• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Diyetisyenlik hakkında birkaç şey...

ykmz15

Üye
Kayıtlı Üye
24 Mayıs 2012
61
0
16
Ankara
Merhaba kızlar...
Bu konuyu açmamım sebebi artık mesleğime yapılan saldırıların canıma tak etmesidir. Ben bir öğrenci diyetisyenim. Yani "Beslenme ve Diyetetik" okuyorum. Hadise'nin 13 kilo vermesini birçoğunuz mutlaka duymuştur. Bunun üzerine birçok yazar diyetisyenlere saldırdı. Üstüne basa basa söylüyorum "SADECE BESLENME VE DİYETETİK MEZUNLARI DİYETİSYENDİR." Tıp, gıda mühendisliği, beden eğitimi, herhangi sağlık mezunları ya da beslenme kursu görenler vb. DİYETİSYEN DEĞİLDİR. Lütfen bu yanılgıya sizler de düşmeyin. Sadece ve sadece "Beslenme ve Diyetetik" mezunları "Diyetisyen" unvanını alır. Diğerlerinin verdiği diyet listeleri bir şablon üzerinden hazırlanır. Oysa bu oldukça yanlıştır. Diyet listesi de parmak izi gibi kişiye özgüdür. Biz diyetisyenler gerekli antropometrik ölçümler yapıp ayrıca özel aletlerimiz ile yağ kas ve su yüzdelerini hesaplayıp ona uygun kalorili diyetler yazarız. Bunun dışında verilen diyetler yararın aksine zarar verebilir. Lütfen siz de para tuzaklarına düşerek sağlığınızı tehlikeye atmayın.
Meşhur Karatay diyetinin sahibesi "Canan Efendigil Karatay" tıp mezunudur. Yani DİYETİSYEN DEĞİLDİR. Ahmet Maranki tütün eksperleri yüksek okulu ve endüstri mühendisliği mezunudur ve DİYETİSYEN DEĞİLDİR. Dukan diyetinin sahibi Pierre Dukan tıp doktorudur ve DİYETİSYEN DEĞİLDİR. Son olarak da Hadise'yi zayıflatan Şeyda Coşkun beden eğitimi mezunudur ve DİYETİSYEN DEĞİLDİR. Lütfen bu kişilerin söylediklerine kulak asmayınız...
Diyet listesi kişiye özgüdür ve sadece diyetisyenler diyet eğitimi alır.

Not: Umarım konuyu doğru yere açmışımdır. Eğer yanlış ise ilgili yere taşıyabilirsiniz.

Merhaba kızlar...
Bu konuyu açmamım sebebi artık mesleğime yapılan saldırıların canıma tak etmesidir. Ben bir öğrenci diyetisyenim. Yani "Beslenme ve Diyetetik" okuyorum. Hadise'nin 13 kilo vermesini birçoğunuz mutlaka duymuştur. Bunun üzerine birçok yazar diyetisyenlere saldırdı. Üstüne basa basa söylüyorum "SADECE BESLENME VE DİYETETİK MEZUNLARI DİYETİSYENDİR." Tıp, gıda mühendisliği, beden eğitimi, herhangi sağlık mezunları ya da beslenme kursu görenler vb. DİYETİSYEN DEĞİLDİR. Lütfen bu yanılgıya sizler de düşmeyin. Sadece ve sadece "Beslenme ve Diyetetik" mezunları "Diyetisyen" unvanını alır. Diğerlerinin verdiği diyet listeleri bir şablon üzerinden hazırlanır. Oysa bu oldukça yanlıştır. Diyet listesi de parmak izi gibi kişiye özgüdür. Biz diyetisyenler gerekli antropometrik ölçümler yapıp ayrıca özel aletlerimiz ile yağ kas ve su yüzdelerini hesaplayıp ona uygun kalorili diyetler yazarız. Bunun dışında verilen diyetler yararın aksine zarar verebilir. Lütfen siz de para tuzaklarına düşerek sağlığınızı tehlikeye atmayın.
Meşhur Karatay diyetinin sahibesi "Canan Efendigil Karatay" tıp mezunudur. Yani DİYETİSYEN DEĞİLDİR. Ahmet Maranki tütün eksperleri yüksek okulu ve endüstri mühendisliği mezunudur ve DİYETİSYEN DEĞİLDİR. Dukan diyetinin sahibi Pierre Dukan tıp doktorudur ve DİYETİSYEN DEĞİLDİR. Son olarak da Hadise'yi zayıflatan Şeyda Coşkun beden eğitimi mezunudur ve DİYETİSYEN DEĞİLDİR. Lütfen bu kişilerin söylediklerine kulak asmayınız...
Diyet listesi kişiye özgüdür ve sadece diyetisyenler diyet eğitimi alır.

