Dikkat eksikliği hiperaktivite

Önce sınıf öğretmeni sonra PDR ile görüşme yolunuz doğru, bununla birlikte her ikisine de DEHB şüphenizden bahsetmeyin.
Erken çocukluk uzmanıyım yazdıklarınız bana daha çok çoçuğunuzun ilkokula hazır olmadan başladığını düşündürttü.
Elbette çocuğunuzu görmeden, onunla sohbet etmeden ve doğumundan itibaren kısaca gelişim öyküsünü öğrenmeden kesin yorum yapamam ama ilk intibam bu yönde.

Sıkıntısı okuma yazma çalışmalarına yönelikse özel öğrenme güçlüğü yani disleksi gündeme gelir ki bu durum çoğu zaman okul öncesinde farkedilmez. İlkokula başlama sürecinde ortaya çıkar.

Okuldaki görüşmelerden sonra alanında uzman bir çocuk-ergen psikoloğuna başvurabilirsiniz.
Okulunuzun PDR birimi sizi gerekirse RAM'a yani Rehberlik Araştırma Merkezi'ne yönlendirir.
 
Kusura bakmayın da oradan buradan duyduklarınız ile internet bilgilerine göre çocuğunuza teşhis koymaya çalışmayın .Bu işin uzmanları bunun için var ve hiç bir çocuk ile kendi çocuğunuzu kiyaslamayin hepsi farklı farklı yapıda ..
 
Ordan burdan duyma ile koymadım kendimde sağlıkçıyım bizede derslerde bahsedildi ve daha önce psikiyatristle de görülmüştüm oda dehb olabilir okula başlasın ona göre bakalım dedidiği için şüpheleniyorum
 
Gerçekten haklısınız bende hep bu mantıkla yaklaştım matematiği seviyor ama boyamayı sevmiyor diye boyama da diretmedim ama işte okula başlayınca tüm çocukların aynı uyum da olması bekleniyor


şöyle düşünün kimi insan tatlıyı sever kimi insan acıyı kimisi ekşiyi bu da onun gibi birşey çocuğunuz matematiği seviyor boyamayı sevmiyor demek ki yeteneği o yönde benim büyük kız sürekli resim yapıp çizer yazısı diğerlerine göre çok güzel küçükte bu tarz şeyleri sevmiyo onunda sayılarla arası iyi ingilizceyi seviyor kişisel farklılık bence bunlar
 
Sınıf içindeki davranışları da şu aşamada net bir sonuç vermez. Nerdeyse bir aydır okuma gidiyor olmadı bu süre içinde uyum sağlamış olacağı anlamına gelmez. Bir de ilkokula uyum sağlamak çok zor olabilir zaman zaman.
Lütfen çocuğunuzu ödevleri için zorlamayın. Bu dutum da onda endişe yaratmış olabilir. Tüm çocukların farklı olduğunu,her çocuktan aynı tutum ve davranışları bekleyemeyeceğimizi unutmayın.
O daha çok küçük oyun yaşında. Bilmiyorum yapıyormusunuz ama onunla oynayın. Derslerini parçalara bölün. İlk başta her parçadan sonra , ilerledikçe de tümünü yapınca küçük ödüller verin(çıkartma vb )
En önemlisi ona karşı sabırlı ve hoşgörülü olun.
 
Valla bu zamanda teshis koyma hastaligi oldu insanlarda. Herşeye bi isim bulup etiketliyorlar özellikle çocukları.
Benimde çocuğum
Hareketli ve konuşkan
Ders yapmak istemiyor
Ben yapamam diyordu (ben yaparsin diyirdum)
Konuşması yürümesi becerileri çok erken yaşta gelişimi iyiydi
Ama çok şükür öyle bir hastalığı olduğunu hiç düşünmedim
Bazen okula hazır olmamak
Bazen yeni kardeş gelmesi
Bazen yanlış anne baba davranışları
Bazen öğretmenlerin yanlış tutumları
Veya başka geçici zorluklarla.karsilasiyor çocuklar hemen etiketlememek lazim düzelir ınsallah. Tabi ki kontorulunu yaptırmak lazim. Ben bide öğretmenin ne kadar ödev verdiğini merak ettim çoksa yetistiremeybilir sıkılabilir.
 
