Bizde genetik olarak böyle bir rahatsızlık var. Diz yapımız nedeniyle zaman içerisinde kıkırdak doku yıpranıyor. Bundan 10 sene kadar önce sağ dizim ters döndü, o zaman bir şey oldu mu diye bir ortopediste gitmiştim, bir şey olmamış ama o zaman bana bu teşhisi koydu. Bazı fizik egzersizleri yapmamı önerdi. O zamanki rahatlığım ile pek önemsemedim sanırım ihmal ettim.
Bu süreçte babam yatalaktı onu çok kaldırdım, bir çok kez taşındık, hep ağır kaldırdım, kötü beslenme, sigara ve sanırım zayıflamak için kullandığım bir ilaç vardı o da etkilemiş olabilir dizlerim zamanla artık iyice kötüleşti.
Geçen sene bir ortopediste sordum bana kilo ver dedi. Verdim de biraz ama nedense son 2-3 haftada çok hızlı bir bozulma oldu.
Önceleri merdiven çıkarken sol dizimden sesler geliyordu, şimdi oturup kalkarken, yatakta bükersem bile geliyor. Dizimi her açtığımda sağdan da soldan da çat sesi geliyor. Bir de durduk yere hiç ağrımazdı şimdi durduğum yerde ağrıyor, her iki dizim. Sabahları uyandığımda ağrıyor. Yürürken bir değişik hissediyorum sanki ayaklarım ağırlaştı.
Canım çok sıkılıyor bu duruma, ben trekking yapmayı çok severim, ya yapamazsam diye üzülüyorum. Elbette ortopediste gideceğim ama güvendiğim ortopedist eski taşındığımız şehirde, orası da uzak ama yine de gideceğim.
Moralim çok bozuluyor çünkü biliyorum ki bunun tedavisi yok. Yapılan iğneler falan var ama bir işe yaramıyorlar (ailemden biliyorum) Tek çare
protez ameliyatı ondan da kokuyorum ya bir daha trekking yapamazsam diye. Ayrıca bir kere yapılabiliyor protezlerin ömürleri de 10- 15 sene. Ben bu yaşta bu hale nasıl geldim (49) ? ileride ne yapacağım diye çok moralim bozuluyor. Yazıp içimi dökmek istedim, hakkınızı helal edin...