Domuz gribi aşısı bugün başladı

toramini

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
28 Aralık 2007
186
3
41
Hamilelikte domuz gribi aşısı

Domuz gribi salgını en çok hamileleri, 65 yaş üstü kişileri ve 2 yaşın altındaki çocukları tehdit ediyor. Hem kendini hem de karnındaki bebeğini düşünmek zorunda olan anne adayı ise, en zor ve kararsız olan kişilerin başında geliyor. Mevsimsel grip aşısından çok önemli olan domuz gribi aşısının tercih edilmesi gerekiyor. İlk 6 ayın içinde olan yeni doğmuş bebekler aşı yapılarak korunamaz henüz bağışıklık yanıtı geliştiremeyen bu bebekler için hamile anne adaylarının aşı vurulması gerekiyor. Ayrıca 6 aylıktan küçük bebeği olan kadınlarında mutlaka aşı yaptırmasında fayda vardır.

Gebeliğin son 3 ayında risk artıyor

Hamilelerin risk grubunda olduğu açık, özellikle gebeliğin son 3 ayında artan yük ve zorlanan kalp ve azalan akciğer performansı virüse direnci azaltıyor. Aşının sakatlık yapıcı etkisinin düşük potansiyelli olduğu görülüyor. İlk verilere göre hastalığa yakalanan 34 kadının 6’sında ölümle sonuçlanmıştır. Buda hamilelerin aşılanması hatta virüse yakalanan ya da enfekte kişilerle temas eden gebelerin seltamivir (tamiflu) zanamivir (relanza) hemen ilk 48 sat içerisinde başlanmasını gerektiğini gösterir. Aslında hamilelerin aşılanmasında hamilelerin korunması kadar doğacak çocuklarını ilk 6 ay korunmasına katkısı da önemlidir. İlk 6 ay bebeklerin bağışıklık sistemleri çalışmamaktadır ve anne sütünden pasif olarak bağışıklık kazanırlar. Eğer anne aşılanmış domuz gribi geçirmişse emzirerek çocuğunu korur. Aksi taktirde ilk 6 ay çocuklar tamamen savunmasızdır. Ve virüsün de en ağır seyrettiği gruplardan biridir. Burada sadece hamilelerin değil 6 aylıktan küçük bebeği olan kadınların da aşılanmasının gündeme alınmasının önemi ortaya çıkıyor.

Emziren anne ellerini çok sık yıkamalıdır

Domuz gribinin anne sütüyle geçip-geçmediği bilinmemektedir. Ancak mevsimsel grip de anne sütüne geçişi nadirdir. Anne grip geçiriyorsa ellerini iyi yıkayarak solunum teması yapmadan emzirebilir. Domuz gribinin mevsimsel gribin yeni bir formu olması nedeniyle aşının hafif ateş, yan ağrısı, uygulama yerinde şişlik, hafif grip benzeri yan etkiler olabilir. Diğer aşının önemli ama nadir komplikasyonları ise Gulian Barre Sendromu (GBS) (beyin hücrelerinde iltihap) gibi nadirdir (GBS a yakalanma 1/100000) ve virüsü kapanlardaki ölüm oranı binde 1-5 oranı ile kıyaslanamayacak kadar düşüktür.

Gebeliğin son 3 ayı virüse karşı direnci azaltıyor

Hamileler risk grubundadır. Özellikle gebeliğin son 3 ayında artan yük ve zorlanan kalp ile azalan akciğer performansı virüse direnci azaltıyor. Aşının sakatlık yapıcı etkisinin düşük potansiyelli olduğu görülüyor. İlk 3 ay aşı yapılabilir, ama sakatlık yapıcı etkinin nadir de olsa olma ihtimalinden dolayı bu sakıncayı taşıyanlar aşı olmayı hamileliğin üçüncü ay sonrasına erteleyebilirler. Emzirme dönemindeki annelerde ilk 6 aylık çocuklarını korumak için aşılanmaları (6-24 ay çocukların korunması için çocuk hastalıkları uzmanlarının değerlendirmelerini dikkate almaları ), özellikle gebelikte aşı yaptırmayı tercih etmeyenlerin toplu alanlarda virüsün bulaşma yollarına azami dikkat etmelerini öneriliyor. Buna çocuğun tam izolasyonu da dahil olabilir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr.Dr.Gökmen İyigün


