Dinlendirici Gözlük Olmaz !!!

daylight

Suna Keskin
Kayıtlı Üye
6 Mayıs 2008
2.455
45
Aslında yanlış bir düşünce tarzı. Çünkü herkesin bildiği ''dinlendirici gözlük'' diye bir gözlük yok.
Zaten gözlüğün gözü dinlendirmesi gibi bir şey söz konusuda olamaz.
Kişinin astigmat (gözün şekil bozukluğuna bağlı bulanık görmesi) problemi varsa derecesi küçük bile olsa gözlerinden rahatsız olabilir.
-0,50 astigmatlı bir insan muayeneden sonra eğer gözlük kullanmaya başlamış ise özellikle küçük yazılarda daha net gördüğünün farkına varacaktır. Astigmata bağlı baş ağrısı, gözlerinde yanma gibi şikayetleri var ise bunlarda geçecektir.
Bu durumda kişi günlük hayatını -0,50 astigmat ile gözlük kullanarakta sürdürebilir yada iki gün sonra gözlükten sıkılıp kullanmayadabilir. Şimdi bu kişinin kullandığı gözlük dinlendirici gözlükmüdür?
- Tabi ki hayır.
Gözlüğü bazen takmam gerektiği söylendi?
Numaralı bir gözlük arasıra takılmaz. Yukarda söylediğimiz gibi ihtiyacı varsa kullanmak istiyorsa ya da mecbursa zaten sürekli kullanacaktır.
Burdan numarası küçük olan gözlüklere ''dinlerici gözlük'' diyebiliriz sonucu çıkarılmasın.
Doktor dinlendirici gözlük olduğunu söyledi
Doktorlar da böyle bir gözlük olmadığını çok iyi biliyorlar. Göz polikliniğine giren herkes artık dinlendiri gözlük isterim deyince ister istemez ''senin istediğin dinlendirici gözlük bu'' demek zorunda kalıyorlar sadece.
Dinlendirici gözlük olmadığını sağlık personelleri zaten açıklamaya çalışıyorlar ama bir süre sonra toplumun düşünceleri ağır basıyor.
Peki Kullanılan cam önemlimidir?
Kişinin numarası ne olursa olsun kullandığı camın etkisi vardır. Camlar özel bile olsa görüntü kalitesini değiştirmez.(Uzakdoğu malları hariç)Ama üzerinde antirefle kaplaması olan kaliteli bir cam ışıklı ortamlarda daha sağlıklıdır. Özellikle bilgisayar başında kullanıldığında faydası görülecektir.
Yani numarası ne olursa olsun kullanılan cam dikkatle seçilmelidir.
Bazen dinlendirici gözlükler yakını okumada kullanılan gözlükler ile de karıştırılmaktadır.
35-40 yaşlardan sonra her insan yakını görmede zorluk çeker. Prespiyobi dediğimiz görme kusuruna bağlı olarak bu yaşlardan sonra yakını görmede gözlük kullanılır. Ama bu gözlükler de dinlendirici gözlük diye adlandırılamazlar.
:eek:klava::eek:klava:

televizyon seyrederken gözlerimi kısıyorum diye doktora gittim.(ailem götürdü). o zamanlar daha küçüktüm. gözlerinde birşey yok dediler ama yine de rahatlayacaksan dinlendirici gözlük verelim dediler. ve o günden bu yana hep gözlük kullanıyorum. numaram da 1-1,5 oldu. miyop.
belki de o gözlüğü kullanmaya hiç başlamasaydım şimdi gözlük kullanıyor olmayacaktım. doktorların bu davranışını anlamak mümkün değil. sadece hastanın içi rahat etsin diye görmediği bir kusura ilaç ya da gözlük vermek ne kadar doğru olabilir???

X