• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Derdim yemek yapamamak

Evet ablalarım tavsiye vermek isteyenlerden ciddi tavsiye püf noktaladirı bekliyorum. Çünkü gerçekten ne yapacağım hakkında bileğim yok.

Ben çocukken ve gençliğimde yalnız büyüdüm annem hep çalıştı ananemde beni istemezdi evde. Hep kenarda köşede sessiz sedasız büyüdüm. Şimdi memurum uzun süredir yalnız yaşıyorum. Ama yemek yapamıyorum sanırım bu iş temelden biraz olsun öğrenmek lazım. İnanın evde hiç mutfağa sokmadılar beni. Soğan doğra deseniz önce bi düşünürüm nasıl keseyim diye.
Bu durumdan bıkıp tarif menülerine bakarak bir süre yapmaya çalıştım. Ya yaktım ya tatsız tuzsuz oldu.

Olmuyor yapamıyorum. Markete gitsem yemeklik ne alınır diye öyle bakınıyorum. Ama artık yapmam gerekiyor. Sağlıklı beslenmem lazım.

Nereden başlamalıyım ne yapmam lazım. Yardım bekliyorum.
marketlerde el rondosu var. ipli. 20 tl gbi bisey. genelde bim sok a101 de olur. onlardan al bi tane. her yemek icin sogan dogranir. sogani soyup 2 ye bol at bunun icine yemeklik dograr. onu al yagda kavur. ustune salca at 1 2 yemek kasigi ustune yapacagn sebzeyi at. kavur. en son su ve baharatlar bukadr😘

32 yaşına kadar el sürmedim. Erkek kardeşim annem dışında kimseden yemez titiz biri.hele kıl çıksın yemekten bitmiştir artık. Günlerce konuşur. Annemde izin vermezdi yapalım. Şehir dışına çıktılar annemler mecbur 15 gün ben yaptım. Netten açarak yaptım. 3 saate sofra hazır olurdu 😂 ama şimdi misafir ağırlıyorum. 1 saate 3 kap yemek hazır ederim. Hiç tecrübem olmamasına rağmen mantı yaptım ve harika oldu. İnternette herşey var

Dert etme.
Koca 2 çocuk annesi, 30 yıllık evli bir kadın olarak şu anda ben bile güzel yemek yapamıyorum.
Ama umurumda değil. Tatlı canımı üzemem.
Sen de takma kafana.

Önce kolay yemekleri yap sonra biraz daha zorlayıcı olanlara geçebilirsin

Makarnadan başla mesela :)

Market alışverişinizi hangi mevsimde olduğunuza göre yapın. Pazarlara da gidebilirsiniz, gördükçe aklınıza gelir yemekler. Tek kişisiniz, sebzeleri adet ile ya da en fazla yarım kilo şeklinde alın misal kış mevsiminde neler var. Ispanak, pırasa, kereviz, karnıbahar VS. salatalık malzemeler olarak marul, brokoli. Hangisini severek yersiniz ona göre yarımşar kilo alın.sebzeleri çiğden pişirin, çok kolay. Püf noktası kısık ateş, kapağını açmama ve de az ya da hiç su. Misal ıspanağı güzelce yıkayın isteğe göre doğrayıp tencereye atın, bir soğanın kabuklarını soyun, dopramadan tencerenin köşesine koyun, bir kaşık pirinç ya da bulgur, üzerine zeytinyağı tuz bitti gitti. Ispanakları kurutmadıysanız suya bile gerek yok, su ekleyecekseniz de yarım çay bardağı. Salçalı yemek isterseniz öncesinde tencerede kavurun yine aynı sıraya göre dizin. Bu yemek yarım saatte kısık ateşte gayet güzel olur. Brokoli karnıbahar gibi sebzeleri suda, buharda haşlayıp direk yoğurt ya da zeytinyağı limon ile gayet güzel bir öğün yapabilirsiniz. Marketten fileto halinde balık alın küçük bir borcama yağlı kağıt üstünde koyun, üzerine az tuz, karabiber ve zeytinyağı. Fırına atın bitti gitti. Arda ve refika gayet pratik güzel tarifler verir. Yapa yapa eliniz de lezzet kazanır, korkmayın, kimse anne karnında öğrenmiyor, vazgeçmeyin.

