Diyarbakır’a gelin gitmek

Son çocuk ve ailesi çok kıymetli
Güneydoğu da (bazı kesimler de)kv ve kp yaşlandığı zaman veya hastalık durumunda; "hep son erkek evlatta kalır" ve gelin'den hizmet etmesi,her ihtiyaclarinj karşılaması istenir.
Buna inanır ve böyle yaşarlar.

Güneydoğu'nun bir şehrinde yaşıyorum.
Çok duydum gördüm.

Erkek arkadaşınizin ailesini ne kadar taniyorsunuz?

Benim bu tarz kültürler hakkında bilgim yok, ben doğulu değilim ve doğuda yaşamadım. Tepki gösterilir mi sizce diye o tarz toplumlarda yaşayan insanlardan bilgi almak istiyorum sadece

Bütün doğulular bir değil ki. İki diyarbakırlı arkadaşım var ailelerin arası uçurum. Erkek arkadaşınız kendi ailesini en iyi tanıyan kişidir. Uzun kollu gelinlik giyersin dediğine göre ailesi tepki gösterecek insanlar sizin dövmelerinize.

Güneydoğu da (bazı kesimler de)kv ve kp yaşlandığı zaman veya hastalık durumunda; "hep son erkek evlatta kalır" ve gelin'den hizmet etmesi,her ihtiyaclarinj karşılaması istenir.
Buna inanır ve böyle yaşarlar.

Güneydoğu'nun bir şehrinde yaşıyorum.
Çok duydum gördüm.
Bunu bende çok duydum ama abla bakıyor, Allah izin verirse ölene kadar da bakarım diyor . Çünkü bizim işletmelerimiz Diyarbakıra çok uzak yerlerde bu konuda hasbihalimiz oldu :)

O zaman diğer faktorleri uyumu kulturleri kiyasla. Gercekten şuan sorun olmayan hersey ilerde koca bir soruna dönüşüyor.
Açıklayıcı bir şekilde hassasiyetle verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim tekrardan. Olmadı artık sildirme işlemi düşüneceğim çünkü erkek arkadaşımı çok seviyorum bu sebepten de ayrılmak istemiyorum. Umarım beni anlayabiliyorsunuzdur

Bence D.bakirli nadir aileler var gecinilebilecek. Ben 1000 defa gittim bir sehir bu kadar mi sorunlu olur ya. Has diyarbakirli azinlikta maalesef. Biraz da toplama bir sehir yani eski yerlilerinden ziyade ordan burdan göçen dolu.

Cuzdan dusurduk taksici vermiyordu ustune cokecekti. Filanca yere gidiyorduk otobus soforu para icin bize ordan geçiyorum dedi 4 km yakınında birakti. 4 kiz çöl gibi yerde kaldik gelen gecen araclar da ahlaksizca bakip guluyordu.

Kuruyemisci yandaki telekom bayisinin cami cerceveyi indirmis yoldan gecene saldiriyordu. Bize de koca ceviz sepetini firlatti teyzenin birinin kafaya carpti.

Valizimi ofis denen yerde gözümün önünde caliyorlardi. Dur dur dedim cocuk ne bileyim senin oldugunu diye vermemeye cabaliyordu

Hasanpasa da kahvalti ettik kil yumagi cikti salatadan adam biz soyledik yan masa duyup kalkmis diye bizi kovdu. Ki sesimiz de normaldi. Masalar dipdibeydi.

Ayyy allahim sen esirge ya yazdiklarim yasadiklarimin binde 10 u , kınamıyorum ama diyarbakirda yasarsam birgun halim ne olur bilmiyorum. Diyarbakir deyince yine tansiyonum düştü 😵‍💫😵‍💫
Ya korktum şu an 😩

Hep bi gezi yapalım diyip fırsat bulamadığımız şehirlerden görmeyi çok isterdim ama esnafı ürküttü 😀

Ben çok şaşırdım size. Özgür iradenizle dövmelerinizi yaptırmışsınız aileniz bir şey dememiş. Dese bile benim kararım diye kestirip atacağınıza baya eminim.(haklı olarak)
Ama gelmiş eş ailesine kollarınızı saklamayı düşünüyorsunuz. Uzun kollu gelinlik giymeye sıcak bakıyorsunuz. Bari yaz düğünü yapmayın da Adana ve Diyarbakır’ın sıcağında pişmeyin. Tek tavsiyem o

Açıklayıcı bir şekilde hassasiyetle verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim tekrardan. Olmadı artık sildirme işlemi düşüneceğim çünkü erkek arkadaşımı çok seviyorum bu sebepten de ayrılmak istemiyorum. Umarım beni anlayabiliyorsunuzdur
Çok yanlış bir düşünce bence ama siz bilirsiniz tabii :)

