Diyetisyenlik hakkında birkaç şey...

Yaşadığınız talihsizlik için üzgünüm. İnternete sonuç olarak girilen veriler kendiliğinden olmuyor belkide bir danışanı ile aynı diyeti uyguluyorsunuzdur ve diğer kişi bilinçsizce internete girmiş olabilir. En azından böyle düşünmek istiyorum. İlk etapta meslektaşımı kötülemek istemem. Ancak diyet yazmak hadi sabah şu yemeği ye öğle de bu olsun bunu da ara öğünde tüket demek değildir. Sizin de dediğiniz gibi vücudumuzun bazı biyolojik dengeleri var. Mesela en basitinden günlük almamız gereken enerji miktarı kilomuz ile orantılıdır. Ayrıca bir diyet sadece enerjiyi sağlamakla kalmayıp hangi besinden ne kadar yememiz gerektiğini anlatan oranlara göre düzenlenmelidir. Bunlar dikkate alınmadan yazılan diyetler sağlık açısından ciddi zararlar verebilir. Benim söylemeye çalıştığım noktada burasıdır işte. Doktorlar besin bileşim değerlerini, diyet yazma kurallarını,... vb. değerleri öğrenmiyorlar. Ayrıca tamam zayıflıyorsunuzdur, memnunsunuzdur. Ancak gerçekten vermeniz gereken kiloyu (yağlardan mı veriyorsunuz, ulaşmanız gereken kiloya mı ulaşıyorsunuz) mu veriyorsunuz?

ben bir diyetisyen yüzünden diğerlerini karalamıyorum yada hepsi öyledir demiyorum bilakishalabu mesleği doktorların ve diyetisyenlerin yapması gerektiğini söylüyorum ama sizin dediğiniz ''Ancak diyet yazmak hadi sabah şu yemeği ye öğle de bu olsun bunu da ara öğünde tüket .'' olayını diyetisyenler yapıyor işi bu zyrıca bütün diyetlerin ortak püf noktası var hemen hemen hepsinde mantıkaynı ve biliyoruz ki egzersiz spor olmadan yağı yakmak çok zor

Son düzenleme:

Bu mesleği eğer doktorlar ve diyetisyenler birlikte yapacaksa bizim ya da onların farklı unvan almasının ne mantığı var birleştirelim o zaman fakülteleri... Ayrıca bütün diyetlerin ortak püf noktası var bize o kadar yıl boşuna eğitim veriyorlar söylesinler o püf noktasını herkes yazsın kendi diyetini... Diyet demek sadece kilo verdirmek değildir, bunu da unutmayın lütfen. Birçok hastalık ilaç tedavisi yanında diyet tedavisi de gerektirir. Ayrıca ömürleri boyunca diyet yapmak zorunda olan insanlar var...

üzgünüm ama püf noktasını bugün sağlık bakanlığı bile reklamlarında anlatıyor.fakülteleri birleştirme fikrinizi tebessümle okudum rakip aldığınız insanlar 6 yıl tıp eğitimi almış uzmanlaşmış insanlar herneyse.ama olması gereken doktorların yani 6 yıllık eğitimi tamamladıktan sonra uzmanlık alanlarına diyet beslenme bölümünün konulması olur nasıl çocuk dahiliye vb bölümlerdeuzmanlık yapıyorlarsa bu bölümde uzmanlık yapmaları şahsen harika olur ki bence olması gerekende bu siz bir diyetisyensiniz hekim değil ve insanların hekimlere olan itibarıhiçbir zaman kırılmayacak

Eğer püf noktası oysa biz boşuna ezberliyoruz sayıları, besin değerlerini... Biz hekimlere itibar etmeyin demiyoruz. Aksine teşhisini doktorlar koysun diyetlerini biz yazalım diyoruz... Siz hâlâ diyeti sadece zayıflamak için düşünüyorsunuz. Ben bilinçli birisiyle konuştuğumu düşünmüştüm üzgünüm siz bu konuda araştırma yapmadan bu konuyu sizinle tartışamam...

hala ortaya koyduğunuz bir savınız yok neyazıkki bize gelsinler doktorlar diyet yazmasınlar diyorsunuz hepsi bu.. diyetin sadece zayıflamak olduğunuda idda etmedim savunmanız bu olamaz ben sizi anlamaya çalışıyorum mesleğinizi seviyor önemsiyor olabilirsiniz ya yeni mezunsunuz yada öğrencisiniz çünkü sektöre girdiğinizde durumun hiçde sandığınız gibi olmadığını göreceksiniz üzgünüm.. ayrıca insanlara inandığı savunduğu değerlerden ötürü bilinçli olup olmadığına dair hüküm veremessiniz konuşmalarınıza dikkat edin

