Dili doğru ve güzel kullanmak

Dilimiz gercekten cok zengin, ve sondan eklemeli bir dil oldugu icin daha da turetilip zenginlestirilmeye musait cok guzel bir dil.
Kelimeler dolusu bir cumleyle anlatilan bir seyi Turkcede eklerle tek kelimeyle anlayiyorsunuz: i may not be able to come: Bunun Turkcesi gelemeyebilirim gibi :)

Geliorum, yiyen (yeğen) , sorunsal, morel, gidiyoz, herkez, kiyat(kağit), baglac olan -de'nin ayri yazilmamasi, -ki'nin yanlis yazilisi vs vs gunluk hayati gectim Tv programlarinda, alt yazilarda, haberlerde bile yanlis yaziliyor.

o kadar dogru bir tespit yaptinki :))) super Turkce kullanirim ama Turkleride yerin dibine sokarim diyen baya cok kisi var...

gercekten burda buna bu kadar takilanlara anlam veremiyorum. ben cok hizli yaziyorum (buarada telefonumun ekranida bayadir kirik bazi harfleri yutuyor ister istemez: ) ama sebep bu degil her zaman. 4-5 defa duzelttigim metnin icinde hala yazim hatalari oluyor. bunun kitap okumayla bilmem neyle alakasi yok. eskiden msn vardi bilenler bilir. smsler vardi simdiki gibi wp bilmem ne yoktu. kisa kisa yazma aliskanligi benim ordanda geliyor biraz. evet yillar oldu ama aliskanlik. birinin yazim stili beni gercekten rahatsiz etse burda bazilarinin yazdigi gibi o kisileri cidden goz ardi ederim.

Konuştuğu dili yazmanın okumayla bir ilgisi olmadığını savunan birini de gömelim arkadaş yahu.. okumayın aman, sonra "burada" yazmayı falan öğrenirsin :)

o kadar dogru bir tespit yaptinki :))) super Turkce kullanirim ama Turkleride yerin dibine sokarim diyen baya cok kisi var...

gercekten burda buna bu kadar takilanlara anlam veremiyorum. ben cok hizli yaziyorum (buarada telefonumun ekranida bayadir kirik bazi harfleri yutuyor ister istemez: ) ama sebep bu degil her zaman. 4-5 defa duzelttigim metnin icinde hala yazim hatalari oluyor. bunun kitap okumayla bilmem neyle alakasi yok. eskiden msn vardi bilenler bilir. smsler vardi simdiki gibi wp bilmem ne yoktu. kisa kisa yazma aliskanligi benim ordanda geliyor biraz. evet yillar oldu ama aliskanlik. birinin yazim stili beni gercekten rahatsiz etse burda bazilarinin yazdigi gibi o kisileri cidden goz ardi ederim.
Hiçbir millet yerin dinine sokulmaz, yanlıştır.
İnsan kendi milletinin kusurlarını daha çok görür çünkü hep daha iyi olmak ister.
Ayrıca sizin yazdıklarınızda hatalar var evet ama en azından anlaşılıyor. Hiç anlaşılmayanlar var.
Ben de beğenmediğim mesajları göz ardı ediyorum ama çocuklarımız birlikte okullara gidiyorlar ve beraber yaşıyorlar. Birbirlerinden öğreniyorlar. Doğruyu öğrenmeleri çok daha iyi olacaktır.

Bizde gün yüzüne çıkmayanları düşünemiyoruz bile 1Sen, gün yüzüne çıkanları aklayıp paklayıp saldığımız için.. en basitinden herhangi bir ülkede sınavdan sonuncu olup atanan "şanslı" kişiler ve birinci olup atanamayan "şanssız" kişiler gün yüzüne çıksa istifalar havada uçuşur, ama biz kapatırız, hatta alkışlarız :) ve evet yine söylüyorum başka ülkelerin adaletini, kanunlarını, sistemlerini kendimize örnek almak yerine aşağılık kompleksine girip körü körüne savunduğumuz için şu anda adaletimiz, eğitimimiz dünyada en berbat ülkelerle yarışıyor.. belki sap-saman bile değil, daha da kötüsü..
Sonra bu durumdan şikayet edince vatan sevmez oluyoruz. Kol kırılır yen içinde kalır demek gerekiyor sanırım. Sapıksa bizim sapığımız, hırsızsa bizim hırsızımız deseydik o zaman dilimizi güzel kullanmayı savunma hakkımız vardı.