Arkadaşlar bugün hamilelere aşılamalar başladı.İnanın çok kararsızım.Olsam mı olmasam mı diye.Sizler ne düşünüyorsunuz.Dünyadan da bununla ilgili hiç bilgi yok sanıyorum.Yani son üç ayında bu aşıyı olup doğuran hiç mi yok.Her türlü risk var nasıl yapmalı bilemiyorum.Bu konuda neler düşünüyorsunuz ve ne gibi duyumlar alıyorsuz?Allah hepimizi korusun:teselli:
 
ben de aynen senin gibi karasızım. dr. um öneriyor ama ne yapacağımı bilmiyorum. hamile olmasaydım olurdum. çünkü okul ortamı çok kalabalık ve öğrenciler temizliğe hiç dikkat etmiyor. ne yapacağız böyle hiç bilmiyorum.
 
Normal grip de zaten gebeler için tehlikelidri.Kaldı ki H1N1 nORMAL GıRPTEN DAHA HAFıF ATALTIYOR DENıLıYOR.eŞıM VE ÇOCUĞUM AŞIYI OLDULAR.bEN EVDEYıM ıNŞALLAH ONLAR HASTA OLMAZLARSA BEN DE BAŞKA BıR YERDEN KAPMAM diye düşünüyorum.

Benim doktorum DOç ve önermedi.Henüz gebelrde uzun soluklu çalışma yok dedi.Ben de hamile olmasam hemen olurdum.Zaten mevsimsel grip aşısı oluyordum.Eşim ve 7 yaşındaki oğlum da tereddütsüz oldular ama doktorum anneye ve bebeğe ne yapacağını bilmediğim birşyei öneremem dedi.Bol bol dinlen ve grip olursan hemen doktora git.Normla gripten bir farkı yok dedi.

Ben d eateşim yükselmedi ama grip mi soğuk algınlığı mı birlley geçridim Sınüzitimden dolayı antibiyotik kullnaıdm.Yeni geçiyor.Hamileyken grip hiç çekilmiyor.Allah hepimizi korusun.
 
benim doktorum da doç. ve aşı olabilirsin diyor. ben yaptırmayı düşünüyorum ama henüz aşı gelmemiş bizim aile hekimine. gelince yaptırıcam. 30 haftalık hamileyim.son 3 ayın içindeyim yani...
 
Ben de 33. haftamdayım. Doktorum olmamı tavsiye etti. Şimdilik bir sıkıntı yok belki ama kış aylarında hastalık artacağı için risk bizim için daha da çok artıyor Kaldı ki kışa gelecek doğumumuz. Sanırım ben de olacağım. Allaha sığınıp olucam napayım. Kaderde varsa başka şekilde de ölebiliriz. En azından önlemimizi alalım.
 
Normal grip de zaten gebeler için tehlikelidri.Kaldı ki H1N1 nORMAL GİRPTEN DAHA HAFİF ATALTIYOR DENİLİYOR.eŞİM VE ÇOCUĞUM AŞIYI OLDULAR.bEN EVDEYİM İNŞALLAH ONLAR HASTA OLMAZLARSA BEN DE BAŞKA BİR YERDEN KAPMAM diye düşünüyorum.

Benim doktorum DOç ve önermedi.Henüz gebelrde uzun soluklu çalışma yok dedi.Ben de hamile olmasam hemen olurdum.Zaten mevsimsel grip aşısı oluyordum.Eşim ve 7 yaşındaki oğlum da tereddütsüz oldular ama doktorum anneye ve bebeğe ne yapacağını bilmediğim birşyei öneremem dedi.Bol bol dinlen ve grip olursan hemen doktora git.Normla gripten bir farkı yok dedi.