Öncelikle basit şeylerden başlayın.
Basit olanlar düdüklü tencere, sulu yemeklerdir.
Size sulu yemek tarifi vereyim.

Soğanları küp küp doğrayın, baktınız olmuyor rondodan geçirin sulandırmadan o da olur:)
Üzerine sıvıyağ(ben zeytinyağı kullanırım genelde) , soğanların çoğu yağın içinde kalacak ölçüde, 10 dk kavurun.
Sonra ya 1 yemek kaşığı salça ya da yazlık dolapta olan domates sularından ekleyip kavurun.
Ha etli ya da kıymalı isterseniz bu sürede onu da ekleyin kavurun ve ne yemeği ise onu dökün.
Üzerine ılık su, malzemeleri 3 parmak geçene kadar.
Tuz karabiber, pul biber ve düdüklüyü kapatın.
Bu kadar:)
Düdüklüde ortalama 30 dk da her yemek pişer.
Nohut, fasulye, türlü vs her şeye olur bu tarif:)
Düdüklüm aldığım gibi kutusunda durur. :olamaz: Ben çok korkuyorum. :rolleyes:

Ha

Halk eğitim merkezlerinde aşçılık kursları var yemek yapıyorlar uygulamalı bu tür kurslara yazılabilirsiniz. Ben 22 yaşımdayım. Beni de annem mutfağa sokmazdı ders çalışayım diye.Fakat annem evden giderdi mantı açardım koyardım buzluğa. Yani benim ilgim, becerim merakım hep mutfağa yönelikti ve kendimi bu yönde geliştirdim.Şimdi 3 yıllık evliyim. Kafama göre mutfağımda baklavadan pastaya her şeyi yapıyorum. Yani kendimi övmek falan değil amacım. Demek istediğim ilginiz alakanız olmalı. Merak edip araştırıp uygulamalısınız.İsterdimki memur olayım amaaan yemek yapamasam da olur. Meslek her şey. Özellikle kadın için.Ama yardım edebileceğim bir tarif olursa yardım edebilirim. :KK68:
Sizin gibi kadinlar kiz evlat yetistirmeli. Hem marifetlisiniz hem de kadinlarin meslek sahibi olmalarinin onemi konusunda bilinclisiniz. Memur olmasaniz da olur eger kiziniz varsa ya da olacaksa sizin gibi annesi oldugu icin cok sansli olacak.

Evet merakım olsa sanırım şimdiye kadar öğrenirdim hiç ilgim merakım yok ama karın doyurmak meraka da bakmıyor yapmam lazım.

o zaman belki de gerçekten basit, pratik, zaman istemeyen yemek çeşitlerine odaklanmanız lazım önce. çünkü sevmeyen biri için mutfakta vakit geçirmek zor. zorlanırsanız daha da yapasınız gelmez.

bu tip tariflerle bir başlayın, zamanla yapabildikçe belki ilerlersiniz de sevip.. :)

Aslinda cogu sebze yemegi (borulce taze fasulye vs) ayni, zeytinyaginda sogani kavur dogranmis sebzeyi ekle en uste de mevsime gore domates veya salca.

Bence ilk asama birgun yarim saat ayir otur soganlari rondodan gecir ve tek yemeklik olarak buzdolabi posetine koy. Onlari buzluga at. Isten geldiginde hizlica ocaga alip kavurup gerisini halledersin.

benim de mutfakla aram hiç yok, sevmiyorum yemek yapmayı
ama yapmam gerektiginde et köftesi ve patates, havuç vs fırına atarım pratik oluyor. tabi et köftesini önceden buzluga atmak laızm