Not: Umarım konuyu doğru yere açmışımdır. Eğer yanlış ise ilgili yere taşıyabilirsiniz.

diyetisyenler sustukca baska meslektekiler konusacakkkk
insanlari diyetisyene yollamanin yolu reklamdan geciyor yoksa otcularin cöpcülerin icinde bogulacaklarrrrr

diyetisyenler sustukca baska meslektekiler konusacakkkk
insanlari diyetisyene yollamanin yolu reklamdan geciyor yoksa otcularin cöpcülerin icinde bogulacaklarrrrr

Şöyle ki bizim meslek yasamız daha 2011 yılında yürürlüğe girdi. Meslek yasamız oluşturulmadan önce onlarla hukukî yollarla savaşamıyorduk. Aslında bu tarz olayların çıkması çiçeği burnunda bir mesleğimiz olmasından dolayıdır. Şu an yürüyen bildiğim birkaç dava var. Ancak biz öğrenci olduğumuz için henüz dava açamıyoruz. Küçük çaplı bilinçlendirme mesajları yazarak ya da hata yapanları uyararak savaşabiliyoruz. En basitinden geçen gün Haber Türk'te Esin Övet, Şeyda Coşkun hakkında diyetisyen deyip bize saldırdı. Ancak bizim mesajlarımız uyarılarımız sayesinde ertesi gün aynı köşede özür diledi. Bizim elimizden şu an bu kadarı geliyor. Sanırım dün bir gazete daha aynı şekilde bizi kötüledikten sonra ben de en azından burada bir şeyler söyleme gereği duydum.

Çok güzel bir konu olmuş gerçekten çok gerekli. Bu yıl üniversite sınavına gireceği, diyetetik istiyorum :) siz hangi üniversitedesiniz? :)

Kaçıncı sıradan girmiştiniz? (fazla ayrıntı soruyorum ama kusura bakmayın insan istediği meslekten birini görünce heyecan yapıyor :) )

tıp doktorlarının zaten çıkıp da diyetisyenim diyeceklerini sanmıyorum ben :ssz::51::51::27:

Darısı başıma inşallah :) ve evet maalesef halkımız beslenme uzmanı sanıyor her televizyonda konuşanı. Ağzı olan da konuşuyor tabii..

Keşke durum sandığınız gibi olsaydı durum... Biz hemen her gün bu tarz olaylarla uğraşıyoruz...

sorun doktorları diyetisyen sananlarda. hele endokrinoloji ve metabolizma uzmanıysa.
doktor olmak sonuçta diyetisyen olmaktan daha iyi bişey neden diyetisyenim diyelim :27:

şikayetinizle ilgisi yok ama;
ben diyetisyenimi çok severim:16: :16: fransada eğitim almış, kafa dengi, kahveme karışmayan, 7/24 beni arayabilirsin diyen tatlı bir doktorcuğum var:16:

sorun doktorları diyetisyen sananlarda. hele endokrinoloji ve metabolizma uzmanıysa.
doktor olmak sonuçta diyetisyen olmaktan daha iyi bişey neden diyetisyenim diyelim :27:

Dışarıdan siz öyle düşünebilirsiniz ama gerçekten durum bu... En basitinden televizyonda beslenme uzmanı diye kendini tanıtan birçok kişinin biyografisini incelediğimizde tıp mezunu olarak görüyoruz. İnsanların hepsi sizin düşündüğünüz gibi düşünmüyor maalesef.

Bu ülkede kim alanı hakkında konuşuyor ki?
Doktor değil tıp üzerine konuşur,
hoca değil din üzerine ahkam keser,
bir de bunlara diyetisyen olmayıp insanları zayıflatmaya çalışanlar eklendi demek.
Şaşırmadım ki..

şikayetinizle ilgisi yok ama;
ben diyetisyenimi çok severim:16: :16: fransada eğitim almış, kafa dengi, kahveme karışmayan, 7/24 beni arayabilirsin diyen tatlı bir doktorcuğum var:16:

Diyetisyeninizi sevmeniz harika bir durumdur. Zaten bir diyetisyenin görevi kısıtlamalar getirmek yerine beslenmenizi düzene sokmaktır tabi sağlığınız açısından tehlike yaratmıyorsa... Ama sizin de yanlışınız şu ki nasılsa doktorlar diyetisyen değilse diyetisyenlerde tıp doktoru değildir.

