Canım ben hala aynı iş yerindeyim şuan 3.senem ilk defa yapmışlar çıkış giriş daha olmamış ve burası avukatlık bürosu hakimler savcılar hepsi kankaları dava açsan nolcak şimdi bekliyorum az sonra konuşmaya gitcem büyük patronumla
merhaba canlar 15 haftalık hamileyim yaklaşık 4 haftalık hamileyken işten çıkışımı vermişler ve hala aynı iş yerindeyim muhasebeciyi arayıp sordum tekrar sigorta girişimi yapacaklarmış sözde bütün haklarımdan yararlanabilirmiş sizce mantıklımı?3 aydır sigortam yok nasıl oacak bu iş?
İşten çıkşınızı verip tekrar yeniden giriş yaptırmışlar anladığım kadarıyla. Bunun hukuken onlar için de sizin için de hiç bir etkisi yoktur. Sanki hiç işten çıkartılmamış gibi kıdem ve ihbar tazminat hakkını kazanırsınız. Böyle uyanıklar kendileri hukuku kandırdıklarını sansınlar. Yargıtay da kanunlar da bu davranışı hile sayıyor ve çalışan işçi lehine karar veriyorlar. Bunun için endişe etmeyiniz.
Sigortanız yoksa,
1- çalışma bölge müdürlüğüne şikayet edebilirsiniz. Şikayet ne kadar gizli tutuluyorsa da işveren bir şekilde öğreniyor maalesef ve işinizi kaybedebilirsiniz.
2- sigortanızın olmadığı ayları, işyerini ve SGk yı dava ederek sigortanızın yapılmasını sağlayabiliriniz. İşyerinizde veya komşu işyerinde sigortalı çalışan 2 tanık ile davanızı kazanırsınız. Mesela çalıştığınız handaki sigortalı çaycı, kapıcı en iyi tanıklardır.
ancak işveren bu durumda da sizi işten çıkartacaktır. Bu davayı sigortasız çalıştığınızı söylediğiniz tarihten itibaren 5 yıl içinde açabilirsiniz. Yani bu dönemde işten çıkarsanız hemen açın.
Bir avukat tutmanız, avukat tutamayacak durumda iseniz adli yardım bürosuna başvurmanız iyi olur. Adli yardım bürosunu, iliniz barosundan öğreneceksiniz.
Avukatı baroya da şikayet edebilirsiniz. Merak etmeyin, hiç bir avukat her hakimle kanka olamaz, çok küçük bir ilçede yaşamıyorsanız. Kaldı ki bunun yargıtay'ı var. Ordaki hakimlerle de mi kankalar? Ayrıca hakimler "Bu avukat bizim kanka, biz şu kadının hakkını yiyelim de avukat mağdur olmasın mı diyecekler" yanlış düşünüyorsunuz. Hakimler vicdani yemin ederler. Kimsenin de gözünün yaşına bakmaz kanunu uygularlar.
Kolay gelsin. Ben avukatım. Bir sıkıntı yaşamazsınız.