Devamlı hayal dunyasin da olma hali

Evet daha küçük ama yaşıtları daha adam akıllı sohbet ederken ara ara hayal dünyasından biseyler katarken kızım bunu daha sık yapiyor fazla olduğunun farkindayim bunun da bizim baskıcı olmamızdan mi kaynaklaniyor ya da başka bi hatamız mi var bunu soruyorum aslinda
Ben sizi anlıyorum benim oglumda var hayal dünyasında gibi absut absut konusuyor arkadaşları bazen ne saçmalıyorsun diyorlar konusmasindan su an eylülde 5 yaşına girecek

Ben sizi anlıyorum benim oglumda var hayal dünyasında gibi absut absut konusuyor arkadaşları bazen ne saçmalıyorsun diyorlar konusmasindan su an eylülde 5 yaşına girecek
Sizi hatırliyorum otizm sayfasından şu an oğlunuz ne durum da bilmiyorum ama benim kziim da fazlasıyla hayal dunyasinda

Benim kendim de dikkat eksikliği var bende çok hayal kurardım çocukken hala da öyle dikkat eksikliğnde yazılan makaleler de sık sık hayal dünyasında olma dediğini isitmeme durumları belirtiler arasında şu pandemi bitince iyi bı psikiyatriye gidicem inşallah otizmden suphelenmistim iki yaş civarı ama şu an otizmden uzaklaştı konusmasi becerileri sembolik oyunlar soru sorma cevap verme kendine ait bı çok cümle çözüm bulma gibi bı çok şeyi yapabiliyor. Konusama basamaklarini yaşına göre tammladi ama ggec konuşma genetik olduğu için bizde yavaş yavaş tamamliyo hala daha tam uzun soluklu muhabbet kuramiyoriz ama otizmli veya dikkat eksikliğiyle alakalı değil geç konuşma genetik dediğim gibi.. hayal dünyasına sık sık girmesine rağmen yine de her cagirilmaya soruya tepki verebiliyo ama yabancılarla pek konuşmuyo ya da saçma konuşmalar yapiyo galiba heycan yapiyor.. dikkat eksikliğindrn kaynaklandigini düşünmeye başladım çünkü dinlmede güçlük çekiyor. Dikkat eksikliği olan çocuklarda dinlememenin bı sebebi de söyleyeceklerini unutmamak için dinlemede güçlük cekebiliyolarmis bunu ben de sık sık yasiyorum

Screenshot_20200515-042434~2.png

Dikkat eksikliği olan çocuklar yaşıtlarindan biraz farklı davranabiliyor çünkü nörolojik bi sıkıntı var. Cocuklarin yanına gidiyo direk dinlemeden konuştuğu için sacmaliyo tabi. Benim.kzim da enterasan olan hiç konuşmayan bı arkadasi var bı de kendisinden bı tık daha az konuşan arkadaşı var bunları çok seviyor. Galiba konuşmasının diğer yaşıtları kadar olmadiginin farkında ya da dinlemek zorunda kalmadığı için de seviyo olabilir :))

Bu yaşima kadar kiyaslanarak büyüdüm. Özgüvensiz, her konuda yetersiz hisseden, eksigimi bulan, kusurumu bulan, yapabildiklerimi basardiklarimi kucuk goren biriyim. Başkaları takdir eder annem etmezdi. Onun etmemesi de yeterdi. Simdi hicbir seyim yok. Ise yaradigim bir konu varsa bile göremiyorum. Gorsem bile yeterli bulmam. Çocuğunuzun gelecekteki sesiyim. Beni dinleyin, onu oldugu gibi sevin.

4 yaşında bir çocuktan bahsediyorsunuz adı üstünde "çocuk " dolayısıyla çocukça konuşması gayet normal.
Bir de biz yetiskinler olarak zaten hayatın koşuşturmasi içinde fazlasıyla kafa yoruyoruz herşeye birakin da çocuk hayal.kursun, özgürce düşünsün. Zaten büyüdükçe hayal kurmayi bırakıp hayatın gerçek yüzüne kafa yormak zorunda kalacak, bari yaşının ve çocukluğunun tadını çıkarsın
(Bana hayal.kur deseniz kuramam, fazla somut düşünüyorum çünkü, o açıdan bakıldığında hayal gücü olması güzel ve bunu cocugunuzdan almayin, kisitlamayin onu.)
Kendinizi de çocuğunuzu da kiyaslamayin ve herşeyi internetten arastirip kendi kendinize çıkarımda bulunmayin.
Son zamanlarda insanlar herseyi internetten araştırmak yüzünden kendi kendilerine teşhis bile koyar oldular.

