Dili doğru ve güzel kullanmak

çok güzel bir konu açmışsınız.
ben de hep kendimce konuşur yazarım.. ama yerine ve duruma göre.. gerçekten arkadaş arasında dikkat etmiyorum.. etmek de istemiyorum.. kendimce konuştuğum ve bunu da yazıya döktüğüm kelimeler sanki daha samimiyet içeriyor.. öbür türlü çok resmi geliyor..çok samimi biriyim.. belki bundan.. aslında çok haklısınız doğru ama ben de kendi adıma yanlış yaptığımı düşünmüyorum. gerektiği yerde duruma göre, çok güzel bir türkçe aksanı ile konuşabiliyor, yazabiliyorum.
Çok tatlısınız :KK60:
Gayet de güzel yazmışsınız.
Ben de hata yapıyorum muhakkak, ama burada bazı mesajlar var ki insan çıldırıyor.

Türkçe , " vatan" dır diyenler en çokta onlar ,yabancı ülkeler ve yabancılar söz konusu olduğunda övgülere boğuyor.

Dilime sahip çıkarım ama vatanimi yerden yere vururum , " nasılsa yabancı değil. "
...

Yinelemeden duramıyorum , sayfalarca yapılan uyariya ve alay edilmesine gıcık oluyorum..

Yanlış bir varsayım..

Yabancı bir ülkeyi ya da yabancıları övmek için Türkçe den nefret etmeye gerek yok :) kaldı ki bu mantık sapla samanın karıştırılmasından başka bir şey değil.. Bu ülkede hiç kimsenin Konya Ovası ile, Toros Dağları ile, Kars- Ardahan- Bursa ile bir sorunu olduğunu düşünmüyorum.. Hayır yani Belgrad Ormanı bana ne yapmış olabilir ki değil mi? :) Sorunumuz ülke insanı ve oluşturulan çarpık sistemle ilgili.. Yabancılarda hayran olduğumuz dillerini güzel kullanmaları değil zaten.. Tacize uğrayan bir kadını "babası X olduğu için" normalleştirmemeleri mesela, yani adalet sistemi.. Senin de bildiğin gibi örnekleri sayfalarca doldurabilirim.. Yani yerden yere vurulan "vatan" değil, içindekiler..

Evet öyle ancak özellikle Türkçe diyenler vatanlarini sevenler arasında olsun bari.

Yoksa bu " ben egitimliyim, kitap okuyorum " imajı dışına çıkmaz.

Ben azeriyim diyen bir üyenin kullandığı ifadelere sayfaylarca alay edildi burada.

Bu yüzden gerçekten, sizi tenzih ediyorum , bir kaç kişi haricinde samimi gelmiyor bana bu tür uyarılar.
İnsan işte, çiğ süt emmiş. Çok ayıp etmişiz o hanıma, utandım.
Yanlış anlaşılmasın, ben şiveli konuşmayı yanlış bulmuyorum, fakat şiveli konuşuluyorsa bile doğru yazılması gerektiğini savunuyorum.
Türkçe konusunda ısrarcı olup yabancı ülkeleri övmenin arasında çok doğru bir ilişki var, şöyle ki; doğru konuşup yazamayan doğru yaşayamaz.
Alman digi yazıp digi okurken biz digi yazılanı diji diye okuyoruz.
Plazalarda çalışanların birçoğunun Türkçesi rezalet. İngilizce, Türkçe karman çorman bir şey ve bunu büyük bir ihtimalle havalı görüyorlar. Oysa iki dile de saygısızlık yapıyorlar.

Dün bir konu açtım, mesleki alışkanlığım gereği dilbilgisi kurallarına uygun yazmaya her zaman özen gösteririm. Bir de akıcı yazdığım için cümlelerim romana benzetildi, birkaç arkadaş beni "fake" olarak yaftaladı. Şaşırdım mı tabii ki hayır...

Okuyorum, dinliyorum, araştırıyorum her gün bir şekilde yeni bir şey öğrenmek için çabalıyorum ama sırf düzgün yazabiliyorum diye "fake" oluyorum.

