Depresyon Tedavisinde Hipnoterapi

Mehtap1635

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
11 Eylül 2013
23
0
34
***Sizlere faydalı olacağını düşündüğüm bir yazı


Depresyon Tedavisinde Hipnoterapi​

Yapılan araştırmalara göre dünya genelinde en çok yaşanan psikolojik problem depresyondur. Depresyona bu kadar yoğun karşılaşılmasına rağmen bir çoğumuz da yaşadığımız depresyonun farkında değilizdir, hayat standartlarımız dibe vurmuştur ama artık buna duyarsızlaşmışızdır. Yaşadığımız zorlantının ve çökkünlüğün farkında bile değiliz veya bunun normal olduğunu düşündüğümüzden dolayı bunu fark edememekteyiz. Bunu yaşayan insanlar depresyonun ne olduğunu bilmediği için yaşadıkları çökkünlüğün, kara bulutların bir psikolojik problem olduğunu ve bunun tedavisinin olduğunu bilmemektedirler.

Öyleyse depresyon nedir kısaca anlatalım ve depresyona müdahale yöntemlerinden biri olan hipnoterapi süreci hakkında bilgi verelim.

Depresyon : Kişinin sosyal işlevselliğini ve günlük yaşama dair etkinliklerini rahatsız edecek, bozacak dereceye ulaşmış üzüntü ve keder durumudur. En genel tanımı ile depresyon duygusal çökkünlük demektir.

Depresyonda meydana gelen şikayetler şöyledir;

- Hayattan zevk alamama

- Yorgunluk ve motivasyon kaybı

- Cinsel İsteksizlik

- Uyku bozuklukları

- Aşırı alınganlık hali ve duygusal tepkiler verme

- İntihar ve kendine zarar verme düşüncelerin artması ve girişimler

- İştah kaybı veya artması

- Sosyal içe kapanma

- Sinirlilik hali

Depresyonda en sık görülen şikayetler yukarı belirttiğimiz başlıkları içermektedir. Tabi kişilerin yaşadığı probleme göre farklı şikayetlerde gözlemlenebilir. Depresyon insanların yaşam kalitelerini düşüren, işlevselliğini azaltan bir problemdir. Bu kişiler kendilerini daralmış sanki dar bir alanda yaşamaya çalışan kişi gibi hissedebilmektedirler.

Bu dönemde kişi kendini acımasızca eleştirir ve kendinin işe yaramaz ve beceriksiz olarak nitelendirir. Bu eleştirilerden dolayı depresyonu aşamayacağını ve bundan kurtulamayacağını düşünürler. Fakat depresyon doğru kişilerden yardım alındığı zaman üstesinden gelinebilecek çözümü olan bir problemdir.

Farklı terapi yöntemleri ile depresyona müdahale edilebilmektedir, yukarıda da bahsettiğimiz üzere bizim uyguladığımız yöntem olan hipnoterapide depresyonun terapi süreci hakkında ayrıntılı olarak anlatalım;

Öncelikle hipnoz hakkında kısaca bilgi verecek olursak, hipnoz kesinlikle bir uyku değildir, herkes hipnoza farklı düzeylerde de olsa girer. Genelde düşünülen uyuyacağım, kendimden geçeceğim, hipnoterapist bana her istediğini yaptıracak, söylemek istemediğim şeyleri de ya söylersem gibi kaygılar olabiliyor ama bunların hiçbiri olmamaktadır. Hipnoz bir trans halidir ve danışan istemediği hiçbir davranışı yapmaz ve istemediği hiçbir şeyi söylemez. Fakat süreç içinde danışan ve terapist arasında ki güven ilişkisinin artması ile danışan kendini daha rahat hisseder ve terapi sürecine katkı sağlayacak birçok şeyi terapistin talebi ile değil kendi isteği ile paylaşmaya başlar. Bu bazen hipnoterapi esnasında olur bazen de seans değerlendirmelerinde olur.

Hipnoz uyku değil bir transtır dedik, peki o zaman trans nedir onu açıklayalım. Örnek verecek olursak; hepimiz şunu yaşamışızdır, kitap okurken dalıp kitapla alakalı olmayan başka şeyler düşünürsünüz ve sonra bir bakarsın ki sayfanın sonuna gelmişsiniz. Zihnin başka şeyle meşgulken sayfayı sonuna kadar okumuşuzdur ama ne yazdığı hakkında bir fikrimiz yoktur. Bu bir trans halidir, bilincimiz başka şeyle meşgulken daha önce verilen komutu bilinçaltımız yerine getirmiştir. Hipnozda da buna benzer bir şekilde bilinci bazı yöntemlerle meşgul edip bilinçaltına telkinler vererek veya bazı duygular üzerine çalışılarak yapılan bir yöntemdir.