Bence siz fazla evhamlisiniz. Su cocugu bir kendi haline birakin. Yok otizmli mi, yok oyle mi yok boyle mi? Cocugu izlemeyi birakin. Baska cocuklarla karsilastirmayi da birakin. Her cocuk kendine ozeldir. Cocuklarda hayal dunyasinin olmasi isteniz zaten. O yuzden oyuncaklarla oynarlar. Hayal dunyalarini genisletmek icin. Bu onlarin gelisimi icin gerekli. Yaraticiligi gelisir boylece. Her yazilana da takilmayin internetteki bazi bilgiler aşirı ve cok fazla bilgi kirliligi de var.
Oglum 14 yasinda. Liseye kadar daha oyuncaklariyla oynuyordu, oyuncaklariyla oynarken kendi kendi jendine konusuyordu. Ne yani sizifren mi simdi? 14 yasinda kocaman ergen bir cocugun bile hayal dunyasi varken, 4 yasinda bir cocuktan bahsediyoruz. Su cocugu nbir rahat birakin da cocukkugunu yasasin. En guzel cagi. Baski da uygulamayin. Bu yaşlarini bir daha yaşayamayacak. Ayrica baski yapiyorsaniz, bu yaptiklariniz onun bilinc altina kodlaniyor, aklinizda olsun.

Niyeyse bu yazdiginiza hafif atarlanmam gerekse de ben çok sempatik buldum 😍aslında demek istediğim biraz normalin üstünde olması TV çok izlemiyor ama çok yalnız büyüdü ve benim baskıcı tavrim kizimin hayal dunyasin da yaşamaya sebeb olmuş olabilir bilemiyorum
sizin baskıci tavriniz devam ederse daha nelere sebep olacak bir bilseniz, yapmazdıniz diye düşüñüyorum.Okumak lazim,arastirmak lazim, sevmek lazım anne olmak için

Kıyaslama konusun da haklısınız ama kızımla aramızda ki bağ iyi sayılir. Hayal gücü olması sıkıntı değil ama bu durum biraz normalin üstünde bu da saçma konusuyo izlenimini veriyor bazı konuma yazan arkadaşlar olayı yanlış anladılar çocukça konuşmasına kızıyorum anladılar ama benim demek istediğim normalden biraz daha fazla olması bu durumun yemek yicekmisin kızım dediğim de evet hayır da diyor ama bazen de örümcek adamlar yemek yemez diye cevap veriyo
:rolleyes: şahane cevap bence , çocuk inanilmaz yaratici biçimde tokum diyor size, örümcek adam acıkınca bana haber versin annecim diyip nefis bir örümcek adam menüsü hazirlayamiyorsaniz bu sizin hataniz, çocuk napsin?

Benin oglum konuşuyor ama heyvanlandiginda ilk söylediği kelimeyi tekrarliyor mesela ayakkkkakabi ayakkabi mi giymek istiyorum ilk kelimeyi
Heyecanlandigin da oluyorsa normal bence. Benim kızım da şu an öyle bı şey yok ama net konuşamıyor çıkaramadığı harf sadece r l var ama yine de başka bı sebebi var net konusamamasinin geniz etinden suphelenildi yaz aylarında daha iyi anlarız KBB Dr u

:rolleyes: şahane cevap bence , çocuk inanilmaz yaratici biçimde tokum diyor size, örümcek adam acıkınca bana haber versin annecim diyip nefis bir örümcek adam menüsü hazirlayamiyorsaniz bu sizin hataniz, çocuk napsin?
Evet aslında tatlı bı cevap ama bazen birileri bişey sorduğun da alakasız cevaplar veriyo dinleyemiyo pek karşısında ki ni ama yine de derdini düşüncelerini bı şekilde anlatiyor

