- 13 Eylül 2015
- 21.891
- 68.784
- 598
Devirelim,seve seve:))Devirelim hep birlikte. :)
Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
Devirelim,seve seve:))Devirelim hep birlikte. :)
Değil tabi.Ama " İyi ki Türkiye de okumuyor " demek;başka bir ülkede ,Türkçe dışında bir dile hakim olmasını istemek demektir.Siz bunu seçmişsiniz,seçiminize saygı duyuyoruz.çocuğunun iyi eğitim almasını istemek, eğitim gördüğü dile hakim olmasını istemek suç mu?
Değil tabi.Ama " İyi ki Türkiye de okumuyor " demek;başka bir ülkede ,Türkçe dışında bir dile hakim olmasını istemek demektir.Siz bunu seçmişsiniz,seçiminize saygı duyuyoruz.
Sakin olun,kimse sizi vatanını sevmemekle suçlamıyor.Zaten sevip,sevmemeniz kimseyi ilgilendirmez.Sadece "İyi ki Türkiye de okumuyor" dediğiniz için,bu ülkenin değerli öğretmenleri de var demek amacıyla yazdım.İnsanlara ne muamele yapmışım ben ? Yalan,yanlış ithamlarınızla beni suçlamaya kalkmayın.bu konunun çerçevesi neyse o şekilde değerlendirin olur mu? daha sağlıklı olur.
iyi eğitim almak isteyen insanları vatanını sevmemekle suçlayanları ilk kez bu platformda görüyorum ben. kaç oldu sizlerin ben dahil insanlara bu muameleyi yaptığınız. ne kadar yanlış ve acı.
Sakin olun,kimse sizi vatanını sevmemekle suçlamıyor.Zaten sevip,sevmemeniz kimseyi ilgilendirmez.Sadece "İyi ki Türkiye de okumuyor" dediğiniz için,bu ülkenin değerli öğretmenleri de var demek amacıyla yazdım.İnsanlara ne muamele yapmışım ben ? Yalan,yanlış ithamlarınızla beni suçlamaya kalkmayın.
Sizin geçmişiniz,okuduğunuz okullar beni hiç ilgilendirmiyor desem.Kaç oldu insanlara ben dahil bu muameleyi yaptığınız yazmışsınız.Sonra suçlamıyorum diyorsunuz ? Ben de soruyorum.Ben kime vatanını sevmiyor muamelesi yapmışım?Kimlere yapmışım? Çıkıp konuşsun.Aksi taktirde,yalan yanlış bir iftiraya uğruyorum çünkü.ben kimseyi bir şeyle suçlamadım suçlamam da. türkiyede de belki en iyi okullarda okuyordum ama iyi ki şu an yurt dışında okuyorum bunu her yerde de söylerim. bu benim ülkemdeki öğretmenleri kötü yapmaz ki zaten türkiyedeki okulumda dersime girenler de türk değildi, oradan pay biçin. :) konuya son mesajımdı.
Düzgün yazılmış bir yazı zevkle okunuyor gerçekten,fakat elden geldiği kadar gayret edilmişse fazla takılmamak gerek bence,özellikle ben de dahil her seviyeden ve kültürden kişilerin bulunduğu bir forumda.Uzun zamandır yayın camiası içinde çalışıyorum. Yazar dediğimiz insanların bile kaleme aldıkları ilk metinleri görseniz, bu da sözde yazar olacak dersiniz. Ortak bir dil yazmıyoruz da, herkes kendi şifreli dilini geliştirmiş sanki. Neyse, forumdaki duruma gelecek olursak; beklentim düşük ama onu da gerçekleştirmeyen insanların konularını okumuyorum. Bakıyorum ne noktalama işareti, ne paragraf... Öyle blok halinde korkunç bir yazı bloku uzanıyor, sesli harflerin yerinde yeller esiyor, konuşma diliyle yazacağım diye cümle içinde bin tane başka cümle var, topukluyorum hemen. Bu da kafa yani... Bunca gizemi çözecek olsam dedektif olurdum.![]()
bu düşüncenin alt yapısını oluşturan sözde vatan sever olan liderlerin kaç tanesi çocuklarını yada torunlarını ülkrsinin kaliteli okulları kıymetleri öğretmenlerine emanet ediyorSakin olun,kimse sizi vatanını sevmemekle suçlamıyor.Zaten sevip,sevmemeniz kimseyi ilgilendirmez.Sadece "İyi ki Türkiye de okumuyor" dediğiniz için,bu ülkenin değerli öğretmenleri de var demek amacıyla yazdım.İnsanlara ne muamele yapmışım ben ? Yalan,yanlış ithamlarınızla beni suçlamaya kalkmayın.
