Bu sorunun cevabı bu kadar kolay değil. Yani soru devlet mi özel mi kadar basit değil.
Daha önce özelde çalışmış bir devlet öğretmeniyim. Hala eşim özelde çalışıyor. Piyasadaki birçok kurumu da gözlemleyebiliyorum.
Maddi durum sonuna kadar dert olmayacaksa köklü bir kolej derim. Özel okulların bir kısmında alanında yetkin olmayanlar çalışıyor mesela. Sadece öğretmen etkili değil eğitim için idaresinin vizyonu bile çok önemli. Kıt kanaat denkleştirip herhangi bir özel okula vermem ben şahsen çocuğumu, ki vermedim de.
Devlet okulu denince aklınıza nasıl bir yer geliyor bilmiyorum ama o kadar birbirinden farklı standartlarda okullar var ki. Araştırmak gerekiyor ama bilinçli olarak.
Ben ne yaptım? İki öğretmen olarak çocuklarımızı Ted düzeyinde bir okula yıllarca gönderecek bir maddi durumumuz yok. Büyük çocuğum için eşimin okuluna yakın okulları araştırdık(benim bölgemde oğlumun gittiği okuldan iyi okul vardı ama çevre sosyolojik olarak yetiştiğimiz kültüre farklı olduğu için kendi okuluma yakın bakmadık) bizi tatmin eden bir okulda ve iyi bir öğretmende okudu. İnanın özel okulda olmasının hiçbir eksiğini görmedik, artısı bile oldu diyebilirim. Okul yönetimi takviye kurslar yaptı hep, halkoyunları, jimnastik, İngilizce(ki yabancı öğretmen geldi son sene ek kursa), robotik kodlama, satranç. Ha bu kurslar için belli bir meblağ ödedik tabini çünkü hocaları dışarıdan gelen uzmanlardı. Sınıf mevcutları 24 kişiydi ki bir çok özel okulda da mevcutlar böyle. Şimdi oğlum oradan mezun oldu, kızım bu sene oraya başlayacak. Okuldan ve idareden yana hiç şüphem yok ama duam tabi iyi bir öğretmene denk gelmesi.
Ortaokula geçen oğlumu da yine aynı çevrede daha önce gidenlerin memnun olduğu bir okula göndereceğim. Sadece 8.sınıf için arada aklımda bir soru işareti oluşuyor acaba sınava hazırlık için eşimin kurumuna mı alsak diye. Ama onu da süreç gösterecek tabi.
Bu arada ben lise öğretmeniyim(iyi bir puanla öğrenci alan bir okuldayım). Her tür okuldan gelen öğrencilerim var. Yani başarı için ilk temem öğrencinin ilgisi isteği bilinci. Özel okulların bir kısmından gelen öğrencilerimin maalesef muhakeme yetenekleri hiç gelişememiş, çünkü özellikle ortaokulda sınava yönelik hazırlanıldığı için ezber kalıp bir eğitim almışlar. Bu süreçte kalıplarını kırmak için ek çaba sarfediyoruz.