QUOTE="Esra135724, post: 63938815, member: 954185"]
Evet aslında tatlı bı cevap ama bazen birileri bişey sorduğun da alakasız cevaplar veriyo dinleyemiyo pek karşısında ki ni ama yine de derdini düşüncelerini bı şekilde anlatiyor
[/QUOTE]
tatlim 40 yaşımdayim ben de istemediğim insanlarla konuşurken ayni boyle geçiştiriyorum, bak ben anneyim ayni zamanda psikolojiyle ilintili bir alanda eğitimciyim, iyi niyetlisin seziyorum ama haddim olmayarak diyebilirim ki sorun sende görünuyor, acilen çocuk gelisimiyle ilgili bir eğitim ve bireysel danışma al çünkü ilk 6 yıl çok önemli, şimdiye kadar olan yanlış tutumlarindan doğan hasarlarin bile düzeltilmesi belki 10 yıllar alacak, ilk 6 yaşta yanliş tek bir bakış tek bir tepki tek bir hareket bile geri donulmesi zor hasarlar bırakır, kaldı ki siz epey yol katetmişsiniz...ama geç değil,lutfen yardim alın

QUOTE="Esra135724, post: 63938815, member: 954185"]
tatlim 40 yaşımdayim ben de istemediğim insanlarla konuşurken ayni boyle geçiştiriyorum, bak ben anneyim ayni zamanda psikolojiyle ilintili bir alanda eğitimciyim, iyi niyetlisin seziyorum ama haddim olmayarak diyebilirim ki sorun sende görünuyor, acilen çocuk gelisimiyle ilgili bir eğitim ve bireysel danışma al çünkü ilk 6 yıl çok önemli, şimdiye kadar olan yanlış tutumlarindan doğan hasarlarin bile düzeltilmesi belki 10 yıllar alacak, ilk 6 yaşta yanliş tek bir bakış tek bir tepki tek bir hareket bile geri donulmesi zor hasarlar bırakır, kaldı ki siz epey yol katetmişsiniz...ama geç değil,lutfen yardim alın
[/QUOTE]
Kesinlikle haklısınız sorun ben de şu pandemi biter bitmez psikiyatriye gitmek olacak ilk işim. Otizm mi dikkat eksikliği mi derken kafayı yemk üzereyim faydadan çok zararım var kızıma mesela oyuncakla oynarken asla göz teması kurmuyor kendiliğinden adıyla seslenirsek bakiyo ama o esnada kısa süreli temasli oyunlarda ya da gün için de devamlı baktığı oluyo ama hep kendi canı istediginde adıyla seslenmede de kısa süreli bakiyo her defasında mesela böyle bı çok şey hergun biseyi kafaya takıyorum devamlı neden diye soruyor sonra kendime diyorum bu kadar soru soran çocukta bı gerilik olamaz diye işte bı yigin şey kafam allak bullak oluyo hergun böyle seylerle bogusuyorum içimde engel olamıyorum kendime😣😣mesela bugün rahat bı 10 dakika ağlamaktan beter oldum perde kaka yiyor biliyomusun diyor ne demeliyim nasıl yaklasmaliyim konuşması da net değil çıkarmadığı harf az ama yine de net değil her kelimeyi düzgün cikartiyosa nerdeyse ama geniz etinden sebeb olabilir kavga ederse çok güzel ifade edebiliyo kendini o an çok güzel konuşuyor offfff kendimden kendim darlandim kizima yazık bana değil😭😭😭

Size şunu söyliyeyim.Oğlum ilk 2 yaşına kadar ismine bakmadı.Aynı sizin yaşadıklarınızı yaşadım.Otizimli mi değil mi kulağımı duymuyor sıkıntı ne anlayamadım.3 yaşındayken azıcık kelimeler konuşmaya başladı.Bu sefer işi güçü bıraktım onunla vakit gecirdim.Bu ona iyi geldi derken birden bana garip hayallerinden bahsetmeye başladı.Olmayan oyun arkadaşlarından var olmayan çocuklardan onlarla oynadığını onlarla gezdiğini hatta tek tek isim isim anlatıyordu.İnternetten araştır, kitaplardan tara derken anladım ki çocuğun doğasında bu var.Şuan 9 yaşında hayal dünyası ucsuz bucaksız.Kitaptaki bilgileri aklına kaydediyor ve uzun uzadıya anlatıyor.Bir de ismine hala gec cevap verir çok rahat bir adam :) Beni pipirikli etti.. kafayı yemek üzereydim.Size tavsiyem çocuğu merkezinize koymayın.Ona da kendinizede eziyet edersiniz.Her çocuk farklı diğer oğlum bambaşka gelişimsel özellik gösteriyor.Yapısal olarak farklılar birisi sessiz sakin diğeri enerjik hareketli o yüzden mizacına uygun davranıyordur bunu bilin..

