Endometriozis, nam-ı diğer çikolata kisti..Ameliyat günüm nihayet
Yaşadığım acıyı gerçekten çeken bilir. Bu ağrılarıma kimi zaman abartıyorum gözüyle bakıldı.Gittiğim acillerde gaz sancısıdır diye gönderildim.Hastalığı araştırmaya başladığımda benim gibi bir sürü acı,ağrı öyküsü olanların yaşadıklarını okudum ve ne çokmuşuz
Gecenin bir körü uykumdan uyandıran,o saatte insanı çaresiz bırakan,mahalleyi inletecek kadar avaz avaz ağlatan bir acıdan söz ediyorum. Bir seneden fazladır,Endometriozis ağrısından dolayi kalitesiz,depresif,yorgun bir hayat yaşiyorum. Delirtici ağrıları ve türlü can sıkıcı halleriyle endometriozis, hayatımın bir parçasıydı artık. Regl, yumurtlama gibi döngülerimin yanı sıra, sıradan günler bile hayatımı kabusa çeviriyordu. 4–5 saat sürebilen ağrıdan hastanelik oluyor, konuşamayacak hale geliyordum. Bir ağrı atağını takip eden 5 gün boyunca yürümem, nefes almam,kıpırdamam,öksürmem bile mümkün olmuyordu.Sabah akşam antibiyotik iğneler ve ağrı kesiciler almama rağmen 10 günü bulan iyileşme süreleri…En son gittiğim bir kadın doğumcuda Ca125 tahlili yapıldı.Neymiş ki bu hayatımda duymamışım hiç.Yumurtalık kanseri tahlili.
Sonuçları ertesi gün değerlendirecek doktorum.Sekreterinden acil bir telefon aldım,sonuçlarınız çıktı sabah erken saatte mutlaka gelmelisiniz.Doktor sizi tekrar mutlaka görmek istiyor.Tahlil sonuçlarımı istedim gönderdiler.Olması gereken değer 0-35 arası iken benim değerim 1246 upppsss!!! Ya kansersem diye sabaha kadar uyku tutmayan gecemi unutmayacağım.Hiçbir açıklama yapmadan bu testi yapan doktora da buradan saygılarımı!!! gönderiyorum.Ona kalsa kanserdim ve acil ameliyata alması gerekiyordu beni.Kaçarak uzaklaştık ordan..Sonrasında onkolog jinekolog doktara gittim,tecrübeli doktorum beni rahatlattı,meğer endometriozis kistleri o değeri yükseltirmiş.Tam bir kabus.. Ve en kötüsü de hiçbir doktorun sizi tam olarak anlayamaması.Apandist mi denmedi,ultrasonlar,tomografiler vs vs vs…Tıpkı lipödem tanısında olduğu gibi bu hastalıkta da tanı geç konurmuş. Endometriozis, rahim hücrelerinin olmaması gereken yerlere yerleşmesiyle oluşan bir hastalık. Karın boşluğu,rahimin arkası,bağırsağa yakın yerler en sevdiği bölgeler.Nedeni tam olarak bilinmiyor. Halk arasında “çikolata kisti” olarak da bilinen bu hastalık çok ciddi ağrılara, düzensizliklere, hayat kalitesinin bozulmasına neden olurken, bebek sahibi olmanıza da engel olabiliyor. Üstelik tüm tedavi yöntemlerine rağmen tekrarlama riski çok yüksek. Hatta, rahminiz bütünüyle alınsa bile yarattığı ağrıların geri dönme ihtimali büyük. Bu hücreler, bir kere yola çıktılar mı, yayılarak ilerlemeyi sürdürüyorlar. Ve neredeyse hakkında hiç konuşulmayan bu hastalık, üreme çağındaki her 10 kadından 1’inde kendisini gösteriyor. Endometriozisin tedavisi ağrıyı gidermeyi, kısırlığı iyileştirmeyi ve yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlamalıdır. Endometriozisin standart tedavisi cerrahi ve hormonal tedaviyi içerir. Ben aynı zamanda lipödem hastası da olduğum için hormon tedavisi uygulatamadım..Bazı çalışmalarda, endometriozisli kadınlarda lactobacillus bazlı probiyotiğin ağrı şiddeti skorları üzerine etkileri değerlendirildi. Bu veriler, laktobasillerin endometriozis ile ilişkili ağrının azaltılmasında bazı yararlı etkilere sahip olduğunu göstermektedir. Lİpödemden dolayı,Yaklaşık 4 yıldır nasıl beslenmem gerektiğini, hangi takviyeleri almam gerektiğini tahlil sonuçlarıma ve şikayetlerime göre mutlaka alırım.. Eksik vitamin mineralleri tamamlamak, düzenli hareket,Sağlıklı bir kan dolaşımı, unu,şekeri,pirinci,makarnayı,tatlıyı,böreği,çöreği ve süt ürünlerini kısıtlayıcı beslenmek, lif içeriği zengin, yeşil yapraklı ve koyu renkli meyve ve sebzelerin,zencefil,zerdeçal gibi baharat ve çiğ kuruyemişlerin, probiyotik gıdaların hayatımızda çokça olması, işlenmiş gıdaların sıfıra yakın olmasıyla birçok kronik hastalığımızın semptomlarını ve ağrıları azalttığını deneyimledim. Epey direndikten sonra bugün laparoskopi ile hayatımı kabusa çeviren kistlerden kurtuluyorum. ‘’Endometriozisi olan bir kadın ne kadar acı çekerse, ameliyat sonrası yaşam kalitesinin iyileşmesi de o kadar olasıdır’’diyor uzmanlar ..Dilerim tekrar o acılar geri gelmez.Dilerim operasyonum başarılı geçer.Doktorum Ankara Gata da Doç.Dr Mustafa Ulubay hocama sonsuz minnetle
&
iyi geçmiş ameliyatım.çok şükür.Sağ yumurtalığımın tamamına yakınını almış.5cm e yakın olmuş kistim.aldıkları gözüne hoş görünmeyip frozena direk tahlile göndermiş çok şükür temiz.Sol yumurtalıkta da varmış kistler 3cm onları toplamış.Sağ tüpüm şişmiş patlamak üzereymiş komple almış.solu da ben bağlattım.karın boşluğunda da bi dünya varmış endometriozis odakları onları yakmış..Bağırsaklara yapışmış.tüm yapışıklıkların hepsini temizledim dedi.Çok şükür bağırsağı almasına gerek kalmamış.İleri dereceye gelmiş zaten endometriozis.Umarım gözden kaçan olmamıştır.Bu acılarla son olur