Ben kelimeleri düzgün kullansınlar, yerine göre nokta koysunlar başka birşey istemem. Şurada bile noktalama işaretleri icin eleştiri yapanların hatasını yakalıyoruz.
Mesela ''3 nokta yüklem olan cümlelerde kullanılmaz. "
O yüzden kimseyi eleştirmem. Olabilir insanlık hali. Klavyesi de bozuk olabilir.
Mesela otomatik düzeltme açıksa saçma sapan kelimeler yazabiliyoruz zaman zaman.

Ama kitap konusunda cok haklısınız. Milletimiz okumayı pek sevmiyor. Bir paket sigaraya 10 TL vermek zorlarına gitmez, bir kitap icin cok gelir.

Beni en rahatsız eden şey eğitimli insanların dikkatsiz olması. Özellikle öğretmenler...
İşte tam da bu.
Tam da böyle düşünüyorum. Mükemmel olmak değil savunduğum, ama maalesef derdini bile anlatamıyor ama çocuk yapıyor :kızgın:

Çocuklara üzülmek için anne-babanın dili nasıl kullandığına bakmaya da pek gerek yok esasen; eğitim sistemimize bakınca zaten kahrolmak için yeterince sebep bulunuyor. Evdeki bozukluğu onaracak bir sistem kalmadı.
Bizim, ilkokulda, bir sosyal bilgiler/ fen bilgisi yazılısında bile yazımdan notumuz kırılırdı. Allah rahmet eylesin, ilkokul öğretmenimizin attığı temelle üni. bitirdik çoğumuz. Şimdi bir öğretmen bunu yapmaya kalksa "Türkçeden mi sınav oluyor bu çocuklar da puan kırıyorsun?" diye öğretmene parlarlar.

Bir miktar kitap, gazete okuma alışkanlığı ile de ilgili tabi.
Yahu ben yurtdışında doğup büyüdüm, Türkçe konuşuyordum ama kelime haznem ve yazım iyi değildi, sonradan öğrendim. O kadar özene bezene öğrendim ve keyif aldım ki anlatamam. Bu kadar zengin bir kültürü temsil eden bir dili mahvediyoruz, çok üzücü çok.

Daha son açtığım konumda bile aldığım yorumlardan birine bakın;
"Tamam bazıları yazarken çok fazla yazım hatası yapıyor.noktalama işareti kullanmıyor.hatta kelimeleri yanlış telaffuz edenlere çok kızıyorum ama sizinki biraz abartı gibi yani herhangi bir foruma yazarken bu kadar özenmek .sanki çok özel birine mektup yazar gibi.galiba sizde mükemmeliyetçilik var."

Verdiğim cevap;
"Özenmiyorum, bu benim her zamanki yazı biçimim, otomatik yani. Whtsppta yazışıyor olsak da aynı imla-noktalama ve yazım ile karşılaşırsınız, market listesi yaptığım kağıtta da."

Her konumda mutlaka bu tarz bir eleştiri alırım; hatta çok önceleri açtığım bir konuda yazı ve aktarım konusunda salt imla kurallarına uymam ve konunun anlaşılması adına ayrıntı verip betimleyerek yazmam sebebiyle "Sen yazar mısın heaa" tarzı bir linç yedim burada, defalarca "Yazarlık gibi bir iddiam yok, bilgim yok" dediğim halde üstelik.

Bu asgari olması gereken bence ve bunun için ekstra bir çaba sarf etmiyorum ve etmememiz gerekiyor. Bize bunu eğitim-öğretim hayatının kazandırmış olması gerekiyor zaten. 16 yıl boyunca klasik sınav oldum, ilkokul, ortaokul ve lise öğretmenlerim dil konusunda hassas insanlardı ve onlara müteşekkirim ki sonuç bu.

Burada yanlış yazanları, yazdıkları anlamaya engel olacak seviyede değilse uyarma ihtiyacı hissetmiyorum; çünkü, bunun bir faydası olacağını düşünmüyorum. Bu yaşa kadar kazanamadıkları alışkanlığı, bu yaştan sonra buradaki üç beş uyarıyla edinmeye çalışacaklarını hele hiç zannetmiyorum. Tepki alınıyor, konudan sapılıyor ve polemiğe zemin oluyor en fazla.
Bosverin onları, devam edin böyle. Ben sizin gibi güzel yazabilen, kalemi güçlü insanlara çok imreniyorum. Keşke ben de uzun uzun akıcı yazabilsem. Dağınık yazdığım için uzun yazilar yazamıyorum zaten :)

Yanlış bir varsayım..