Gerçeklerden konuşacak, gerçekleri yaşayacak yeterince zamanı olacak zaten. Bari bırakın çocukluğunu çocuk gibi yaşasın. Sürekli gözetlemeyin yaptıklarını sorgulamayın da bir nefes alsın. Kızınızdan çok sizin desteğe ihtiyacınız var gibi geldi bana.

n.
[/QUOTE]
konuşması da net değil çıkarmadığı harf az ama yine de net değil her kelimeyi düzgün cikartiyosa nerdeyse ama geniz etinden sebeb olabilir

Benim oğlum da 4 yaş 1 aylık oldu. Maşallah R harfini bile dikkat edince söylüyor . Ama oyun oynarken hızlı konuşmaya çalıştığından yada eski alışkanlık arada bozuyor. Nasıl diyorduk bide de bakıyım dıyınce düzeltiyor. Ama tatlılıkla diyince tabi . Kızar gibi dersen tüm gün inadına gözünün içine baka baka bozarak konuşur.
Tatlılıkla sık sık konuşmayı düzeltmeye çalışmak ve bol konuşmak lazım.

İkinci önerim ise youtube internet varken kullanıyorsa televizyondan daha zararlı daha hızlı bir akış ve efektli takıp edemıyor cocuklar bence.sen eğitici video indirdim izletiyorum diyorsan bilmiyorum.Ama o bile sıkıntı olabilir

Kızım 2 yaşında oğlum geriden kızım maşallah biraz ilerden gidince birbirlerine yakın pisikososyal (mı desem ne desem ) seviyedeler. Ben oğlumun takıntıları çıkmasın diye sürekli onla ilgilenince .Kızıma gün içinde yarım saat sadece adesebaba nın klasık çizgi filmlerinden izlettiyordum kızıma telefona indirmiştim . İlk başta beraber izledik anlattık iyi gibiydi . Sonra ben abinle oyun oynuyorum senin uykun varsa beşiğe geç cizgi film bi tane izleyebilirsin sonra uyu diyordum. Sanıyorum 15 gun sonra kızım sürekli kırmızı başlıklı kızı ve diğer masallarıı kendince anlatmaya başladı hatta karma yaptı biz güldük aferin dedik. Çünkü oğlum zarzor konuşan atipik otizmli bir çocuk olunca kızımın konuşması hoşumuza gitti. Kızım coştu coştu ve fark ettik göz teması azaldı.fark ettikki yanlız kalmaktan zevk almaya başladı. Demekki bıraksak iç dünyasına dönecekti. Doktor ona da dikkat edin demişti zaten .yatkınlığı var demekki . Ki çok çok az kullandırdım aynen dediğim gibi.

Demekki diyorum bi genetik yatkınlığı varsa EKRAN çocuğu yavaş yavaş zehirliyor.
Yatkınlığı olmayan binlerce çocuk zaten saatlerce izliyor.

Yani bize ekran 6 yaştan önce olmuyacak galiba. Yada sadece kısa süre 20 dk geçmeyecek şekilde ve interaktif. Yani aa bak naptı şimdi ay pastasının tadını ne güzeldir kim bilir. Hatta arada videoyu dırdurup taklidini yapıyorum kütüğü taşırken aynı böyle zorlandı diye kırlenti sırtıma yüklüyorum.

sen beni otizm konularından hatırlarsıın.

Benim oğlum da 4 yaş 1 aylık oldu. Maşallah R harfini bile dikkat edince söylüyor . Ama oyun oynarken hızlı konuşmaya çalıştığından yada eski alışkanlık arada bozuyor. Nasıl diyorduk bide de bakıyım dıyınce düzeltiyor. Ama tatlılıkla diyince tabi . Kızar gibi dersen tüm gün inadına gözünün içine baka baka bozarak konuşur.
Tatlılıkla sık sık konuşmayı düzeltmeye çalışmak ve bol konuşmak lazım.

