Dili doğru ve güzel kullanmak

Benim de lisansta bir arkadaşım vardı. Bir şey söyleyince (mesela "Ben ne bileyim onu" falan derdim) kinayeli kinayeli ARO derdi. Yav ne bu aro diye aylarca düşündüm ne olduğunu bulamadım. Allah razı olsun demekmiş. Yazımda hadi tamam da sesli olarak aro demek ne mana yahu ehehe.
Sesli olarakmı aro diyor ?

Ben pek takılmıyorum

İnsanlık hali olabilir, bazı şeyler içimi biraz gıcık eder ama pek öyle şu da şöyle, aa doğru yaz vs uyarmam

Türkçe konuşurken de aksanım var, İngilizce konuşurken de var, İtalyanca konuşurken de

Makale yazıyorken dikkat ederim, onun dışında kim kimin kk mesajlarını inceleyip noktalama, imla notu verecek kadar uğraşı ister kendine bilemicem (bilemeyeceğim yazılır biliyorum mesela ama çok da rahatsız etmiyor :d)

Ben pek takılmıyorum

İnsanlık hali olabilir, bazı şeyler içimi biraz gıcık eder ama pek öyle şu da şöyle, aa doğru yaz vs uyarmam

Türkçe konuşurken de aksanım var, İngilizce konuşurken de var, İtalyanca konuşurken de

Makale yazıyorken dikkat ederim, onun dışında kim kimin kk mesajlarını inceleyip noktalama, imla notu verecek kadar uğraşı ister kendine bilemicem (bilemeyeceğim yazılır biliyorum mesela ama çok da rahatsız etmiyor :d)

smdi bn bu msji dzgn yazmyi biliorm elmde akıllı tlfn var ama bn nie böle yaziorm mantklı bi acklamasi yk. sesli hrflere tam bssm elim kopmz ama insnlarn gözlrni kanatmyı seviorm bn.

e ben şimdi böyle yazdım güzel olmadı ki. konudakiler aslında "anlaşılır" olmamaktan yakınıyor. yani o sesli harfler kullanılsın ne olacak ki? yoksa ben de "geleceğim" yerine "gelicem" yazarım. karşıdaki insanın anlamasında bir sıkıntı yaratır mı? yok. sorun da yok o zaman. nokta, virgül, paragraf, sesli harf olmadan yazılan yazıyı okumak ve anlamak zor. şahsım adına boş zamanlarımda bunu yapanları uyarmak için mesai harcarım ben. :)

benim de türkçe, ingilizce, rusça, fransızca ve ispanyolcada aksanım var ama insanlar bunları anlamak zorunda değiller açık ve anlaşılır yazmak burada önemli. yoksa ben de yazarken araya ingilizce kaçırıp linç yediğim çoook oluyor.

Hepimiz arada şımarıklık, eğlence olsun diye bir, iki kelimeyi ‘geliyo, gidiyeaaahhh’ diye yazarız, bunda sorun görmüyorum. Fakat bakıyorsunuz ve anlıyorsunuz ki doğru yazılımdan aslında haberi yok, zannediyor ki öyle yazılıyor. İşte o zaman çok rahatsız oluyorum.

Yazilim? Software mi demek istediniz? Yazim kurallari mi? :D Saka bir yana insanlara karsi bu kadar yargilayici olmanin bir faydasi oldugunu sanmiyorum. Cok kisitli kaynakla inanilmaz bir isabetle anlama yetenegine sahibiz (bunun uzerine doktora tezimi yaziyorum). Yani virgul koymamis, paragraflara ayirmamis, hicbir sey anlamadim diyenleri ben anlamiyorum esas. Ote yandan dil cok buyuk bir kulturel kapital (Bourdieu oyle demis, sadece parayla olmaz bu isler, saygi kazanmak icin baska baska kapitaller vardir, ahanda dil), prestijli diyalektleri kullanmak, “dogru” dili kullanmak statu sembolu. Bu baslikta da aslinda o statunun kavgasi veriliyor. Ilginc o yuzden. Oyle iste... sizi hedef alarak konusmuyorum, yanlis anlamayin. Sadece baskalarinin yazmasini elestirirken TDK emirlerine uymayan kullanimlara gulumseye gulumseye gelirken en cok sizin “yazilim” demenize gulumsedim. Paragraflara da ayirmadim izninizle. Yazim hatasi var mi diye bakmadan da gonderiyom gitsin! :)

Valla benim telefon da klavye de İngilizce düzeltiyor

Geçen bir mesaj yazmışım "buradan" yazıyorum 4 kere "burden" a çevirmiş :KK70:
Yok yazmak da işkence, telefon ve tabletlerde yok YÖK olarak düzeltiliyor, sakın şakın olarak beliriveriyor, kaç defa düzelttim gına geldi artık :)))

Benimde en çok sinirimi bozan konu bu. Bu öğretmenlerin yetiştirdikleri çocuklardan ne beklemeliyiz diye soruyorum kendime.
Yazım yanlışları olabilir diye düşünüyorum bazen ama birde okuduğunu/söyleneni anlamama ve kendini ifade edememe gibi bir sorun var. Bu iletişimsizlik yüzünden sürekli kavga halinde insanlar. Hem sosyal mecralarda hem günlük hayatta çok şahit oluyorum.
Tabi bütün suç öğretmenlerin Canım.Aileler zaten evde İstanbul Türkçesi konuşuyor,öğretmenler bozuyor dili.Ah bu öğretmenler.