Son düzenleme:
diyete ilk başladıgım yıl 2010 yılında bir özel hastanede diyetisyene gittimm 1200 kalorilik diyet verdi
tartısıı dijital bile degildii düşününn,

neyse aradan 2 sene geçti veremedigim kilollar iiçin tekrar gittimek istedimm, hastane diyetisyen ücretinin 80 tl oldugunu söylediler:26:
nedenn nedim neye göre farklı i fiyat , çünkü artık diyetisyen liste veriyor dedii

ee önceki neydi dedimmm, kem küm pat kapandı telefonn

canım seni çok iyi anlıyorum hatta o diyeti tahmin bile edebilirim o derece o geçen verdikleri herkesin bulabileceği nette olan ezber diyet ti çünkü aynısı benimde başıma geldi ama sana tavsiyem endokrinoloji uzmanına gidebilirsin HEKİM'e gitmeni öneririm

ben de zayıflamak isteyen insanın endokrinolji uzmanına gitmesi gerektiğini biliyorum. fakat endokrin uzmanları çok yoğunlar veya çoğu ilde yoklar.
bu sefer de dahiliyeye gidiyoruz. tıpkı yukarıda arkadaşın şikayet ettiği diyetisyen gibi dahiliye doktorları da kişinin şekeri var mı ailesinde var mı buna bile doğru dürüst bakmadan diyetisyene yönlendiriyor ( hatta kilo vermek için gelen hastalara burun kıvırarak). ne anladık o zaman doktora gitmekten? pratisyen hekimden değil dahiliye uzmanında bahsediyorum.

diyetisyenlere gelince yıllardır alışılagelmiş bi kağıt verip gönderme durumu var. hele devlet hastanelerinde . belki bazı şeyler diyetisyenin de elinde değil. hastane mutfağıyla uğraşmaktan poliklikte hastaya vakit ayıramama, kilo problemi olan hastanın doktor tarafından bir çok tetkiğine bakılmamış olması...diyetisyen bir yakınım olduğu için tarafsız olamıyorum. ama bildiğim birşey var ilk atandığı yerde 'dijital bile değildi' diye beğenmediğiniz tartıyı hastane yönetimininin satın almak istememsi, kockocaaaaaa başhekim yardımcısı cerrahın ' bir şeyi ölçmek için illa alet edevat gerekmez, bak ben şu levhanın eğri durduğunu gözümle anlayabiliyorum' gibi saçma sapan çözümler getirdiği nihayetinde atıl durumda olan eski bir tartının kullanılmaya başlandığı.

doktorlar obezite konusunu ciddiye almadıkça diyetisyen de birşey yapamaz. ve obeziteye sahip çıkması gerenler de hekimlerdir. diyetisyenliğe soyunmalarına gerek olacağını zannetmiyorum ama doktorlar bilinçli olursa ve diyetisyenler de böyle devam ederse çok diyetisyenin canı yanar.
....
6 yıllık tıp fakültesinin üstüne 3-4 yıl değitim aldırıp bir uzman doktoru ' diyetsyen ' yapmak saçma olur. endokrinoloji uzmanlarıyla nasıl bir görev paylaşımında bulunurlar nerelerde çakışırlar, o kadar uzmanlık dalında eksiklik varken bir de böyle bir uzmanlığın açılması ne kadar çare olur bakalnlık bunları düşünüyordur herhalde. ama fakülteler obezite uzmanı doktor yetiştirecekse bu diyet vermek için değil obezite klinik şefi olup birbirinden bi haber çalışan diyetisyen, psikolog veya egzersiz uzmanı fizyoterapist her neyse onları organize etmek için olacaktır.
....
bir doktorun diyet vermesine ne kadar soğuk bakıyorsam sağlıklı beslenme önerilerinde bulunmasını o kadar önemsiyorum. doktorlarla otçularla, herb.lifeçılarla veya beden eğitimcileri doktorlarla aynı kefeye koymamlısınız. (egzersiz uzmanı bile bi iki sağlıklı beslenme kuralını spor yapanlara tavsiye edebilmelidir)
bahsetmek istediğin beslenmenin tıptan ayrı bir dal olmadığı.tabi ki doktorlar bildikleri doğruları savunacaklar! o yüzden Prof.dr. canan karatay hocayı diyetisyen değildir diye belirtmenizi yadırgıyorum zaten kendisi bas bas bağırıyor ben kardiyoloğum +dahiliye doktoruyum diye.
biyokimyacılar, fizyologlar,dahiliye ve endokrin uzmanları, halk sağlıkçılar vb. araştırma da yapacak buluş da yapacak konuşacak ta
....
eğer onlar araştırma yapıp konuşmasaydı bugün diyetisyenlerin kullandığı bir çok bilgiye ulaşılmamış olacaktı.
bugün diyetisyenlerin ağızlarından düşürmediği 'glisemik indeks' kavramını bulan kişi bir doktordur!!! beslenme ile ne kadar alakalı bir buluş değil mi???