Benim kızımda 4 yaşında .
2 Aylık bebeğimiz var. Kardeşi olduktan sonra bizimkide ellerini ağzına sokmaya basladi ve hiperaktive gibi hareketler yapmaya arkadaşlarına vurmaya başladı normalde uyumlu kavga etmeyen bir çocuktur. Bende psikiyatriye gotrmeyi dsunuyorum.
 


kardeşi geldi diye yapmasın bu hareketleri çocuğunuzun hareketleri gayet normal geldi bana sizin kardeşe verdiğiniz zamanı bile kıskanıyordur tepkisini de vurarak gösteriyor bence eşit değilde çocuklarımıza adaletli davranırsak çocuklarımız daha rahat olacaktır
 
Tam olarak suan kac aylik okula basladi bana ay olarak soylermisiniz
 
Gerçekten haklısınız bende hep bu mantıkla yaklaştım matematiği seviyor ama boyamayı sevmiyor diye boyama da diretmedim ama işte okula başlayınca tüm çocukların aynı uyum da olması bekleniyor

hayır tüm çocuklar aynı uyumda olsa fabrikadan çıkmış olurlar. bunu kim söylediyse aklınızdan çıkarın. diğer çocuklarla aynı şeyleri yapmak istememesi dehb olduğu anlamına gelmez.
bir pedagoga görünmekte elbet fayda var ama çocuğunuz anormal olduğu için değil okul sürecini daha iyi nasıl yönetirsiniz diye sizin için.
 
Benim de kızım altı yaşında okula yeni başladı bende dikkat dağınıklığından dert yanıyorum, ödevlerine konsantre olamıyor, sıkılıyor sürekli başından kalkmak için bahane arıyor.
Tabi ödevleri de her gün her gün ağır geliyor bence.
Bende bi süre takip edeceğim bakalım...
 
dehb olduğunu düşünmüyorum .sorun daha çok uyum kaynaklı gibi... dheb lı bir çocuk 1 saat bir yapbozun basında duramaz veya bitirecek dikkate sahip değildir .
 
Burda yardim aramaniz ne garip.. ben cocuk gelisimi mezunuyum ve bunun tek caresi ozel egitimciler... burdaki her konuya yorum yapan bayanllar degil..
 
Belki bu konuda arama yapanlara fikir olur diye yazıyorum.Ben burda konu açarken burdakilerden yardım aramak değil yaşayan annelerden fikir almaktı.Yazın kızımın bazı uyumsuzlukları vardı devlet hastanesinde önce psikiyatri görmeden psikolog bakmadığı için psikiyatriye gittim. Sadece 3 dk kızımı gördü 15 dk görüştük ve Dehb dedi ilaç yazdı psikoğa bile gerek görmedi.Okullar açıldığında 3 hafta bekledim ve hem öğretmenine hem rehber öğretmene sorduğumda Hayır dediler.Şimdi psikoloğa giidyoruz ilk görüşmede kişilik tipini söyledi hatta bunun kitabını önerdi. Gerçekten kızım kişiliğinden kaynaklı.Kitabı kesinlikle tavsiye ederim Ziya Selçuk un Ebeveyn Benim.Şimdi gidiyoruz psikoloğa dehb diye birşey yok çözülmesi gereken bazı sorunlar var sadece.Birde artık insanlar uslu çocuk bekliyorlar ama her çocuğun kişiliği farklı hepsi aynı olamıyor o zmanda hemen etiketliyorlar.
 
Cözülmesi gereken derken ne tür sorunlar var acaba
 
Abur cuburlar içindeki maddeleri inceleyen birisi var kimya mühendisi onun sayfasında okumuştum. Bir küçük paket balık kraker yiyen çocuğun bunun icindeki enerjiyi atabilmesi için iki saat hiç durmadan koşması gerekiyormuş. Varın çocuklarımızın halini siz düşünün. Kendi ellerimizle hiperaktif yapıyoruz. Tavsiyem abur cubur vermeyin ve bir spor alanına yönlendirin. Orada hocanın verdiği seri komutlar dikkatini yoğunlaştırmasina sebep oluyor. Ayrıca enerjisini de atıyor. Bir de siz de evde arkalı komutlar verin. Mesela bardağı mutfağa götürdükten sonra odanın ışığını kapatıp kalemligini çantaya koy ve gelirken de hikayeni getir gibi. Bir de bazı kutu oyunları var karışık şekiller arasından karttaki sekli hizlica buluyorsun onlar da çok işe yarıyor. Dedektif, Look Look oyunların ismi.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…