Dili doğru ve güzel kullanmak

Omni

Guru
Kayıtlı Üye
9 Kasım 2010
444
718
303
Türk milleti olarak Türkçe bilmiyoruz.
Doğru Türkçe yazamıyoruz, doğru Türkçe konuşmuyoruz.
Dil elden gidiyor!
İnsan bildiği her dili kendi içinde düzgün yazmalı ve düzgün konuşmalı.
Dili kullanma şeklimiz karşı tarafta bizimle ilgili bir imaj çizer. İstediğimiz kadar güzel olalım, güzel ve/veya şık/pahalı giyinelim, makyajımız muhteşem olsun dilimizi düzgün konuşup yazmadıktan sonra karşı tarafta saygı uyandırmak mümkün değil, kalite ortada.
Bu konuya takıntılıyım, elimde değil. Burada anladım neden Uluslararası Öğrenci Performansı Değerlendirme yani PISA raporunda bizim çocuklarımızın geri kaldığını, çünkü ana-babaları olarak bizler daha şöyle bir platformda kendi dilimizde doğru düzgün yazamıyor, kendimizi ifade edemiyoruz. Noktalama işaretlerini kullanmayanlar, “gidiyo, geliyo” yazanlar, kelimeleri anlamından farklı kullanmalar daha neler neler. Hele hele öğretmen olup yanlış yazanlara hiç ama hiç tahammülüm yok, düşünsenize çocuklar kimlere emanet.
“Aman canım, şurada aramızda yazışıyoruz işte” diye küçümsemeyin sakın, böyle böyle, dikkat ede ede davranışlar oturur.
Benim içimden doğru düzgün Türkçe yazmayan kadınlara cevap yazmak gelmiyor.
Bu konu bir süredir içimi kemiriyordu. Yazmak zorundaydım.

Hele hele öğretmen olup yanlış yazanlara hiç ama hiç tahammülüm yok, düşünsenize çocuklar kimlere emanet.

Benimde en çok sinirimi bozan konu bu. Bu öğretmenlerin yetiştirdikleri çocuklardan ne beklemeliyiz diye soruyorum kendime.
Yazım yanlışları olabilir diye düşünüyorum bazen ama birde okuduğunu/söyleneni anlamama ve kendini ifade edememe gibi bir sorun var. Bu iletişimsizlik yüzünden sürekli kavga halinde insanlar. Hem sosyal mecralarda hem günlük hayatta çok şahit oluyorum.

Dil elden gidiyor!
Dili kullanma şeklimiz karşı tarafta bizimle ilgili bir imaj çizer. İstediğimiz kadar güzel olalım, güzel ve/veya şık/pahalı giyinelim, makyajımız muhteşem olsun dilimizi düzgün konuşup yazmadıktan sonra karşı tarafta saygı uyandırmak mümkün değil, kalite ortada.
Bu konuya takıntılıyım, elimde değil. Burada anladım neden Uluslararası Öğrenci Performansı Değerlendirme yani PISA raporunda bizim çocuklarımızın geri kaldığını, çünkü ana-babaları olarak bizler daha şöyle bir platformda kendi dilimizde doğru düzgün yazamıyor, kendimizi ifade edemiyoruz. Noktalama işaretlerini kullanmayanlar, “gidiyo, geliyo” yazanlar, kelimeleri anlamından farklı kullanmalar daha neler neler. Hele hele öğretmen olup yanlış yazanlara hiç ama hiç tahammülüm yok, düşünsenize çocuklar kimlere emanet.
“Aman canım, şurada aramızda yazışıyoruz işte” diye küçümsemeyin sakın, böyle böyle, dikkat ede ede davranışlar oturur.
Noktalama işaretlerini bazen bende unutuyorum ama kelimeleri düzgün yazarım hep. Mesela gelecem yerine geleceğim yazmak çok zor olmasa gerek. Örnekler çoğaltılabilir tabiki.

dil elden gidiyeah diye okudum ciddi ciddi, gerçekten sosyal medya dili bile dilimizin önüne geçmiş.. :işsiz:

ama ben kısa mesajlarda bile noktalamalara dikkat ederek bütünlüğü bozmuyorum, buna seviniyorum kendi adıma. ve evet yazı dilinin karakterimizi bile yansıttığına inanıyorum.

Burada kilit nokta çocukluktan bu yana kitap okumak..
Ben her zaman dikkat ederim. Bunu bütün yorumlarımda da görürsünüz.

