Canım videoyu parça parça izleyip yazacağım, çünkü diğer türlğ çok uzun olacak.
1. Bulgur da pakete giriyor dedi Savaş hoca. Bakliyat türü şeyleri paketlerken gama ışını verdiklerini bile duydum. Mikrodalga gibi bir şey yani. Böceklenmesin, bozulmasın, 10 yıl pakette kalsın diye. Ha tabi ilaç da katıyorlar. Benim organik olarak satın aldığım şeyler kısa sürede bozuluyor, böcekleniyor çünkü organik, çünkü içinde organizma yaşamasına uygun bir yapısı var. Diğerleri? Ölü.. Ben eğer kişi isterse, peşine düşerse kesinlikle ama kesinlikle doğal besinlere ulaşır diye düşünüyorum. Karatay’la ilgili en çok takdir ettiğim şey de bu, gıda güvenliği ile ilgili bize çağ atlatıyor aslında. Hem de bir çeşit koruyucu hekimlik yapıyor. Ben yumurtanın 30 tanesini 18 liraya alıyorum, insanların işine gelmiyor 8 lira daha fazla vermek. Para nerelere harcanıyor ama nedense kaliteli gıdaya gelince herkes bir duruyor.
2. Karbonhidrat hiç tüketmeyin demiyor. Karbonhidrat bakımından zengin olan şeyleri tüketmeyin diyor. Mesela tüm baklagiller serbest ama nohut pek yemeyin diyor, çok karbonhidratlıymış. Patates zaten tamamen karbonhidrat, glisemik indeksi çok yüksek, yemeyin diyor. Bir de Savaş hoca dünya sağlık örgütünün önerisinden bahsetti. Gülümsedim. Seninle daha önce de konuştuğumuz gibi DSÖ bağımsız bir örgüt değil ne yazık ki… Bu işlerle derinlemesine uğraşanlar bilir DSÖ, Amerikan yiyecek ve İlaç idaresi gibi lobi faaliyetleriyle yönetilir, büyük sermaye sahipleri ne derse o olur…
3. Tereyağ doymuş yağdır, evet. Hücrelerin temel yapı taşı olan kolestrolün olduğu şeydir yani. Kitapta çok güzel anlatıyor bunu. Tabi 200 gr yağ ile omlet yapın demiyor, ama yiyebilirsiniz diyor. Bu konudaki bilgiler güncellenmek zorunda kaldı, o kadar fazla araştırma sonucu ortaya çıktı ki. Yumurta gibi tereyağı da aklandı, söylemiştim daha önce Times’a kapak yaptılar hatta.