• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Dolma yapamama sorunu

1- Ben biberleri yıkarken, bıçakla gövdelerine ikişer çizik atıyorum sağlı sollu. Böylece tenceredeki su biberlerin içine rahatça giriyor ve kuru olmuyor. 2- Hem iç harca hem de tenceredeki suya yağ koyuyorum, tuz serpiyorum. 3-Biberleri tencereye dizdikten sonra kaynar suyu koyarken biberlerin içine döküyorum özellikle ki iyice ıslansınlar. 4- bol soğan ve kıymalı yapacaksam biraz sarmısak doğrarım ince ince. Benim püf noktalarım bunlar…

BDV kurallarından biri.

Eklentiler

• IMG_20220714_074711.jpg
    IMG_20220714_074711.jpg
    139,6 KB · Görüntüleme: 94
Bütün yemekleri yapıyorum nerdeyse fakat biber dolması kesinlikle olmuyor. Sorun ne bilmiyorum kavurarak yapıyorum yine yok çiğden yapıyorum yine olmuyor. İçli köfte yapıp biber dolması yapamam da aşırı garip kuru patlıcan dolması oluyor mesela ama biber dolması olmuyor bir türlü erkek arkadasım ile 3 senedir yasıyoruz. Biber dolmasını asırı seviyor ne zaman yapsam heyecanlanıyor bu sefer oldu lezzetli dolma yicem diye hevesleniyor malesef yine hayal kırıklığı. Birde erkek arkadasım dolma yaparken cok karısıyor asırı su koyuyo biber dolmasının içindeki baharati gidiyor tuzu vs . Ya içi kuru oluyor yada erkek arkadasım mudahale ederse lapa . Yapmıcam diyorum bir daha ama dolma seven biri olunca sansımı deniyim diyorum her seferinde. Bütün tarifleri inceledim ama sonuc hüsran. Üç yemek kaşığı tepeleme sumak koyuyorum yine ekşilik yok . Ne yapmam gerekiyor nasıl yapmalıyım ?
1- Zeytinyağlı için :

Küçük biberler seçin
Biber sayısı kadar kaşıkla pirinç ölçün, 10 bibere 10 kaşık pirinç gibi
İki orta boy soğan (soğanı bol olacak zeytinyağlının) kısık ateşte uzun süreli kavurun, sonra pirinci ekleyin, iki kaşık salça, bol nane, tuz, kuş üzümü (isteğe bağlı) , bir tane rendelenmiş domates, hepsini kavurun, bir tatlı kaşığı şeker ilave edin, yarım bardak su koyup altını kapatın, yaptığınız iç tam pişmeyecek, harç bir yarım saat dinlensin. Doldurduktan sonra domatesten kapaklar yapın lezzetini arttırır bu. Tencerede dolmaların yarısına gelecek kadar su koyun, suya limon ve yağ ilave edin, ağzını çok fazla açmadan kısık ateşte pişirin.

2 - Etli için :

Orta boy biber seçin
Yarım kg biber için bir büyük baş soğan, 1 bardak pirinç. 300 gr kadar kıyma (orta yağlı) , maydanoz, karabiber, üç kaşık salça (2 kaşık domates+1 kaşık biber salçası), 1 büyük domates rendesi, toz biber, 1 diş sarmısak. Harcı yoğurun, dolmaları doldurduktan sonra yine domatesten kapak yapın. Bir kapta bir kaşık salça, sıvıyağ,tuz ve sıcak suyla pişirme suyunu hazırlayın. Dolmaları tencereye dizdikten sonra üzerlerine bıçak ucuyla minik minik tereyağı koyun, kısık ateşte pişirin. Biber dolmasını etli yaptığım zaman yanına kabak, patlıcan ve domates dolması da koyup karışık pişiririm genelde çok lezzetli oluyor

Biber dolması yaparken çok sıkışık doldurmayın kuru olmasının sebebi genelde budur ve biberlere kürdanla ikişer tane delik açın böylece üstleri ve dipleri daha eşit pişer.

