Eskişehir deprem bölgesi mi ya da fay hatlarına yakın mı ona göre karar verin derim. Yani yıkıcı deprem olma ihtimali var mı?
eski ev kötü olacak diye birşey yok. hatta yeni evlerde temelden çalma çırpma sorunu daha çok oldu. 99 depreminde yenilerin gidip eskilerin ayakta kaldığı da oldu. benim evim de eski. ama çok güvniyorum. ailemin binası daha yeni depremde tıngır mıngır sallanıyor. biz neredeyse hissetmiyoruz bile depremi. yapacağın en iyi şey deprem testi yaptırmak. kurumlar var yapan. böylece eski evin ne kadar eskidğini anlarsın.yani kolonlar gitmiş mi, kirişler ne durumda hepsi çıkar ortaya
O fiyata biz de çok şaşırdık sormayın. Sanıyorum güvenlikli havuzlu bir site olduğu için o fiyata satıldıEskişehirde 10 yıllık bine 800 bineee mi gidiyor? Ben şokAyrıca deprem açısından çok riskli bir bölge değil diye biliyorum, yanılıyor muyum? Bina da bir hasar mı var?
Yok ben bu evi 300e satıp daha uzak tramvayla merkeze ulaşacağım yeni bir ev alabilirim. Eşimin dedği bu ev yenilenice 800 edecek. Burayı kaybedersek bir daha bu bölgeden ev alamayız çok değerli bir arazı diyor.birincisi eski ev : dayanıksız ev, yeni ev: dayanıklı ev gibi bir mantık kuramazsınız. bina sağlam ise sağlamdır. yani eski ev yeni evden sağlam olabilir, tam tersi de olabilir. bunu ancak test yaptırarak anlarsınız. o yüzden hemen yeni yapılmış eve geçelim demektense mevcut binaya test yaptırmak daha mantıklı.
ayrıca evet 300.000 ise eviniz ve yeni evler 800.00 ise maddi durumunuz da imkan vermiyorsa mantıksız.
Iciniz rahat edecekse yapı denetimi yaptırın. Elazigda yıkılan binalardan biri sitede çöken tek apartmandı. Diğerlerinde sorun olmamış, oranın zemini ıslakmış çünkü. Sizde baktığın eğer içinize sinerse hiç aksiyona girmezsiniz
mantıksız değil de önünü arkasını pek düşünmemişsiniz. dediğim gibi yeni ev sağlam ev demek değil. öncelikle mevcut bina için test yaptırın, sonucuna göre değerlendirin.Yok ben bu evi 300e satıp daha uzak tramvayla merkeze ulaşacağım yeni bir ev alabilirim. Eşimin dedği bu ev yenilenice 800 edecek. Burayı kaybedersek bir daha bu bölgeden ev alamayız çok değerli bir arazı diyor.
Bem de diyorum ki tamam değerli ama canımızdan mı değerli, daha uzakta otursak mantıklı değil mi? Herkes bana enayilik olur evde çatlak yok 25 yıl da eski değil otur diyorlar.
Mantıksız olan ben miyim gerçekten.
Yeni evden de emin olamazsınız. Çok darlamayın kendinizi. İmkan dahilinde tedbir alınır, ama gerisi tevekkül olmalı.O fiyata biz de çok şaşırdık sormayın. Sanıyorum güvenlikli havuzlu bir site olduğu için o fiyata satıldı
bina da görülür bir hasar yok.
ama işte emin de olamıyor insan.
Ben olsam kim ne derse desin binanin ve zeminin analizlerini yaptirir ona gore karar verirdim, kimin ne dusunecegini onemsememek lazim boyle durumlarda, hayat meselesi çünkü.
ben de bunu düşünüyorum bazen. 99 depremi gece olduğu için insanlarda tüm depremler gece olur gibi bi algı var sanırım. elazığ depremi 20.55, van depremi ise 13.41. yani saat ile depremin bir bağı yok. gündüz de olabilir. iş yerindeyken de olabilir.Yeni evden de emin olamazsınız. Çok darlamayın kendinizi. İmkan dahilinde tedbir alınır, ama gerisi tevekkül olmalı.
4 x 4 lük dairenizde olsa, olası bir depremde sizin nerede olacağınızın garanti değil mesela. Sakarya depreminde ev sahibi bir çift sağ salim kurtulurken, misafirleri vefat etmişti
Bildiğim kadarı ile oluyor. Çünkü 2004 yılında deprem yaşamıştık babam oturduğumuz apartmana yaptırmıştı fakat komşularımızla birlikte, ciddi zedelenmeler olduğu için. Siz bi araştırın benceeskişehirde ne yazık ki sağlam zemin zaten yok. Tamamının altında su var. Yapı denetimini benim gibi büyük sitede oturan biri yönetimi karıştırmadan yapabilir mi? Zira yönetim asla böyle bir yola girmez.
İşin acıklı kısmı da zaten insan açık alandayken içi bir nebze rahat oluyor, ülkemizde binamıza güvenemiyoruz ki...ben de bunu düşünüyorum bazen. 99 depremi gece olduğu için insanlarda tüm depremler gece olur gibi bi algı var sanırım. elazığ depremi 20.55, van depremi ise 13.41. yani saat ile depremin bir bağı yok. gündüz de olabilir. iş yerindeyken de olabilir.
hani çürük evde oturun canım ne olacak demiyorum ama elden gelen tedbiri aldıktan sonra yapacak pek bişey yok. testi yaptırırsın, güvenli yere taşınırsın, deprem çantası hazırlarsın, eğitim alırsın. sonrası artık kısmet cidden.
günün yarısı evde isek yarısında dışarıdayız.
teşekkürler araştıracağım.Bildiğim kadarı ile oluyor. Çünkü 2004 yılında deprem yaşamıştık babam oturduğumuz apartmana yaptırmıştı fakat komşularımızla birlikte, ciddi zedelenmeler olduğu için. Siz bi araştırın bence