Ya korktum şu an 😩

Hep bi gezi yapalım diyip fırsat bulamadığımız şehirlerden görmeyi çok isterdim ama esnafı ürküttü 😀
Valla diyarbakirli olup diyarbakirda yasamayan arkadasim bana savunacak oldu. Bir solukta yasadiklarimi anlatinca bi yutkundu sinirden yumrugumu sıkıp anlatmisim 😆😆 doguda gezecek baska yerler var. Mardin urfa van sirnak hatta hakkariye bile gidin. Bence diyarbakir gezi rotasina koyulmasa da olur yani 😆 iyi esnafi iyi insani elbet var lakin kötüler genel olarak. Burda kalkip yuvarlayamam simdi.

Hanımefendi söylediklerimden anlayacağınız üzere ben herşeye hazırım zaten. Ben benim yüzümden ona tepki gösterilmesini istemem sadece demek istediğim o, kimse gelip bana niye dövmen var diye soracak değil sonuçta mantıken.
Sizin yüzünüzden sevgilinizin tepki gorecegini dert edene kadar, size tepki gosteremeyecek bir sekilde ailesine tanitmayan sevgilinizi dert edin.

8 ayda bu kadar da cok guvenmeyin.
Ailesi adama tepki verecek diye uzuluyomus hey allam, benim kararim benim secimim herkes saygi duyacak demiyorsa TEPKİYİ SEN VER :)

Sanki beni anlatmışsın :) Benimde annem babam asla görüşüp konuşmuyordu. Üstelik karşı taraf bayağı kalabalıktı ilk başta babamdan annemden ayrı isterşer diye düşünmüştük. Daha sonrasında da aynı ortamda bulunsalar da konuşmasınlar dedik zaten asla konuşmadılar isteme anında babamdan istendi annem de oturdu bir köşede çok bir problem olmadı aynı şekilde düğünde de öyle yaptık. Eğer görüştüğünüz kişi dövmelerinizi sorun etmiyorsa tolere edebilirsiniz. Aile ortamında büyükler dede vs olunca garip karşılayabilir, idare edilebilecek birsey diye düşündüm. Önemli oğlan gerçekten eşiniz olacak kişi. Siz ondan eminseniz, sizin sınırlarınıza saygı duyuyorsa sorun yok demektir :)

Sevgine saygim var ve gerçekten anliyorum. Şunu da söyleyeyim bazi seyler yasanmadan tecrübe edilmiyor maalesef. Sen kalbini ferah tut eğer bu mevzu disinda hicbir sorunumuz yok giydigime yedigime ictigime karismaz diyorsan sevginin pesinden git tabi. Fakat swn napardin diye sorarsan ben yapamazdim.

Çok merak ettim nedir bu konunun sonu ? Aynı durumdayız sanırım konuşmanızdaki netlikten anladığım kadarıyla buyrun dinliyorum
Aynı durumda olamayız çünkü ben kendimi sizin soktuğunuz konuma asla sokmam. Kendime saygım var

Konu derken bu başlığı kastettim ayrıca, böyle din mezhep memleket barındıran konularda genelde kavga çıkıyor burda.

Sanki beni anlatmışsın :) Benimde annem babam asla görüşüp konuşmuyordu. Üstelik karşı taraf bayağı kalabalıktı ilk başta babamdan annemden ayrı isterşer diye düşünmüştük. Daha sonrasında da aynı ortamda bulunsalar da konuşmasınlar dedik zaten asla konuşmadılar isteme anında babamdan istendi annem de oturdu bir köşede çok bir problem olmadı aynı şekilde düğünde de öyle yaptık. Eğer görüştüğünüz kişi dövmelerinizi sorun etmiyorsa tolere edebilirsiniz. Aile ortamında büyükler dede vs olunca garip karşılayabilir, idare edilebilecek birsey diye düşündüm. Önemli oğlan gerçekten eşiniz olacak kişi. Siz ondan eminseniz, sizin sınırlarınıza saygı duyuyorsa sorun yok demektir :)
Okuyupta en pozitif kalabildiğim yorum gerçekten. Aynı şeyi yaşayıp objektif olabildiğiniz için çok teşekkür ederim size.

"Bir dövme için ayrılmak istemiyorum" diye düşünürseniz hata yaparsınız çünkü burdaki mesele dövme değil. Mesele erkek arkadaşınızın sizin yaşam tarzınıza ve seçimlerinize saygı duymaması, kıyafetinize kadar karışması. Ailesinden gördüğü ataerkil kültürü devam ettiriyor. Evlendikten sonra teker teker başka şeyler de çıkmaya başlar, sonra bir bakmışsınız bambaşka birine dönüşmüşsünüz ve başka birinin hayatını yaşıyorsunuz.

X