Dil öğrenme yolları

vincentvega

Guru
Kayıtlı Üye
11 Eylül 2014
26
4
Merhabalar herkese Kurs vs olmadan kendi kendine yabancı dil öğrenenler nasıl bir yol izliyor acaba? Uygulama vs denedim fakat benim için pek etkili olduklarını düşünmüyorum açıkçası. Ücretsiz videolar da yok denecek kadar az. Olanlar da ya çok düşük seviyeye ya da tam tersi ileri seviyeye hitap ediyor. Zaten başlangıç üstü hatta orta seviye yabancı dili olan birisi nasıl bir yol izlemeli?
 
Merhabalar. Açtığınız başlığı şimdi gördüğüm için yorumumu geç yazacağım.
Direkt gramerde boğulmadan iletişimsel dili öğrenmeye çalışmak daha mantıklı. Seviyenizin B1 olduğunu tahmin ediyorum, dolayısıyla basitin de biraz üstünde diyalog kurabilirsiniz, veya yazıları okuyabilirsiniz demek oluyor bu. Seviye kitaplarınız var mıdır? Onları okuyarak reading düzeyinizi ve kelime/deyim hazinenizi geliştirebilirsiniz. Konuşma uygulamalarını İngilizcesi üst düzeyde, veya native düzeyinde olanlarla konuşmak için kullanabilirsiniz. Mesajlarınızı sesli veya yazılı olarak gönderebilirsiniz. Bir de, hangi aksana ilgi duyuyorsanız o aksanda yapılan haber kanalları, sözlü hikayeler, podcastler size fayda sağlayabilir. Mesela İngiliz aksanına ilginiz varsa, British Council'in İngilizce çalışmaları var dört temel beceride (listening-reading-speaking-writing), onları yapmaya çalışın. Hatta size link bırakayım:

Son olarak, writing için sizin serbest yazım yapmanızı tavsiye ederim. En basitinden, günlük yazmayı deneyin. Bir daha son olarak, yeni öğrendiğiniz kelimelerin/tamlamaların kuru listesini yapmak yerine, onları (mümkünse akılda kalıcı) cümlelerde kullanmaya çalışın.
 
Çok teşekkür ederim önerileriniz için :) aslında İngilizcem iyi sayılır upper intermediate ama verdiğiniz örnekler gerçekten çok yararlı daha ileri seviyelere gelmek için kesinlikle deneyeceğim. Bir yandan da ikinci yabancı dil öğrenmeye çalışıyorum orta seviyelerdeyim, ve de ne yazık ki İngilizce kaynak bulmaktan çok daha zor diğer diller için kaynak bulmak
 
Ben teşekkür ederim. Hangi dil için arıyorsunuz?
 
Fransızca ve kaynak bulmak çok zor
Aslında İngilizce yazılmış kaynakları okuyabilecek seviyedesiniz. Bence bu dildeki Fransızca dilbilgisi kitaplarının pdf'ini internette araştırabilirsiniz. Hatta ben buldum birkaç tane. Ama hikâye kitaplarının pdf'leri çok nadir bulunuyor internette. Sitede okunacak hikâyeler paylaşılmış daha çok.
 

Eklentiler

  • Screenshot_2021-01-18-19-12-45-950_com.android.chrome.jpg
    79,7 KB · Görüntüleme: 41
  • Screenshot_2021-01-18-19-13-01-138_com.android.chrome.jpg
    84,5 KB · Görüntüleme: 48
Son düzenleme:
Ben dilciyim zaten liseden beri ingilizcenin yanına ne öğrenebilirim diye heves edip araştırıyordum.
Açıp saatlerce dizi izliyorum mesela. Duyduğum dilin mantığını anlamaya çalışıyorum. Batı dillerini öğrenmek ingilizce biliyorsanız aşırı kolay. Ama ingilizce öğrenmek istiyorsanız kendinizi ingilizce kullanmaya zorlayın ve gün içerisinde olabildiğince çok duymaya çalışın.
 