Bir de böyle deneyin bakalım, afiyet olsun ))

Yağı artirmakla alakasi nedir bir bardak yag mi konur yuh :) bence olmamasinin sebebi suyu ayarlayamio oluşunuz. Biberler dik dursun su yarisina kadar gelsin arada bi acip kapağı kaşıkla suyunu iclerine atın.

Bütün yemekleri yapıyorum nerdeyse fakat biber dolması kesinlikle olmuyor. Sorun ne bilmiyorum kavurarak yapıyorum yine yok çiğden yapıyorum yine olmuyor. İçli köfte yapıp biber dolması yapamam da aşırı garip kuru patlıcan dolması oluyor mesela ama biber dolması olmuyor bir türlü erkek arkadasım ile 3 senedir yasıyoruz. Biber dolmasını asırı seviyor ne zaman yapsam heyecanlanıyor bu sefer oldu lezzetli dolma yicem diye hevesleniyor malesef yine hayal kırıklığı. Birde erkek arkadasım dolma yaparken cok karısıyor asırı su koyuyo biber dolmasının içindeki baharati gidiyor tuzu vs . Ya içi kuru oluyor yada erkek arkadasım mudahale ederse lapa . Yapmıcam diyorum bir daha ama dolma seven biri olunca sansımı deniyim diyorum her seferinde. Bütün tarifleri inceledim ama sonuc hüsran. Üç yemek kaşığı tepeleme sumak koyuyorum yine ekşilik yok . Ne yapmam gerekiyor nasıl yapmalıyım ?
Pişirme suyunu tane sumakla yapın farkı goreceksiniz

Çiğden yapıyorum kıymalı herşeyi çiğ koyuyorum salçalı su döküyorum üstüne tuz atıyorum suyu az koyuyorum kaynayınca kısiyorum posmediyse az daha sıcak su ekliyorum ekşi yapmıyorum ama kuru dolma ekşi yapılır

Bir dahakine öyle yapcam artık malzeme boşa gitmesi üzüyor 😥
Bizim bu taraflarda çiğ yapılır içi.

Sumak hakiki değilse ekşisi çıkmaz birde tek başına yeterli olmaz.

Pirincin(pilavlık bulgurla karışık da yapabilirsiniz) içine domates,kuru soğan, sarımsak, maydanoz ve yeşil naneyi küp küp doğrayın (soğanı ve sarımsağı bol kullanın .Salça(biber salçası kullanın yada domates ve biber karışık daha lezzetli oluyor),tuz,kimyon,kuru nane, pulbiber,karabiber,sumak,biraz limon suyu birazda nar ekşisi ve zeytinyağı katip karıştırın.

Ayri bir tavada zeytinyağını içine,sarımsak doğrayın ,kuru nane çok az tuz kavurun içine biraz su döküp pişirin sonra dolmaların üzerine döküp pişirin

Son düzenleme:
Çok tatlısın ya 🤣 bak suyunu baharat ve salça sosu ile hazırla tencereye aşırı derecede su koyma dolmaların yarışına kadar su koy zaten buharı ile pişiyor, kapağını ört altını kıs yavaş yavaş pişer, bende çok iyi yapamazdım ama şimdi baya ustası oldum , bu arada erkek arkadaşını mutfağa sokma 😅

Ekşilik için tane sumak öneriyorum.Bir kaç yemek kaşığı tane sumağı gece sıcak suya koyun.Ertesi gün tel süzgeçten geçirip pişirmek için suyunu kullanın.Etli kuru dolmada çok güzel oluyor

İç harcını sıkıştırmadan koyun.

Ve bir püf noktası :
Dolma biberleri yıkayıp hazırlayınca altlarına bıçak ile minik delikler açın.

Biber dolması içi yarı yarıya ölçüde pirinç+pilavlık bulgur ile hazırlanmalı. Birbuçuk kahve fincanı yağ yeter.
Bir de püf noktası: dolma baharatı diye satılan bir şey var. Karışık bir baharat sanırım, çemen de var içinde, aktarlardan bulup almak lazım :)

Bu videoda baya anatomisine kadar detaylı anlatmış. Ben de dolma seçemiyordum daha ince olanlardan alıyorum artık güzel pişiyor çok kısık ateşte olmalı bir de.

Back