Sizin gibi kadinlar kiz evlat yetistirmeli. Hem marifetlisiniz hem de kadinlarin meslek sahibi olmalarinin onemi konusunda bilinclisiniz. Memur olmasaniz da olur eger kiziniz varsa ya da olacaksa sizin gibi annesi oldugu icin cok sansli olacak.
Teşekkür ederim. Kızım yok henüz fakat sağlıklı bir kız evladım olmasını çok isterim.Her şey ailede başlar. İlk eğitim de keza öyle. Elimden geldiğince bilinçli bir birey, anne olmaya çalışacağım. Umarım sizde hep mutlu olursunuz. Her şey gönlünüzce olsun. :KK68:

Market alışverişinizi hangi mevsimde olduğunuza göre yapın. Pazarlara da gidebilirsiniz, gördükçe aklınıza gelir yemekler. Tek kişisiniz, sebzeleri adet ile ya da en fazla yarım kilo şeklinde alın misal kış mevsiminde neler var. Ispanak, pırasa, kereviz, karnıbahar VS. salatalık malzemeler olarak marul, brokoli. Hangisini severek yersiniz ona göre yarımşar kilo alın.sebzeleri çiğden pişirin, çok kolay. Püf noktası kısık ateş, kapağını açmama ve de az ya da hiç su. Misal ıspanağı güzelce yıkayın isteğe göre doğrayıp tencereye atın, bir soğanın kabuklarını soyun, dopramadan tencerenin köşesine koyun, bir kaşık pirinç ya da bulgur, üzerine zeytinyağı tuz bitti gitti. Ispanakları kurutmadıysanız suya bile gerek yok, su ekleyecekseniz de yarım çay bardağı. Salçalı yemek isterseniz öncesinde tencerede kavurun yine aynı sıraya göre dizin. Bu yemek yarım saatte kısık ateşte gayet güzel olur. Brokoli karnıbahar gibi sebzeleri suda, buharda haşlayıp direk yoğurt ya da zeytinyağı limon ile gayet güzel bir öğün yapabilirsiniz. Marketten fileto halinde balık alın küçük bir borcama yağlı kağıt üstünde koyun, üzerine az tuz, karabiber ve zeytinyağı. Fırına atın bitti gitti. Arda ve refika gayet pratik güzel tarifler verir. Yapa yapa eliniz de lezzet kazanır, korkmayın, kimse anne karnında öğrenmiyor, vazgeçmeyin.

Çok güzel yazmışsınız ekran görüntüsü aldım teşekkür ederim

Aslinda cogu sebze yemegi (borulce taze fasulye vs) ayni, zeytinyaginda sogani kavur dogranmis sebzeyi ekle en uste de mevsime gore domates veya salca.

Bence ilk asama birgun yarim saat ayir otur soganlari rondodan gecir ve tek yemeklik olarak buzdolabi posetine koy. Onlari buzluga at. Isten geldiginde hizlica ocaga alip kavurup gerisini halledersin.

Çok mantıklı bunu yapacagım teşekkür ederim

o zaman belki de gerçekten basit, pratik, zaman istemeyen yemek çeşitlerine odaklanmanız lazım önce. çünkü sevmeyen biri için mutfakta vakit geçirmek zor. zorlanırsanız daha da yapasınız gelmez.

bu tip tariflerle bir başlayın, zamanla yapabildikçe belki ilerlersiniz de sevip.. :)

Mesela neler onlar biliyorsanız yardımcı olur musunuz fikir açısından

En basit yemek o zaman sana

Patatesleri küp küp doğra (soyduktan sonra)
Renkli buyuk dolma biberleri vardır onları julyen kes (uzun uzun)
Knorun tavuk çeşnisi var ondan 2 yemek kasığı dolusu küçük bir kaseye koy onun üstune sıvıyağ dök az bir miktarda tuz karıştır
Tavuk göğüsü istersen küp küp doğra onu az bir yagda rengi donene kadar kavur (4 dakika yeterli fırina gircek)
Firin tepsisine hepsini al o sivı yağlı sosuda üstune dok ve kariştır 200 derecelik firinda pişir (20 dakika sonra firini açıp bir tat pisip pismedigini kontrol et)
Üstüne de kucük kremadan hepsini dok karıştır tataaaaaam yemek hazir hem kolay hem de tadi muhtesem oluyor

Back
X