tam olarak neyi savunuyorsunuz?benim tek tepkim tamam beden eğitimci turizmci bu işi yapmasın ama doktorları sakın karıştırmayın kendinizi onlarla bir tutmayın onların bilimsel çalışmaları sayesinde birşeyler yapıyorsunuz dediğim buki canan hanım gerçekten çokbüyük bir kişilik örnek bir insan çalışmalrı yadsınamaz.neyse daha fazla uzatmayacağım ama lütfen kabul edin türkiye artık obez bir ülke ve en çok diyetisyene kilo vermek için gidiliyor ömür boyu perhiz yapacaklar ya şeker yemiyor ya tuzsuzı bunların dışındaçoğu hastalığın altında kilo var ve bence kesinlikle hala aynı görüşümü savunuyorum obezite,bulumia VE kaşeksi bir hastalıktır hekim kontrolündeolunması gerekir diyetisyen benimiçin burda 2.plandadır ve lütfen diyetisyenlerhekimlik taslamasın kendilerini onlarla bir tutmasın

Son düzenleme:
kızlar selam öncelikle gecenin bu saatinde bu konuyu okurken bir kaç yorum yapmak istedim. bu yorumu herhangi biri olarak değil, bir kaç ay öncesine kadar kendisi artık bir şeyler yapmaktan vazgeçen sadece ölümünü bekleyen biri olarak yazıyorum. öncelikle mesleğinize bu denli sahip çıkmanız çok önemli. eminim ki şimdiye kadar kilo sorunu olanlara kibrit kutusu peynirden öteye gidemeyen meslektaşlarınıza çok örnek olacaksınız. her şişman gibi sayısız diyetisyene gittim her seferinde ilk bir kaç hafta mükemmel sonrasındsa daha da kilo almış olarak hayatıma ve yemeye devam ettim. ve doğrusu neredeyse yeme- içme konusunda bir diyetisyen kadar bilgim var. insanların anlamadığı, biz yiyoruz ama birisi bize daha az yemelisin benim verdiğim listeye uymalısın diyince bir süre vazgeçip tekrar yemeye devam edıyoruz yani anlatabılıyor muyum eğer diyetistenlık bır şekilde bırılerin zayıflatmaksa bunun yolu asla bu değil. şimdi şeyda çoşkuna geçeyim. kendisiyle hiç çalışmadım, ve zaten çalışamam. şimdilik maddi gucum buna yetmez. tv de çıktıgı topu topu ıkı program var ve sürekli bunları izleyip duruyorum. onunla hiç karşı karşıya gelmedim ama bana bile yapabileceğimi hissettiriyor. başaracağımı ve şu an yaşadağım kısıtlı hayattan daha fazlasını bana hakettığımı hissettırıyor. bunu bana hissettıren ıkıncı kışı. zaten diğeri de bır dıyetisyen değil iç hastalıkları profesörüydü. demek ki bırılerını zayıflatmak tam anlamıyla psikilojiden geçiyor. ve eminim bence dıyetısyenlerde ona buna sarmaktansa kendilerini yetiştirseler çok daha başarılı olacaklar. genelleme yapmıyorum ama içinizden biri bana altı ay içerisinde öleceğimi babamın karşısında söyleyip onun neredeyse kalp krizi geçirmesine sebep olacağından beri hepinize ön yargılıyım. ki babama çok şükür sadece anjiyo yapıldı. aynı zamanda da ölmedim. ama kendimi ölmeye mahkum ettım. neyse,,,, tum kilo sorunu arkadaşlarım biz inanırsak başarırız. bunun şifasını nereden bulduğumuz kimden bulduğumuz önemli değil. bazen silkelenmek için bir kadının tv de söylediklerine bir kaç dakıka bakmak bıle yeterlı olabılıyor. ŞEYDA COŞKUN da benim için odur. İnşallah işinde başarılı olursun genç arkadaşım.

Kısacık bir yazıda ne kadar çok ölümden bahsetmişim değil mi? Oysaki daha 27 yaşındayım.

Allah hepimize, sağlıklı bedenler ve psikolojiler versin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…