• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Dış Gebelik (Ektopik Gebelik) Nedir?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Dış gebelik, döllenmiş bir yumurta, kendini rahim dışında implante ettiği zaman ortaya çıkar. Ektopik gebelikler genellikle bir fallop tüpünde (tubal gebelik olarak adlandırılır) oluşur. Bazen yumurta, yumurtalıkta ve nadiren servikal kanalda, karın veya pelvik boşluklarda kendini gösterebilir. Döllenmiş yumurta bir embriyoya dönüşmez ve rahime nakledilemez.

Normal bir hamilelikte, yumurta fallop tüpünde döllenir. Fallop tüpündeki küçük tüyler yumurtayı, kendisini implante etmesi için rahime doğru hareket ettirir. Eğer fallop tüpünde yara dokusu varsa veya başka bir nedenden dolayı tıkanırsa, fetüs rahim dışına çıkmaya başlar. Ektopik gebeliği olan bir kadının hamileliğinin sonlandırılması gerekir çünkü fetüs rahim dışında düzgün bir şekilde gelişemez ve kadının sağlığı için tehlikelidir.

Son yıllarda daha sık görülmesine rağmen, ektopik gebelikler genellikle nadirdir. Hamile kadınların yaklaşık % 2'si ektopik gebelik geçirir.

Nedenleri Nelerdir?
dis-gebelik-2.jpg


Pelvik bölgede (örneğin, pelvik inflamatuar hastalık) veya pelvik cerrahi sonucu bir enfeksiyon geçirdiyseniz veya fallop tüplerinizi daraltan tıbbi bir sorunla doğmuşsanız, ektopik gebelik geçirme şansınız daha yüksektir. Bir önceki hamileliğiniz, ektopik ise ikincisinde de aynısını yaşayabilirsiniz.

Dış gebelikler nadiren, sadece progesteron içeren doğum kontrol hapları veya ertesi gün hapı kullanımı ile bağlantılı olmuştur. Rahim içi cihazları kullanan kadınlarda (özellikle progesteron içeren spiral), doğum kontrolüne rağmen oluşan gebeliğin, dış gebelik olma riski daha yüksektir.

Annelerinin rahminde dietilstilbestrol (diethylstilbestrol / sentetik östrojen) adı verilen bir ilaca maruz kalan kadınlarda da ektopik gebelik ihtimali yükselir. Bazı yardımcı üreme tekniklerinin kullanımı, çoklu cinsel partnerlere sahip olmak ve sigara içmek gibi şeyler de ektopik gebelik riskini artırabilir.

Semptomlar ve Komplikasyonlar
dis-gebelik.jpg


Dış gebeliği olan bazı kadınların menstruasyon döngüsü devam etse de, düzensiz vajinal kanama ya da adet döneminin gecikmesi, dış gebeliğin bir göstergesi olabilir. Ektopik gebeliklerin çoğu, kadın hamile olduğunu fark etmediği dönemde keşfedilir.

Büyüyen fetüs, üreme organları etrafındaki dokuya zarar verebilir veya kopabilir, iç kanamaya ve şiddetli ağrıya neden olabilir. Hamilelik dokusu çok büyürse, fallop tüpünün duvarlarına zarar verebilir. Ortaya çıkan kanama, ağrılı olabilir ve karında şişlik hissi yaratabilir. Şiddetli kanama, bir kadının kan basıncının; solgunluk, terleme, halsizlik ve baygınlık da dahil olmak üzere şok belirtileri gösterdiği noktaya düşmesine neden olabilir.

Ektopik gebelik, genellikle son adet döneminden itibaren 6. ila 8. haftalarda fallop tüpü duvarını kırmaktadır. Kısmi olarak fallop tüpüne ve kısmen uterusa implante edilen dış gebelikte, genellikle 12 ve 16. haftalar arasında gebelik sonlanır. Fallop tüpü yırtılmış bir kadın, aniden ortaya çıkan şiddetli ağrı hisseder ve genellikle batında kitlesel iç kanama nedeniyle bayılır. Hamileliğin daha sonraki döneminde ortaya çıkan bu yırtık çok tehlikelidir ve ölüme yol açabilir.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back