine kendi adetlerinizi oluşturum

borcam süsleme adet değildir

borcam adet olacak kadar eski değil ki

aslında eskiden bu adet çok da anlamlı değilmiş zira kv evine gelin gidilir orada da yenirmiş yemek

ama ayrı eve evlenince gelin yorulmasın ilk gün diye böyle bir şey uydurulmuş biraz da dışarıda yemek kültürü vs de az olan yörelerde yaygın

lakin başka şehre ne götürülür ki örneğin yengeme tavuk pilav yapmışlar 25 yıl önce dayım anlatmıştı

sizinki sembolik börek baklava kurabiye poğaça vs olabilir

yani cidden yenilebilir bir iki parça bulunsun arabada denilebilir

Süslenmiş borcamlar bizi neden almadın, içimizde boş kaldı. Yeni evini göremedik diye... Konuşacaklar...
Gerçekten dalga geçmek için yazmadım.
Ya bunlar ne saçma adetler okurken gözlerim devrildi.
Hadi yemek götürdün, ama süslenmiş borcam olacak bide...

Ertesi gün balayına gidecekseniz hele hiç gerek yok öyle bir seye ya borcamda yemek goturmee adetimi olur hemde süslenmiş borcam valla çok güldüm 😂😂
Bazı ertesi gün balyanda olacağız diye dolap alışverişi bile yapmadık gelince rahat rahat yaparız diye biraz çiftleri kendi haline bıraksınlar ya dışarda kokoreç dürüm buger falan söylersimiz ne gerek var 😂

su yorumumdan sonra gordum yorumunuzu :KK70: :KK70: :KK70:

hayır anteplı olan benım arkadaslar herkesde ne bu baklava sevdası bız bıle bu kadar baklava yemıyoruz herkes akın akın tepsı tepsı baklava yeme derdıne dusmus :KK70:
benim haberim bile yoktu ki :KK70: ama 2 günlük açlığın üstüne şahane gitmişti :KK70: bu arada ne güzel bir memlekettesiniz çok şanslısınız. Ben orda yaşasam sizin gibi iradeli olamazdım, muhteşem mutfak diyarı :))

Düğün gecesi evimde kalmadım, çevremde kimse de kalmadı.
Kalınması da bana tuhaf geliyor zaten, böyle yemekli içmekli bir şeyi ilk kez duyuyorum.
Daha nikah olmadan gelin düğün sonrası evindeki yemeği hazırlayacak yani öyle mi?
Ne gereği var, dışarıdan yiyiverin ne oluyor yani?

allahım sana geliyorum 🙄 çok yardımcı oldunuz😂 bende çok saçma buluyorum ve evet düğünden 4saat sonra uçağımız var balayına gideceğiz.. ama gelin görün ki annelerle baş edilmiyor maalesef 🙄 kırmak da istemiyorum şaşırdım kaldım 😐

Düğün gecesi evimde kalmadım, çevremde kimse de kalmadı.
Kalınması da bana tuhaf geliyor zaten, böyle yemekli içmekli bir şeyi ilk kez duyuyorum.
Daha nikah olmadan gelin düğün sonrası evindeki yemeği hazırlayacak yani öyle mi?
Ne gereği var, dışarıdan yiyiverin ne oluyor yani?

Nikah yokken düğün mü yapiyor herkes 😳
Hep sasiriyorum burda ogrendigim seylere ne kadar renkli milletiz. 😂😂😂
Bizde dugunden once nikah yapiliyor, nikahsiz dugun yapilmiyor zaten.
Dugunden sonra da herkes evine gidiyor gayet ve ertesi gun balayina gidiyor.

su yorumumdan sonra gordum yorumunuzu :KK70: :KK70: :KK70:

hayır anteplı olan benım arkadaslar herkesde ne bu baklava sevdası bız bıle bu kadar baklava yemıyoruz herkes akın akın tepsı tepsı baklava yeme derdıne dusmus :KK70:

Baklava önemli, gerdek gecesi ne de olsa damadı iyi besleyelim de iyi sevişsin hesabı :KK74:Tabi buralara kadar hesap yapan insanlar bunu ayıp bulmuyor, borcam süslememeyi ayıp buluyor. Enteresan bir toplumuz.