Yabancı bir ülkeyi ya da yabancıları övmek için Türkçe den nefret etmeye gerek yok :) kaldı ki bu mantık sapla samanın karıştırılmasından başka bir şey değil.. Bu ülkede hiç kimsenin Konya Ovası ile, Toros Dağları ile, Kars- Ardahan- Bursa ile bir sorunu olduğunu düşünmüyorum.. Hayır yani Belgrad Ormanı bana ne yapmış olabilir ki değil mi? :) Sorunumuz ülke insanı ve oluşturulan çarpık sistemle ilgili.. Yabancılarda hayran olduğumuz dillerini güzel kullanmaları değil zaten.. Tacize uğrayan bir kadını "babası X olduğu için" normalleştirmemeleri mesela, yani adalet sistemi.. Senin de bildiğin gibi örnekleri sayfalarca doldurabilirim.. Yani yerden yere vurulan "vatan" değil, içindekiler..

Yabancılarda bu taciz olayları daha çok office. Ve çoğu gün yüzüne çıkmıyor. Kız ya da çocuk alıp başını gidiyor hepsi o kadar.

Türkçe ah Türkçe , Türkçe bir milletin adıdır diye yazıp arkasından Türk leri kötülemek sap saman olmuyor maalesef.

Tahammül edemediğim konulardan biri.

"Aman canım, şurda aramızda yazışıyoruz" bahanesine sığınmak burada çok moda :) Hayır sanki normalde bilimsel makaleler filan yazıyoruz da. Zaten çoğumuz böyle sosyal ağlarda yazar olduk, mesajlar, WhatsApp sohbetleri derken başka nerede ne yazıyoruz ki:)
Genel konuşuyorum.
Buralara da dikkat etmezsek çocuklarımız için endişelenmeye başlayabiliriz demektir.

Yabancılarda bu taciz olayları daha çok office. Ve çoğu gün yüzüne çıkmıyor. Kız ya da çocuk alıp başını gidiyor hepsi o kadar.

Türkçe ah Türkçe , Türkçe bir milletin adıdır diye yazıp arkasından Türk leri kötülemek sap saman olmuyor maalesef.

Bizde gün yüzüne çıkmayanları düşünemiyoruz bile 1Sen, gün yüzüne çıkanları aklayıp paklayıp saldığımız için.. en basitinden herhangi bir ülkede sınavdan sonuncu olup atanan "şanslı" kişiler ve birinci olup atanamayan "şanssız" kişiler gün yüzüne çıksa istifalar havada uçuşur, ama biz kapatırız, hatta alkışlarız :) ve evet yine söylüyorum başka ülkelerin adaletini, kanunlarını, sistemlerini kendimize örnek almak yerine aşağılık kompleksine girip körü körüne savunduğumuz için şu anda adaletimiz, eğitimimiz dünyada en berbat ülkelerle yarışıyor.. belki sap-saman bile değil, daha da kötüsü..

Bosverin onları, devam edin böyle. Ben sizin gibi güzel yazabilen, kalemi güçlü insanlara çok imreniyorum. Keşke ben de uzun uzun akıcı yazabilsem. Dağınık yazdığım için uzun yazilar yazamıyorum zaten :)
Teşekkür ederim utandım şimdi :KK23:

Ben de kısacık derdimi anlatıp geçeyim istiyorum yeri geliyor ama ne zaman bunu yapsam mutlaka anlaşılmayan noktalar oluyor. Yine bir konumda böyle olmuştu "Destan, çok uzun, gözüm kanadı, okuyamadım" gibi yorumlar alınca, bir başka konuda bu eleştirileri dikkate alarak anlatımımı kırptım. Sonuç olarak sayfalarca yanlış anlayanların-soru sorarak ayrıntı almaya çalışanların yorumlarına cevap vermekten öte gidemedim. Nasrettin Hoca'nın oğluyla eşeğe binme hikayesine döndüydü o ara benim hal :))

Bi de ne kadar düzgün de yazsanız, ne kadar açıklayıcı da olsanız okuduğunu algılayamayanlar da dolu burada. İki ayrı konumda da hayretler içinde buna şahit oldum mesela. Bu insanlar reelde kavgasız gün geçirmiyordur muhtemelen, yazmaya gelene kadar değişik bir idrak sorunu yaşayan, saldırganlık günlük iletişim biçimi olan, her cümlenizi kendisine yapılan bir saldırı zanneden ve hiçbir açıklama ile kendisine ulaşılamayan acayip kişiler türedi.

