Dili doğru ve güzel kullanmak

Tontrikocum, telefon klavyesi ile yazmanın ne kadar zor olduğunu birkaç aydır deneyimliyorum.
Klavye özellikleri, telefon markası gibi etkenler de bunu çok zorlaştırabiliyor.
Sonuçta diğer mesaj uygulamalarında yazdığımız kısaltmaları, otomatik olarak buraya uyguluyor klavye özellikleri.
Ben konuda senin gibi yazı stilini değil, cümlenin başı sonu ya da herhangi bir yüklemi bulunmayan, sürekli aynı kelimeleri tekrar eden, kendini ifadede büyük sıkıntı yaşadığı için bizlere bir bulmaca sunan üyelere söylendiği anlamını çıkardım.
bazi konular destan gibi oluyor mesela, okumuyorum onlari. bazilari karisik yaziyor onlari gene okumuyorum.

herkes herseyi yapabilecek diye birsey yok, o kisinin eksigide kendini kisa anlatamamasidir belki diyorum geciyorum..meselaa

bazi konular destan gibi oluyor mesela, okumuyorum onlari. bazilari karisik yaziyor onlari gene okumuyorum.

herkes herseyi yapabilecek diye birsey yok, o kisinin eksigide kendini kisa anlatamamasidir belki diyorum geciyorum..meselaa
Şahsen benim mesajlarım genelde öyle olur.
Bu sefer kısa yazayım derim ama başaramam.
Normalde de çok konuştuğumdan, kısa anlatım yapamıyorum, dilim şişer içimde patlar herhalde.

Aynen dediğin gibi, devrik ya da karmaşık yazı nasıl bir kusur ise, uzun uzadıya hikaye gibi anlatmak da bir kusurdur.
Konu saçma bir sürtüşmeye gitmiş, biz tüm kk olarak senin yazımını anlıyoruz, anlamamak için başka sıkıntılar olması gerekir ya da art niyet gerekir çünkü.
O sebeple üzerine alınacak ya da karşılıklı sürtüşecek bir duruma hiç girme, boşver...

kisaltma yapmanin ya da bazi seyleri eksik yazmanin nesinin kitap okumayla ilgisi var?

Alakasi var kuzum.
Benim türkçem "ilkokul" seviyesinde mesela (yazim dili) aynı şekilde kelime hazinemde baya dar.
Almancada farkli. Niye? Türkçe kitap okumuyorum.
Almancam ve türkçem arasinda ucurumlar var- en büyük etken kesinlikle türkçe kitap okumamam

Bizde gün yüzüne çıkmayanları düşünemiyoruz bile 1Sen, gün yüzüne çıkanları aklayıp paklayıp saldığımız için.. en basitinden herhangi bir ülkede sınavdan sonuncu olup atanan "şanslı" kişiler ve birinci olup atanamayan "şanssız" kişiler gün yüzüne çıksa istifalar havada uçuşur, ama biz kapatırız, hatta alkışlarız :) ve evet yine söylüyorum başka ülkelerin adaletini, kanunlarını, sistemlerini kendimize örnek almak yerine aşağılık kompleksine girip körü körüne savunduğumuz için şu anda adaletimiz, eğitimimiz dünyada en berbat ülkelerle yarışıyor.. belki sap-saman bile değil, daha da kötüsü..

Evet katılıyorum ; iktidar zenginleri oldu maalesef.

Şahsen benim mesajlarım genelde öyle olur.
Bu sefer kısa yazayım derim ama başaramam.
Normalde de çok konuştuğumdan, kısa anlatım yapamıyorum, dilim şişer içimde patlar herhalde.