Ben biliyorum bu "de"leriBen de cümleleri başı sonu belli olmayan şekilde yazıp, hala SMS çağında yaşıyormuşçasına sesli harf atanlara sinir oluyorum. Eskiden kontörün gitmesin diye (160 karakter sınırı vardı ehehe) ya da aynı tuşa on kez basarak tek harf çıkartma zorunda kalmayasın diye bazı harfleri atıyorduk. Şimdi harf kullanıyorsun diye paran gitmiyor, telefonunuzda/bilgisayarınızda tek tuşla harf yazabiliyorsunuz. Konunuzu okuyanlara da saygısızlık, sizinle yazışanlara da. Benim telefonum İngilizce klavyeli, ona rağmen buraya yazarken Türkçe karakterle yazabilmek için ekstra çaba sarf ediyorum.
İlkokuldan üniversiteye kadar Türkçe ve dilbilgisi dersleri alıyorsunuz, ayıptır yahu. Eski erkek arkadaşıma "de/da" ayrımı yapabilmeyi ben öğretmiştim. Adam 24 yaşındaydı biz ilişkiye başladığımızda, 24 yıl boyunca dil kullanımını öğrenememiş, bir de sınava falan girmiş iyi bir üniversitede mühendislik kazanmış. Nasıl olabilir yahu? Eğitim sistemi toptan sıkıntılı. Yıllarca Türkçe dersi alıyoruz, basit bir "de" ayrımı yapamıyoruz. İngilizce dersi alıyoruz yıllarca, hâlâ "Hello, my name is..." seviyesinden öteye geçemedik. Ne olacak bu işin sonu, inanın ki bilmiyorum.
Not: Bu arada kızlarcım bilmeyenler varsa içinizde de/da ayrımı yapmak vallahi çok basit. Cümlenin içinden de'yi atın; anlamsız bir cümle oluyorsa bitişiktir, anlamda fazla bir değişiklik olmuyorsa ayrıdır.
Örneğin;
Evde değilim --> cümleden de'yi attım. "Ev değilim", ha? Demek ki de burada bitişik yazılacakmış.
Sen de gelecek misin? --> cümleden de'yi attım. "Sen gelecek misin?" Çok da bozulmuyor, ha? Demek ki de burada ayrı.
Haklısın. Bazen bende yapıyorum bu bahsettikleriniTürk milleti olarak Türkçe bilmiyoruz.
Doğru Türkçe yazamıyoruz, doğru Türkçe konuşmuyoruz.
Dil elden gidiyor!
İnsan bildiği her dili kendi içinde düzgün yazmalı ve düzgün konuşmalı.
Dili kullanma şeklimiz karşı tarafta bizimle ilgili bir imaj çizer. İstediğimiz kadar güzel olalım, güzel ve/veya şık/pahalı giyinelim, makyajımız muhteşem olsun dilimizi düzgün konuşup yazmadıktan sonra karşı tarafta saygı uyandırmak mümkün değil, kalite ortada.
Bu konuya takıntılıyım, elimde değil. Burada anladım neden Uluslararası Öğrenci Performansı Değerlendirme yani PISA raporunda bizim çocuklarımızın geri kaldığını, çünkü ana-babaları olarak bizler daha şöyle bir platformda kendi dilimizde doğru düzgün yazamıyor, kendimizi ifade edemiyoruz. Noktalama işaretlerini kullanmayanlar, “gidiyo, geliyo” yazanlar, kelimeleri anlamından farklı kullanmalar daha neler neler. Hele hele öğretmen olup yanlış yazanlara hiç ama hiç tahammülüm yok, düşünsenize çocuklar kimlere emanet.