Ben d eateşim yükselmedi ama grip mi soğuk algınlığı mı birlley geçridim Sİnüzitimden dolayı antibiyotik kullnaıdm.Yeni geçiyor.Hamileyken grip hiç çekilmiyor.Allah hepimizi korusun.

H1N1 risk grubunda olmayanlar tarafından normal gribe göre daha hafif atlatılıyor. Ama biz risk grubundayız ve hafif atlatmamız pek mümkün değil. + Doğacak bebeğimizin de doğduktan sonraki koruması bizim olacağımız aşı sayesinde olacakmış. Ben de Cuma gününden beri kafayı yiyorum olsam mı olmasam mı diye. Sanırım olacağım. Böyle yaşanmıyor arkadaşlar. Allah hepimizi korusun.
 
arkadaşlar merhaba,
ben bu hafta doktoruma sordum vurulayımmı diye,
oda normal gripten bir farkı yok vurulmayı önermiyorum dedi.
bende dr a güvenip vurulmayı düşünmüyorum açıkcası
 
Meraba kızlar bende 11haftalık hamileyim. Eşim bugün domuz gribi aşısı oldu ikimizde öğretmeniz çocuklarla iç içeyim ne yapacağımı bilmiyorum.
 
teşekkürler arkadaşlar bakalım ne yapacağız biraz zaman geçsin de.Allah hepimizi korusun.Ama duyduklarımızı bildiklerimizi paylaşalım hiç olmazsa.:teselli:
 
aşı olmayı düşümüyorum.normal grip aşısı da olmadım hiç.getirilerini bilmiyorum , kendi imkanlarımla önlemimi almaya çalışıyorum.37 haftalık hamileyim, doktorum da önermedi zaten
 
Benim doktorum aşı olmamı önerdi.Okul ortamındayım ben de bir sürü mikrop eşim aşı oldu ben olmayı düşünmüyordum fakat kuzenim 2haftadır domuz gribinden yoğun bakımda yatıyor 29 yaşında hiçbir kronik hastalığı yok yani risk grubunda olmayan birini bu kadar etkiliyorsa Allah göstermesin yakalansam ne olur diye düşünüp duruyorum.Tedbirimi alıcam Allah hepimizi korusun
 
benim de doktorum önerdi.normal insanlara göre 5 kat daha fazla yakalanma be bir o kadar da ağır geçirme durumumuz varmış.sanırım olacağım.21 haftalık hamileyim.hayırlısı olur inşallah.kış iyice bastırınca salgın artacakmış.nasıl koruyabileceğiz ki kendimizi.
 
Benim dr um da önerdi, 1,5 ayim kaldi, ama ben de kararsizim.. asi olan varsa lütfen yazsin.. burda adjuvansiz asi da yoktur simdi :sm_confused:
 
bende çook kararsızım. kendimden değilde bebişimde allah korusun ya bi sakatlık yada bi anomali oluşturursa diye korkuyorum..allah korusun yakalanırsak da kurtulması zor. benim drum prof. kesinlikle öneriyor ama ben sanırım yaptırmayacağım:KK43:(((
 
kafam karıstı kızlar, kımımızın doktoru onerıyor kımısı onermıyor.. kesın bır sonucta yok. benım doktorum ası olma bence dedı nasıl olsa sen hamılelıgı artık yarıladın sayılır dedı ama 1 ay kalan arkadaslar bıle olmayı dusunuyor ben daha 23+4 deyım..kımseyle opusmuyorum tokalasmıyorum ama bızım halkımız cok anlayıssız grıpken bıle opmeye kalkıyorlar ınsanı.. ben en cok bu anlayıssız ınsanlara uzuluyorum.. ya normal ınsanlar artık tokalasmasın denıyor kaldı kı bız rısklı grubuz ama hala grıpken gelıyor arkadas sap sup opuyor.. cok kızıyorummm cookk :KK43:((
 
ben de 34.haftamdayım...Çok kararsızım..Kendim için değil bebişim için kararsız kaldım..Çünkü ilk 6 ay savunmasız olacak yavrucaklar...Ama yine de Allah'ım korur inşallah..Bilemiyorum ne yapsak....?Benim doktorum da kararı bana bıraktı...
 