Dizi izlerken bir bakıyorum diziye karakterlere kendimi kaptırıp dili unutmuşum arada kendi kendime konuşmaya çalışıyorum ingilizce faydasını görüyorum sanirsam
 
Dil öğrenmek için öncelikli olarak dile maruz kalmak gerekiyor; bu bir telefon uygulamasıyla vs olacak bir şey değil. Günde en az 8 saatinizi öğrenmeye çalıştığınız dile ayırmanız gerek. Eğer çok yüksek bir dil zekanız yoksa, günde 1 saat çalışayım ben bir dilli 6 ayda öğrenirim gibi bir şey yok maalesef.

Bir dili 4 yetenek bölüme ayırabiliriz.

Okuma, yazma, duyma ve konuşma.

Her birini geliştirmek farklı çalışma stratejileri ister.

Okumayı geliştirmek için, dilin gramerini, yapısını kavramış olmanız ve kelime haznenizin yüksek olması gerekiyor. Bunun için sürekli okumalı, yeni cümle yapılarını keşfetmeli, her cümlenin gramerine dikkat etmelisiniz.

Yazmayı geliştirmek için yine kelime haznenizin çok geniş, gramere hakim olmanız gerekiyor. Okumadan çok daha fazla çalışma gerektirir. Sürekli yazmanız ve yazdıklarınızın doğruluğunu, yanlışlığını birine kontrol ettirmelisiniz ki, yazarken yaptığınız hatalardan bir şeyler öğrenebilin ve bu sayede yazım yeteneğiniz gelişsin.

Duymayı geliştirmek için ise sürekli bir şeyler dinleyip, dinlediğiniz şeyleri kağıda dökmeniz gerekiyor.

Konuşmak ise sürekli konuşma pratikleri gerektiriyor. Bunu ücretli, ücretsiz bir çok app üzerinden yapabilirsiniz, ihtiyacınız olan tek şey native bir konuşan.

Hiç bir şey bilmeyen için dil yeni bir dünyadır, bu dünyanın sınırlarını kavrayabilmek ilk başta çok zor olur; yani öğrenmeye başladığınızda pes etmezseniz muhakkak gelişme sağlarsınız.
 
Çok haklısınız fakat ne yazık ki günde 1 saatten fazla ayırma gibi bir şansım olmuyor ne yazık ki hatta 30 dk bile lüks oluyor özellikle vize dönemlerinde.
 
Tam olarak ne icin ingilizce ogrenmek istiyorsunuz o da onemli bence. Yani akademik olarak mi ihtiyaciniz var yoksa. yurtdisina falan ciktiginizda akici konusabilmek mi istiyorsunuz. 4 Yildir Amerikada yasiyorum, gelmeden once akademik ingilizcem cok iyiydi ve farkettim ki oturup ingilizce bilimsel makale yazabiliyorum ama gundelik konusurken en basit konularda tikaniyorum. Zaten hep yabanci diziler/filmler izlerdim ama hayatimdan turkce altyaziyi tamamen cikardim. Hatta esimle bazen turk filmlerini izlerken dublaj yapariz Kendi kendine konusmak hep cok faydali. Bir de internette ne arayacaksam hep ingilizce aradim bu da bence akiciligi arttiriyor, ve sosyal aglarda yabanci fenomenleri takip etmekte bence hayatin dogal seyrinde yardimci oluyor ingilizceyi icsellendirmek icin.Birde dilin kulturunu ogrenmek lazim, yoksa konusurken direkt turkeceden ceviri yapanlarin hem aksani cok belirgin oluyor hem de yeterince temiz bir ingilizce kullanmadiklarindan zor anlasiliyorlar.
 
Bu da çok önemli bir mesele cidden. Genel olarak böyle bi sorunumuz var galiba yazma okuma dinleme tamam ama sıra konuşmaya gelince tıkanıyoruz. Peki ana dilinizden farklı bir dilin konuşulduğu bir ülkede yaşamak zor oldu mu?
 
Ingilizce bilerek gittigim icin sorun olmadi ama burada esinin isi sebebiyle falan gelen hic ingilizce bilmeyen arkadaslar hep cok zorlandiklarini soyledi. Sadece amerikali arkadas edinmek biraz zor daha dogrusu bizim arkadas tanimimizla onlarinki coook farkli, kanka oldugunu sanidigin kisi ertesi gun sebebsiz yere soguk takilabiliyor bence farkli bir tecrube imkani olan herkesin yurtdisinda en azindan 3-5 ay kalmasini tavsiye ederim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…