Benim kizkardesim de 15 yasina kadar(evet lise 2) barbie bebekleriyle oynadi. Universite sinavina hazirlanirken dershaneyi ekip evde cizgi film izlerdi. Simdi mimar oldu, universitede hocalik yapiyor :) kucuk erkek kardesim de ayni sekilde cok arkadassizlik cekti cocuksu tavirlarindan dolayi. O da universite sinavina hazirlanirken sabah erken kalkip CNden cizgi film izlerdi. Simdi tip fakultesi 2. Sinifta. Yapi meselesi iste. Analitik zekalarinda hicbir sorun yok ama duygusal zekalari bizden biraz farkliydi. Hayata kazanim acisindan bir sorun yasamiyorlar ama arkadaslik iliskilerinde cok kirilganlar hala. Zamanla gecer diye ustelemiyoruz biz.
Hadi inşallah biz de öyle oluruz çocuğum 10 yaşında hep çizgi film izleriz, kuzeniyle online oyun oynarlar 1 aydır gözetimi altındadırlar. Koronodan dolayı eve hapsolduk diye izin verdim sonunda online oyuna.
Oğlun konu sahibinin çocuğu ile aynı diyebilirim. Ben de dramaydı, yaz okuluydu, okul zamanı ders ve eğlencenin olduğu kurumlara yolluyorum, Koronodan dolayı bu kurstaki gönüllüler online canlı derslere devam ediyorlar. Ben oğlumu çok masum ve de çok akıllı buluyorum. Hiç şeytani planları yoktur. Arkadaşlarının akran zorbalıklarını çok yaşadığı için böyle konuşuyorum. Belli bir yaştan sonra su akar yolunu bulur diyorum. Elim hep omuzunda oldukça çocuğumun, güzel günler de yakın diyorum. Dislektik benim oğlum. Ama ders başarısı iyi. Şu korono da zorlandık o. Konu sahibinin çocuğu bugün nasıl merak da ettim doğrusu. Konu eski gördüğüm kadarıyla.
Olumlu bir şey değil maalesef. Bu yaşlarda arkadaş edinmek olarak kendini ortaya koyan şey aslında iletişim kurma problemi ve bir şekilde çaresine bakılmazsa ileride iş hayatından aile hayatına kadar her yerde kişinin sorun yaşamasına sebep olacak muhtemelen. Benzer şeyleri gözleri ile görmüş biri olarak, ilk olarak iyi bir çocuk psikiyatri ile görüşmenizi öneririm. O sizi yönlendirecektir. Türkçesini bulamadım şimdi borderline/mild Asperger syndrome gibi duruyor. 13 yaş epey ilerlemiş bir yaş. Lütfen ihmal etmeden bir an önce psikiyatr ile görüşün.
9 yaş hala biraz oyuncaklarla oynayan bir yaş ama bu çocuk 13 yaşında yani ergen. İnanın aydan aya davranışları değişiyor bu yaşlarda çocukların. Bu yaşta legodan model yapsa normal ama küçük çocuk gibi sadece oyuncaklarla oynaması şüphe verici. Benzer şeylere şahit olmuş biri olarak bence bir uzman desteği almalı.
Toplumda bir yer edinmek istiyorlarsa değişmek zorundalar maalesef .Sizin konuşmanız için erken şu an .Ortaokulda hem okulda hem kursta yanına kimse oturmak istemediğinde,hiç bir gruba dahil edilmediğinde benim çocuğumun karakteri böyle değişmesin demeniz onun psikolojisini düzeltmeyecek.Buna en fazla siz üzülüyorsunuz böyle bir durumda.