Sonra bu durumdan şikayet edince vatan sevmez oluyoruz. Kol kırılır yen içinde kalır demek gerekiyor sanırım. Sapıksa bizim sapığımız, hırsızsa bizim hırsızımız deseydik o zaman dilimizi güzel kullanmayı savunma hakkımız vardı.

Hayır zaten beğenenlerin mesajlarına bakıyorum, gerçekten özetliyor her şeyi..

Kitap okumayla alakasi yok mu?
Ironi mi yaptin ciddi misin?
Neyle alakasi var ozaman yaw tabiki cok okuyup yazmayla ilgisi var.
Ayrica yurtdisindayim; ulkemin yerden yere vurulmasina asla musaade etmem. Oyle bi eziklik olabilir mi? Avrupa Abd de mukemmel degil yani.
Burda tartisilan dilin dogru kullanimi.

Hiçbir millet yerin dinine sokulmaz, yanlıştır.
İnsan kendi milletinin kusurlarını daha çok görür çünkü hep daha iyi olmak ister.
Ayrıca sizin yazdıklarınızda hatalar var evet ama en azından anlaşılıyor. Hiç anlaşılmayanlar var.
Ben de beğenmediğim mesajları göz ardı ediyorum ama çocuklarımız birlikte okullara gidiyorlar ve beraber yaşıyorlar. Birbirlerinden öğreniyorlar. Doğruyu öğrenmeleri çok daha iyi olacaktır.
ablacim burda cok var yerin dibine sokanlar...

Kitap okumayla alakasi yok mu?
Ironi mi yaptin ciddi misin?
Neyle alakasi var ozaman yaw tabiki cok okuyup yazmayla ilgisi var.
Ayrica yurtdisindayim; ulkemin yerden yere vurulmasina asla musaade etmem. Oyle bi eziklik olabilir mi? Avrupa Abd de mukemmel degil yani.
Burda tartisilan dilin dogru kullanimi.
kisaltma yapmanin ya da bazi seyleri eksik yazmanin nesinin kitap okumayla ilgisi var?

Daha az önce yine bir torpil haberi düştü Twitter'da akışıma, alkışlayanlarda ki Türkçe olayı özetliyor mesela..

alkiissss :)) sen gene mi bana sarmaya geldin? :)
Tontrikocum, telefon klavyesi ile yazmanın ne kadar zor olduğunu birkaç aydır deneyimliyorum.
Klavye özellikleri, telefon markası gibi etkenler de bunu çok zorlaştırabiliyor.
Sonuçta diğer mesaj uygulamalarında yazdığımız kısaltmaları, otomatik olarak buraya uyguluyor klavye özellikleri.
Ben konuda senin gibi yazı stilini değil, cümlenin başı sonu ya da herhangi bir yüklemi bulunmayan, sürekli aynı kelimeleri tekrar eden, kendini ifadede büyük sıkıntı yaşadığı için bizlere bir bulmaca sunan üyelere söylendiği anlamını çıkardım.

Türk milliyetçiliği ile Türkçenin düzgün kullanılmasına önem vermenin ne alakası var allasen? Türkçeye kıymet vermenin şartı, Türk diye adam kayırmak gerekliliği mi yani? Bu nasıl bir çıkarım?

Benim anlamadığım ise telefonlarda T9 var. O zaten düzeltiyor. Ona rağmen nasıl yanlış yazıyorlar aklım almıyor.

Ben küçükken yazları köye gittiğimde şivem değişirdi. Babam da her geri döndüğümde takıntılı bir şekilde düzeltmemi sağlardı. :))
Böyle böyle takıntı oldu bende de.

Ailelerin yönlendirmeside önemli diye düşünüyorum.

Back
X