Aynen dediğin gibi, devrik ya da karmaşık yazı nasıl bir kusur ise, uzun uzadıya hikaye gibi anlatmak da bir kusurdur.
Konu saçma bir sürtüşmeye gitmiş, biz tüm kk olarak senin yazımını anlıyoruz, anlamamak için başka sıkıntılar olması gerekir ya da art niyet gerekir çünkü.
O sebeple üzerine alınacak ya da karşılıklı sürtüşecek bir duruma hiç girme, boşver...
senin yazilarin genelde bana akici geliyor. birde uzun olsada akici geldiyse okuyorum bazen.

ama kimisi resmen 2 A4 boyutunda yaziyor, incigini cincigini..asil konuya gelinmiyor vs. ne yapayim yani? okumam olur biter.

Alakasi var kuzum.
Benim türkçem "ilkokul" seviyesinde mesela (yazim dili) aynı şekilde kelime hazinem baya dar.
Almancada farkı. Niye? Türkçe kitap okumuyorum.
Almancam ve türkçem arasinda ucurumlar var- en büyük etken kesinlikle türkçe kitap okumamam
Kısaltma yapmanın kitapla, edebiyat ya da bilgiyle hiçbir alakası olamaz.
Kendini iyi ifade edememe, tamam öyledir ama çoğu insana ‘hız’ için yerleşen bir kısaltma durumu var.
Whatsupp da hangimiz virgüllü paragraflı konuşuyoruz Allah aşkına?
Daha çok kullanan üyeler, burada da kısaltma kullanıyor ve ne dendiği gayet anlaşılabiliyor.
20 yaş altının kullandığı dil basbaya farklı, o duruma bir şikayet olsa gerek konu.
Kişiler üzerinden gidilir ve resmen mimleme yapılırsa oldukça rencide edici bir hal alacak söylemler, farkındayız değil mi bunun?

Alakasi var kuzum.
Benim türkçem "ilkokul" seviyesinde mesela (yazim dili) aynı şekilde kelime hazinemde baya dar.
Almancada farkli. Niye? Türkçe kitap okumuyorum.
yanlis anladin. mesela gidiyorum yerine gidyrm yazdi..bunu kelime dagarcigiyla ilgisi yok, kelimenin dogrusunuda bilmemeyle ilgisi yok. kisaltma..

Gerçekten şu yazdıklarınızın ne alakası var? Ben burada memleket insanını, sistemini eleştirenlerin size göre batı hayranlarının konuyla alakasını çözemedim?

Neden yok diyorsunuz ki ; Türkçe ti doğru kullanmak bir ulusun adıdır diyen buradakiler. O adı kötülüyorlar ama.

Sistemi yer ,eyvallah , ancak irkla ilgisi yok bunun.

Ben de pek severim ve siklikla da kullanirim devrik cumleyi. :)

Cumleye apayri bir anlam katiyor devrik cumle. Orneklendirecek olursak, asagidaki iki cumle ne kadar da farkli, degil mi?

- Ver coskuyu!
- Coskuyu ver!
kesinlikle katılıyorum.

şu makası versene :KK15:
versene şu makası:sinirli:

Ben dün birini uyarmistim mobilden giriyormus; )
Kimseden Türkçe prof'u gibi bir yazim beklemiyoruz.
Bende o kadar dikkat edemiyorum.

Ben sadece derdini okunacak sekilde anlatsa bari diyorum.
Kargacik burgacik yazi olur mu ya. Cümlenin sonuna nokta koymak icin ilkokul mezunu olmak yeterli.

Ha kötü yazılan konulari okumuyor ve cevap yazmıyordum zaten.
Dün sadece bir söyleyeyim dedim o da sinirlendi.
Düzgün yazmayan zaten her zaman üste cikmaya çalışıyor.
Ya telefon bozuk ya telefondan giriyor ya cocuk izin vermiyor.
Bahaneler bahaneler...

yanlis anladin. mesela gidiyorum yerine gidyrm yazdi..bunu kelime dagarcigiyla ilgisi yok, kelimenin dogrusunuda bilmemeyle ilgisi yok. kisaltma..