Bu ülkede kim alanı hakkında konuşuyor ki?
Doktor değil tıp üzerine konuşur,
hoca değil din üzerine ahkam keser,
bir de bunlara diyetisyen olmayıp insanları zayıflatmaya çalışanlar eklendi demek.
Şaşırmadım ki..

Kesinlikle haklısınız ve halkımız bu diyetisyen olmayıp diyetisyenlik taslayanlar yüzünden bizlere saldırıyor maalesef...

her mesleğe ve bu mesleği icraat edene elbette saygımız var beden eğitimcilerin diyetisyenlik taslaması akıl alıcak şey değil hele ki gül kaynak çıkmış saçma sapan konuşuyor ki kendisi TURİZM mezunu yalnız burda bir yanlışınız var tıp hekimleri neden bu işi yapamasınlar ki tabiki yapacaklar onlara laf etmek diyet vermesin demek çok yanlış onlARI BU İŞE bence karıştırmayn insan anatomisi vücut yapısı biyolojik değerleri vb.tüm konularda kat ve kat daha bilgililer ve daha güvenilirler üzgünüm

Son düzenleme:
her mesleğe ve bu mesleği icraat edene elbette saygımız var beden eğitimcilerin diyetisyenlik taslaması akıl alıcak şey değil hele ki gül kaynak çıkmış saçma sapan konuşuyor ki kendisi TURİZM mezunu yalnız burda bir yanlışınız var tıp hekimleri neden bu işi yapamasınlar ki tabiki yapacaklar onlara laf etmek diyet vermesin demek çok yanlış onlARI BU İŞE bence karıştırmayn insan anatomisi vücut yapısı biyolojik değerleri vb.tüm konularda kat ve kat daha bilgililer ve daha güvenilirler üzgünüm

Yazınızın başında size katılıyordum şayet sonlarına doğru sizin yanlışın var benim değil. Çünkü biz de anatomi, fizyoloji, biyokimya vb. dersleri alıyoruz. Üstelik biz bunları beslenme açısından değerlendirerek alıyoruz. Zaten mantıklı bir açıdan düşünürsek bu dersleri almasak hastalıklarda diyet tedavisi uygulayamayız değil mi? Ancak onlar DİYET konusunda bir eğitim ALMIYORLAR. Benim de o yazıda anlatmaya çalıştığım şey de buydu. Halkımız onlar doktor sağlıklı olanı bilir deyip eğitim almadığı bir konuda onlar güvenilir diyor. Üzülerek söylemeliyim ki siz de bu konuda yanlışsınız. Kabul ediyorum bizim teşhis koyma yetkimiz yok (her ne kadar hastalıkların teşhisleri öğretilse de). Ancak teşhisi konulmuş hastalığın diyet tedavisi bir doktorun değil diyetisyenin görevidir...

sizi anlıyorum tabi ama herkesin şahsi fikri obezite bir hastalıktır şişmanlıkda ve hastaları hekimler doktorlar tedavi eder bu bir iyileşme süreci ise tabi..
benim sağlık ocağındaki doktorum tam bir saatini bana ayırdı bunca yıldır geçirdiğim hastalıklar tahliller yeme alışkanlıklarım psikolojim o an karşımda hem bir hekim hem bir diyetisyen hemde bir psikolog vardı ve şimdilerde kilo vermeye başladım ayça kayanın diyetini uyguluyorum çünkü doktorumun ki ile çok benziyor ben çok memnunum itiraf etmeliyim ki diyetisyenlerden hiç verim alamadım hatta birinin verdiği diyetin aynısını netten buldum oda alan mezunu (sözüm meclisten dışarı lütfen yanlış anlamayın ) verdiğim 70 lirayı çöpe attığımı düşüyorum ama dediğiniz gibi beden eğitimciye turizimciye itibar etmek çok yanlış bu mesleği sizler ve hekimler icraat etmeli bu benim şahsi görüşüm ve birde şu var doktorların kamuoyundaki güvenilirliği hiç bir zaman kırılmaz o bir hekim sağlığınızı bozmaz öyle değilmi?

Son düzenleme:
Back