Doğumun başlangıç belirtileri

emelistan

hayatımın erkeki
Kayıtlı Üye
15 Nisan 2009
240
5
Doğumun başlangıç belirtileri



Nişan, kasılmalarla birlikte olan sancı ve/veya suyun gelmesi bize doğum eyleminin başladığını gösterir. Bu üç belirti sıra ile değildir. Her kadında ve bir kadının her doğumunda farklı sıralarla bu belirtiler gerçekleşebilir.

Nişan
Hamilelik boyunca kapalı olan rahim ağzında rahmi ve bebeği enfeksiyonlardan korumak amacıyla pelte gibi sümüksü bir tıkaç oluşur. Bu tıkaca nişan denir. Rahimdeki kasılmaların gevşeyen rahim ağzından bu tıkaç düşer. Hamile kadın bunu akıntı şeklinde farkeder. Bu sümüksü tıkaç aynı zamanda hafif pembemsi, kanla bulaşmış (kanama değil) şekildedir. Halk arasında buna belirti, işaret, iz de denir.

Nişan geldiğinde hemen hastaneye gitmek gerekmez. Bu doğumun çok yaklaştığını, bugün yarın doğuracağınızı gösterir. Hazırlıklarımızı gözden geçirmek için zamanınız vardır.

Suyun gelmesi
Bebeği koruyan su kesesi gerilmenin ve kasılmaların etkisiyle yırtılabilir, bu nedenle amnion suyu rahimden dışarı akar. Su kesesi üst bölgeden ve sıyrık şeklinde yırtılmışsa amnion suyu sızıntı şeklinde akabilir.

Bazen bu durumda hamileler idrar kaçırma ya da akıntı nedeniyle ıslaklık olduğunu düşünebilir.

Amnion suyu akıntı gibi koyu kıvamlı değil, su gibi akışkandır. Rengi açık sarı ya da ıhlamur çayı gibidir. Çamaşırda akıntı gibi bir tabaka bırakmaz. Bu nedenle aksırma, öksürme gibi nedenlerle olan idrar kaçırmaya benzemez. Sızan sıvı ara ara değil devamlıdır. Bu farklılıkları dikkate alarak ıslaklığın, kesenin açılmasıyla olup olmadığı hamile tarafından ayırt edilebilir.

Amnion kesesi yırtıldıktan sonra bebeğin ve anne rahminin mikrop kapması kolaylaşır. O nedenle sular geldiğinde ya da suyun geldiğinden şüphe edildiğinde hemen hastaneye gitmek gereklidir.

Kasılma (Sancı)
Doğumun başladığını gösteren bir diğer belirti de karında sertleşme ile birlikte sancıları hissedilmesidir. Başlangıçta hafif olan, kısa süren ve seyrek olan bu sancılar daha uzun, şiddetli ve sık hale gelir. Doğum sancıları başladığında hemen hastaneye gitmeniz gerekmez. Ancak sancılarınız yaklaşık dört-beş dakikada bir geliyor olduğunda hastanede olmanız gereklidir. Bazen gerçek doğum ağrılarını taklit eden yalancı doğum ağrıları hamile kadın ve eşini telaşlandırır ve hastaneye gitmelerine neden olur. Yalancı doğum ağrıları ile hastaneye başvuran hamileler yapılan muayeneden sonra doğum başlamadığı için evlerine geri gönderilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında ağrıların gerçek mi yalancı mı olduğunu ayırt etmek için izlemek ve bazı farklılıkları gözlemek gereklidir.

Yalancı doğum ağrıları
* Sıklığı, süresi ve şiddeti bakımından düzensizdir
* Dolaşmakla, masajla ya da istirahatle geçebilirler
* Ağrı bel, kasık ve karında hissedilebilir
* Rahim ucunda yumuşama ve açılmaya neden olmazlar


Gerçek doğum ağrıları
* Düzenlidir
* Her durumda devam eder, kendi düzenini sürdürür, geçmezler
* Ağrı bel, kasık ve karında her noktada aynı hissedilir
* Rahim ucunda yumuşama ve açılmaya neden olurlar


hamile.jpg
 
X