“Aman canım, şurada aramızda yazışıyoruz işte” diye küçümsemeyin sakın, böyle böyle, dikkat ede ede davranışlar oturur.
Benim içimden doğru düzgün Türkçe yazmayan kadınlara cevap yazmak gelmiyor.
Bu konu bir süredir içimi kemiriyordu. Yazmak zorundaydım.
Yazdığımdan "kusursuz, yazım kılavuzu gibi bir metin bekliyorum" anlamı çıkarmamışsınızdır herhalde. Lakin bir nokta kullanmak için de belli bir eğitim seviyesine lüzum yok. Bunu yapmayan tamamen özensizlikten yapmıyordur, haksız mıyım? O kadar saygı da gösterilmeli şu dile ve okuyanlara.Düzgün yazılmış bir yazı zevkle okunuyor gerçekten,fakat elden geldiği kadar gayret edilmişse fazla takılmamak gerek bence,özellikle ben de dahil her seviyeden ve kültürden kişilerin bulunduğu bir forumda.
Türkçem kendime göre idare eder,bunu belirterek bir konuyu öğrenmek istiyorum,aklımda "bir cümle içinde aynı kelime iki kere geçmemeli"ve "bloku değil bloğu yazılır"diye kalmış.
Yanlış biliyor olabilirim,dedim ya iddialı değilim,kafam karıştı![]()
Gecenin bir yarısı, bebek emzirirken yazıyorum, o yüzden iki parça oldu cevabım. =)Düzgün yazılmış bir yazı zevkle okunuyor gerçekten,fakat elden geldiği kadar gayret edilmişse fazla takılmamak gerek bence,özellikle ben de dahil her seviyeden ve kültürden kişilerin bulunduğu bir forumda.
Türkçem kendime göre idare eder,bunu belirterek bir konuyu öğrenmek istiyorum,aklımda "bir cümle içinde aynı kelime iki kere geçmemeli"ve "bloku değil bloğu yazılır"diye kalmış.
Yanlış biliyor olabilirim,dedim ya iddialı değilim,kafam karıştı![]()
Sizin bahsettiğiniz liderlerle hiçbir alakam yok dolayısıyla onlar benim düşünceme etki edemez.Böyle düşünen herkesi,bir ideolojiyle özdeşleştirmeniz yanlış.Eğitim sisteminin iyi olmadığını ben de biliyorum.Benim anlatmak istediğim bunun sebebinin öğretmenler olmaması.Öğretmenlere sistemi,müfredatı değiştirecek güç verilmiyor maalesef.Çok kısıtlanıyoruz.Düşünün yani,öğrencileri kütüphaneye götürmek istedim diye bir sürü problem çıkardılar.bu düşüncenin alt yapısını oluşturan sözde vatan sever olan liderlerin kaç tanesi çocuklarını yada torunlarını ülkrsinin kaliteli okulları kıymetleri öğretmenlerine emanet ediyor
eğer imkanlarım olsa asla ülkemin eğitim sistemine emanet etmem çocuklarımı
Cunku arkamizdan atli kosuyor:))"Hızlı yazıyorum ondan öyle oluyor" diyen arkadaşlar bize neden hızlı yazdıklarını da açıklayabilir mi?
10 saniye içinde konuya cevap yazmazlarsa konu sahipleri köprüden mi atlıyor?
Müsait olunca sakin sakin yaz işte ne var?
Her konuya da tak tak tak yazmak zorunda değilsiniz ayol hihohoohooooo![]()
Ben bu mesaja icerim iste:)))Ben de bu konuda çok dikkatliyimdir, tarzınd- cümleler kuran insanların bir kısmının “ben de” yerine “bende” yazmış olması halimizin muhteşem özeti bence.
Konuştuğu dili yazmanın okumayla bir ilgisi olmadığını savunan birini de gömelim arkadaş yahu.. okumayın aman, sonra "burada" yazmayı falan öğrenirsin :)