Bu konuda amma dertliymişim yalnız :))

Evet öyle ancak özellikle Türkçe diyenler vatanlarini sevenler arasında olsun bari.

Yoksa bu " ben egitimliyim, kitap okuyorum " imajı dışına çıkmaz.

Ben azeriyim diyen bir üyenin kullandığı ifadelere sayfaylarca alay edildi burada.

Bu yüzden gerçekten, sizi tenzih ediyorum , bir kaç kişi haricinde samimi gelmiyor bana bu tür uyarılar.
o kadar dogru bir tespit yaptinki :))) super Turkce kullanirim ama Turkleride yerin dibine sokarim diyen baya cok kisi var...

gercekten burda buna bu kadar takilanlara anlam veremiyorum. ben cok hizli yaziyorum (buarada telefonumun ekranida bayadir kirik bazi harfleri yutuyor ister istemez: ) ama sebep bu degil her zaman. 4-5 defa duzelttigim metnin icinde hala yazim hatalari oluyor. bunun kitap okumayla bilmem neyle alakasi yok. eskiden msn vardi bilenler bilir. smsler vardi simdiki gibi wp bilmem ne yoktu. kisa kisa yazma aliskanligi benim ordanda geliyor biraz. evet yillar oldu ama aliskanlik. birinin yazim stili beni gercekten rahatsiz etse burda bazilarinin yazdigi gibi o kisileri cidden goz ardi ederim.

Gerçekten şu yazdıklarınızın ne alakası var? Ben burada memleket insanını, sistemini eleştirenlerin size göre batı hayranlarının konuyla alakasını çözemedim?

Yazmaya gelene kadar oho...
Öncelikle konuşamıyoruz ki biz!
Türkçe yazıldığı gibi okunan bir dil değildir, hele şuan gençlerin konuştuğu ‘r’ lerin yutulduğu, ‘ğ’ nin ise tam bir yuvurlamaya gittiği şekilde hiç değildir.
Kimseden trt spiker telaffuzu beklemiyorum ama, bari doğru düzgün, tane tane ve ne dediğimiz anlaşılır bir biçimde, tonlamalara dikkat ederek konuşalım.
Yazıya da yansır elbet.
Üniversite 1. sınıflarda zorunlu Türk dili dersi tam da bu anlattıklarınız için var zaten.
Devletin reşit saydığı bir nesil, daha komposizyon yazamıyor, doğru dil konuşamıyor diye.

o kadar dogru bir tespit yaptinki :))) super Turkce kullanirim ama Turkleride yerin dibine sokarim diyen baya cok kisi var...

gercekten burda buna bu kadar takilanlara anlam veremiyorum. ben cok hizli yaziyorum (buarada telefonumun ekranida bayadir kirik bazi harfleri yutuyor ister istemez: ) ama sebep bu degil her zaman. 4-5 defa duzelttigim metnin icinde hala yazim hatalari oluyor. bunun kitap okumayla bilmem neyle alakasi yok. eskiden msn vardi bilenler bilir. smsler vardi simdiki gibi wp bilmem ne yoktu. kisa kisa yazma aliskanligi benim ordanda geliyor biraz. evet yillar oldu ama aliskanlik. birinin yazim stili beni gercekten rahatsiz etse burda bazilarinin yazdigi gibi o kisileri cidden goz ardi ederim.
Kitap okumayla alakalı tabii ki. Mesela kitap okusan -de -da ayırmayı bilirdin.

Gerçekten şu yazdıklarınızın ne alakası var? Ben burada memleket insanını, sistemini eleştirenlerin size göre batı hayranlarının konuyla alakasını çözemedim?

öyle deme, vatan-millet-Sakarya deyip, 40 senedir konuştuğu dili yazamamak daha mantıklı.. :) zaten şöyle bir bak foruma, kimin nasıl olduğunu hemen anlıyorsun.. kuru milliyetçilik ve hamasetle bugünlere iyi geldik..

Back
X