Anladim.
Bu tür kısaltmaların alakasi olmayabilir ama genel anlamda yazim yanlışlarıyla alakasi var.
Neyse ben senin yazdığını anliyorum zaten ama bazen ben bile yazim hatalarina takiliyorum. BEN... yani ilkokul seviyesinde türkce yazabilen bir kişi :)

Anladim.
Bu tür kısaltmaların alakasi olmayabilir ama genel anlamda yazim yanlışlarıyla alakasi var.
Neyse ben senin yazdığını anliyorum zaten ama bazen ben bile yazim hatalarina takiliyorum. BEN... yani ilkokul seviyesinde türkce yazabilen bir kişi :)
Bundan şikayetçi iseniz ve kitap okumaya zaman ayıramıyorum diyorsanız, günlük olarak netten de olsa birkaç köşe yazarı takip etmek, anlatımı düzgün bir haber sitesine göz gezdirmek işe yaratacaktır.
Seçili haber, tartışma programlarını izlemek ise, özellikle kelime dağarcığınıza bin katacaktır.

Hay agzina saglik , dil cok onemlidir ama bunun onemini bile ogretemiyorlar okulda ki burada bile aksini savunan insanlar goruyoruz
Noktalama isaretleri herzaman dogru kullanilamayabilir bunu anlarim ama bir virgul , bir nokta bile koymayi bilmeyen insanlar var , insanin akli almiyor gercekten

burada bi üye konu açmıştı. matematik öğretmeniydi. türkçesi o kadar berbattı ki doğal olarak herkes eleştirmişti. üye de ben matematik öğretmeniyim, kitap okumama gerek yok, senede bir kitap bile okumuyorum, gurur duruyorum vs demişti.

toplumun temeli eğitimdir. ağrının bilmemne ilçesine eğitim fakültesi açıp oradan öğretmen mezun ederek eğitimde reform yapılamaz. herkes okumuş ama herkes cahil. insanlar eğitimin de dilin öneminin de farkında değil. üstelik uyarılınca da ters tepiyor.

Bundan şikayetçi iseniz ve kitap okumaya zaman ayıramıyorum diyorsanız, günlük olarak netten de olsa birkaç köşe yazarı takip etmek, anlatımı düzgün bir haber sitesine göz gezdirmek işe yaratacaktır.
Seçili haber, tartışma programlarını izlemek ise, özellikle kelime dağarcığınıza bin katacaktır.

Başladım zaten. Yavaş yavaş düzeliyor türkçem.
Yakin zamanda dahada ilerletmem gerek. Cocuk vs. olursa türkçe öğrenmesini isterim bunun içinde kendim düzgün konuşmam ve yazmam gerek.
Üç yeni türkçe kitabi aldim. Vakit buldukça okuyorum

çok doğru bir noktaya parmak basmışsınız tebrik ederim.
ben de Türkçe harf kullanmak yerine yabancı harfleri tercih edenlere çok sinir oluyorum.
bir de şuraya konu açıp yazıyı katledip sonra da mobilden giriyorum gibi bir savunmaya girenleri anlamıyorum. bu platforma üye olduğum günden beri hiç bilgisayardan giriş yapmadım. site sakinlerinin çoğu mobilden giriyordur diye düşünüyorum.
aslında bu konuda temel sorun önemsememek/özenmemek. konuştuğu dili önemsemeyen günlük hayatında da özensizdir diye düşünüyorum.

Nokta koymaya üşenenler, paragraf nedir bilmeyenler.

Bu konu sabitlenmeli..herkes dikkat etmeli.

Öğretmenim. Her alanda herkes yalniz yanlis ve -de, -ki eklerinin kullanimina takılırım. iş hayatımda , derslerimde, resmi yazışmalarda son derece dikkat eder düzgün kullanırım tabi ki. Fakat özel alnımda,sosyal medyamda,vatsap iletişimlerimde,arkadaşlarımla konusurken gidecegim gelecegim değil gidiyom geliyom, değil yerine diil, gibi kısaltmalar kullanırım bu beni cahil değil pratik yapar ayrıca daha samimi buluyorum benim tercihim tabi.

Back
X