İkinci önerim ise youtube internet varken kullanıyorsa televizyondan daha zararlı daha hızlı bir akış ve efektli takıp edemıyor cocuklar bence.sen eğitici video indirdim izletiyorum diyorsan bilmiyorum.Ama o bile sıkıntı olabilir

Kızım 2 yaşında oğlum geriden kızım maşallah biraz ilerden gidince birbirlerine yakın pisikososyal (mı desem ne desem ) seviyedeler. Ben oğlumun takıntıları çıkmasın diye sürekli onla ilgilenince .Kızıma gün içinde yarım saat sadece adesebaba nın klasık çizgi filmlerinden izlettiyordum kızıma telefona indirmiştim . İlk başta beraber izledik anlattık iyi gibiydi . Sonra ben abinle oyun oynuyorum senin uykun varsa beşiğe geç cizgi film bi tane izleyebilirsin sonra uyu diyordum. Sanıyorum 15 gun sonra kızım sürekli kırmızı başlıklı kızı ve diğer masallarıı kendince anlatmaya başladı hatta karma yaptı biz güldük aferin dedik. Çünkü oğlum zarzor konuşan atipik otizmli bir çocuk olunca kızımın konuşması hoşumuza gitti. Kızım coştu coştu ve fark ettik göz teması azaldı.fark ettikki yanlız kalmaktan zevk almaya başladı. Demekki bıraksak iç dünyasına dönecekti. Doktor ona da dikkat edin demişti zaten .yatkınlığı var demekki . Ki çok çok az kullandırdım aynen dediğim gibi.

Demekki diyorum bi genetik yatkınlığı varsa EKRAN çocuğu yavaş yavaş zehirliyor.
Yatkınlığı olmayan binlerce çocuk zaten saatlerce izliyor.

Yani bize ekran 6 yaştan önce olmuyacak galiba. Yada sadece kısa süre 20 dk geçmeyecek şekilde ve interaktif. Yani aa bak naptı şimdi ay pastasının tadını ne güzeldir kim bilir. Hatta arada videoyu dırdurup taklidini yapıyorum kütüğü taşırken aynı böyle zorlandı diye kırlenti sırtıma yüklüyorum.

sen beni otizm konularından hatırlarsıın.
[/QUOTE]
Siz nasil otizm tanısı aldınız hala inanmıyorum 4 yaşına kadar normal olup konuşmayan çocuklar var her çocuk farklı oluyor kimisi daha girişken kimisi geri çeken kendini sizde ki sıkıntı kendi dünyasında ve adına zor donmesiydi değil mi? Göz teması benim kızımın da hiç iyi değil ama iletsime geçiyor kizdiginda çok iyi göz teması kuruyor küçük küçük kuruyor genelde. Yine de en iyi siz bilrisiniz evladinizi biraz daha büyüyünce bı iki Dr görüşü daha alırsınız heralde zaten umarım atlatır. TV konsuna gelince YouTube izliyor evet hızlı geçiş renkli ekran normal hayatta ki yaşam siki gelebiliyor çocuklara bazıları çok daha kaptiriyo kendini tv ye kziim da biraz kaptırır günlük yarım saat izliyor şu sira

Aşırı takıntılar biri birip biri başlıyordu. Hatta ilaç kullanmak durumunda kaldık. Risperdal. O dönem fayda gördüm bi durdu ve dinledi birşeyler anladı anladıkça eğlenceli şeyler yaptıkca sadece tek başına eğlenilmeyeceğini anladı. Takıntı Hala var ama azaldı. Hiç dinlemiyor hiç izlemihor hiç beklemiyor eline geçen her şeyi fırlatıyordu inadına yapıyo kızılmaktan zevk alıyo gibiydi. Acayip birşey anlatamam.

Takıntı geçti desem de biraz kendi halinde kalsa yine başlıyor. Duyusal dokunma koklama farklılıkları da var.biri yaklaşsa eline yüzüne götürür gören sürekli dayak yiyen bi çocuk sanar bizi suçlardı. Halbuki uzaysal anlamlandıramıyormuş nasıl desem herşey ona çarpacak sanıyo ama arabanın önüne atlıyo. Ne kokuyor diye çok sık sorar . Yeme hep sıkıntı. Seslerden etkilenir.

Çok eğitimle ve çok özveriyle iğne ile kuyu kazar gibi minik minik ilerliyor. Ben yakında otizmden uzaklaşıp dikkat eksikliğine dönüp ordan da normale ulaşmayı hayal ediyorum.
En büyük hayalim normal çocuklarla ilk okula gidebilmesi.
Kreşi hiç yapamadı bi hafta sonra tuvalet eğitimi olmasına rağmen altına yaptı.bakışlar gitti. Galiba kreş bi bize iyi gelmiyor. Ya da bi ben merhametli öğretmen bulamadım.

Bazen çok normal sanıyorum ama kontrolü kaybedince gidiyor.

Back