Yazilim? Software mi demek istediniz? Yazim kurallari mi? :KK70: Saka bir yana insanlara karsi bu kadar yargilayici olmanin bir faydasi oldugunu sanmiyorum. Cok kisitli kaynakla inanilmaz bir isabetle anlama yetenegine sahibiz (bunun uzerine doktora tezimi yaziyorum). Yani virgul koymamis, paragraflara ayirmamis, hicbir sey anlamadim diyenleri ben anlamiyorum esas. Ote yandan dil cok buyuk bir kulturel kapital (Bourdieu oyle demis, sadece parayla olmaz bu isler, saygi kazanmak icin baska baska kapitaller vardir, ahanda dil), prestijli diyalektleri kullanmak, “dogru” dili kullanmak statu sembolu. Bu baslikta da aslinda o statunun kavgasi veriliyor. Ilginc o yuzden. Oyle iste... sizi hedef alarak konusmuyorum, yanlis anlamayin. Sadece baskalarinin yazmasini elestirirken TDK emirlerine uymayan kullanimlara gulumseye gulumseye gelirken en cok sizin “yazilim” demenize gulumsedim. Paragraflara da ayirmadim izninizle. Yazim hatasi var mi diye bakmadan da gonderiyom gitsin! :)

Ben bekliyordum konu sahibinin yazısini kim düzeltecek diye ; )
Bana göre bu konudan cikarilacak anlam şudur; Biraz daha özenli yazarak insanların gözünü kanatmamak.

Dilin güzel kullanimi bir yana yazılan anlasilmiyor çünkü.
Ha çok cok ayrıntıya büyük çoğunluk takılmiyor.
Ama cümle sonuna nokta koyup büyük harfla baslamak sözcükleri olabildiği kadar tam yazmak icin okuma yazma bilmek yeterli bana göre.

Ay çok güldüm ÖSYM yetkilisi gibi YÖK YÖK :KK70: :KK70:
Bir ara gerçekten çıldırdım, bir yazı yazıyorum yok kelimesi de geçiyor içinde, her kelimeyi doğru yazdığıma o kadar eminim ki yazıyı yayınlıyorum, aaa bir bakıyorum YÖK :-) haydi işin yoksa yazıyı yeniden düzenle, eminim kelimesini de çok kullanırım, o da Emin'im diye düzeltiliyor, Emin kim? Emin diye tanıdığım bile yok, bir de Emin'im tövbe bismillah :)))

Bir ara gerçekten çıldırdım, bir yazı yazıyorum yok kelimesi de geçiyor içinde, her kelimeyi doğru yazdığıma o kadar eminim ki yazıyı yayınlıyorum, aaa bir bakıyorum YÖK :-) haydi işin yoksa yazıyı yeniden düzenle, eminim kelimesini de çok kullanırım, o da Emin'im diye düzeltiliyor, Emin kim? Emin diye tanıdığım bile yok, bir de Emin'im tövbe bismillah :)))

sorun hala çözülmediyse yukarda YÖK diye çıkıyor ya onun yanında da yok yazar o yok'a bir kez tıkla bir dahakine YÖK yapmaz onu. ;)

Öğretmenlere saldırmadan önce,evde düzgün Türkçe konuşulması gerekiyor.Eğitim ailede başlar.Geçen birkaç kişi bir öğretmen bayana saldırdı.Konuyu açan kişinin,belli ki bir derdi vardı.Hızlıca yazmıştı.Evet dikkat etmesi gerekiyordu ama resmen saldırdılar kadına.

sorun hala çözülmediyse yukarda YÖK diye çıkıyor ya onun yanında da yok yazar o yok'a bir kez tıkla bir dahakine YÖK yapmaz onu. :KK66:
Gerçekten mi? Ya tam bir teknoloji cahiliyim :))) kesinlikle yapacağım, cidden sinirlerimi bozuyor düzeltmeler, İngilizce düzeltme olsa hadi amenna diyeceğim ama YÖK İngilizce kelime değil, nereden geldi yapıştı :)))

Ben bekliyordum konu sahibinin yazısini kim düzeltecek diye ; )
Bana göre bu konudan cikarilacak anlam şudur; Biraz daha özenli yazarak insanların gözünü kanatmamak.

Dilin güzel kullanimi bir yana yazılan anlasilmiyor çünkü.
Ha çok cok ayrıntıya büyük çoğunluk takılmiyor.
Ama cümle sonuna nokta koyup büyük harfla baslamak sözcükleri olabildiği kadar tam yazmak icin okuma yazma bilmek yeterli bana göre.

Ben de bu gicikligi yapmiyim yapmiyim yapmiyiiimmm yapsam miiiii derken yapivermisim :D

Biri de yazmış "Çocuğum iyi ki Türkiye de okumuyor".Düşünün,bundan gurur duyuyorlar.Biz dilimizi seviyoruz.Sevmeyenler,yurtdışında başka dilleri ana dili gibi öğrenebilir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Türkçeyi doğru yazmak ve kullanmak çok önemli ama ,bu tarz forumlarda çok ta takılmıyorum .Zira konu sahibi ,açtığı konuda, sürekli öğretmen olmasından dem vurup ,basit imla hataları yapıyorsa o kisiyi uyarma gereği duyuyorum bazen .
Ya da harfleri eksik yazan ,her kelime sonrası nokta koyan ,ayrı yazılması gereken kelimeleri bitişik yazan konu sahibelerini de uyarmak gerekebilir çünkü konuya yorum yapabilmek için konuyu anlamak lazım. :)

Biri de yazmış "Çocuğum iyi ki Türkiye de okumuyor".Düşünün,bundan gurur duyuyorlar.Biz dilimizi seviyoruz.Sevmeyenler,yurtdışında başka dilleri ana dili gibi öğrenebilir.

çocuğunun iyi eğitim almasını istemek, eğitim gördüğü dile hakim olmasını istemek suç mu?

Back
X