Ben de bu konuda takıntılıyım. Kötü yazanlara, devrik cümle kuranlara, cümlenin başı sonu belli olmayanlara, nokta virgül, tırnak işareti kullanmayanlara ifrit oluyorum.
Whatsapp yazışmalarım bile dikkatlidir :))

Ben de bu konuyu önemseyen ve dert edinen biriyim.
Bir kaç konuda,dilimizi doğru kullanma ve imlaya dikkat etme hususunda,uygun bir üslupla eleştiri yaptığımda, ne yazık ki karşı eleştiri getirenler oldu.
Siz TDK musunuz?
Derdi olan insanlar bir de imla mı düşünecek?
Millete diyorsun ama sen de şu kelimeye kesme işareti koymuşsun,konmaz,ha haaaa,vb.
Bu nedenle ben kendime dikkat ederken başkalarına hatırlatma veya uyarıda bulunmamayı tercih ediyorum artık.

Benim de içime dert oluyor bu konu. Birazdan "makale mi yazıyoruz" diyenler gelir. Kendini, derdini düzgün ifade etmek için makale yazıyor olmak gerekiyormuş gibi...

Çoğu insanda kitap okuma alışkanlığı yok ama bari dönüp kendi yazdıklarını okusalar keşke. Kendi yazdığını okumaya üşenen insan bizim okuyup fikir vermemizi bekliyor, o da ayrı komedi.

Zaten ya telefon bozuktur ya da çocuk durmuyordur. Nokta koyarken çocuğu ellerini tutanlar, telefonun sadece nokta koyarken takılıyor olması vs hep elde olmayan sebepler işte.
Bakın benim kriterim ne kadar düşmüş. "Allah aşkına nokta koyun yeter" modundayım artık. Noktasız cümle yığınları okumaktan ciğerim soldu.

Burada kilit nokta çocukluktan bu yana kitap okumak..
Ben her zaman dikkat ederim. Bunu bütün yorumlarımda da görürsünüz.

Ben de bu konuda takıntılıyım. Kötü yazanlara, devrik cümle kuranlara, cümlenin başı sonu belli olmayanlara, nokta virgül, tırnak işareti kullanmayanlara ifrit oluyorum.
Whatsapp yazışmalarım bile dikkatlidir :))

Devrik cumle kurmak yanlis degil ama.

Hızlı ve aceleci olanlar ne yapsın. Ben çok hızlı yazdığım için çok yanlış yapıyorum.
ama haklısınız. Yazı biçimimde bu yüzden çirkindir kimse anlayamıyor.

Evet çocuklarımıza parlak bir gelecek için birşeylerden taviz vermemek lazım..

peki işitme engelilerde düzgün kelime kurabilseydi. düzgün yazsaydi.
düzgün konuşabilseydi.. çok kitap okudum; hala düzelmiş degilim.

Dil elden gidiyor!
Yazdıklarınıza harfiyen katılıyorum. Bu duyarlılığın herkeste oluşmasını diliyorum. Diğer insanları geçtim, sitede Türkçeyi katleden ve bundan zerre gocunmayan, uyardığımızda düzelteceği yerde çirkefleşen Türkçe öğretmenleri bile var.
İmam böyleyse cemaat ne yapsın?

İnsanız, bir bilemedin iki hata olabilir fakat yazının tümü hatalı, anlamsız ve yanlış olan mesajlar okuyorum bazen burada. Bazı mesajlarda anlatılmak istenen nedir o bile belli değil.

dil elden gidiyeah diye okudum ciddi ciddi, gerçekten sosyal medya dili bile dilimizin önüne geçmiş.. :işsiz:

ama ben kısa mesajlarda bile noktalamalara dikkat ederek bütünlüğü bozmuyorum, buna seviniyorum kendi adıma. ve evet yazı dilinin karakterimizi bile yansıttığına inanıyorum.

:KK70:
Aslına bakarsanız birçok değerimiz elden “gidiyeaaah”

Çok yakın arkadaşlarımla konuşmalarım dışında her zaman dikkat ediyorum. Tabii ki günlük konuşma dilinde ‘geliyo, gidiyo’ gibi çıkıyor ağzımızdan ama yazarken dikkat etmeye çalışıyorum. Sadece çok fazla devrik cümle kuruyorum. :)

Ama en çok burada hiç noktalama işareti kullanmayanlara, paragrafın varlığından haberi olmayanlara sinir oluyorum.

Telefondan yazinca cok kotu oluyor maalesef kendi yazdiklarim da okuyanlari zorlar dusuncesiyle icime sinmiyor :KK43:

Ancak burada yazilanlarin cogunu da okuyamiyorum, okusam da anlayamiyorum. Dert anlatan ya da yorum yapan daha ozenli olmali, biri kendini ifade edebilmeli ki anlasilsin digeri de anlasilacak sekilde yazsın ki fikir verebilsin.

Ama maalesef paragraf konmuyor, imla kurallari hic uygulanmiyor oyle olunca da anlasilmiyor.

Back
X