Hipnoterapi Süreci

İlk seansta danışan öyküsü dinlenir ve terapist tarafından hipnoterapide kullanılması uygun görülen anılar ve üzerine çalışılması düşünülen duygu – düşünce yapısı belirlenir. Terapinin gidişatına göre bazen kısa hipnoz ( rahatlama hipnozu ) çalışması yapılmaktadır. Kısa hipnoz çalışmasının amacı kişinin hipnozu hem zihinsel hem de bedensel olarak anlaması ve daha derin hipnoz çalışmalarına daha kolay adapte olması açısından faydalı olabilmesidir.

İki ve üçüncü seanslar da regresyon terapisi yapılmaktadır. Regresyon terapisi ya bir duygunun yaşandığı ilk ana giderek orada ki yanlış düşünceler üzerine çalışma ya da geçmişte kişinin yaşadığı duygusal anlamda rahatsızlık veren duyguların bulunması ve sıkışıp kalmış olan yoğun bir şekilde hissedilen duygunun boşaltılması üzerine çalışmaya denir. Kısacası geçmiş yaşadığımız fakat farkında olmadığımız bir şekilde bu günümüzü duygusal ve düşünsel anlamda olumsuz etkileyen anılar üzerine yapılan terapötik bir çalışmadır.

Bu çalışmayla amaçlanan şey duygusal anlamda yaşanan yoğunluğun kontrol edilebilir bir seviyeye indirilmesi. Kontrol edilebilir seviye nedir diye aklınıza takılmış olabilir bunu belirleyen kişi danışanın kendisidir. Herkeste farklı olabilir farklı şekilde ortaya çıkabilir.

Bu seviye sağlandıktan sonra kişinin eğer bireysel anlamda üzerinde çalışılması uygun görülen anılar varsa dört ve beşinci seansta onlarla da hipnoterapi çalışması yapılarak kontrol edilebilir seviyeye gelmesi sağlanır. Daha sonra bu seanslarda tekrar üzerinden geçilerek kontrol çalışması yapılır.

Hipnoterapi çalışması ortalama 4-5 seans sürmektedir. Sonra ki seanslar da davranışçı yöntemden destek alınarak kişinin hayatında değiştirmesini istediği konular ele alınarak bazı ev ödevleri verilir. Ev ödevlerini hipnoterapi çalışmalarından sonraya bırakmamızda ki amaç, yoğun duygusal problem yaşayan kişilerin hayatlarında bir şeyleri değiştirmesi kolay olmamaktadır. Çoğu danışan yapması gereken davranışların neler olduğunu bilir fakat yapamazlar. Yapamadıkları içinde psikologlara başvururlar. Duygusal anlamda yaşanan yoğunluğu kontrol edilebilir bir seviyeye indirmeden ödevler vererek bir şeyleri değiştirmelerini beklemek çok gerçekçi olmayacaktır. Ayrıca danışana verilen ödevleri danışan yapamadığında terapiye olan ve iyileşeceğine olan inancının zedelenmesine neden olacaktır. Bu terapi sürecini uzatmakta veya danışanın terapi yarım bırakmasına neden olmaktadır. Bu yüzden öncelikli olarak yoğun olan duygusal durumu kontrol edilebilir bir seviyeye gelmesi adına hipnoterapi çalışması yapmaktayız.

Depresyon tedavisinde hipnoterapi ortalama 8 seans sürmektedir, tabi danışanın yaşamış olduğu problemin boyutuna göre değişiklik gösterebilir veya kişi terapi sürecinde farklı bir problem yaşarsa bu da terapi sürecinin uzamasına neden olabilir. Fakat kişi terapiye ve depresyona daha kısa sürede uyum sağlar ise süreç daha kısa olabilir. Bizim süreçte gözlemlediğimiz terapinin uzaması kısalmasına göre daha az yaşanmaktadır. Yani insanlar genelde 8 seansı bulmadan yaşadıkları sorunu kontrol altına alabilmektedirler.

Herhangi bir psikolojik problem yaşayan kişilere önerimiz, yaşamış olduğunuz sorunların çoğunun çözümünü eğer doğru yerlerde ararsanız olumlu sonuçlar elde edebileceksinizdir fakat bu bir süreçtir ve bir seansta veya çok kısa zamanda hayatınızda büyük değişiklikler olmasını beklemeniz gerçekten uzak olacaktır. Süreç hakkında kafanıza takılan her şeyi terapistinizle paylaşırsanız size en sağlıklı bilgiyi verecektir. Terapiden fayda sağlamak istiyorsanız düzenli bir şekilde programı takip etmeniz gerekmektedir. Düzenli bir şekilde devam edilmeyen terapiler sizler için zaman ve para kaybına neden olacaktır.

Psikolog Ayhan ALTAŞ

Psikoterapist & Hipnoterapist

.....] adresine gönderebilirsiniz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Güzel ve bilgilendirici bir paylaşım olmuş, teşekkür ederiz. Farklı konularda da yazıları var onları da paylaşabiliriz.
 
X