Konu sahibi, uzun zamandır bir şey yazmıyordum ama bu konuda duramadım. Lütfen uzman desteği alın. Anlattığınız belirtiler uzun vadede aman ne olacak denilebilecek şeyler değil. Ne kadar erken davranırsanız o kadar yol alırsınız. Önce bir çocuk psikiyatr a giderek başlayın. Drama kursları çok faydalı ama bu yaştaki çocuğa kendi istemezse hiçbirşey yaptıramazsınız. Oyun terapi var diyeceğim ama o da kaç yaşına kadar oluyor bilemiyorum. ABD’den örnek vereceğim, Türkiye’de nasıl oluyor bilmiyorum ama eminim bilen vardır. Burada okullarda bu tarz çocuklar için sosyal egzersiz yaptırıyorlar okullarda. Onları mesela haftada bir öğle yemeğinde topluyor, hiç hissettirmeden öyle güzel yönlendiriyorlarki. Nasıl empati yapılır, nasıl monolog yerine diyalog yapılır, nasıl sosyal yetenekler geliştirilir vs. Tabi ki her çocuk bir olmak zorunda değil ama hiçbir çocuk tek olmamalı, özellikle şimdilerde köy haline gelen dünyada. Umarım kendimi ifade edebilmişimdir.
Lütfen destek alın.
Pedagoga da götürdüm özgüven problemi var dedi. Toplum arasında bile rahat konuşan bir çocuk aslında gerekli gereksiz herşeyi herkese anlatır .Kime nasıl davranacağını bilmiyor
Benim erkek kardeşimde böyleydi buyudukce huyları değişiyor ama işte aileyi düşündürüyor ne zaman olgunlaşacak diye.. Kardeşim şuan 25 yaşında ,nişanlandı bağzı huylarını değiştirmeye calışıyoruz mesala kadınlarla selamlaşırken artık buyudunu ve el öpüpte yanaktan öpesine gerek yok diyoruz.. Tanıdıgı tanımadıgı herkese yapıyor.. Eltime yapmıştı ne yapcamı şaşırmıştım Nişanlısıda bir kac kere anlatmış.. Kucukluk huyları gidiyor, olumlu olumsuz herşeyi anlatmıyor en azından.. Okulunu bitirdi ve benden de yüksek eğitimini bitirdi.. Dediğin gibi öz güveni benden iyiydi. Yanlışmı konuşuyom doğrumu konuşuyor düşünmeden konuşuyor.. Bu yüzdende konuşmaları düzenli oluyor ve kelime hazineleri fazladır.. İş mulakatlarında veya bir yere başvuru yapacagı zaman sorunsuz kekelemeden cekinmeden konuşuyor... Bu sene gecen seneden daha iyiydi.. Her sene olumsuz hareketlerini ve huylarını törpülüyor..
Merhaba.Benim oğlum 13 yaşında yaşından küçük davrandığı için arkadaşları arasında sürekli dışlanıyor ,alay konusu oluyor.Psikiyatrise götürmüştüm daha önce zeka testi yapıldı normal değerlerde.Çok hassas ,önemsiz şeyler için bile ağlayabiliyor.Halen oyuncaklarıyla oynuyor ,küçük çocukların izlediği çizgi filmleri izliyor.Bir tane bile yakın arkadaşı yok.Çok üzülüyorum.Olgunlaşması için ne yapabilirim?
Bazı çocuklar farklıdır, diğerlerine göre daha derin, daha duygusal olabilir. onu sadece sevin ve olduğu gibi kabul edin. Diğer çocuklar gibi olmak zorunda değil ki.
benim kızım da 7 yaşında ve inanılmaz olgun :) bu konu hakkında bi psikolog dinlemiştim .. sizin gibi çok dert ediyordum yaşıtlarıyla asla oynadığını görmedim .. onlar kızım için sanki aralarında büyük yaş farkı var gibi küçük geliyordu , halbuki ay farkla küçükler.. her çocuk farklı olabiliyor .. kendine bırakılması ııgerektiğini düşünüyorum .. imkan varsa tabiki yüzme futbol vs gönderilebilir..
sağlık ve psiklojik olaak sorun yoksa takılmamak gerekir bnce..
Üzüldüm ya sizin için de zor olmalı. Benim kızım da çok çekingendi yaşıtlarıyla oynayamıyordu. 3 yaşında olduğu için konuşarak atlamadık, bu özelliği ömür boyu devam etmesin diye geç kalmadan bir şeyler yapmak istedim. Hep ilgili kitaplar okudum, psikologa gittik, özgüveni için görevler verdim oyuncaklarını toplattım, yan komşudan bir şey istettim, marketten süt almasını istedim(kasiyere durumu izah edip market dışında bekledim)... Size büyük iş düşüyor.