Nikah yokken düğün mü yapiyor herkes 😳
Hep sasiriyorum burda ogrendigim seylere ne kadar renkli milletiz. 😂😂😂
Bizde dugunden once nikah yapiliyor, nikahsiz dugun yapilmiyor zaten.
Dugunden sonra da herkes evine gidiyor gayet ve ertesi gun balayina gidiyor.
Yanlış ifade ettim sanırım, benim için nikah düğün demek aynı şey, bir yapılıyor çünkü.
Düğünde nikah kıyılır, öncesinde olmaz.
O sebeple de sabahtan gecenin bir körüne kadar koşturmaca vs derken bırakın yemeği, çiftler evine gitmez, düğün geceleri için bir yer kiralanır.
Düğün otelde olmasa bile orada konaklanır, onlardan önce odası vs süslenir, aileler valizleri getirir bırakır balayı için, tüm her şeyini hazırlarlar.
Zaten kendi evde kalmadıkları içinde bulundukları yere ikramdır vs dir çok daha önce gitmiş oluyor.

Başka türlüsünü görmedim, ondan tuhaf geldi eksik gedik belki koli içindeki eve gelinle damadı yollamak.
Benim 1 ay halılarım yoktu, evimde 1 tane bisküvi bile yoktu, yani daha yerleşilen ev bölümündeydi, taşınma devam etti evlilik sonrası, eşyalarım yerleşmemişti mesela.
Böyle anahtar teslim evler görmedim evlenen çiftlerde, maşallah herkese.

Bu bir adet değilken adetleştirilmiş resmen. Birde süslemeyle tabiki herzaman olduğu gibi abartılmış, çok severiz ülkece abartıyı. Amacı gelin damat onca koşuşturmada eve vardıklarında acıkmış oluyorlar gece gece bişey bulamazlarsa aç ayı oynamaz sonuçtayken. Ayıp olur mu adet kesin yapılmalı gibi saçma bir hale evrilmiş. Bizde anneler dolaplarına bişey koyarlardı. Ne ara borcam süslemeye kadar gitti bu 🤦🏼‍♀️
Valla ben eşimle çıkıp kokoreçciye gitmiştim. 🤣 Sizde yolda yersiniz zaten.

Aaa öyle demeyin. Bizde adettir gelin tarafından kurdeleyle bağlanmış yarım ekmek kokoreç gider eve. Damat tarafı da cinbiber tursusunu getirir varsa görümcenin kurduğu olması lazım ama tabi artık bu güzel adetlerimize uyan insanı ara ki bulasın. Benim düğünümde kokoreçime kırmızı kuşağı abim bağlamıştı, çok duygulanmıştık sarılıp ağlamıştık.

Yanlış ifade ettim sanırım, benim için nikah düğün demek aynı şey, bir yapılıyor çünkü.
Düğünde nikah kıyılır, öncesinde olmaz.
O sebeple de sabahtan gecenin bir körüne kadar koşturmaca vs derken bırakın yemeği, çiftler evine gitmez, düğün geceleri için bir yer kiralanır.
Düğün otelde olmasa bile orada konaklanır, onlardan önce odası vs süslenir, aileler valizleri getirir bırakır balayı için, tüm her şeyini hazırlarlar.
Zaten kendi evde kalmadıkları içinde bulundukları yere ikramdır vs dir çok daha önce gitmiş oluyor.

Başka türlüsünü görmedim, ondan tuhaf geldi eksik gedik belki koli içindeki eve gelinle damadı yollamak.
Benim 1 ay halılarım yoktu, evimde 1 tane bisküvi bile yoktu, yani daha yerleşilen ev bölümündeydi, taşınma devam etti evlilik sonrası, eşyalarım yerleşmemişti mesela.
Böyle anahtar teslim evler görmedim evlenen çiftlerde, maşallah herkese.

Benim dugun gunduz oldu sabah kuaforle başladi ogleden sonra aksama dogru dugun bitmişti oyle asiri koşturmali birsey de yaşamadim hiç. 😕
Yemegi de ekstra bir de disarda yedik mini ailecek dagildi herkes, evim de yasanabilcek sekildeydi.

Bikac ay once de eşimin kuzeni evlendi mesela biz de nikah oncesi evlerine gittik eşime ihtiyaclari vardi. O nun da evi 4 4lük herseyi yerleşmiş, eksizdi gece evlerinde kaldilar ertesi sabah balayina yola ciktilar

Biz kebapçıya gittik arkadaşlarla. Evde yemek mi yenir yani kim uğraşacak. Zaten sonra balayına gittik. Gerek yok bana kalırsa. Borcamla bir de süslenmiş... sanki 50 sene önce borcam vardı. Ne adeti aman...

X