Bende 8. haftadayım Allahın izniyle olmayı düşünmüyorum Aşı...
Grip aşısınıda sevmiyorum..
Sonuçta hasta olucaksak normal girip nezle için yazıyorum
olmalıyız bence
aşı ile önünü kesmek bana makul gelmiyor...
BUnun yerine ben bol meyve sebze yemeği tercih ediyorum...

Domuz gribi aşı içinse herkesin kendi düşüncesi..
okuduklarıma göre bazı doktorla yapılsın bazıları yaplımasın diyor
ben yaptırmıcam.
 
bende doktorumu arayıp soracağım eğer olun derse olacağım bugün
allah muhafaza bişiy olursa pişman olmak istemiyorum allah hepimizi korusun.
 
almanyada yasiyorum cok tereddütle bakiliyor buradada bu asilara arkadasim hamile ve saglik görevlisi yinede yaptirmiyor iyi düsünün derim ben size
 
Diğer bir topicte yazdıklarımı burda da paylaşmak istedim.

arkadaşlar uzun zamandır forum konularını va özellikle domuz gribi konusundaki mesajlarınızı takip ediyorum ancak üye olup henüz yazı yazabilme fırsatım oldu. Ben de 29 haftalık hamileyim ve dün kontrolüm vardı. Doktorum kesin bir şekilde ol ya da olma demiyor ancak enfeksiyon doktorları olunması gerektiğini düşünüyorlar. Ben de aşı ile ilgili araştırmalara girdim cuma gününden beri ve en nihayet aşı içeriği hakkında bilgi sahibi olabildim. Aşıda adjuvan denen katkı maddesi yok gerçekten ve bu da aşının koruyucu özelliğini azaltıyor. Ancak thimerosal denen cıva bu aşının içinde de var. Çünkü çoklu aşılarda yani tek kullanımlık olmayan aşılarda bakteri ürememesi için bu maddeyi kullanmak zorundalarmış. Ancak bu madde söylenen göre senelerden beri grip aşısının ve tetanos aşısının içinde de olan bir maddeymiş ve metil değil etil civaymış. Yani metil civa civa zehirlenmesine ve bazı iddialara göre uzun vadede otizme sebep olabiliyorken etil civa % 50 si 7 ila 10 gün içinde vücuttan atıldığı için böyle şeylere sebep olmuyormuş. 2004 yılında dünyada cıva tartışması kapanmış ama etil civanın otizme sebep olmadığna ya da olduğuna dair bir kanıt yok. Ufak bir bilgi daha civa zehirlenmesinde en az sınır 275 mg cıva iken aşının içindeki 250 imiş ama bundan emin değilim.
Bütün bunlardan sonra ben aşı yaptırmamayı düşünüyorum ama fikrim de daha netleşmesi. çünkü ne de olsa 18 ayda üretilmesi gereken bir aşı 3 ayda üretiliyor ve hayvanlarda bile denenmiyor, tavuk yumurtasında yani milattan önce kalan bir yöntemle üretiliyor. ayrıca ciddi yan etkilere sebep olma ihtimali var.
Bu arada söylemeyi unuttum Amerikada üretilen aşılarda uzun senelerden beri adjuvan olmadığı gibi thimersol denen civa da kullanılmıyormuş.(ülkede otizm fazla olduğu için)
-----------------------------------------------------------------------------

Aşının içinde cıva olup olmadığını aşının üreticisi firması Sanofel Pasteur aşı danışma hattından arayıp bizzat konuşarak öğrendim. Zaten Marmara Ünv. Hastanesi Enf. Hast. bölüm başkanı da cıvanın olduğunu söylemişti. Ama aşıyı olmalısın da dedi
 
X